0

Е вропейският съюз и САЩ да задълбочат връзките и да обединят усилията си за привличане и на други страни в преодоляването на големите предизвикателства на нашето време.

Такъв призив отправи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу във връзка с встъпването в длъжност на новия президент на САЩ Барак Обама.

САЩ и Европейският съюз трябва да признаят своята взаимозависимост и необходимостта от откритост, когато действат да се очертаят многостранните отговори на глобалните предизвикателства, вариращи от финансовата и икономическата криза, осигуряване на мир и сигурност, включително в Близкия изток, предизвикателствата на развитието и се стигне, разбира се, до определящата битка на нашето поколение: спиране и връщане назад на климатичните промени, отбеляза той в декларация.

Живеем в изпълнени с предизвикателства времена. И предизвикателствата, пред които сме изправени, не познават национални граници. Това, от което имаме нужда, е ново управление и нова основа за процъфтяване, изтъква Жозе Мануел Барозу.

Той изразява искреното си убеждение, че Европейският съюз и САЩ трябва да действат ръка за ръка заедно с партньорите си по света, за да се прилага новият дневен ред за глобализация.

Очаквам с нетърпение съвместната работа с президента Обама и неговата администрация, за да се наложи политиката на глобален ангажимент, която ще подкрепя международните институции, реформирани така, че да посрещат ефективно нашите глобални отговорности, добавя той.

Днес очите на света са вперени в президента Обама. От утре обаче, всъщност незабавно, светът трябва да има неговото - и нашето - внимание. Аз лично смятам, че избирането на президента Обама е определяща, повратна точка за Америка. Възможно е това да се окаже и повратна точка за целия свят, подчертава председателят на Европейската комисия.

В телеграма главата на Римокатолическата църква, папа Бенедикт Шестнайсети призовава президента да работи за мира по света и за сътрудничеството между народите.

Папата приканва Обама да спази обещанието да изгради едно по-справедливо общество.

Бенедикт Шестнайсети изразява увереност, че американският народ ще продължи "да открива в своето внушително религиозно и политическо наследство духовните ценности и етичните принципи, необходими му за изграждането на по-справедливо и по-свободно общество".

"Това общество трябва да се отличава с уважение към човешкото достойнство, към равноправието между хората и към защитата на правата на всички негови членове, главно на бедните, на отхвърлените и на онези, които са без глас", се казва в телеграмата.

"В момента, когато толкова наши братя и сестри по света се надяват да се освободят от бича на бедността, на глада, на насилието, аз се моля Вие да се придържате към решимостта си да насърчите разбирателството, сътрудничеството и мира между народите", се обръща папата към Обама.

Накрая Бенедикт Шестнайсети подчертава, че Бог ще благослови новия президент и неговото семейство, както и целия американски народ.

Премиерът на Израел Ехуд Олмерт поздрави Барак Обама с встъпването му в длъжност и изрази надежда, че САЩ и Израел ще продължат да бъдат истински партньори в процеса за постигане на мир в Близкия изток.

"Желаем късмет на новия президент и сме сигурни, че с него ще бъдем партньори в насърчаването на мира и на стабилността в Близкия изток", се казва в изявление на Олмерт, публикувано преди Барак Обама да положи клетва.

"Сигурен съм, че тесните връзки на САЩ и Израел ще укрепят ценностите на демокрацията, на братството и на свободата, които са основите на американското общество и които са споделяни и от израелското общество", посочва Олмерт.

Британската кралица Елизабет Втора и премиерът Гордън Браун изпратиха послания до новия американски президент, в които дават израз на подкрепата си за него.

Встъпването в длъжност на Обама бе отбелязано с празнични прояви в цяла Великобритания.

Очаква се 82-годишната кралица да се срещне с президента Обама, когато той посети Лондон за предстоящата през април среща на върха на Г-20.

След короноването й през 1952 г. Елизабет Втора се е срещала с всички президенти на САЩ с изключение на Линдън Джонсън.

В посланието си Гордън Браун пише, че е "готов да работи в много тясно сътрудничество с неговото правителство по много от международните предизвикателства, пред които сме изправени".

Говорител на Браун омаловажи твърденията, че британският премиер се е впуснал в своеобразна надпревара с други европейски лидери като френския президент Никола Саркози кой пръв ще получи покана от новия американски президент да посети Белия дом.

"Ще ви припомня, че първата среща на (предшественика на Обама) Джордж Буш бе с френския президент Жак Ширак, така че ние няма да придадем прекалено голямо внимание на това кой кога какви срещи ще има", отбеляза говорителят.

Ширак влезе в конфликт с Буш заради твърдата си съпротива срещу военната операция, с която оглавяваните от Съединените щати сили на международната коалиция свалиха от власт през 2003 г. иракския президент Саддам Хюсеин.

Пребиваващи във Великобритания американци, както и местните африкански и афрокарибски общности организираха днес партита в цялата страна по повод встъпването в длъжност на първия чернокож президент в историята на САЩ.

Восъчни фигури на Обама бяха изложени в музеите на Мадам Тюсо в Лондон, Берлин, Ню Йорк и Шанхай. В музея в британската столица входът за американски граждани днес бе безплатен. Около восъчната фигура на Обама се бе събрала голяма тълпа.

Френският президент Никола Саркози пожела на новия президент на САЩ пълен успех начело на американския народ и изрази готовността си да работи "ръка за ръка" с него за посрещане на огромните предизвикателства в света.

С Вашия избор американският народ даде израз на вярата си в напредъка и бъдещето, както и желанието си за една открита, нова, силна и солидарна Америка, която Вие въплъщавате, се казва в изявлението на Саркози, разпространено веднага след като първият чернокож президент на Съединените щати положи клетва.

Италианският премиер Силвио Берлускони, чиято страна е председател на Г-8, също поздрави новия американски президент и го прикани "заедно да се изправим пред сегашните предизвикателства, финансовата криза, положението в Близкия изток и Афганистан".

И министър-председателят Сергей Станишев е изпратил поздравителна телеграма до новоизбрания президент на САЩ с пожелания за благоденствие към американския президент, както и за успех в мисията му за промяна в този
труден за света момент.

Основавайки се на споделени ценности, политическият диалог между България и САЩ е изключително интензивен и покрива всички най-важни области на двустранните отношения.

Със задоволство констатираме, че разговорите с нашите американски партньори преминават откровено, естествено, при наличието на голямо взаимно доверие и единство на позициите, пише министър-председателят.

Моето правителство ще положи всички усилия да запази и доразвие не само интензитета на отношенията ни със САЩ, но и богатството на дневния ред на диалога, се казва още в телеграмата.


Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 20 минути

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 25 минути

Постът заема Павел Манченко

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 47 минути

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 55 минути

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 1 час

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 1 час

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 1 час

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 1 час

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 1 час

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 2 часа

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 2 часа

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 2 часа

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 2 часа

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 2 часа

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 2 часа

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“