0

Kакто дяволът и ангелът могат да четат по съвсем различен начин Библията, така и всеки документ може да бъде четен по различен начин.

Представеният от България доклад за реформите в проблемните области в правосъдието и вътрешните работи (посочени от Брюксел миналата година) обаче може да има само един прочит. И той не е положителният.

В края на миналата седмица България и Румъния представиха на Европейската комисия напредъка си през последната половин година в област­та на реформата в съдебната власт и вътрешния ред, борбата с корупцията и организираната престъпност.

И ако румънският доклад бе качен на сайта на правителството почти веднага, българският бе скрит почти седмица с мотив, че е направен за Брюксел, а не за ползване в България.

А когато в крайна сметка се появи на страницата на МВР, стана ясно, че покриването му е напълно оправдано. Вместо конкретни факти и имена отчетът е пълен с объркана статистика, неверни данни и кухи твърдения.

Информацията не е систематична и не показва това, което търси еврокомисията от София - признаци за постоянна тенденция в борбата срещу организираната престъпност и ефективна

Съдебна система

Изискванията на ЕК бяха разпределени в шест показателя за напредък, като България си признава, че е изпълнила само един от тях - приетата след близо половингодишни усилия четвъртата поправка на конституцията. С това конкретните неща прик­лючват и започват празните приказки.

Брюксел съвсем ясно бе показал, че настоява България да приеме нов закон за съдебната власт (ЗСВ) и нов гражданскопроцесуален кодекс (ГПК).

Изготвеният в пълна мъгла ЗСВ буквално хвана последния влак - мина през Министерския съвет в деня, в който бе гласуван и самият доклад. Проектът обаче има доста спорни текс­тове и вероятно ще престои дълго време в парламента, преди да бъде приет.

В същото време в документа, отпътувал за Брюксел, се казва, че през втората половина на март правната комисия към парламента е започнала разглеждането на второ четене на проекта за нов ГПК. Твърдение, което е абсолютно невярно.

Напредъкът в съдебната реформа е отчетен с проведената през ноември магистратска конференция и подробно изброяване на съдийските и прокурорските наз­начения от октомври насам.

По отношение на досъдебното производство в доклада се казва, че материалната база на дознателския апарат е значително подобрена. Когато споделихме това твърдение с няколко софийски дознатели, реакцията им варираше от недоумение до ярост.

Истинското раздуване на балона обаче започва с изброяването на "постигнатото" в

Борбата с корупцията

Тук най-внушителното число е 300 хил. Не проверки за корупция. Толкова е броят на... раздадените антикорупционни диплянки от Националната агенция за приходите.

Освен с брошури става ясно, че България се бори с подкупите още с въпросници, семинари, дискусии и обучения. А резултатът от проведените от Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) 176 проверки е... два акта за административно нарушение.

В МВР през последните шест месеца са направени 20 ревизии по сигнали за корупция, в резултат от които са уволнени четирима служители. По граничните пунктове са били наказани общо 17 служители - шест от тях са получили последно предупреждение за уволнение, а останалите... смъмрени.

Всички тези данни звучат малко смешно на фона на декларираната "нулева толерантност" към корупционните практики - реалното измерение на качеството на борбата с корупцията без съмнение трябва да бъде броят на осъдителните присъди.

В България взимането на подкуп е престъпление и би следвало всеки заловен служител да бъде изправян пред съда. София предоставя статистика на Брюксел, според която броят на влезлите осъдителни присъди за престъпления, свързани с корупция, за периода октомври 2006 - февруари 2007 г. е 297.

Тези данни обаче странно се разминават със статистиката на съдилищата и прокуратурите. Така например в Софийския военноапелативен съд през 2006 г. осъдените полицаи от цяла България за взимане на подкуп са... десет.

Ако приемем смехотворната теза, че в МВР корупцията е изолирано явление, то би трябвало осъдителните присъди (или поне внесени обвинителни актове) да има в нормалните съдилища.

Статистиката за 2006 г. на Софийската окръжна прокуратура показва, че има един внесен обвинителен акт. В Софийската градска прокуратура (най-голямата окръжна прокуратура в страната) обвинителните актове за взимане на подкуп са 19.

В Стара Загора и Русе има два, в Добрич - четири. В Монтана и Кюстендил няма нито един... Твърде е вероятно посоченото число от 297 осъдителни присъди да е надуто с престъпленията по служба, безстопанственост и други сходни деяния, широко разминаващи се с обществената представа за корупция.

Борбата с организираната престъпност

обаче без съмнение е най-прехвалената част от док­лада. Българските власти се отчитат с комбинация от объркани и видимо неверни статистики и субективни твърдения.

Така например, без да се посочват конкретни резултати, се говори за напълно координирана, предвидима и прозрачна организация на полицията, отлично взаимодействие между разследващите органи, прокуратура и съд, активизирана работата по разкриване на предумишлените убийства, пълно използван на полицейските ресурси и т.н.

Без да се дава повече информация, се посочва, че полицията е успяла да предотврати убийствата на трима души от криминалния контингент, планирани от техни конкуренти.

Българските власти дават за пример и издадената преди месец 20-годишна присъда на бургаския сикаджия Пламен Дишков-Кела за това, че през 2002 г. е поръчал убийството на Димитър Стаматов-Мастара.

В представената статистика, според която броят на предумишлените убийства намалява, не се прави разлика между т.нар. публични убийства (част от които МВР упорито нарича битови) и останалите.

Пълно недоумение буди и представената статистика за конфискуваните наркотични вещества. В нея например МВР говори за специализирани полицейски операции, в които са иззети 1060 кг канабис и 224 кг марихуана (две различни наименования на едно и също растение).

В основната част на доклада се казва, че за последните шест месеца са приключени 1706 досъдебни производства за трафик на дрога. От приложените таблици обаче става ясно, че това в действителност е общият брой на дознанията по престъпления, свързани с наркотици.

Едва 76 от тях са за разпространение и няма нито едно приключено дознание за производство. Твърде вероятно е по-голямата част от цитираните в статистиката доз­нания да са образувани срещу задържани наркозависими със смешно количество дрога.

При съвместни с чуждите служби операции България отчита задържането на 2700 кг дрога и... 50 кг кофеин.

Друг основен елемент от критериите за напредък в борба с организираната престъпност е конфискацията на престъпното имущество. В доклада властите отчитат успеха си в тази област с работата на комисията "Кушлев".

Казва се, че за последните шест месеца е запорирано имущество на стойност за 17.5 млн. лв., а внесените в съда искания за конфискация са 15. И тази информация обаче се разминава с истината - това е общият брой на внесените искове, откакто комисията съществува (август 2005 г.).

Създаването на специализирано звено в ­ГДБОП, приемането на стратегии и инструкции, подписването на споразумения, провеждането на семинари е напредъкът на българските власти в борбата с прането на пари. Резултатът на тези усилия е пет образувани досъдебни производства.

На няколко места в док­лада, неразбираемо защо, се появява и информация за внесеното от двама червени депутати миналото лято предложение за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс.

По обясними причини е спестена малката подробност, че след като проектът бе приет на първо четене от правната комисия през септември, вече повече от шест месеца залежава в Народното събрание.

На базата на доклада, предоставен от България, през юни ЕК ще изготви свой доклад, който за разлика от българския ще е - а) публичен и б) няма да има празни приказки. А и ако след него България не изпълни ангажиментите си, нищо чудно да последва предпазна клауза.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между блондинки: - Муцка, имам две добри новини! - О, какви са? - Направих си тест за бременност и се оказа положителен. Бременна съм! -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Селин Дион

Селин Дион: За мен беше чест да пея на откриването на Олимпийските игри

Свят Преди 1 час

Певицата написа в социалните мрежи, че всички атлети трябва да бъдат горди, че са част от спортното събитие

Общо 92 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие

Общо 92 пожара са потушени в страната през изминалото денонощие

България Преди 3 часа

При пожарите няма загинали и пострадали

Ректорът на МГУ: Причината за взривовете в Елин Пелин може да бъде дефектна заря

Ректорът на МГУ: Причината за взривовете в Елин Пелин може да бъде дефектна заря

България Преди 3 часа

Проф. Ивайло Копрев посочи, че загиналият преподавател поставял безопасността на първо място

Пожарът в Гърция отново е достигнал до границата с България

Пожарът в Гърция отново е достигнал до границата с България

България Преди 3 часа

Падналият вчера дъжд e помогнал, но за кратко

Тръмп: Харис ще позволи убийството на новородени

Тръмп: Харис ще позволи убийството на новородени

Свят Преди 4 часа

Вицепрезидентката, която е омъжена за евреин, натрупа преднина пред Тръмп в социологическите проучвания

,

Храмът, пред който огънят спря: Чудо ли спаси над 100-годишната църква в село Воден

България Преди 4 часа

Камбанният звън на храма, възвестил, че селото трябва да бъде евакуирано

Ситуацията в Елин Пелин е спокойна, хората се връщат в домовете си

Ситуацията в Елин Пелин е спокойна, хората се връщат в домовете си

България Преди 4 часа

Евакуиралите се жители, проверяват какви са щетите на имуществото им

уран

Австралия закрива ураново находище, за да предпази аборигенско племе

Любопитно Преди 5 часа

Това е едно от най-големите неизползвани находища на висококачествен уран в света

А

САЩ могат да облекчат санкциите срещу Венецуела в зависимост от изборите

Свят Преди 5 часа

Вашингтон може да облекчи наложените на Венецуела санкции, ако президентът Николас Мадуро проведе честен вот

.

Стената на руски язовир се скъса след проливни дъждове

Свят Преди 5 часа

В градския район е обявено извънредно положение

Как да пием кафе правилно: Две важни правила

Как да пием кафе правилно: Две важни правила

Любопитно Преди 5 часа

Подробности може да прочетете в следващите редове

.

Два празника отбелязваме днес, честит имен ден на...

Любопитно Преди 5 часа

Този ден се приема и за подходящ за пътуване

Температури до 30°: Какво време ни очаква през уикенда

Температури до 30°: Какво време ни очаква през уикенда

България Преди 5 часа

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца, ще започне да се повишава

Google Gemini стана още по-бърз и умен и на български

Google Gemini стана още по-бърз и умен и на български

Технологии Преди 6 часа

Новата версия вече се предлага на над 40 езика в 230 държави