0
И е етири мандата не стигат, за да се решат проблемите на София - до този извод стигна настоящият столичен кмет, който се изправи срещу петимата основни претенденти за поста му в тв дебата, организиран от Би Ти Ви снощи, три дни преди местния вот.

Според изтегления жребий думата първо бе давана на кандидата на Нова левица (вкл. БСП) Стоян Александров, а след него говореха Васил Иванов-Лучано (НДСВ), Росен Владимиров (ДПС), Любен Дилов-син (коалицията "Гергьовден", БЗНС-НС и ДП). Предпоследен бе настоящият градоначалник, а завършваше единствената дама сред общо 39-те кандидат-кметове на София - Надежда Михайлова (СДС).

Дебатът е напълно безплатен, декларираха в началото водещите Светла Петрова и Николай Бареков. Затова, за разлика от подобните (и по-редовни) изяви на кандидати от различни общини в ефира на държавната БНТ, участниците не бяха ограничавани във времето с точност до секундата, като всеки можеше да репликира съперниците си и да дискутира по спорни въпроси с тях.

Четири бяха основните теми, по които водещите препитваха кандидатите в продължение на почти два часа:

1. Жилищното строителство и благоустройството на кварталите; 2. Транспортът (вкл. улиците и дупките по тях); 3. Екологията и обществената чистота; 4. Сигурността на гражданите и имуществото им.

Анкетата в сайта (bTV.bg) пък показала, че със солидна преднина аудиторията се вълнува най-вече от прозрачността в управлението. Освен другите въпроси, в хода на дебатите шестимата бяха попитани къде в кои квартали на София живеят, както и кога за последен път са се возили в градския транспорт и с кой номер автобус (трамвай, тролей).

При лидерството на Софиянски в предварителните анкети дебатите наистина приеха формата "Всички срещу фаворита". Претендентите за поста му изброяваха какво е било забравено да се направи по време на двата негови мандата на "Московска" (или е направено, но не по най-подходящия начин), а кметът контрираше със статистика от ежедневието на града, за да покаже колко е в час.

Александров, който иначе е родом от Кюстендилско, се похвали със 17 години жителство в Студентски град и после в още два квартала. Той обаче чистосърдечно си призна, че от няколко години не се е качвал на градския транспорт, защото ходел пеш. Ключов момент в аргументите му бе констатацията за наличието на две Софии - на центъра и крайните квартали. Според него не е честно Софиянски да обира лаврите за метрото, защото градът не се състои само от "Люлин", а и метрото е започнато много по-рано.

Лучано обясни, че е роден в центъра, но е живял и в панелния Люлин, и в полите на Витоша - в Драгалевци (понастоящем). Той изтъкна, че изминава по 10-15 км на ден пеш, а е и един от малкото министри, които не ползват служебна кола, тъй като разстоянието от националния стадион до Съдебната палата се взимало най-бързо с трамвай. Министърът на спорта предизвика усмивки с някои понятия отпреди 1989-а ("Софийско градско управление" вместо "СДВР", "Парка на свободата" вместо Борисовата градина), но най-забавен бе лапсусът "масовия спорт" (вместо "масовия транспорт").

Владимиров, жител на "Овча купел", като областен управител на София-град, представляващ държавната власт, влизаше най-често в словесен двубой със столичния кмет, за да изясняват общината или държавата е отговорна за нерешените проблеми с дълговете към градския транспорт или обезщетенията за притежателите на лихвоточки.

Дилов-син прогнозира: "Само аз, ако не бъда избран за кмет, ще бъда общински съветник", имайки предвид високите постове, които заемат понастоящем останалите му съперници. Той каза, че е роден в Лозенец, но живее в "Младост 1". За последен път се возил на новия автобус 214, пуснат в квартала му като резултат от протестите на жителите. Той обвини старите общински съветници от синьото и червеното мнозинство, че са абдикирали от контролните си функции.

"Така ще е, г-н Софиянски - всички срещу един", констатира водещата преди да даде думата на настоящия градоначалник. До средата на дебата той от своя страна успя да изпие както своята чаша вода, така и нейната, като се оправда, че софиянци пият една от най-чистите води в страната. Роден съм до кино "Левски", а на автобус се качих миналата седмица, но на пробен автобус, в един гараж, разказа той. Изграждането на метрото от далечния "Люлин" до центъра на града (ЦУМ) и обещанието трасето да продължи са акцент в кампанията на кмета и той не пропусна да се похвали, че тези, които го аплодират в залата, сигурно са благодарни за бързото придвижване люлинци.

Михайлова също каза, че е родена в центъра (на "Солунска"), но сега живеела в "Иван Вазов", а последно се качила тия дни на автобус 94 до Студентски град. Противниците й не засегнаха темата с гаража на мъжа й, а тя самата се обяви пламенно в защита на крайните квартали като "Дружба-2", на което кметът възкликна: "Квартал "Дружба" няма в София!". На въпрос дали упрекът й към работата на бившия седесар през последните две години има връзка с факта, че той напусна синята партия през ноември 2001-ва, Надежда обясни, че добрата част от управлението му била тогава, когато си партнирал с правителството на СДС.

По темите от дебата:

1. Жилищното строителство и благоустройството на кварталите. Жилища в София се търсят заради миграцията към столицата (40 000 души годишно) и младото поколение, обясни кметът. Според него част от натиска можел да се поеме от частната инициатива, а допълнително на пазара на жилища да излязат гражданите, компенсирани от държавата за лихвоточките и отчуждаванията през 70-те и 80-те години. Софиянски обаче бе категоричен, че не е съгласен да строи още като панелните комплекси "Люлин" и "Младост". Той обясни приемането чак сега на градоустройствения план с "динамиката на собствеността", която до 2002 г. била "изключителна" заради реституцията.

Опонентите му се обединиха около мнението, че жилищна политика в София не се развива, а Александров го запита как смята да реши жилищните проблеми на младите и социалнослабите.

В София има 25 000 крайнонуждаещи се, но безразборното строителство трябва да спре, допълни Михайлова и разкри, че в "Лозенец" сграда е издигната дори върху древна базилика, с разрешение незнайно от кого. Според нея Софиянски печели на два пъти избори с едни и същи обещания, с които се опитва да привлече гласове и сега: рехабилитацията на панелките и канализацията.

Важни са два въпроса: кой ще го прави, с какви пари и кой ще го контролира, подчерта Дилов-син. По думите му кметът винаги се оправдавал с решенията на общинските съветници, а типичен пример за липса на контрол бил договорът с ВиК-концесионера "Софийска вода", към който имало голям брой анекси, неизвестни на съветниците.

И двамата с Надежда Михайлова харесваме Рудолф Джулиани (кмет на Ню Йорк по време на атентатите от 11.09.2001 г., неговата автобиография е издадена и у нас - бел.ред.), заяви Лучано и покани Би Ти Ви да го контролира, когато стане кмет, като им връчи обещанията си в писмен вид.

Зад лихвоточките не стоят реални пари, а права за жилище, обясни от своя страна Владимиров. Тези пари държавата ги е върнала отдавна с лихвите, не можем да източваме бюджета, подчерта той. Останали са обаче нереализираните от общината права.

2. Транспортът (вкл. улиците и дупките по тях): С обещанието си за денонощен градски транспорт Лучано стана обект на атаки като представител на управляващите. Михайлова го контрира с въпроса осигурени ли са парите за денонощния транспорт. Какво дава държавата на общините, поиска му сметка и Софиянски.

Владимиров изтъкна геостратегическото положение на страната и конкретно на столицата, което обаче не е превърнато в предимство, а във вакуум. 10 години големите инвестиционни проекти заобикаляха София, припомни той. Според него в бордовете на столичния транспорт има раздут щат, където 150 души получават между 3000 и 5000 лева заплати. Неефективна е управленската схема, допълни той и обеща да остави две автостопанства, а останалите да се приватизират или да се отдадат на концесия.

Управляващите да си плащат картите на държавните чиновници, атакува го от своя страна Любен Дилов-син. Основният проблем на пътните трасета е, че се предпочитат аварийни ремонти, които не минават по закона за обществените поръчки, смята той. Безумие е всички международни и междуградски автобуси да минават из целия град, допълни Дилов-син и напомни, че сериозно перо за бюджета са и постъпленията от реклама по спирките.

Всяка сутрин в София излизат 650-700 автобуса, 240 трамвая, 150 тролейбуса; в столичния транспорт работят 9000 души, а директорското тяло е 20 души; годишно се реализират 500 млн. пътувания, а 80 000 души на ден вози метрото, изброи Софиянски. Държавата дължи 24 млн. в превозни документи, които стоят в Министерството на финансите, разгневи се той. Бъдещето според кмета било в подмяната на парка, пускането на частни линии и продължаването на метрото.

Михайлова припомни заканата си да премахне "паяците", които неведнъж били вдигали и нейния малък автомобил. Тя цитира разказаното й в КАТ, че са принудени да свалят крушките на жълтия цвят по светофарите, за да сменят авариралите червени и зелени светлини. Софиянци не се движат само с метро, припомни тя и допълни, че има квартали, наречени от нея "забравената София" - например "Дружба-2", "Изгрев", Студентски град. Михайлова обясни, че е поела ангажимент към крайните квартали, вкл. наричания от жителите си "Мизерно" Модерно предградие.

Крайно време е държавата и общината да работят заедно, заключи Лучано. Аз съм го опитал с три правителства, припомни Софиянски. Той призна, че контролът върху маршрутките е слаб, но това се дължало на факта, че те били доста агресивни, а общината нямала полиция.

3. Екологията и обществената чистота: Живеем в много мръсен град, призна Стоян Александров и допълни, че като досегашен общински съветник изпитвал неудобство от това. Харчим между 55 и 60 млн. за чистота, които са 15-16% от бюджета на града, като през последните две години има удвояване на тези суми, изтъкна той. Той даде пример колко струва почистването на човек от населението във Варна (16 лв. на човек) и Бургас (19 лв.) при 45 лв. в София. И трите сметопочистващи фирми имат един собственик и ако решим да разтрогнем договора, ще затънем в боклуци, защото градът изхвърля ежедневно между 900 и 1000 т смет, алармира левият кандидат. Най-големите екопроблеми на столицата според него били канализацията и зелените площи. Той се обяви против реституцията на зелените площи и обърна внимание, че интересите на общината в съда при подобни дела се защитават много слабо.

София е един от най-мръсните градове в Европа, изтъкна и Лучано. Най-бързият вариант е сами да се научим да си хвърляме разделно отпадъците, смята той в противовес на плановете за строеж на завод за преработка на отпадъците, който изисква много средства и време.

Според Владимиров трябва да се промени начинът на почистване на София, като се раздели измиването на улиците с вода и препарати от събирането на твърдите отпадъци. Една от причините за неефективното почистване е обединяването на тези дейности през последните години, убеден е областният управител.

Загубили сме 35% от зелените площи, обяви и Дилов-син. Зелените площи да се картотекират и да се направи програма за аварийно спасяване на парковете. 255 са инспекторите, които глобяват и приходите от тяхната работа могат да са големи, напомни той.

София има два проблема с чистотата: сметосъбирането и депонирането, както и балансът между цената, която плащат гражданите, с цената на услугата, обясни настоящият кмет. Транспортните разстояния в София също влияят на цената, изтъкна той и призна на въпрос на водещата, че не знае коя е манекенката, получила като подарък кола за 80 000 долара от мъжа си, шеф на софийска сметопочистваща фирма.

Хората в Суходол имат огромни притеснения заради близостта си с градското сметище, допълни от своя страна Михайлова, като добави и броя на незаконните сметища - 500.

4. Сигурността на гражданите и тяхното имущество: На финала остана малко време за бездомните кучета, където се очертаха две различни мнения. Александров призова да се обърне внимание и на домашните любимци, които се облекчават там където играят и деца, а Владимиров се обяви категорично против физическото премахване на уличните четириноги. Според него грижите за тях можели да поемат от неправителствения сектор.

Ако скопим всички кучета, 10-15 години този брой ще остане същия, опонира Софиянски и изказа мнението, че за бездомните псета "трябват крайни мерки".

По темата за сигурността Лучано увери, че за две години ще намали престъпността два пъти, а Дилов-син препоръча листовките с програмата си и призова събеседниците си от парламентарно представените партии: "Слушайте Бойко Борисов. Трябва законодателна програма - без това нищо няма да се случи". Михайлова на финала повтори пожеланието за по-добро партньорство между общината и СДВР.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 23 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 55 минути

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 59 минути

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 1 час

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 1 час

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 1 час

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 1 час

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 1 час

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 1 час

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 1 час

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 1 час

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 2 часа

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 2 часа

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 2 часа

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 2 часа

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.