0

"Прокуратурата дезертира от делото срещу Румен Петков", акцентира "Сега".

Нежеланието на прокуратурата да води дело срещу бившия вътрешен министър Румен Петков вече създава комични ситуации. Софийската градска прокуратура дори не смята да изпрати свой представител в съда, който да защити тезата на обвинението, е научил вестникът.

Делото срещу Петков за осветяването на Алексей Петров като сътрудник на ДАНС е от административен характер и не е задължително в залата да се явят прокурорът или бившият МВР шеф. Но ако е на място представителят на прокуратурата би могъл много по-бързо и ефективно да отговори на евентуалните забележки на съда.

В противен случай има риск процесът да се проточи заради евентуални неясноти, както става с много от делата.

"Велизар Стоилов си отива заради скандала с автотранспорта", съобщава "Сега". Столичният кмет Бойко Борисов бе принуден да освободи заместника си по транспорта Велизар Стоилов.

Причината е предрешен конкурс на стойност 250 млн. лева. Стоилов си тръгва заради проведена миналата година предварителна среща с транспортни босове, на която били нагласени резултатите от предстоящ конкурс за отдаване под наем на 15 автобусни линии.

Срещата е записана и Стоилов призна, че записът е автентичен. Въпреки крайното решение, Борисов се опита да смекчи проблема, а БСП видя в скандала зависимости на по-високо политическо ниво.

Георги Кадиев, общински съветник от БСП, коментира случая в "Стандарт". Той очаква оставката и на човека, който е пряко отговорен за контрола върху администрацията - столичния кмет Борисов.

Настоява и за отмяна на проведения първи конкурс и спиране на непроведения втори конкурс, което е същественото. По думите на Кадиев софиянци изобщо не ги интересува съдбата на Стоилов или Борисов, а качеството на транспорта в столицата.

"Капиталът започва да определя политиката ни", е заключение на водача на лявото крило в БСП Янаки Стоилов. В интервю за "24 часа" той казва, че в БСП може да има различни хора по техния материален статус, но не това е проблемът на партията.

Проблемът е, че капиталът започва да определя политиката, че в самото ръководство и около него има хора, които са негови представители. БСП трябва да остане предимно партия на труда, на духа, на идеите, а не на капитала.

Стремежът към служебни и материални облаги от властта измества партийните мотиви, посочва Стоилов. В последните години избиратели на БСП споделят, че тя вече не е тяхната партия. Това означава, че центърът все повече се отдалечава от периферията, а БСП като цяло - от своите избиратели и съмишленици.

"Дикме: ДПС приюти биячи от възродителния процес", пише "Труд". ДПС не трябва да търси врага си отвън. Партията сама реабилитира участници във възродителния процес от турския етнос в редиците си и те я разяждат отвътре.

Това стана ясно вчера от изявление на бившия министър на земеделието, напуснал ДПС, Мехмед Дикме. Според него най-големият проблем на движението е, че вече нито една политическа сила не ги искала за съюз в бъдещото управление.

"Правителството създава хранителна среда за организираната престъпност", е озаглавено интервюто в "Новинар" с председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Етническият модел в България той коментира така: "Създадоха се доста спекулации за нарушаването на етническия мир. Аз мога да кажа едно - по конституция българските граждани имат гарантирани политически и религиозни свободи. Създаде се един мит в смесените райони, по-специално след турското население - че ДПС е единствената партия, която може да защитава тези интереси. Аз смятам, че всички политически партии трябва да се отворят към това население."

"ДПС превърна българите в смесените райони в лоши хора", казва в интервю пред "Сега" проф. Станислав Станилов, депутат от "Атака".

Той подчертава: "ДПС постоянно експлоатира теглилата и униженията от възродителния процес, за да преяжда с власт и върхушката му да краде необезпокоявано от държавата. Те постоянно повтарят на българите колко са виновни за прогонването на турците и как винаги трябва да отстъпват. С изнудването ще се свърши, защото то не се вписва в линията на европейската вътрешна политика", категоричен е Станилов.

"НДСВ готово за съюз и с ГЕРБ, и с БСП", съобщава "Труд". "Не е сигурно, че ДПС може да се включи в бъдещо управление на страната, въпреки че има твърд електорат." Това заяви вчера заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев.

Той отново подчера, че една центристка партия, каквато е неговата, успешно може да се коалира с почти всички политически партии, включително с ГЕРБ и БСП. Той обаче бе категоричен, че говори за следизборни споразумения.

"Софиянски напусна БНС", отбелязва "Труд". Тримата депутати от ССД - Стефан Софиянски, Борислав Българинов и Румен Ангелов - подадоха вчера официално заявления за напускане на коалицията БНС в парламента.

Мотивът е, че в неделя досегашните партньори на ССД - ВМРО и земеделците на Стефан Личев, учредиха Движение "Напред" с ЛИДЕР. Според Софиянски не е приемливо друга политическа формация извън парламента да решава какво ще става с БНС.

"Свободните демократи не се продават", заявява в интервю за "Монитор" Стефан Софиянски, председател на ССД. Той посочва, че те не са далеч от предложението на СДС за общи парламентарни действия, дори за обща парламентарна група.

Опасността от ново ляво обединение е толкова голяма, че десните нямат алтернатива освен обединението. Естествените ни партньори са СДС и ДСБ, допълва Софиянски. СДС подновява предложението си за широк десен формат и ние сме готови да участваме в него.

"Логично е да управляваме с ГЕРБ на Борисов", смята бизнесмена Христо Ковачки, идеолог на партия ЛИДЕР. В интервю за "Труд" той разяснява, че няма как партия ЛИДЕР да бъде заподозряна в левоцентристки уклон, просто защото същността й, хората, които са я създали, имат десни разбирания.

Логично е да търсят коалициии в десния спектър. Ако това се окаже невъзможно може да има компромиси, допуска Ковачки. Както и че десните партии може да не ги искат като коалиционни партньори.

Какви са шансовете на Движение "Напред" пита "Труд" двама социолози.

Мирослава Радева, МБМД: ЛИДЕР е без ясно лице. Партията на Ковачки има да отговаря на много въпроси, а избирателят е все по-предпазлив. ЛИДЕР очаква да се легитимира чрез Движение "Напред".

Кънчо Стойчев, "Галъп": "Напред" има шанс да присъства в следващия парламент, тъй като има свободна ниша сред избирателите от средната класа. Ресурсът на новия съюз е сериозен".

"Политикът трябва да знае да си държи езика", препоръчва от страниците на "Труд" Анастасия Мозер, заместник-предеседател на Народното събрание. Преди дни тя обяви, че напуска Земеделския народен съюз.

В интервюто тя посочва причината - нямаме време повече да ходим по съдилища заради името и учредителния конгрес на ЗНС. Мозер очертава следващия ход: "Ще учредим нова партия, има нужда земеделският съюз да остане верен на своите принципи, а не да се опитва да влиза във властта на всяка цена. Учредителният конгрес е след няколко дни. Това ще е едно обединение на земеделските организации, сред които БЗНС "Никола Петков" и други структури."

"Не станах политик, останах съдия", е озаглавено интервюто в "Труд" със Севдалин Мавров, главен секретар в правителствата на Сакскобургготски и Станишев.

На последното си заседание ВСС го назначи за наказателен съдия във Върховния касационен съд. Мавров подчертава: "Трябва да е ясно, че за магистратите няма разлика между "знакови" и "обикновени" дела. Едно квартално убийство е също знаково за близките на жертвата. Според мен изходът е да се създаде по-стегната и добра организация за делата, фокусирали обществения интерес. И съдебната система да бъде оставено да си гледа работата."

"Бюджетът намигна на чиновници и избиратели", е анализът в "24 часа" на Петър Ганев от Института за пазарна икономика. По думите му логично е в бюджет 2009 да има значително увеличение на разходната част, което е характерно за предизборни периоди.

Ганев предупреждава, че увеличението на заплатите в публичния сектор е мярка, която може да има силно негативни ефекти върху икономиката, ако заедно с това не се повишава ефективността на работещите в него.

Препоръките, които прави Институтът за пазарна икономика към бюджет 2009 са свързани със схващането, че е възможно и задължително да се намалят силно неефективните държавни разходи.

Трябва да се ускорят структурните реформи и да се провеждат политики, които ще направят пазарите, фирмите и гражданите достатъчно гъвкави, за да могат да реагират бързо на всяка нова информация.

"Всеки работещ дава 9697 лева за хазната", изчислява "24 часа". Числата в бюджета за 2009 г. показват, че се планира в хазната да влязат около 32 млрд. лева, което е близо с 5 млрд. повече в сравнение с 2008 г. За да се изпълни планът на държавата, всеки от 3,3 млн. работещи у нас ще отдели под формата на данъци, такси и всевъзможни държавни вземания по 9696,96 лв. Така излиза, че хората, които са на заплата около 400 лева, работят само за хазната поне 4 месеца в годината.

"Брюксел очаква България да забави ръста до 4,5%", информира "Пари". Прогнозите на Европейската комисия за икономиката на България са по-мрачни от тези на българското правителство, става ясно от оповестения в понеделник есенен доклад на еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния.

Икономическият растеж на България през следващата година ще се забави до 4,5%, смята Брюксел, докато в макрорамката на проектобюджет 2009 правителството ни е предвидило 4,7%.

За тази година от ЕК очакват икономическият растеж на страната да е 6,5%, а нарастването на инвестициите да е по-малко от 10%, при ръст от 20% в периода между 2005 и 2008 г.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Любопитно Преди 2 минути

Коцето Калки напусна Кухнята на Ада след като Златните загубиха от Сините

Ердоган: Нетаняху е виновен за иранската атака

Ердоган: Нетаняху е виновен за иранската атака

Свят Преди 9 минути

Ердоган: Самият Нетаняху е първият, който трябва да бъде осъден

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

България Преди 3 часа

Разработката в службите започва в средата на 2022 година

Задържаха шофьор след гонка в София

Задържаха шофьор след гонка в София

България Преди 3 часа

Той е предизвикал катастрофа

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

България Преди 5 часа

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова

Киану Рийвс

Киану Рийвс озвучава таралеж в третата част на Sonic

Любопитно Преди 5 часа

59-годишният актьор ще озвучи таралежа Shadow, който е нещо като "тъмен близнак" на главния герой

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Любопитно Преди 5 часа

Денис и Дарина участваха в играта „Съм/Не съм“ и разкриха повече за живота си извън "Един за друг"

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 5 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 5 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 5 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 5 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 5 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 5 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 6 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 6 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Свят Преди 6 часа

Тази вечер е планирана протестна акция