0

М алко след шест сутринта е. Точно се е съмнало. По калните улици на Столипиново минава такси. Вози две млади момчета.

Колата спира близо до една от бараките. Едно от момчетата излиза и забързано се отправя към паянтовата постройка. На прозореца седи жена на средна възраст. Момчето показва цифрата четири с пръстите си.

Подава 20 лева и взима хартиените пакетчета, които жената му подава.След по-малко от половин час тя няма да е там. Работното й време е от шест до шест и половина. Всяка сутрин. Тя е най-ниската част от веригата за разпространение на хероин в Пловдив. В бизнеса участва цялото й семейство...

Ако хероиновите наркомани (които по неофициална информация в България са между 20 и 30 хиляди), имат своята Мека, тя без съмнение е в ромските гета в Пловдив. Там хероинът е най-чист и евтин.

Кварталите Столипиново и Аджисан махала са известни като "туристически" дестинации сред зависимите. За малка сума (по-малко от 20 лв.), там те могат да получат хероин и "терен", на който да го приемат...

Преди две седмици служители на криминална полиция в Пловдив под наблюдението на окръжна прокуратура реализират финалната част от мащабна разработка срещу разпространението на хероин в града.

Зам.- окръжният прокурор на Пловдив Божидара Попова започва разследването в средата на февруари. След близо пет месеца са задържани общо 11 души. Голяма помощ на разследващите оказал защитен свидетел, който помогнал да се разчетат отношенията вътре в групата на най-високо ниво.

В средата на тази седмица в Пловдив са задържани половин килограм амфетамини. "Това е друга история. Друга схема за разпространение. Други потребители", коментират разследващи.

Първите арестувани

по хероиновата схема са Доргун и Илия Ангелов. Полицаите заловили двамата в средата на април в заведение в кв. "Тракия", докато единият продавал хероин на другия. Двамата са от средно ниво (т.нар. грам­джии), които продават на по-дребни дилъри (известни като пакетаджии), които вече разпространяват директно на зависимите.

Около десет дни по-късно (в края на месеца) са задържани още трима - Енчо, Диана и Зиатшкън. Първият е грамджия, а останалите - по-дребни дилъри.

Последната серия арести започва в средата на май. Задържани са общо шест души. Сред тях са и Стефан Митков-Шенола и Марин Селимски-Метин, които според разследващи са най-високо в йерархията - лично купували хероин на килограми (според разследващи между 5 и 10 килограма) от турски граждани.

Те живеели в луксозни домове в Аджисан и Столипиново, имали солиден автопарк. Според източници на "Капитал" Метин зареждал на грамове двама души - Доргун (задържан в началото на операцията) и Демир. Шенола доставял на Енчо Бакалов.

На всички арестувани съдът налага постоянен арест, като се обосновава, че от събраните данни може да се направи обосновано предположение, че задържаните са извършили престъпленията, в които са обвинени.

Разследващи разказват, че при обиска в дома на Шенола, са открити 147 грама катка - примес от най-различни вещества, с който

Се разрежда хероинът

Така от закупен килограм хероин на едро се правят близо 2.5 килограма за продажба на дребно. Средната чистота на хероина, който влиза в България, според специалисти, е около 70%, а "добрият" уличен хероин (както е известен този в Пловдив) е със средна чистота 30%.

При операцията са задържани общо над 200 грама наркотично вещество, като в зависимост от кого в йерархията са иззети, чистотата им варира от 71%, през 53% и до 32% съдържание диаморфин (активната съставка в хероина).

"В схемата участват понякога цели семейства - един купува, друг смесва, трети пакетира, а четвърти разпространява", разказва източник от разследването, пожелал анонимност. Най-долната част от пирамидата - дилърите, които продават на дози, почти винаги са хероинозависими.

"Някои от тях работят на процент от дрогата", твърдят източниците. Сред задържаните има и баща и син, като по време на акцията синът е заловен, докато приготвял цигара с хероин (според специалисти това е изключително опасен начин за приемане на наркотика, тъй като рискът от предозиране е много по-голям).

"Схемите, по които е разпространяван самият наркотик, са много оригинални", разказват разследващи. Разфасована на дози ("петица" и "двайс'ка" в зависимост от продажната цена), хероинът се криел под автомобили.

Сделката се уговаряла отстрани от колата и трето лице било изпращано да я вземе. "Често това е дете, като важното е да може да брои поне до пет", иронично коментират прокурори. В разпространението често участват и таксиметрови шофьори (по информация на "Капитал" такива са двама от задържаните).

Хероинът се внася в България или от турски граждани (често това са шофьори на тирове и камиони), които преминават транзитно, или от българи, които пътуват с тази задача до Турция. Пловдив се намира по пътя на два от

Основните канали за трафик

на азиатски хероин за Европа. Според доклада на Центъра за изследване на демокрацията "Пазарът на наркотици в България" (2003 г.) това са т.нар южен балкански път (през Македония и Косово до Албания) и основният път (през Сърбия, Хърватия и т.н.).

Не е ясно какъв процент от общото количество се задържа по граничните пунктове, но е ясно, че трафикантите са много по-трудни за разследване от разпространителите.

"Трябва някой наистина да сгафи, за да попадне в полезрението на службите", коментираха висши полицаи. "Има и практика да се правят бартерни сделки - кокаин срещу хероин. Работили сме по такива случаи", разказват магистрати, пожелали анонимност.

Прокурор Божидара Попова напомня, че петима от задържаните вече са излежавали присъди за престъпления, свързани с наркотици. Някои от тях дори са в изпитателния срок на условните си присъди.

"Когато влязат в затвора, мястото им веднага се заема от други", разказва тя и допълва, че "когато излежат наказанието, те бързо заемат мястото си". Много от тях се възползват от т.нар съкратено съдебно следствие - приемат материалите, събрани срещу тях от полицията, да се прочетат в съда, в резултат на което, ако бъдат осъдени, съдът е задължен да им наложи наказание под минимума.

"Така много бързо се връщат на местата си", категорична е Попова. Според нея в подобни схеми "празно място не остава" и когато някой бъде изолиран, мястото му веднага се заема от друг. По думите на комисар Иван Вълчев от Областната дирекция на полицията операцията е ударила около

60% от пазара на хероин в града

"Имаме информация, че от няколко седмици хероинозависимите са принудени да пазаруват в други градове", каза за "Капитал" окръжният прокурор на Пловдив Андрей Атанасов. Той е сигурен, че това едва ли ще се задържи дълго време.

"Опитваме се да търсим най-различни методи, за да атакуваме разпространителите, за целта синхронът с останалите правоохранителни органи обаче трябва да е на ниво", допълня го индиректно апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов.

От държавното обвинение уточниха, че операцията все още продължава и се издирват още лица, които са участвали в схемата. "Уплашиха се, и се скриха. Заровиха хероина под земята и кучето трудно може да го открие", разказва прокурор Попова.

Практиката показва, че в Пловдив половин година след разследването по подобни дела има постановена присъда. Дотогава обаче въпреки логично звучаща схема всички задържани са невинни. Факт е обаче, че подобни акции са рядкост за България - най-често с правосъдието се срещат дребните играчи - "мулета", дилъри на дребно, по-рядко производители, но никога онези, иначе известни на всички, големи наркобосове.

Потребление

100 килограма е предполагаемата месечна консумация на хероин в България. В страната има около 25 хил. хероинозависими.

Чистота

71% достига чистотата на иззетия в Пловдив хероин. Това е близо седем пъти над пазарните стойности.

Бедност

Години след първата хероинова вълна, заляла България, хероинът остава наркотикът на бедните.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Принц Хари и Меган, херцогинята на Съсекс, присъстваха на Royal Salute Polo Challenge в петък, запечатвайки деня си със страстна целувка

Принц Хари официално смени местожителството на САЩ

Любопитно Преди 9 минути

Документи, разпространени на Острова, показват, че херцогът на Съсекс вече не определя Великобритания за свой дом

Джо Байдън

Американският президент със странно разкритие: Канибали са изяли чичо му

Свят Преди 11 минути

Версията на Байдън не е потвърдена от документи

"IT секторът ще продължи да бъде водещ двигател на икономически растеж и иновации в България и по света" – интервю с Ивайло Кенов

"IT секторът ще продължи да бъде водещ двигател на икономически растеж и иновации в България и по света" – интервю с Ивайло Кенов

Любопитно Преди 47 минути

IT професията е една от най-динамично развиващите се и високоплатени в момента

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Свят Преди 56 минути

Повишената степен на тревога бе обявена в сряда вечер

Земетресение от 4,7 по Рихтер стресна жителите на турския град Токат

Земетресение от 4,7 по Рихтер стресна жителите на турския град Токат

Свят Преди 1 час

Епицентърът му е бил в град Сулусарай на дълбочина 10 км

Бъдещето на ЕС: Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната

Бъдещето на ЕС: Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната

Технологии Преди 1 час

Какво сочи доклад, поръчан от EС за конкурентоспособността

<p>Борисов: От служебните кабинети президентът&nbsp;правеше цели партии</p>

Борисов: Помня ярките политически лица в служебните кабинети, от тях Радев правеше цели партии

България Преди 1 час

Сред тях Янаки Стоилов, Крум Зарков, Весела Лечева, цялото БСП се изсипваше в служебните правителства, заяви лидерът на ГЕРБ

Даниел Митов е готов да поеме поста на външен министър

Даниел Митов е готов да поеме поста на външен министър

България Преди 1 час

Това заяви самият той пред журналисти в парламента

Сериозни предизвикателства и напрегнати моменти в „Шеф под прикритие“

Сериозни предизвикателства и напрегнати моменти в „Шеф под прикритие“

Любопитно Преди 1 час

Проблеми в комуникацията и обучението очакват мениджъра в новия епизод на предаването – този петък от 22:00 ч. по NOVA

На 19 април вестник „Мач Телеграф“ отново с уникален подарък към читателите си

На 19 април вестник „Мач Телеграф“ отново с уникален подарък към читателите си

Любопитно Преди 1 час

Официален стикер албум Уефа евро 2024 на topps опакован с вестника

10 съвета как да намалим разхода на гориво

10 съвета как да намалим разхода на гориво

Технологии Преди 2 часа

Ето няколко полезни експертни съвета, за да намалите болката при посещение на бензиностанцията

От ПП-ДБ настояват за извънредно заседание на НС

От ПП-ДБ настояват за извънредно заседание на НС

България Преди 2 часа

На него партията призовава да бъде разгледан докладът на временната комисия за договора между „Булгаргаз“ и „Боташ“

Свободата да избираш кога и какво да гледаш

Свободата да избираш кога и какво да гледаш

Технологии Преди 2 часа

А1 предлага иновативни фиксирани ТВ планове

Как да ползваме Android Auto в автомобила

Как да ползваме Android Auto в автомобила

Технологии Преди 2 часа

Макар приложението да е супер популярно, все още има хора, които не знаят как да извлекат пълния му капацитет