0
- Г-н Кошлуков, доволен ли сте от персоналните и структурните промени в кабинета?
- Да, промените са положителни. Виждаме двама министри - Лидия Шулева и Божидар Абрашев, които не се справяха добре и бяха сменени. Виждаме една структурна промяна, която за нас е добра и перспективна.

Разбира се, правото на "Новото време" вече да участва в процеса на работа на Министерския съвет като изпълнение на трипартийното споразумение ни удовлетворява напълно.

- Реално ли е да се смята, че в оставащите четири месеца може да се промени нещо радикално в работата на правителството?
- Зависи как работи "Новото време" в Министерския съвет и в процеса на взимане на решения. В политиката трябва да можем, след като претендираме за идеи, дори и за кратък срок да ги представим. Най-важното е, че можем да участваме в обсъждането, а не в конкретното министерство.

Разбира се - някои идеи може да станат, други не. Но можем да предложим различна визия за цялостната работа на кабинета. Имаме право на глас и това е голямото ни постижение.

- Защо "Новото време" си избра министерството на енергетиката?
- Заедно с трите политически сили участвахме в коалиционните разговори. За нас е много по-важно да се промени процесът на взимане на решения.

Така че когато договаряхме своето сътрудничество и кооперацията с трите сили - нещо, което върви от една година, за нас е по-съществено при взимането на постановленията и решенията на Министерския съвет да се чува гласът на "Новото време".

Разбираме предизвикателството на енергийното министерство, имаме представа кой кой е в сектора и напълно съзнаваме огромния риск. Знаем кранчетата в енергетиката и не е нужно да си ядрен физик, за да затвориш източването на държавата към червени и сини барони.

Но, от друга страна, ако претендираме, че имаме визия за управление, готови сме да поемем предизвикателството, а не да се вайкаме.

Вече чухме доста мнения, че това е почти капан, че играчите са толкова големи в тази област и такива акули, че е трудно да докажем каквото и да е за четири месеца. Предстои да се докажем.

- Смятате ли, че Мирослав Севлиевски е достатъчно добре подготвен да оглави министерството на енергетиката и енергийните ресурси?
- Аз лично мисля, че да, може да се справи. Не е нужно да си стъпил в АЕЦ или да си ядрен физик, за да се справиш.

По принцип се търсят специалисти по бизнесадминистрация и управленчески кадри. Идеята не е ти да си специалист, а администратор.

Сами виждате, че когато лекар управлява лекари, проблемите са най-големи. Опитът на Мирослав Севлиевски е бизнесадминистрация и това трябва да се разбере.

Веднага давам пример със Сергей Станишев, Румен Петков - председател и зам.-председател. Единият няма един ден трудов стаж, а другият е учител по математика. Утре това ще са премиер и министър, ако спечелят изборите.

- А как ще коментирате обвиненията на опозицията, че Севлиевски е протеже на Ахмед Доган?
- Това се чува единствено от хората на Костов, които са решили да се карат с ДПС и непрекъснато го обвиняват във всички възможни злини. Това е битка между Костов и Доган.

- Не можеше ли все пак "Новото време" като равнопоставен партньор да получи още едно министерско кресло? Например на министъра на културата и туризма. Имахте интерес и към строителното ведомство...
- Разговорът при нас никога не е за кресла, независимо дали министерски и зам.-министерски. Настъпилите промени са доста добри и въпросът не е да сменяш конкретни хора.

Нямам нищо против Лидия Шулева - ако тя успее да продаде "Булгартабак" за 1 млрд. лв. лично ще гласувам да я върнат още утре. Нямам нищо против нея. Може би е чудесен икономист теоретик, нелош бизнесмен, но се провали два пъти в една сделка за "Булгартабак".

Ако не можеш да продадеш това, какво можеш да продадеш изобщо? Явно, ако пише разработки и прави кампанийна дейност, може и да се справи по-добре.

За разлика от опозицията, която си мисли, че човекът е всичко, при нас не е така - политиката е водеща. Затова се борим за промяна на политическия и икономическия модел.

Създаваме среда за младите и кадърните хора. Искаме насърчителни, а не регулативни закони. Мажоритарни избори, а не фиксирани листи. Много по-важно е да мине законът за референдумите или да се създаде комисия за разследване на РМД в България.

- Как ще се отрази на културата и туризма сливането им в едно министерство?
- Може да бъдат съчетани, стига да се приемат предизвикателствата и в двете области.

- Културата и туризмът може взаимно да си помагат и България да има милиарди приходи.
За насърчаване на културата е необходимо финансиране, защото се изправяме пред натиска на много по-мощни култури в ЕС и много по-богати държави.

Имаме Теди Москов, трябват му пари за постановка. Имаме Мадарския конник - трябват средства за реставрация, и още много примери. Културният туризъм е основно перо за средства за културата.

- Нина Чилова ли беше най-подходящата кандидатура да оглави това ведомство?
- Това беше предложение на НДСВ и те трябва да ви дадат аргументи защо са издигнали тази кандидатура. Тя не е наша. Искаме да видим как се справя и тогава ще дадем оценката си. Има възможности и остава да видим дали ще ги реализира.

- Ще продължавате ли да настоявате Борислав Великов, вече в качеството си на председател на народното събрание, да смени проф. Васил Мръчков от шефското място в съвета по законодателство?
- Категорично, от него зависи. Това беше и условието ни за подкрепа кандидатурата на Великов. Още преди два дни той ни увери, че ще постави въпроса пред НДСВ и парламентарната група.

Няма нищо лично, но сме антикомунисти. Не бива такива мрачни фигури от миналото да се появяват отново. Надявам се този път да успеем.

- Притеснява ли ви Лидия Шулева като шеф на предизборния щаб на НДСВ и фактът, че може да постави нововремци в неблагоприятна позиция и да попречи на участието ви в общи листи?
- Единствените хора, които правят листите, са политическите органи и конгресите. Шефът на предизборния щаб гледа дали плакатите са разлепени добре и толкова. Това прилича ли ви на повишение?

Решението как ще се явим на изборите може да вземе само конгресът на партията. Ние сме демократична партия и аз не мога да влияя на висшия форум.

Във вече създадената предизборна ситуация трите либерални партии в управленската коалиция би трябвало да си взаимодействат по всички възможни начини.

Това не задължава нито една от формациите да се яви на вота с общи листи с някой от другите партньори. И трите са достатъчно самостойни и с достатъчно на брой членове за самостоятелно участие в избори и сигурно подобни решения ще бъдат взети на конгреса.

Намерението ни е дотогава "Новото време" да доизгради партийните си структури, да укрепва, да налага доколкото е възможно своето разбиране за управлението и към датата на изборите да имаме готовност да участваме и самостоятелно в тях. Но ако конгресът реши друго, това ще бъде уважено.

Вярвам, че "Новото време" е в състояние да се яви самостоятелно на изборите и да има достатъчен брой депутати в следващия парламент, за да участва в обединения либерален алианс и в следващото управление на страната.

- Чуха се гласове, че Шулева може да е мост към коалирането със СДС и чрез нея да набере потенциал лобито в НДСВ, което настоява за широка дясна коалиция.
- На избори основната разделителна линия е - или си "за", или си "срещу" него. Дали си за това управление и работиш за него, но развиващо се (както Костов разви неговото, както и Виденов). Или го отричаш и издигаш друго. СДС го отрича, ОДС също.

Т.нар. "десни сили" заявиха ясно, че са недоволни и не може на изборите да си "За". Няма жълто-синя коалиция и това е безпринципен разговор.

Винаги сме били много по-силен коректив от тях и конкретен пример е приемането на бюджет 2005. Този кабинет работи и има ресурси, защото "Новото време" натисна копчето за неговото приемане с едно-единствено условие - пари за образование.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Слънчево изригване спря радиокомуникациите

Технологии Преди 21 минути

Райони в тихия океан останаха за кратко без покритие

Миланович: Не съм обиждал българите

Миланович: Не съм обиждал българите

Свят Преди 7 часа

Днес той подчерта, че никой не се моли България да пропадне

Протести парализираха транспорта в Гърция

Протести парализираха транспорта в Гърция

Свят Преди 10 часа

Работниците в сектора се отзоваха на призива на най-големите синдикати

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

България Преди 11 часа

Трафикът по магистралата е засилен заради почивките на хиляди българи

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

България Преди 12 часа

Регулаторът коригира предложената от „Булгаргаз“ цена от 54,76 лв./MWh на 54,70 лв./MWh

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

България Преди 13 часа

Петков: Ще съдействаме и на прокуратурата, и на ДАНС

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

България Преди 13 часа

ГЕРБ винаги е подкрепяла и подкрепя този проект

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Любопитно Преди 13 часа

Царина разказа, че най-големите скандали при Червените са били заради загубените битки

<p>&quot;Ужасно е да се печели от смъртта&quot;</p>

Папа Франциск осъди оръжейната индустрия: Ужасно е да се печели от смъртта

Свят Преди 15 часа

Войната на Русия в Украйна беше посочена като една от основните причини за глобалното увеличение на разходите за отбрана

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

България Преди 15 часа

Според коалицията изграждане на частна болница във вида, в който вчера МС реши, „опорочава каузата за национална болница"

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

България Преди 15 часа

Министерският съвет одобри изграждането на частна МБАЛ „Мама и Аз“ в София

<p>Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк (СНИМКИ)</p>

"Грехота е да носиш нещо подобно само веднъж": Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк

Любопитно Преди 15 часа

Синът на Лорън, Дейвид, изпълнителен директор на марката, коментира предизвикателството да се създават нови модели всеки сезон

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Свят Преди 16 часа

Адил е изправен пред две обвинения за публикуване на изображение в подкрепа на забранена организация в нарушение на Закона за тероризма

<p>ПП&ndash;ДБ отстраниха свой депутат</p>

ПП-ДБ отстраниха депутата Стоян Георгиев

България Преди 16 часа

Стоян Георгиев е депутат от 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание като част от групата на "Продължаваме промяната"

<p>Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания (СНИМКИ)</p>

Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания

Свят Преди 16 часа

Миналия петък 13-годишно момиче се яви за първи път в съда в Уелс по три обвинения в опит за убийство

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Свят Преди 16 часа

Харковска област беше подложена на интензивен обстрел тази пролет като руските сили атакуваха гражданска и енергийна инфраструктура