0

В момента няма основания за безпокойство относно мерките, които се предприемат за справяне с високите води, заяви вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем след днешното заседание на Кризисния щаб към правителството.

Тя предупреди кметовете да не създават излишна паника, като обявяват извънредно положение, разчитайки така да получат повече пари.

Заседанието реши да бъде сформирана Междуведомствена работна група, която да направи пълен преглед на дигите, речните корита и хвостохранилищата в страната (над 70 на брой) и да набележи мерките за тяхното обезопасяване с оглед на очакваните валежи и снеготопенето. До кметовете пък ще бъдат изпратени специални указания за поддръжка на дигите.

Групата трябва да определи приоритетните дейности във всички общини и области и да предложи програма за решаване на констатираните проблеми.

"Комисията внимателно оглежда постъпилите предложения и на място се запознава с положението. Готови сме да посрещнем високите води, за които още от миналата година имахме предупреждения.

Няма от какво да се притесняваме", увери Емел Етем.

Ще направим проверка как и за какво са изразходвани парите, които отпуснахме за изграждане и възстановяване на диги през миналото лято, закани се по-рано тя.

Междувременно ДСБ поискаха оставката на министър Емел Етем заради "неспособността й да се справи с наводненията в страната", както и изслушване на премиера Сергей Станишев за размерите на кризата и действията на кабинета за нейното преодоляване.

От партията посочиха, че отпуснатите 118 млн. лева за покриването на щетите от бедствието през лятото са усвоени, но че "дигите сега се разпадат".

За три дни вали колкото за месец, обобщава в. "24 часа" ситуацията около бедствено положение в Костенец, Пазарджик, Съединение и Ихтиман, който отново е под вода. В цялата страна се прави преглед дали преливниците на язовирите работят, какво е състоянието на стените, както и дали са изчистени речните корита.

Нивото на река Дунав при Лом се повиши със 103 см за едно денонощие,

което е рекорд за последните 15 години, съобщиха от "Гражданска защита". В момента няма опасност от заливане на селища и обработваеми земи в района.

Нивото на река Янтра в русенската община Ценово се е покачило с над 2 м. Експертите предупреждават, че язовирите преливат и утре вълната ще достигне русенския район.

Заради продължаващите второ денонощие обилни валежи язовирите от каскада "Арда" продължават да преливат, като изпускането на водите се контролира денонощно от НЕК. До момента в област Монтана 18 язовира са максимално пълни, 17 преливат.

Пътят към ГКПП "Капитан Андреево" е затворен за всички превозни средства

от 13.30 ч. днес. Причина за затварянето е наводнен пътен участък между село Капитан Андреево и бензиностанцията "Шел", където нивото на водата достига до 110 см. Потокът от пътници се отклоняват по посока Лесово.

Без електрозахранване са 81 населени места в страната,

а без вода - 8, сочат данни на "Гражданска защита". Всички летища и гари обаче работят нормално.

Кметът на община Съединение отмени обявеното вчера бедствено положение. Според обобщениете данни засегнатите къщи са между 100 и 120. Пострадали са и около 20 стопански постройки.

Продължава укрепването на дигата на река Марица край село Три водици, където има наводнени дворове, изби и приземни етажи.

Остава бедственото положение в пет общини на пазарджишка област. Очаква се да бъде отменено утре.

Съществува риск повече от 17 села в харманлийско да останат без вода. Захранващата ги станция в село Българин е залята. Наводнени са помпени станции и в районите на Димитровград, Маджарово и Любимец. Резервна помпа е монтирана в Ивайловград по нареждане на кмета Стефан Танев, след като по-рано днес градът и част от селата в района останаха без вода.

Панорамният път между Мизия и Оряхово вече е отворен, но движението трябва да се извършва с повишено внимание. Свлеклите се вчера земни маси са разчистени, но процеса продължава и днес там отново работи фадрома, уточняват от дирекцията.

В следствие на обилния снеговалеж в землището на с. Оселна, община Мездра, се е появило ново свлачище. За момента няма застрашени жилищни сгради или пътни комуникации. Заради високи подпочвени води на р. Скът в Мизия има наводнени мазета, септични ями и приземни етажи на къщи.

На прохода "Петрохан" има нова снежна покривка около 50 см, вали сняг.

Към настоящия момент ситуацията е овладяна. Поради свлачищни процеси има пропадане на мостово съоръжение край с. Въглен и е възможно да пропадне пътят в района. В Ичера са активизирани стари свлачища, които могат да прекъснат връзката с една част от селото.

Свлачище затвори пътя Горна Оряховица-Велико Търново в района на с. Арбанаси.

Преминаването става по обходен маршрут през с. Шереметя. 20-метров пътен участък пропадна след вчерашния дъжд. По ската под пътя се активизира друг свлачищен терен, който обхваща 200 м.

Вероятно пътят ще остане затворен дълго време. Предстои процедура на геоложки поучавания и изготвяне на проект за възстановяване на участъка.

Други две свлачища се активизираха вчера на пътя между селата Тодювци и Дрента в община Елена. Във Великотърновска област няма селища без ток и вода.

Нивото на реките на територията на Врачанско е повишено.

Река Искър е покачила водата си със 70 см, Малък Искър - с 30-40 см, Лева и Ботуня с по 20-25 см, но няма опасност от излизане от коритата им.

Най-тежко е състоянието на реките Скът и Огоста. Река Скът е с повишено ниво и е заляла местността "Герена" на град Мизия. Река Огоста край село Хайредин пък застрашава да залее земеделски площи. От високите подпочвени води са наводнени общо 75 приземни етажа и дворове на различни села от цялата област.

Проблеми има в селата Глуфишево, Скобелево, Бозаджии, Биково, Кермен, Крушаре, Чокоба и Жельо войвода, които са с високи подпочвени води. Работи се в района на р. Новоселска, където за броени часове водата от язовир Асеновец отрони брега. Според специалистите там трябва да се изгради подпорна стена, тъй като в този участък минава газопровод.

Част от Радомирска община се е превърнала в езеро. Наводнени са ниви, реката прелива. Спешно е спряно източването на язовир "Студена" заради преливане на р. Струма, водите й са отнесли мост в с. Николаево.

 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Дяволското гърло - Есента на демона

Пореден зловещ удар на серийния убиец в „Есента на демона“

Любопитно Преди 5 минути

Какво ще се случи с Ирина – отвлечената дъщеря на Десподов?

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

България Преди 19 минути

В допълнение на правилата, уредени с Хагската конвенция, се въвеждат нови процедури при връщане на дете при международно отвличане

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

Свят Преди 56 минути

Поддържащата фигура на Лари Барфлай дебютира в сериала през декември 1989 г.

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Свят Преди 1 час

Според федералната прокуратура сътрудникът е обвинен, че е предал информация от ЕП на Китай

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

България Преди 1 час

"Нито ще се откажем, нито ще се предадем", заяви съпредседателят на обединението Кирил Петков

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

България Преди 1 час

Най-малко 568 прозореца и 33 коли са понесли щети

<p>Изненадващо Стоичков пя на концерта на&nbsp;братя Аргирови (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Христо Стоичков се появи на сцената на концерта на братя Аргирови

Любопитно Преди 1 час

Навръх рождения си ден, дуетът изпя 15 от най-големите си хитове в зала 1 на НДК

<p>Заместникът на Шойгу остава в ареста&nbsp;</p>

Оставиха в ареста руския заместник-министър на отбраната, обвинен в корупция

Свят Преди 1 час

Съдът наложи на Иванов мярка за неотклонение "задържане под стража" за период от два месеца

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Свят Преди 1 час

Рапърът Крис Кинг бе прострелян смъртоносно на 20 април

<p>Кога ще бъде забранен TikTok?</p>

Заради връзката н Китайската комунистическа партия: САЩ готви удар на TikTok

Свят Преди 1 час

Принудителната продажба на TikTok е предприета заради връзките ѝ с Китайската комунистическа партия

<p>&quot;Тези пудели, влачещи пачки&quot;: Пеевски с коментар за съвместна работа на ДПС и ПП-ДБ</p>

Пеевски отвърна на Денков: ПП-ДБ саботираха съдебната реформа с това, че направиха да няма ротация

България Преди 1 час

Бойко Рашков няма място в политиката, а „видяхме къде има място за него - по трапезите“, коментира още председателят на ДПС

3D Мапинг на "театър 199"

Монументално пано на входа на „Театър 199“ оживява с 3D мапинг

България Преди 1 час

Събитието е на 26 април между 21:00 ч. и полунощ

<p>Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ</p>

Откриха остатъци от вируса на птичия грип в пастьоризирано мляко в САЩ, има ли повод за тревога

Свят Преди 2 часа

По данни на Министерството на земеделието в САЩ до момента са засегнати 33 стада

<p>Фармацевти отчитат повишено търсене на ваксини за коклюш&nbsp;</p>

Фармацевт: Няма ваксини за коклюш нито в складовете, нито в аптеките

България Преди 2 часа

През определен период пациентите трябва да се реваксинират, обясни фармацевт

Забравете за малките зелени човечета: Извънземните са лилави

Забравете за малките зелени човечета: Извънземните са лилави

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти за извънземния живот може да прочетете в следващите редове

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

Георги Тахов положи клетва като служебен министър на земеделието

България Преди 2 часа

Росен Желязков изчете указа на президента Румен Радев, с който се правят структурни промени в служебния кабинет