0

Президентът на САЩ Джордж Буш спял в момента на екзекуцията на Саддам Хюсеин, чийто режим той свали през след инвазията в Ирак през март 2003 г., предаде АФП, позовавайки се на зам.-говорителя на Белия дом Скот Стензъл.

В декларация на Буш, разпространена от ранчото му в Крофорд, щата Тексас, президентът на САЩ изтъква, че екзекуцията на Саддам Хюсеин бележи края на трудна година за иракския народ и за американските войски.

Това няма да сложи край на насилието в Ирак, но е важен етап по пътя на страната към демокрацията, за да може да се управлява сама и да се защитава сама, да бъде съюзник във войната срещу тероризма, посочва Буш.

Американското командване в Ирак съобщи днес за смъртта на още петима американски войници, с което общият брой на жертвите на САЩ в Ирак за декември става 106.

Екзекуцията на Саддам Хюсеин е "голяма грешка" и е свидетелство за безотговорната политика на САЩ в Близкия изток, заяви заместник-председателят на комисията по външна политика в руската Държавна дума Леонид Слуцкий, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Слуцкий изтъкна, че изпълнението на смъртната присъда срещу бившия иракски ръководител може само да всее разкол в страната и да доведе до поредно противопоставяне в района на Персийския залив.

Депутатът изрази възмущение и от това, че екзекуцията на Саддам е извършена по време на мюсюлманския хадж.

"Това ще предизвика нова спирала на насилието", заяви Михаил Маргелов, член на комисията по външна политика към Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент), цитиран от Франс прес.

Иракските имигранти в САЩ и в Австралия посрещнаха ликувайки съобщението за екзекуцията на Саддам. В Детройт десетки иракчани излязоха да празнуват по улиците, както направиха и на 5 ноември, след оповестяването на смъртната присъда срещу диктатора.

Трийсетина иракски имигранти излязоха по улиците на Сидни с радостни викове, танцувайки и развявайки иракски знамена, съобщи Ройтерс.

Външният министър Александър Даунър заяви, че Австралия е против смъртното наказание, но Саддам е бил изправен пред съда и процесът срещу него е бил справедлив, в резултат на което е бил признат за виновен за престъпления срещу човечеството.

Министърът добави, самият Саддам Хюсеин е лишил от справедлив процес хилядите жертви на неговия режим.

Хюсеин, екзекутиран чрез обесване в Багдад, си плати поне за част от престъпленията си срещу иракския народ, заяви британският министър на външните работи Маргарет Бекет.

"Приветствам факта, че Саддам Хюсеин бе осъден от иракски трибунал поне за някои от ужасяващите престъпления, които е извършил срещу иракския народ. Той си плати", заяви тя, като напомни, че британското правителство не подкрепя прилагането на смъртното наказание.

"Ние сме за премахване на смъртното наказание в целия свят, независимо от обвиняемия и от престъплението. Показахме много ясно позицията си на иракските власти, но уважаваме тяхното решение, като решение на една суверенна нация", подчерта тя.

Франция, която пледира, както и всичките й европейски партньори, за пълното премахване на смъртното наказание, признава, че решението за екзекуцията на Саддам Хюсеин е на народа и суверенните власти на Ирак, заяви френското министерство на външните работи.

Франция призовава всички иракчани да гледат към бъдещето и да работят за помирение и национално единство.

Повече от всякога, целта трябва да бъде възстановяването на пълния суверенитет и стабилността на Ирак, се казва в декларацията на Ке д'Орсе, цитирана от Франс прес.

Престъпленията на Саддам Хюсеин не оправдават екзекутирането му след един дълбоко нереден процес, заяви Ричард Дикър от "Хюман райтс уоч", цитиран от Франс прес.

Саддам бе отговорен за ужасни и многобройни нарушения на човешките права, но тези действия, колкото и брутални да са, не могат да оправдаят екзекутирането му - едно жестоко и нехуманно наказание, каза представителят на правозащитната организация.

"За това дали едно правителство спазва човешките права, може да се съди по начина, по който третира онези, които най-много са ги нарушавали. Историята ще съди жестоко и процеса, пълен с нередности, и екзекуцията", добави той.

Екзекуцията на Саддам Хюсеин ще предизвика дълбоко потресение в целия арабски свят, е зявил пред ИТАР-ТАСС редакторът на арабския вестник "Ал хаят" Хасан Шарбел.

Бившият иракски президент беше жесток управник, но изпълнението на смъртната му присъда сега, с оглед на събитията в Ирак и целия Близък изток, ще задълбочи междуконфесионалния конфликт, смята Шарбел.

Той припомня, че Саддам принадлежи към сунитската общност, управлявала Ирак от векове, а сега на власт са шиитите, на които екзекуцията на Саддам ще донесе политически дивиденти, но ще нанесе дълбока травма на сунитите.

Задълбочаването на враждата между сунити и шиити ще бъде неизбежна последица, прогнозира той. Според него за арабите това събитие е сравнимо с палестинската катастрофа през 1948 година, а настъпващото разпадане на Ирак е по-страшно от всичките авантюри на Саддам и ще доведе до дестабилизация в целия регион.

"Щом Саддам се качи на ешафода, Близкият изток ще рухне в бедната", смята той. Има и опасения как новината ще се отрази на настроението на поклонниците в Мека.

Либия обяви тридневен траур за "военнопленника" Саддам Хюсеин, съобщи Франс прес, позовавайки се на либийската агенция Джана.

Знамената на официалните сгради ще бъдат спуснати наполовина в знак на труар и всички празненства по случай мюсюлманския празник Айд ал Адха ще бъдат отменени.

Снощи либийският лидер Муамар Кадафи разкритикува процеса срещу бившия иракски президент и заяви, че осъждането му е било незаконно и представлява фарс и маскарад, понеже е извършено под окупация.

Той допълни, че ако изобщо е трябвало да бъде съден Саддам, това е трябвало да направят САЩ и Великобритания и следователно да поемат цялата отговорност.

Повечето арабски ръководители не коментираха екзекуцията на 69-годишния Саддам Хюсеин, която бе в първия ден на най-важният празничен период в ислямския календар - Айд ал Адха или Курбан байрам.

Арабската лига определи днешната екзекуция на Саддам Хюсеин като "трагичен край" на неговия режим и изрази надежда, че това няма да влоши обстановката в Ирак, предаде Франс прес.

"Днес, денят на Айд ал Адха, е лош избор. Всички традиции сочат, че това е денят на прошката", казва ръководителят на организацията "Мюсюлмански братя" в Египет Мохамед Махди Акеф.

"Саддам беше диктатор, потисник и престъпник. Но той също работеше за запазването на единството на своята страна", каза още Акеф.

Сунитска Саудитска Арабия разкритикува иракските шиитски ръководители за екзекуцията на Саддам Хюсеин по време на религиозния празник Аид Ал Аджа и заяви, че процесът срещу бившия иракски президент е бил политизиран.

Иран приветства екзекуцията на бившия иракски диктатор и я определи като "победа за иракчаните", съобщи АФП, позовавайки се на заместник-министъра на външните работи Хамид Реза Асефи.

Иракчаните победиха, както победиха, когато той загуби властта, каза Асефи.

През 1980 г., по време на режима на Саддам Хюсеин, Ирак нападна Иран, припомня АФП. Последвалият 10-годишен конфликт отне живота на около един милион души.

За Израел с обесването на Саддам Хюсеин беше раздадено правосъдие, заяви пред АФП високопоставен израелски представител, пожелал анонимност.

Става въпрос за човек, подложил неколкократно Близкия изток на огън и сеч, използвал химически оръжия срещу собствения си народ, човек, който е отговорен за смъртта на няколко хиляди души, посочи израелският представител.

"Саддам Хюсеин предизвика собствената си гибел. Това беше човек, който стори много злини на своя народ и който особено заплашваше Израел", изтъкна вицепремиерът Шимон Перес, цитиран от израелското държавно радио.

На 7 юни 1981 г. израелската авиация разруши иракския ядрен реактор в Тамуз край Багдад, тъй като Израел подозираше Ирак, че се опитва да се сдобие с ядрено оръжие. По време на първата война в Персийския залив през 1991 г. Ирак бомбардира Израел с ракети "Скъд" с конвенционални бойни глави.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 26 минути

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 56 минути

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 2 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 2 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 3 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 3 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 3 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 4 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 4 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 5 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 5 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Любопитно Преди 6 часа

Единият бил родом от Цариград и живял през IV век, а другият се подвизавал като отшелник на Синайската планина в първата половина на VI век

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 6 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 6 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 6 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака