0

"Голямото надлъгване за президентския вот", е анализът в "Монитор". Какво правят основните играчи месеци преди президнтските избори? Поведението на Бойко Борисов няма нужда от кой знае какъв коментар, смята вестникът.

Нормално е, с оглед очакванията ГЕРБ да стане първа политическа сила, той да опипва почвата навсякъде и да прави така, че да привлича електорат от всички възможни партии. Най-недалновидното би било да затваря врати, преди въобще да се е впуснал в битка за гласове.

На Георги Първанов му виси като воденичен камък на врата създаването на тройната коалиция. Той няма как за избяга от образа на човек, който даде прекомерна власт на ДПС. Освен това трябва да реши дали участва в надпреварата като партиен или независим кандидат.

Не по-лесно им е и на царистите. Те още не могат за проумеят как от първа политическа сили преди 5 години са се наредили на опашката по влияние.

Що се отнася до десните - те просто се борят за оцеляване и в ужаса си да не изпаднат от политическата сцена вършат глупост след глупост, пише авторът. Засега едно изглежда сигурно: ако царят не се кандидатира и Бойко не даде някому рамо, Първанов ще си остане президент, коментира "Монитор".

"БСП: Досиетата във фризера до вота", отбелязва "Стандарт".

Отварянето на досиетата трябва да продължи, но след президентските избори. Това мнение изразиха членове на ръководството на парламентарната група на левицата.

Според тях информацията от архивите може да доведе до компроматна война по време на вота. Не трябва да допускаме президентската кампания да мине на фона на скандала с досиетата, категорични са от БСП.

До началото на предизборната кампания соцръководството трябва да потуши недоволството в червените редици от действията на вътрешния министър Румен Петков за досиетата.

"Десните преговори били "игра на стъклени перли", пише "Труд".

"Желанието на ДСБ да доминира в процеса на избор на десен кандидат-президент превръща преговорите в "игра на стъклени перли", витиевата и интригантска надлъгваница и на практика ги води в задънена улица".

Това написа вчера движение "Гергьовден" и озаглави декларацията си "Разочарование". Гергьовденци остават в преговорите, но щели да говорят и с други сили.

"Интелектуалци в капана на политиците", е коментар в "Стандарт". Изразява се мнението, че за десницата ще е по-добре, ако заложи на граждански кандидатури в предстоящите президентски избори.

Така егото на никой лидер няма да пострада и ще бъде привлечен електоратът от всички разцветки на синьото.

Ако двойката кандидати от дясната гражданска квота са свестни и интересни личности, при интензивна и интелигентна кампания могат да се "уловят" много гласове на колебаещи се избиратели и дори на разочаровани симпатизанти от противниковия отбор, смята авторът.

Според него най-удачното попадение за добра дясна кандидат-президнтска двойка са историкът Георги Бакалов и адвокатът Иван Груйкин.


"Десните се разбраха без мен. Защо да ги подкрепя?", е озаглавено интервюто в "Монитор" с кмета на София Бойко Борисов.

В типичния за него стил той обяснява: "И тогава на СДС им казах - първо трябва да се съберем. Там да си говорим и, когато излезем оттам, да кажем кой е (кандидат-президент, бел. ред.) Те вчера излязоха и казаха - Стоянов и Абаджиев.

Сега питат дали аз ще ги подкрепя. Кое ме задължава? Моята политика ще бъде - вадиш свой кандидат, заставаш зад него и търсиш отговорност. Това означава обществото да започне да вярва на партиите. И какво значи подкрепен от 9 партии?

Кой ще носи после отговорност за този президент, ако започне да върши щуротии?"

"Столичното СДС забравило Надежда", съобщава "Труд". В НДК вчера се проведе областното отчетно-изборно заседание на сините. Не дойде само бившата синя лидерка Надежда Михайлова.

Не съм уведомена, че има областен съвет, каза тя и допълни, че това не е важно за софиянци, но е важно, че сините общинари са предали избирателите си.

Почти единодушно столичните седесари си избраха за лидер досегашния изпълняващ длъжността Борислав Бориславов, който е и общински съветник.

Учители ще си правят свой съвет, информира "Труд". Национален съвет да брани интересите на учителите и да дава съвети на просветното ведомство по образователните реформи, поискаха педагози от цялата страна.

Близо 400 делегати - представители на учителската гилдия се събраха в Казанлък на конференция. На нея учителите поискаха да имат преки говорители, които да изразяват позициите им, разказа заместник-министърът на образованието Кирчо Атанасов.

Педагозите не искали техни говорители да бъдат само синдикатите и експерти.

"Съюз пише стратегия и нов закон", отбелязва "Труд".

"Туризмът, както и цялото ни общество, порасна. Осъзнахме ясно необходимостта да обединим усилията си за постигане на националните цели", заяви вчера Петя Славова, председател на Съюза на българската туристическа индустрия.

Съюзът започва преглеждане на всички закони и подзаконови актове, оформя пакетът предложения до правителството за облагане с ДДС. Пишат се допълнения към проектозакона за Черноморското крайбрежие. Стартира подготовката и на нов туристически закон.

В коментарната си рубрика "Труд" помества десетте спешни задачи, които ни вкарват в ЕС. Ето някои от тях.

Правоохранителните органи - МВР, прокуратура и съдебна власт, да обяснят абсурдите по делото "Луканов". Не може един съд да издава доживотни присъди без отмяна, а следващият съд да ги отменя напълно.

Второ, правоохранителните органи трябва да обяснят защо отново се появи явлението "МВР ги лови - съдът ги пуска". Също така да се променят онези новоприети норми в конституцията, според които има контрол върху съдебните органи.

Друга от задачите е категорично да се прекрати излъчването на противоречиви сигнали от различните държавни органи, а Станишев да покаже, че управлява.

"100 дни за кабинета "Станишев", е анализът в "24 часа". Недвусмислено се посочва, че "сегашното българско правителство зависи не само от демократичния контрол на избирателите, но и от крайната оценка на Брюксел. И ако планът му за действие се окаже обикновена пропаганда, България ще влезе на куц крак в ЕС, а министрите ще трябва да си търсят друга работа.

Защото смисълът на цялата олелия е един: преди да бъде приета в Евросъюза, България да заприлича поне отчасти на страните в него."

Правителството на Сергей Станишев има пред себе си нови 100 дни, които са драматично по-важни от първите му 100.

За пръв път след 12 години мълчание поетът Константин Павлов проговори.

В интервю за "Труд" - "Миналото ще ни причаква", той казва: "Робството не е стаж за бъдеща демокрация. Механизмът на диктатурата е нещо по-цялостно и по-разбираемо, отколкото демокрацията.

Демокрацията е сложна и противоречива - във всеки отделен момент, целта й е по-висша от самата нея. Това обяснява феномена, че диктатурата има привърженици дори сред своите жертви."

"Не затъвайте в калта, не се къпете с нея", е озаглавено интервю в "24 часа" с Младен Киселов, един от най-известните ни театрални режисьори.

Той изразява убеждението, че "по време на вътрешен хаос и избиване на комплекси, стимулите за създаване на изкуство са повече. Най-добрите от нас го усещат и се опитват да го изразят.

Условията за правене на изкуство в този смисъл са благоприятни, въпреки че пари се намират трудно. Нашата нация винаги е оживявала заради ината си."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между приятелки: - Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 15 минути

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 38 минути

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Рилската света обител в 30 уникални факта

Рилската света обител в 30 уникални факта

Любопитно Преди 1 час

Той е най-големият манастир в България

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 1 час

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за здравето

На първо четене: Депутатите приеха промени в Закона за здравето

България Преди 1 час

Те са свързани с правата на пациентите с психични заболявания

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Анджелина Джоли твърди, че Брад Пит се опитва да я „изтощи финансово“

Свят Преди 1 час

Повече за съдебните дела между Анджелина Джоли и Брад Пит четете в следващите редове

Принцеса Даяна

Най-драматичните телевизионни интервюта на всички времена

Любопитно Преди 1 час

От "интервюто за автомобилната катастрофа" на принц Андрю до горещо очаквания разговор на Майкъл Джексън с Опра

<p>Радев: Тези неща постепенно ще останат в историята</p>

Радев: Ресурсната неосигуреност на армията и ниският социален статус постепенно ще останат в историята

България Преди 1 час

Държавният глава и президентът на Италия Серджо Матарела посетиха учебен полигон „Ново село“

В самолета

Полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло

Любопитно Преди 1 час

Дословното пресъздаване на думите и жестовете на участниците, чиито гласове се свързват в голяма обща история

Снимката е илюстративна

Промените в климата ще са 6 пъти по-скъпи от мерките

Технологии Преди 1 час

Ограниченията изглеждат трудни, но ще са много по-евтини в дългосрочен план

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

България Преди 2 часа

Срещата бе по покана на премиера на Нидерландия в рамките на извънредното заседание на Европейския съвет в белгийската столица

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Заснеха газела с 6 крака (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Повече за изключително рядко срещаната газела четете в следващите редове

<p>Принц Хари официално обяви&nbsp;САЩ за свой нов дом</p>

Принц Хари официално смени местожителството на САЩ

Любопитно Преди 2 часа

Документи, разпространени на Острова, показват, че херцогът на Съсекс вече не определя Великобритания за свой дом

Джо Байдън

Американският президент със странно разкритие: Канибали са изяли чичо му

Свят Преди 2 часа

Версията на Байдън не е потвърдена от документи

Нерегламентиран улов и борба за прехрана в Бенгела

Нерегламентиран улов и борба за прехрана в Бенгела

Свят Преди 2 часа

Анголският закон забранява по-големи плавателни съдове като траулери да навлизат в защитени зони