0

Н ай-малко 125 души са убити при серията терористични нападения в Мумбай, по данни на местната полиция, съобщи Франс прес.

Всички заложници, държани от ислямистки терористи в луксозния хотел "Тадж Махал" в Мумбай, са освободени, съобщи по-рано началникът на полицията в щата Махаращра, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В "Тадж Махал" е имало около 50 заложници и петима терористи. За съдбата на нападателите не се съобщава нищо.

Все още терористите държат заложници в друг луксозен хотел, "Трайдънт-Оберой". Там операцията на полицията и силите за борба с тероризма продължава. Полагат се всички усилия да бъдат избягнати цивилни жертви. След началото на полицейската операция бяха чути две силни експлозии, съобщи Ройтерс.

Полицаи са обградили пететажното представителство на крайно ортодоксалната еврейска организация "Чабад Либавич", което бе превзето от нападателите.

Централата на тази организация е в Ню Йорк. В зданието има синагога, учебен център и офиси на организацията. Една от нейните дейности е борба с наркотиците.

При нападението екстремистите убили трима души и използвали гранати, за да разпръснат голяма група съседи, които се опитали да попречат на нападателите да проникнат в зданието. За съдбата на директора на представителството, равин Залман Шмоткин, и на семейството му няма данни, съобщи АП.

Сред загиналите има най-малко шестима чужденци, в това число японец, австралиец, италианец и англичанин. За останалите жертви няма информация. Сред ранените има седем англичани.

Индийският телевизионен канал "Тайм нау" съобщи, че според анализ на индийските специални служби нападенията в Мумбай са подготвени и координирани от радикалната групировка "Лашкар е Тайба" (Легион на правоверните), базирана в Пакистан.

Групировката бе уличена в организирането на серия бомбени атентати в крайградски влакове около Мумбай през юли 2006 г., причинили смъртта на 180 души.

Според "Тайм нау" тактиката на "Лашкар е Тайба" е винаги да използва местни екстремистки групи като преки извършители на атентати срещу индийски обекти.

"Искаме заложници американци и британци" - това крещели въоръжените ислямисти в Мумбай пред ужасените гости на атакуваните луксозни хотели, предаде АФП.

"Те заповядаха на всички да не мърдат, да сложат ръце на главите си, след което ни питаха дали сме американци или британци" разказва гост на хотел "Оберой Трайдънт" - англичанинът Алекс Чембърлейн, който успял да избяха по аварийно стълбище. След като той се спасил, похитителите отвели заложниците си към горните етажи на хотела.

Извършителите на атентатите в Мумбай са дошли от Пакистан, заяви индийски офицер, цитиран от Франс прес.

"Те произхождат от другата страна на границата, може би от Фаридкот в Пакистан. Опитаха да твърдят, че са от Хайдерабад", град в Южна Индия, заяви генерал Р. К. Роода, който води операцията срещу ислямистите.

Пакистанският министър на отбраната Чаудри Ахмед Мухтар заяви в телефонно интервю за АФП, че страната му по никакъв начин не е замесена в атентатите.

Пакистанският външен министър Шах Мехмуд Куреши поиска Индия да не обвинява никого без доказателства.

Високопоставен представител на руското разузнаване заяви пред РИА-Новости, че атентаторите в Мумбай са свързани с терористичната мрежа Ал Кайда.

"Руските разузнавателни служби разполагат със сведения, че някои от нападателите в Мумбай имат връзка с Ал Кайда. Става конкретно дума за терористичната групировка "Лашкар е тайба". Бойците от тази групировка са преминали специално обучение в лагери на Ал Каида на границата между Пакистан и Индия", заяви пожелалият анонимност източник.

До този момент няма данни за загинали или ранени българи

при серията нападения в Мумбай, каза за БТА говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов.

Той уточни, че по принцип в този район на Индия не живеят наши граждани. Правителството на Индия е обявило в цялата страна състояние на тревога и повишена бдителност, особено на местата, на които се събират много хора, каза говорителят.

Българските граждани могат да получат информация за свои близки от посолството ни в Индия, от консулската дирекция в МВнР и от службата на говорителя.

Външното министерство остро осъжда кървавите терористични атаки в Мумбай, насочени срещу индийски и чуждестранни граждани, в т.ч. и официални лица. Разглеждаме тези терористични нападения, както и задържането на заложници, като нагло предизвикателство срещу общоприетите хуманитарни норми, пише в специално изявление.

България категорично потвърждава своята нееднократно изразявана позиция, че подобни престъпления не могат да бъдат оправдавани с никакви политически, етнически, религиозни и други съображения.

Обявяваме се за засилено сътрудничество на международната общност в борбата с тероризма като явление, несъвместимо с основополагащи човешки ценности, се отбелязва в изявлението на Министерството на външните работи.

Лидери на държави от целия свят осъдиха терористичните актове в Мумбай.

Белият дом публикува изявление, в което заяви, че САЩ осъждат това терористично нападение и ще продължат да подкрепят индийския народ в този трагичен момент.

Преходният екип на новоизбрания президент на САЩ Барак Обама също направи изявление по трагичния повод. "САЩ трябва да продължат да укрепват стратегическото си партньорство с Индия и с нации от целия свят, за да изкоренят и унищожат терористичните мрежи", каза в изявление говорителката на Обама Брук Андерсън.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел се обади по телефона на индийския премиер Манмохан Сингх, за да изрази съчувствието си. Нашите мисли са насочени към жертвите и техните семейства, каза тя.

Президентът на Франция Никола Саркози заяви, че решително осъжда безразборното насилие, стоварило се върху Индия с поредица "грозни и противни терористични актове".

Британският премиер Гордън Браун също изрази съболезнования. "Първият ни дълг е към британските граждани, които попаднаха в това (клане). Втората ни отговорност очевидно е да изкореним тероризма и да окажем помощ на индийското правителство", каза той.

Своята съпричастност към жертвите в Мумбай и техните близки изразиха и министрите на вътрешните работи и правосъдието на страните от Европейския съюз в Брюксел, както и лидерите на Бангладеш, Шри Ланка, Организацията ислямска конференция, мюсюлманската общност в Австралия, израелският външен министър Ципи Ливни и лидерите на Холандия и скандинавските държави.

Междувременно няколко страни изпратиха, или обещаха да изпратят на индийските власти помощ, за да се справят с последствията от нападенията.

Британското правителство съобщи, че е изпратило цивилен екип за бързо реагиране, който да помогне на британските представители в Мумбай да се справят с кризисната ситуация. Екип британски експерти в областта на борбата с тероризма има готовност да помогне на индийските власти в разследването на атентатите.

Германският кабинет създаде кризисен щаб и изпрати в Индия психолози, които да помагат на жертвите на нападенията, съобщи германското външно министерство.

Американските медии съобщиха, че САЩ са готови да изпратят разузнавателни агенти, ако Индия поиска помощта им.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 17 минути

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 38 минути

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 54 минути

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 1 час

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 1 час

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 1 час

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 1 час

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 1 час

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 1 час

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 1 час

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 2 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 2 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 2 часа

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 2 часа

Това съобщиха от Столичната община