0
Нъ ъде около гласуването на вота на недоверие, Димитър Абаджиев от СДС каза една много умна приказка. Една от малкото умни, които в последно време изобщо излизат от разкапващата им се партия. Та приказката беше нещо от рода: "Премиерът се държи като наблюдател от Европейския съюз спрямо правителството. Сякаш не той самият го оглавява..."

Обективно погледнато, може би за България би било добре, ако някой представител на ЕС застане начело на държавата и въведе така необходимите й, липсващи в момента правила. Но тъй или иначе, ясно е какво всъщност има предвид Абаджиев. Това се върти и в главите на хората и той просто го каза на глас.

Само че има някои детайли, които променят до известна степен обстоятелствата.

Симеон Втори се държи не като еврочиновник, а като монарх. Не като човек, избран да управлява, а като цар, който по право управлява. И освен това, се държи точно като своите родители - татко и дядо. Интриганти и комбинатори от класа.

Характерно за монарсите е да стоят малко по-встрани от пряката политика. Всъщност най-истинските монарси стоят дори напълно извън всякаква политика, без това да значи и извън властта. Това е онази ситуация по върховете, при която властта не се разпределя чрез политиката. Всъщност, за някогашните крале и царе политиката е била почти обидна дума. Тя е била нещо като "политиканстване" и "говорилня" - една мъгла от интриги и вътрешни борби на домогващи се до власт малки човечета. И някъде във върховете, на пиедестала на чистотата и дистанцираността, стои кралят - най-висшият съдник, надеждата на всички, пратеникът на Всевишния, върховната справедливост... И кралят влиза в политиката само по изключение, когато се налага, когато трябва да оправи нейните бакии и да разчисти от партизанщина и излишни страсти. Tака да се каже - Господ слиза на Земята. Правилото "Бог високо, цар далеко" не е правило на песимизма и отчаянието, а управленски постулат. Всяко общество има нужда от някакъв вид опора, абсолютен стожер, който да крепи устоите му и да не се оцапва с текущи проблеми.

Поведението на Симеон Втори е царско. Той дойде по царски - дойде по изключение и за да свърши конкретна работа (мисия). Той не дойде, за да политиканства и да се боричка ежедневно и по всякакви въпроси. Нито пък дойде, за да се обяснява на някого. Включително и на парламента, включително и на народа. Затова и според стандартите на българската политическа реалност, изградена почти само върху политиканстването, поведението на премиера може и да не изглежда премиерско. Но кой е казал, че той е дошъл, за да става министър-председател? Това, че е заел един пост, не значи, че той отъждествява изцяло мисията.

Поведението на Симеон Втори е и "Кобургготско". Точно такова - това не е само име, а и модел. Модел, създаден като хибрид между балканските реалности и европейските аристократични правила, донесени от предците на Величеството. Това е модел, позволяващ да се упражнява власт, без упражняващите я да се омърсяват от местната политическа помия. Нещо доста трудно по принцип в тези земи.

Технологията на оцеляването по върховете се основава точно на дистанцирането. Да управляваш, но не публично и пред всички, което неминуемо те обвързва с негативите, а да управляваш като създаваш илюзията, че друг управлява. И той да е твоят предпазен бушон.

И Фердинанд, и Борис Трети са имали своите лични режими. Статукво, близко до абсолютната власт. Но никога не са я държали пряко - винаги посредством конституцията и определените в нея институции. Винаги е имало Народно събрание и правителство. И винаги начело на правителството е стоял известен и широко прокламиран премиер. Той се е радвал на славата и на отговорността, но не и на властта. Ясно е знаел къде е тя и как необходимото уважение към монарха всъщност е подчинение на волята му. Защото моделът е бил монархът да "вика" на власт партиите, а не те да идват чрез избори. И всички са го знаели, и на монарха му е било най-добре.

"Кобурготското" поведение не е привилегия само на династията. В балканската политическа реалност и на други им се е налагало да го прилагат. Тодор Живков например 35 години управлява с "желязна ръка", но не пряко. Около него винаги е имало някакви "фаворити", които по едно или друго време са били "силните" на деня. Официално силните. Така в крайна сметка се изгради и образът на Тато. Който в никой случай не е отрицателен. А сред широките народни маси се утвърди мнението, че Първия е добър, но тия около него му пречат (сякаш не си ги подбира той) - това в случаите на "издънки" и неблагоприятни развития.

От началото на демократичните промени нито един лидер не изгради подобен режим. Всички бяха пряко във властта, отъждествяваха се с нея и колкото и дълго да изкарваха, накрая помията ги удавяше.

Така комбинацията "монархизъм-кобургизъм" състави първото различно правителство от времето на другаря Живков насам. Симеон може би щеше да постъпи още по-хитро, ако не беше заел и премиерския пост. Тогава щеше да си е "хептен" цар. Но може това да му е трябвало и за други цели - примерно за да не допусне утвърждаването на втора авторитетна фигура. Иначе трябваше или да сложи някоя смешна пионка (което нямаше да отговори на очакванията на народа), или да рискува с някой като Софиянски (който щеше да е относително независим). И тъй като за разлика от татко и дядо, внукът няма призната корона, все пак този пост може и да е бил неизбежен. Но тъй или иначе, това е дребен детайл, който не променя същността на косвената абсолютна власт.

Този мандат ще е много интересен именно защото ще е различен. Първите признаци на новото (старо) поведение са вече налице. И дистанцираността на царя от пряко обвързване с отговорност е само първата от тях.

Забележителни освен нея обаче са кадровите похвати. Интересно е колко ловко се запълват стандартните и се създават допълнителни кадрови позиции, на които им се придава привидна важност. Практически шеф е Симеон Втори. Но между него и обществото има поне още три предпазни кордона.

Първият са самите министри, привидно оставени да водят своя политика. Те са разделени и всеки се е закопал в собствената си област. И всеки се води голям професионалист. И всеки получава своето публично признание. Така Велчев и Василев ръководят икономиката, юристите ръководят полицията и войската наред с парламентарната група, разни свободни "електрони технократи" са се настанили по другите ведомства, а има и два автономни, но носещи тежка имиджова отговорност острова - ДПС и БСП. Цели партии бушони.

Паралелна власт и втори кордон се изгражда в парламента и комисиите. Там има няколко светила, които непрекъснато блестят и обичат да са център на вниманието. Най-популярният от тях е Кошлуков, заедно с приятеля си Севлиевски. Председателите на комисии пък се изказват със и без повод почти като "малки министри".

Третият кордон са изкуствено създадените допълнителни позиции с голяма тежест. Това са отделни заместник-министри и разни други нива в йерархията, които формално нямат толкова голяма власт, но пред обществото им се създава образ, като че имат. За да поемат и нейната отговорност. Най-типичният случай е със Стоян Ганев, който зае един напълно бюрократичен пост, почти без никакво значение. Началник на кабинета на премиера значи нещо като шеф на секретарките. Той е много по-ниско от всеки министър и дори от заместник-министър. Главният секретар на Министерския съвет или министърът на държавната администрация са къде-къде по-нависоко. Но Ганев бе изкаран едва ли не "сив кардинал".

Друг подобен случай е шефът на митниците. Това е толкова тежко звучаща позиция, но тя всъщност е по-ниска от заместник-министър. Дори би трябвало да е под надзора на някой от тях. А отгоре е и финансовият министър. И е ясно кой е шефът. Но формално това бе РевиЗоро. С поставянето на точно това лице там се постигна голямо отежествяване на поста. Направо стана равен на министър и дори повече.

Третият дребен "тежкар" е Бойко Борисов. Май позабравихме, че МВР си има и министър. И поне още няколко заместници, равни на Бойко. Ама сега полицейската машина се отъждествява с него. Той предлага най-важните постове, той си позволява да бъде съдник, той върши всичко. Той е и медийната звезда.

Има и други - Качакова, Кацарчев и пр. Видите ли някой да го пускат много по телевизията, знайте, че той е в най-предния кордон.

Така царят се е окопал дълбоко и дълбоко зад безброй защити. И всички благоговеят пред него.

Никой друг през последните 12 години не е постигал това. И не е имал възможността да ползва истински "бушони". В крайна сметка всичко се е свързвало с премиера. И Беров, и Виденов, и Костов сменяха и заместник-министри, и министри. Но всичко изглеждаше някак си изкуствено. Все едно че нищо не ставаше. Костов дори подмени накуп повече от половината министри и разкара най-силните хора в СДС. И народът пак не го прие като промяна.

А сега - гледай какво става. Отиват си двама заместник-министри, един шеф на агенция и един книжен плъх и обществото реагира все едно че е станала революция. Колосални промени...

Ей на това му се вика истински "бушон". Изгоря на осмия месец и наистина поотпусна парата. Това е добре изигран ход, с оглед на факта, че горе-долу точно тия месеци са критични за всяко ново правителство. Точно тогава проличават бомбите, оставени от старото. И тъй като винаги има бомби и винаги всички знаят за тях, но въпреки това приемат за виновни текущо управляващите, горе-долу по това време трябва и нещо да си иде, за да поеме вината. Забележително е колко "тънко" минава до момента Симеон Втори. И колко резерви още има - сума ти заместници, главни секретари, маловажни министри, министри, вицепремиери... Да не говорим за фундаментални промени от типа на разпускане на коалицията и самостоятелно управление на НДСВ. Това не е невъзможно и има поне два хода дотогава - може да излезе БСП, а после и ДПС. Междувременно стабилността си остава. Дори и накрая, като останат (евентуално) сами, жълтите пак могат да са сигурни, защото имат твърде много депутати. В нашата система не винаги е необходимо да имаш 121 гласа. Кабинет на малцинството също е възможен при разпокъсана опозиция и убедителен лидер. А за свалянето са необходими 121 гласа - с един повече, отколкото теоретично могат да съберат СДС, БСП и ДПС, ако стигнат до някой невъобразим съюз. Ще трябва да се надяват на някой "предател". Но царските хора много добре знаят къде ще идат, ако си иде царят. В случая е по-скоро вероятно в собствените опозиционни редици да се намерят такива, като се отчетат процесите вътре в тях. В "сините" редици със сигурност има фенове на Софиянски и Бакърджиев. А те не са срещу царя. ДПС като цяло трудно ще се откаже от сладкия залък. Дори и Доган да го направи, не е сигурно, че всички ще го последват. Само монолитността на БСП изглежда несъмнена, но нека не забравяме, че Първанов вкара и много независими личности, докато оправяше имиджа на партията.

Така докато царят си иде (освен ако не го направи сам), има цяла серия от междинни кризи - дирекции, агенции и заместник-министри, после - министри и парламентарни комисии, после - вицепремиери, шеф на парламента и пр., после цели партии, после правителство на малцинството, после... Това обаче ще стане само при възможно най-неблагоприятно развитие на събитията. Хич не е сигурно, че изобщо цялата окопна система ще бъде преодоляна. В крайна сметка досега са паднали само няколко дребни риби. А вече наближаваме близо 1/3 от 800-те дни! Доста пестеливо го кара Н.В. Нищо чудно най-вероятният рубеж за истинска промяна да се окажат чак следващите парламентарни избори.

Цялата йерархия е доста интересно управлявана. Практически колкото е по-високо едно ниво, толкова по-недосегаемо и необвързано изглежда текущо. На пангара са ниските чиновници. Такива тежки постове като Костадин Паскалев, Димитър Калчев, Николай Свинаров, Георги Петков, Мехмед Дикме, Неждет Моллов и пр. някак си стоят в сянка. Това е втора сянка след премиерската. Само Велчев и Василев са изпъчили гърди напред непредпазливо, но те и нямат друг избор, защото икономическите ведомства традиционно са най-много под прицела на медиите. Лидия Шулева и тя няма накъде да мърда с тоя социално мислещ народ. Но всички те също имат яки "бушони" около себе си.

Адмирации заслужава и отклоняването на вниманието (не е ясно умишлено или случайно) върху по-неактуалните постове. Министърът на културата бил си водил жената на работа. Министърът на образованието пък непрекъснато "като по поръчка" измисля някакви гафове. Бюджетната комисия пък се скара с плащащите патентен данък . Крайният резултат е, че народът се занимава със съдбата на Младежкия театър, с матурите на абитуриентите и с платците на един от най-ниските данъци като цяло и един от дребните източници на пари в бюджета. В същото време основните проблеми на обществото ни - завършването на реформите и евроинтеграцията, като че ли минаха на заден план. Малцина се интересуват кой е главният преговарящ с ЕС и как ще се приватизират монополите. За фундаменталните данъчни промени като нулевата ставка върху корпоративния данък и по-бързото връщане на ДДС изобщо спря да се говори. Няма нужда да споменаваме и "царските заеми"...

Когато след 100 години някой погледне историята, сигурно ще назове периода, в който живеем (ако се позадържи по-дълго), "личен режим на Симеон Втори". Също като на татето и дядото. И ще се окаже, че всички днешни медийни звезди са били просто пионки. Някой знае е ли кой е Пенчо Златев? Или Георги Кьосеиванов? Или Рачо Петров? И тримата са били министър-председатели. Първите двама при Борис Трети, а №3 при татко му Фердинанд. Днес е ясно, че те са били чисти царедворци. Тогава обаче... тогава те са били медийните звезди. За да се разбере разликата, може би трябва да се извадят имената и на Стефан Стамболов и Александър Стамболийски. Ето това са били независими премиери и затова ги знаем. Но те не са били такива при "лични режими". Били са избрани от народа, а докато те са управлявали, съответният цар се е забавлявал с придворните дами в двореца. Царувал е, но не е властвал.

Така че г-н Абаджиев, макар да изглежда прав и искрен, може би трябва да се поправи. И да се научи, че има и по-изтънчени методи за управление от дебелашко-силовите изпълнения в стил "Костов" и "Виденов". Както и да приеме, че те се прилагат сега и на него му е отредено да играе "опозицията". Защото всъщност няма голяма разлика между един относително по-високопоставен евронаблюдател или сановник от МВФ и един цар. И тримата каквото кажат, това става.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 1 минута

Заплатата на служебния министър-председател пост пък е в размер на 11 000 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 7 минути

Към момента по магистралата се пропускат само тирове, а трафикът на автомобили е пренасочен през Владая

<p>Терзиев: В момента, в който&nbsp;си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват</p>

Васил Терзиев: Във всеки един момент, когато си повярваш, има обстоятелства, които те приземяват

България Преди 2 часа

Един от важните за мен уроци, е че отговорността към обществото става все по-голяма с успехите, които натрупваме, заяви кметът на София

<p>Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения</p>

Воден ад: Най-малко 70 загинали при наводнения в Кения, дъждовете продължават

Свят Преди 2 часа

Броят на жертвите е два пъти по-висок от обявения по-рано през седмицата

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Изненадващо посещение на Мъск в Пекин

Любопитно Преди 3 часа

Визитата му не бе оповестена публично, а от Tesla все още няма коментар

<p>Контрера: Археологическите разкопки около храма &bdquo;Св. Неделя&ldquo; са зарити</p>

Карлос Контрера: Археологическите разкопки около храма „Св. Неделя“ са зарити

България Преди 3 часа

Общинският съветник от ВМРО заяви, че ще продължава да търси отговори какво се случва с археологическия обект

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция (ВИДЕО)</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция (ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 4 часа

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 5 часа

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути

Какви са условията за туризъм в планините

Какви са условията за туризъм в планините

България Преди 5 часа

Все още има сняг на над 2200 метра надморска височина

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 6 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 6 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 7 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 7 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 8 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той