0

Б ългария ще остане една от евтините туристически дестинации и след десет години. В момента туристите, които идват на почивка у нас, харчат средно по 310 долара, а след 2015 г. тази сума ще е 460 долара, което нарежда България далеч зад Гърция, Турция и другите страни от региона, които развиват активна туристическа дейност.

Този основен извод беше изложен в последния доклад на Световния съвет по туризъм (World Travel & Tourism Council) за развитието на сектора в световен мащаб до 2016 г. Изследването обхваща 174 страни и е публикувано на сайта на организацията wttc.org.

Ниските цени на пакетите не са единственият показател за негативната тенденция, която се забелязва в развитието на туризма през последните две-три години. Докато преди три лета българското Черноморие беше сред най-продаваните дестинации на германския пазар, тази година броят на германските туристи намалява с двуцифрен процент. Имаме

спад на записванията

спрямо миналата година с поне 15 на сто, обяви наскоро представителят ИТС Калин Сутев - туроператорът, който води най-многобройните групи от германски туристи. Колегата му от ТУИ Валентин Йосифов също посочи негативната тенденция за двуцифрен процент на спада на гостите от Германия. Руснаците и румънците ни вадят тази година от дъното, посочи пък изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев.

На фона на вълната на притеснение сред българските хотелиери има някои курорти по българското Черноморие, които остават доволни от сезона и запазват оптимистичното си настроение. Те обявяват почти на 100% заетост на базата си и докладват за ръст на туристите дори от пазарите, които през последните две години имат негативно развитие - основно Германия и Великобритания. Става въпрос за ваканционните селища от затворен тип, които, макар и да се различават значително от международното определение, наричат себе си клубни курорти.

Нашите цени са сред най-високите на българското Черноморие, но за сметка на това се стремим да предлагаме качествен продукт с много допълнителни услуги. Така привличаме и по-платежоспособни туристи, обясни собственикът на ваканционното селище "Дюни" Людмил Стойков. "Дюни" е едно от местата, които могат да бъдат причислени към групата на българските клубни курорти.

Другите такива селища са "Слънчев ден", "Ривиера", "Парадайз бийч" и "Елените". Те имат някои общи характеристики, които ги отличават от останалите курорти по морето. Този тип ваканционни селища включват между три и не повече от десет обекта за настаняване, имат

единна ценова политика

и предлагат един и същ продукт във всичките си хотели. В повечето случаи туристите ползват пакети от типа all inclusive, които включват настаняването, храната, напитките и понякога и допълнителните услуги на плажа, спорт и др. Основният туристически контингент в тези курорти идва от Западна Европа, като през тази година се забелязва и засиленото присъствие на скандинавци и на някои места руснаци.

Другата особеност на затворените комплекси е, че хотелите в тях са с четири или пет звезди, което обуславя и по-високата цена.

През юли месец ваканционното селище "Дюни" отчита 98 на сто заетост, а през август - до 100%. По думите на Людмил Стойков за последните три години курортът отчита положителна тенденция в записванията на туристите. Най-често гостите на селището са от Германия, Великобритания, Австрия, Белгия, Швеция и др. В курорта отсядат предимно семейства с малки деца или възрастни гости. Български туристи в "Дюни" почти не се срещат, като причината е, че те търсят свободни места в разгара на сезона, когато

всичко отдавна вече е резервирано

обясниха от курорта.

В цената на предлагания пакет освен стандартните услуги настаняване и храна са включени и голям брой допълнителни активности - над 65 на брой. Това са различни видове спорт - тенис, сърф на плажа, колоездене, стрелба, тай бо и др.

На юг от Бургас "Дюни" е единственото място, в което има петзвездни хотели. Разполага с общо 3000 легла, като с детските надхвърлят 3500. Ваканционно селище "Дюни роял ризорт" е съставено от двата петзвездни хотела "Марина роял палас" и "Белвил", четиризвездните "Пеликан" и "Марина" и вилно селище "Холидей вилидж" (също четири звезди). Хотел "Белвил" и "Холидей вилидж" са част от международната хотелиерска верига "Меджик лайф" (Magic life). Тя е собственост на концерна ТУИ (TUI) и работи на клубен принцип, като разчита на постоянна публика. Людмил Стойков посочи, че подновяват договора с веригата и тя остава във ваканционното селище.

За следващия летен сезон "Дюни" АД ще изгради още един петзвезден хотел. Изграждането на новия комплекс ще се извърши на два етапа. Първата част от него вече е готова и разполага със 75 стаи. Другата ще бъде на мястото на съществуващия хотел "Марина" и ще отвори за лято 2007. Инвестицията е 12 млн. евро.

След изграждането на новия обект спираме със строителството на хотели и повече няма да разширяваме легловата база, обясни Стойков. Тя ще остане в рамките на 3800 легла, включително и детските. Компанията възнамерява да насочи усилията си към

създаването на допълнителни атракции

забавления и водни паркове, което да повиши туристическия продукт.

С около 20-25 на сто са по-високи цените на пакетите във ваканционното селище "Слънчев ден" в сравнение с останалите курорти, обяви изпълнителният директор на курортния комплекс Мария Георгиева. Целта и на този комплекс е да предлага по-високо качество на продукта, като така привлича и по-платежоспособни туристи. В момента в "Слънчев ден" се строи нов апартаментен комплекс, който ще отговаря на категорията на петзвездните обекти. Той ще е от затворен тип, ще предлага разнообразни луксозни услуги, а към комплекса ще има и прилежащо яхтено пристанище.

В момента курортът има четири хотела, в които има общо 1300 легла. Два от тях - "Мираж" и "Марина", са с четири звезди. "Вероника" е в категорията на тризвездните обекти, а "Палас" е с пет звезди. Във всички хотели с изключение на "Палас"

туристите ползват пакети all inclusive

Към всеки от хотелите има басейни, които са само за гости на ваканционния курорт. "Палас" е предназначен за по-платежоспособните туристи и е предпочитан от българи, руснаци и други туристи, каза още Георгиева. Хотелът разполага и с балнеоложки център и е отворен и през зимата.

Курортът разчита на постоянни туристи, категорична е Мария Георгиева. За целта поддържаме тясна връзка с туроператорите, добави тя.

Основните туристи във ваканционното селище "Елените" са от Западна и Централна Европа и въпреки общия спад на туристите от Германия при нас има ръст от 15 на сто. Това заяви управителят на комплекса, собственост на "Виктория груп", Владимир Демирев. Тази година британските туристи в "Елените" също имат ръст от около 10-12 на сто, а скандинавските - между 20 и 30 на сто. Рязко увеличение курортът отчита и при руските туристи, които тази година се очаква да са повече от два пъти в сравнение с миналата година. Общо за летния сезон курортът очаква

увеличение на туристите с около 20 на сто

посочи управителят на комплекса. По думите на Демирев в момента цялата база е пълна. Комплексът има общо 3 хил. легла, разположени във вили "Елените", хотел "Роял бей", който е с четири звезди и в петзвездния "Роял парк". Както в другите ваканционни комплекси, и в този туристите ползват all inclusive пакети. В цената са включени няколко вида спорт, анимация за деца и възрастни и др.

Тази година в "Елените" има и голямо присъствие на български туристи, обявиха от курорта. По думите на Демирев за българските гости може да се каже, че са по-платежоспособни, докато западните посетители са представители на под средната класа.

Общо 15 на сто ръст на германските туристи отчитат и в "Ривиера", обяви изпълнителният директор на ваканционния клуб Людмила Ненкова. Британските туристи са колкото миналата година, има и представители от Белгия и другите европейски страни. От руския пазар има сериозни запитвания, но няма свободна леглова база, обясни Ненкова. Комплексът има 1000 легла и много малко от тях остават за свободна продажба за български туристи. От началото на година досега в комплекса

българите са реализирали 12 хил. нощувки

All inclusive пакетите включват настаняване, храна и услуги на плажа. В останалите пет хотела в комплекса цената е за нощувка и закуска или за полупансион.

След като миналата година "Парадайз бийч" не работеше заради проблеми с пречиствателната станция, сега комплексът отново е отворен за туристи. Основните гости са от Германия, обяви мениджърът на "Балкантурист" Недялка Сандалска. Комплексът работи с туроператорите ИТС и "Томас Кук", като германските туристи са около половината от гостите за лятото. Курортът отчита силно присъствие на руски туристи.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 29 минути

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 1 час

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 4 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 4 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 4 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 5 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 5 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 6 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 6 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 6 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 6 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 6 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 7 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 7 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 7 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 7 часа

Вдигат заплатите в армията