0

Ю лските поскъпвания на основните хранителни стоки продължават и в първите дни на август птицевъди и хлебопроизводители обявиха поредно покачване на цените.

От четвъртък за килограм пилешко месо ще се дава близо с 1 лев повече, най-евтините опаковки хляб (700 грама) се продават по 70 стотинки, което е поскъпване с около 30%, от 16 на 20 стотинки е промяната при яйцата.

Основната причина е най-слабата зърнена реколта от пет години с рекордно високи цени на брашното и фуражите, заради което започва внос на хиляди тонове жито и царевица от Унгария и Сърбия. Държавата няма планове да внася, а само ще помага на фермери в нужда, заяви земеделският министър Нихат Кабил пред Ройтерс.

Това е второто увеличение на хляба от началото на жътвата, когато заради дефицита на пшеницата зърнопроизводителите обявиха, че няма да продават продукцията си под средноевропейските котировки.

Недостигът на фураж пък притиска нагоре себестойността в месо- и млекопроизводството. Само преди две седмици най-големите мандри вдигнаха с 10-15 % цените на млякото, сиренето и кашкавала.

Според прогнозите им тази тенденция може да се запази, ако суровото мляко продължава да поскъпва заради сушата и намаления млеконадой. След производителите по веригата търговците действат по инерция и си слагат надценки, много по-високи от тези на колегите им в останалите европейски държави, обясниха експерти пред "Дневник".

За една седмица основните храни в Пазарджик поскъпнаха на три пъти. Килограм сирене под 5 лева вече не може да се намери, а само преди дни се търгуваше по 4 лв., сигнализираха потребители. Подобна е ситуацията в Русе, Бургас, София, Пловдив и останалите големи градове.

Според хлебопроизводители фермерите извиват ръцете на всички с високите цени на пшеницата, за да компенсират очертаващите се до 70% загуби при слънчогледа и царевицата.

За първи път цените на пшеницата от нова реколта стигнаха до 400 лв. за тон и това е основната причина хлябът и брашното да поскъпнат с близо 20%, обясни председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов.

Според него в момента българското жито е най-скъпото в света, тъй като таванът на международните котировки е 360 лв. за тон. Само преди две седмици брашното в страната се предлагаше от 550 до 600 лв. за тон, сега вече се продава по 750 лв. за тон, обясни и изпълнителният директор на пазарджишкия хлебозавод "Хлебмаш комерс - 95" инж. Юри Папазов.

Килограм хляб в различни краища на страната се движи от 1.10 до 1.40 лв., като не е изключено да се стигне и до 1.60 лв., призна дори земеделският министър Нихат Кабил в сряда пред Би Ти Ви.

Търговци на зърно от София разкриват пред Ройтерс, че следващата седмица очакват от Унгария с шлепове по Дунав да пристигнат 15 хиляди тона царевица.

"Търсенето на царевица в България е много силно и сме разпродали всичко, с което разполагаме", споделя пред Ройтерс търговец, който вече е закупил 4 хиляди тона от унгарския пазар.

Няколко негови колеги пък са внесли между 3 и 5 хиляди тона фуражно зърно от Сърбия, допълва агенцията и посочва, че цените на житото в България са стигнали до абсолютен рекорд от около 400 лв. за тон, почти колкото е цената на борсите в ЕС.

Наши фермери вече опитват да внесат царевица и жито от страни в ЕС, но засега не успяват заради непознаване на търговете и процедурите за кандидатстване, казва Кабил в интервю за Ройтерс.

Поради това София ще поиска от Брюксел да опрости процедурите, за да стават покупките по-бързо и по-лесно, допълва министърът. В контакт сме с властите в Сърбия, за да разберем с колко запас от царевица разполагат и колко могат да продадат на български фермери, казва още Кабил, без да даде повече подробности.

Според министър Кабил това би трябвало да е таванът и да няма ново поскъпване. "Трябва да се запази спокойствие, никой няма интерес от ненужна истерия, защото и други страни са в същата ситуация. Вътрешното потребление ще бъде осигурено", каза Кабил.

Ситуацията с фуражите изглежда най-драматична и поскъпването там е най-голямо. Затова в сряда птицепроизводителите първи обявиха поскъпването - от 3.20 лв. килограм пилешко вече ще се продава по 4 лв.

След като месото мине по търговската верига до магазините, цените могат да стигнат и 5 лв., прогнозира председателят на съюза на птицевъдите Борис Стоименов. Засега мениджърите в сектора не очакват нови поскъпвания, но и едва ли ще има поевтиняване, преди да паднат цените на фуражите.

"Свиневъдите дълго време задържаха поскъпването, защото за всички нас е ясно, че пазарът трудно ще поеме сериозен ценови шок. Но с новите цени на фуражите сме безсилни и постепенно също ще вдигнем нагоре и нашите", съобщи Галя Бъчварова, председател на браншовия съюз.

В началото на годината килограм живо тегло се е продавало по 2 лв., но само за последните две седмици свинското постепенно е стигнало до 2.40 лв. Вероятно увеличението ще бъде около 50%, като цените ще стигнат 2.70-2.80 лв., предвижда Бъчварова.

При това положение до седмица и месопреработвателите ще коригират цените си, допълни изпълнителният директор на асоциацията на браншовата асоциация Светла Чамова. На този етап червените меса са покачили цените си "само" с около 30% на сто, и то не във всички градове.

И при млечните продукти суровината дърпа цените нагоре - сухото мляко в Европа е поскъпнало двойно, а от Украйна не може да се внася евтино, обясни Михаил Тачев, председател на Националната асоциация на млекопроизводителите.

Заради сушата млеконадоят в много ферми рязко е спаднал, допълни и Севдалина Василева, маркетинг директор на "Обединена млечна компания". Според преработвателите дефицитите тепърва предстоят, затова и цените на сиренето и кашкавала ще продължат да растат и през есента.

Как се промениха цените на производители през последния месец

Хляб - 20%

Мляко - 11%

Сирене и кашкавал - 15%

Пилешко месо - 60%

Червени меса - 30%

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 54 минути

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 1 час

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 2 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 3 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 3 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 3 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 4 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 5 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 5 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 5 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 5 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 6 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 6 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 6 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 7 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко