0

В отът на недоверие към кабинета, внесен от десницата за провал в здравната политика, беше отхвърлен, съобщават вестниците.

"Само двама издъниха коалицията", пише "Труд". Членът на ГЕРБ Лъчезар Иванов, който до вчера беше депутат от ПГ на НДСВ, но напусна групата, е подкрепил опозицията, а социалдемократът Николай Камов е гласувал "въздържал се".

"Едва 60 опозиционери и независими гласуваха за оставка на правителството, срещу тях властта закова 163 гласа в негова подкрепа", допълва "24 часа".

Вестникът съобщава и че премиерът Сергей Станишев обещал до края на март да има дългосрочна стратегия за здравеопазването.

"Вместо да разклати властта, вотът на недоверие доведе до нейното стабилизиране", коментира "Капитал".

Изданията отбелязват, че днес е националният празник на България. Над 3000 гости ще посрещне в Националния исторически музей президентът Георги Първанов днес на прием по повод националния празник, пише "Труд".

"Не посягайте на празника 3 март", призовава от страниците на вестника историкът проф. Георги Марков.

На 3 март българската държава възкръсва в Европа, ние сме били географски в Европа, но Османската империя не е призната за европейска сила, коментира той.

В друго интервю за "Монитор" апелира:"Да бъдем първо българи, а после европейци". Историкът формулира съвременният национален идеал като "свободна, независима, демократична и благоденстваща България - духовна обединителка на българската нация и опора на българите по света".

"3 март дойде точно когато му беше времето", коментира в материал в приложението "Наблюдател" на "Сега" историкът Божидар Димитров.

"Това, с което не била да се гордеем, е навикът ни да обясняваме всичките си исторически грешки с външно вмешателство и едва ли не с действия на платени чужди агенти", анализира в "Стандарт" проф. Георги Бакалов.

В интервю за вестника литераторът проф. Светлозар Игов отбелязва, че какъвто и национален празник да бъде избран, българите ще си измислят аргументи "за" и "против". Според него това изразява отношението им към властта.

Ако принципа на уседналост покаже своята полезност в изборите за Европарламент, с не по-малко основание би трябвало да се приложи и за местните избори, смята вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев.

В интервю за "24 часа" той отбелязва, че въвеждането на принципа на уседналост не е недоброжелателен акт към ДПС. Министър Вълчев коментира и теми, свързани с образованието.

Добре е да мислим за премахване на степента специалисти, смята той. Според него университетите трябва сами да определят таксите си.

"България няма да изчезне" - под това заглавие "Труд" публикува данни от изследване на социологическата агенция "Медиана", според което "изтичането на мозъци" спира и младите все по-рядко емигрират на Запад.

"Управляващите пускат болниците за приватизация", научил "Монитор". Няма да се продават само т.нар. стратегически здравни заведения - това са 15-те университетски болници и 28-те лечебници в областните градове, националните центрове и някои от диспансерите, пише вестникът в челния си материал.

В края на годината ще започне раздържавяване и на бившите поликлиники. До седмица се очаквало да има единна позиция по въпроса за демонополизация на НЗОК.

Изборът на новата комисия по досиетата ще бъде блокиран от Националната служба "Сигурност" за неопределено време, пише "Сега".

Проверка на службата показа, че поне двама от кандидатите да се занимават с архивите на бившата Държавна сигурност не са издържали проверката за чисто минало - предложеният от СДС Георги Константинов и Стилиян Станев, издигнат от БНС, съобщава "Сега".

Фирми, свързани с двама депутати от НДСВ, участват активно в търговията с лекарства, пише от първа страница "Сега". Eдната е на съпруга на Долорес Арсенова, другата е собственост на Борислав Великов, допълва изданието.

Според материала Великов и Арсенова никога не са декларирали конфликт на интереси при гласуване на изгодни за тях закони.

Главният прокурор Борис Велчев, председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев и шефът на Върховния касационен съд Иван Григоров се обявиха вчера за разширяване правомощията на следствието, пише "24 часа".

Последният НПК, приет през м.г., силно намали случаите, които се разследват от следствието, припомня изданието.

Резултатите от ревизията на държавното обвинение са трагични, но наказани прокурори едва ли ще има, коментира "Сега" в материал със заглавие "Прокурорска голгота" в приложението "Наблюдател".

Изданието припомня, че ревизията, назначена от Борис Велчев , е показала, че прокуратурата е работила зле по време на предшественика му Никола Филчев.

"Закритите дела на полицаите потулват истината", коментира пред "Труд" председателят на ВАС Константин Пенчев. Не само, че публика не може да присъства в залата, най-лошото е, че не може да се прочете решението в интернет, посочва той.

България все повече се превръща от транзитна държава за наркотрафик във важен център за производство на синтетична дрога, пише от първа страница "Новинар", като цитира годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за търговията с наркотици по света.

От българските спецслужби съобщиха, че наркомафията подлага на огромен натиск най-добрите химици у нас, за да ги вербува в незаконното производство на синтетична дрога, допълва изданието.

В материал "Подводните камъни в Програма 2009" "Труд" коментира, че вътрешната противоречивост на програмата и изоставането й от събитията може да спъне нейното изпълнение и постигането на част от иначе приемливите цели.

Изданието припомня, че на 1 март кабинетът прие Национална програма за реформи до 2009 г., както и седем оперативни програми за ползването на средствата от структурните и кохезионния фонд на ЕС. Тези документи се
изискват от Брюксел и се договарят с него.

"Обидно е да си придворен художник", казва пред "Сега" графикът Иван Нинов. Един художник не бива да се прави на шут, допълва той. Творецът споделя разбирането си, че "когато всичко е безгрешно, то е мъртво - изкривеното дава живота".

"Тръгвам по следите на тамплиерите в Лом", обяснява през "Труд" археологът Николай Овчаров. Той замисля пред април експедиция в района на Русенски Лом, като припомня, че мястото е известно със скалните си манастири и през 13-14 век е било един от центровете на културата.

"Безизходицата на децата в риск" е озаглавен аналитичен материал в "Монитор". Държавната грижа съществува по закон, но само под формата на кълбо от нормативни актове, повечето от които водят до още по-голямо човешко безсилие и трагедия, пише авторът.

"Фирма предлага за София спирки с интернет", съобщава от първа страница "24 часа". Германската компания, която основно произвежда съоръжения за външна реклама, имала намерение да участва в общински търг.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 3 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 7 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 8 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 8 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 9 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 9 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 9 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 9 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 10 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 10 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 10 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 10 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 11 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 11 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 11 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер