0

"Нямам власт. Имам влияние, но не злоупотребявам", е озаглавено интервю на "24 часа" с президента Георги Първанов.

Не само главният прокурор и председателят на ВКС са били мои сътрудници, и други ключови фигури са минали през президентския екип - намирам това за комплимент към моята кадрова политика, посочва държавният глава в отговор на въпрос.

Амбицията ми винаги е била да търся и да разчитам на кадърни хора, утвърдени професионалисти, подчертава той.

А иначе не участвам в състезанието "Кой е по-по-най" за сила, за влияние, президентството има власт, която е по-силна от формалната - влиянието, и това не е мой извод, а са го казвали най-големите европейски конституционалисти, отбелязва Първанов.

Аз никога не съм злоупотребявал с това влияние, напротив, старал съм се да го насочвам в конструктивна посока, допълва той.

Според него има дефицит на лидерство в страната.

Надявам се промените в политическия модел, които неизбежно ще станат, да създадат повече стимули за налагането на реални, а не на измислени лидери, казва президентът.

Като един от важните вътрешнополитически проблеми той отбелязва, че изборите са показали тотално недоверие, което според него може да бъде преодоляно с радикални промени във функционирането на политическия модел.

Едно от нещата например е да се вкара много по-осезателно мажоритарното начало, смята Първанов. Сред вътрешнополитическите проблеми президентът поставя на първо място проблемите на здравеопазването и образованието.

Налага се изводът, че това трябва да са проблемите, които да са в челото на дневния ред на правителството, смята той.

Първанов казва още, че не вярва да има предсрочни избори, независимо от процесите на вътрешно преструктуриране в НДСВ.

Най-малкото, защото в парламента не са много искрено заинтересованите от неговото разпускане, но по-важното е, че страната стои стабилно, мотивира се той.

Той прогнозира ,че правителството ще изкара мандата си, но по думите му това не е много амбициозна цел. Правителството трябва да прави такава политика, че да излезе мощно от мандата, а не просто да достигне до другия бряг, допълва Първанов.

Той коментира и създаването на Държавната агенция по национална сигурност и припомня, че от самото начало е подкрепил съществуването й.

По повод благотворителната инициатива "Българската Коледа", която е под патронажа на президента, държавният глава изразява радостта си, че нараства броят на желаещите да подкрепят кампанията. Тази година те са повече от всякога, над 1,5 млн. души вероятно, коментира той.

Всички вестници съобщават за събраните средства от кампанията. "Труд" информира, че петото издание на благотворителната инициатива е на път да "удари" 3 млн. лв.

Сумата ще е абсолютен рекорд в петгодишната история на инициативата. Постъпленията до момента са 2 679 022 лв., но съобщения могат да се изпращат до 31 декември т.г, а банковите сметки на кампанията ще са отворени през целия януари догодина.

"Предсрочните избори след Нова година невъзможни", е озаглавен материал в "Новинар" на социолога Васил Тончев от "Сова Харис". Той очертава няколко тенденции, които според него се очертават като определящи хода на политическия живот у нас в близко бъдеще.

Първата е появата на ГЕРБ. Ако днес имаше парламентарни избори, тази партия би могла да разчита на повече от 30% от гласовете, сочат данните на "Сова Харис".

Друга основна тенденция е спадът на доверието в БСП сред собствения й електорат - на този етап тя разчита на около 19% от хората, като преобладаващата част от симпатизантите й са тези над 60-годишна възраст, коментира Тончев.

Като друга трайна тенденция той посочва явлението "купуване на гласове".

Социологът прогнозира, че е твърде вероятно през 2008 г. да има нова вълна от стачки с искания за увеличение на заплатите и посочва, че това мнение се споделя от близо 70% от българите.

Тончев смята, че не може да се очаква нито парламентарна криза, нито предсрочни избори.

Според челния материал на "Земя" след Нова година ще бъдат махнати всички министри, свързани с напусналите НДСВ депутати. Причината е, че не били лоялни към НДСВ.

Единствено сигурен за поста си бил министърът на държавната администрация Николай Василев.

"Депутати обиколиха 45 пъти Земята за една година", изчислява от първа страница "Труд". Народните представители са навъртели с парламентарните коли 1 821 413 км, а дължината на екватора е 40 075 км, сравнява изданието.

Ако депутатите бяха космонавти, щяха само за година да са отишли пет пъти до Луната, сочат изчисленията на вестника на базата на справката за изминатите километри.

В навечерието на Коледа депутати от подкомисията по контрола върху администрацията предложиха да бъде намален броят на комисиите и те да следват структурата на Министерския съвет, съобщава "Труд".

Не се знае обаче дали тази идея ще бъде възприета, не е учудващо, че веднага се заговори, че това всъщност е идея да се промени формулата 8:5:3, по която управляващите се поделиха властта, коментира изданието.

Търговците на дрога изоставиха улицата и вече продават наркотици основно по телефона, разкрива в челния си материал "24 часа".

Около 90 хил. ученици са потвърдили в изследване, че са опитвали опиати, а 20-30 хил. от тях поне един път седмично употребяват наркотици, пише изданието.

"Защо животновъдството е без евросубсидии", питат в "Труд" фермерите Диян Русинов и Андриян Цаконски.

Интервюто е по повод националния протест на производителите на мляко, който започва днес. Ще протестираме, докато ни чуят, ние загиваме, цената на млякото е по-ниска от цената на фуража, коментира Цаконски.

"Чиновници обричат животновъдството на гибел", е озаглавено интервю в "Дневник" с Цаконски и друг фермер - Данчо Тотев.

Целият аграрен сектор е поставен на колене и ако се наложи, ще стигнем до Брюксел, но трябва да се чуе, че европейските субсидии не стигат до хората, които наистина произвеждат, а само до избрани фирми, заявява Цаконски. Липсата на всякаква политика към сектора не е от вчера, припомня Тотев.

"Сбогом на "Кремиковци" през новата година, обявил кметът Бойко Борисов според челния материал на "Стандарт". Борисов започва процедурата по спиране на комините още от 2 януари, комбинатът ще се затваря на етапи, пише вестникът.

Причината е, че заводът не отговаря на европейските изисквания.

Затварянето на "Кремиковци" е задачата ми като кмет за 2008 г., цитира "Стандарт" думи на Бойко Борисов.

"Изпратихме над 15 милиона SMS-а за Коледа", съобщава "Труд". Толкова са били съобщенията с поздравления за празника, без да се броят електронните съобщения от уебсайтовете на телефонните компании, които са безплатни.

"Ниви край морето спешно стават строителни терени", пише от първа страница "Дневник". В Бургаско масово се променя статутът на земите преди да влезе в сила закона за черноморското крайбрежие, информира изданието.

"Меглена Кунева е сред най-влиятелните жени в Европа за изминалата година", съобщава "Стандарт".

Еврокомисарят е сред 100-те дами, които са оставили забележима следа през 2007 г., според класация на италианско женско списание, което излиза с вестник "Кориере дела Сера".

"Българският път в Европа и пътят на другите", коментира "Труд". Нашенското не изглежда чак толкова нашенско, ако обърнем поглед към годината на другите бивши социалистически страни в Европа - вътрешното им развитие, а и европейската им участ разкриват поучителни прилики, пише авторът.

"Циментираме се като най-бедни в ЕС", констатира в анализ за "Монитор" Ганчо Ганчев от Института за икономика и международни отношения.

Той пише, че бюджет 2008 ще продължи да възпроизвежда ускорено всички основни диспропорции в българската икономика - диспропорцията между динамично нарастващия частен сектор и декапитализираната публична инфраструктура, между потребностите от висококвалифицирана работна сила и изоставащото образование и наука, както и нарастването на структурния външен дефицит.

"Очаква ни нов бум на миграция", прогнозира пред "Труд" акад. Иван Юхновски, председател на Българската академия на науките.

Трябва да е ясно, че единственият начин хората да остават тук, включително и учените, е да има по-добри условия за живот и по-добри условия за работа, коментира той.

"Обществото все още е затворено, защото се движи от личния интерес", коментира пред "Дневник" проф. Ивайло Знеполски, директор на Института за изследване на близкото минало.

Обществото постепенно се разпадна на сфери на частни интереси, които могат да бъдат разпознати дори в границите на отделните политически формации, посочва той.

В това е големият проблем - можем ли да защитаваме общи значими каузи, да имаме ценности, приети съзнателно, а не декларативно, отбелязва проф. Знеполски.

"Време е българите да излязат от пубертета", призовава в анализ в "24 часа" политологът Евгений Дайнов. Най-мрънкащите, най-празнуващите и най-лесни за политическа измама сме, а има поне пет причини да не се мръщим на живота, обобщава той.

"Нощем гледам познал ли съм времето", споделя пред "Труд" синоптикът Минчо Празников. Той казва, че много страда, ако прогнозите му не се сбъдват, а ако е познал времето, удоволствието му е неизмеримо.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 1 час

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 1 час

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 2 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 2 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 3 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 3 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 3 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 4 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 4 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 4 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 4 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 4 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове