0

"Кризата щяла да остави 50 000 души без работа", пише "Труд". Прогнозата е на председателя на БСК Божидар Данев. Той смята, че това ще стане до края на тази година или в първите месеци на 2009 г.

Данев се аргументира, че близо 2500 строителни фирми скоро нямало да ги има, предстоели съкращения в много заводи. Ситуацията се утежнявала и от предстоящото освобождаване на 1600 работници от "Кремиковци", тъй като едно работно място в комбината било вързано с 18 места в други икономически дейности като пристанища, БДЖ и т.н.

"След зимата най-силно ще усетим световната криза", е мнението и на експерти, потърсени от "24 часа". Иво Прокопиев прогнозира, че влиянието на кризата в реалната икономика ще се прояви през първата половина на 2009 г.

"Добър и лош сценарий" развива Георги Стоев от "Индъстри уоч". Крайно негативният вариант е да спре кредитирането на всички частни проекти. При добрия, ако кризата удари тежката промишленост по света, много български гастарбайтери щели да се завърнат и новата работна ръка щяла да е плюс за работодателите.

"Кризата вече ни удари", смята Божидар Божинов, председател на БТПП. Първите симптоми се проявиха на българската борса, дава пример той.

"Национализация не е вече мръсна дума", коментира в рубриката "Анализи" "24 часа". След ипотечната криза национализация вече не е мръсна дума, даже напротив, видя се, че държавата може да бъде спасител на пазара, отбелязва авторът.

"Проектобюджет 2009 подценява кризата, ще го променяме", казва пред "Дневник" Алиосман Имамов, зам.-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Ако бюджетът остане в този си вид, много е възможно да се наложи актуализация, затова по-добре е да се направят промени между първо и второ четене, смята той.

Според него основните слабости на проектозакона са недостатъчното свиване на публичните разходи и недостатъчните стимули за реалната икономика. Буферите, заложени в бюджета, не са достатъчно сигурни, има разходи, които може да се отложат или изобщо да се орежат, обяснява Имамов пред "Дневник".

"Станишев измисли нов бермудски триъгълник за парите ни", коментира "Сега" в приложението "Наблюдател". Кабинетът реши да включи в арсенала си срещу глобалната криза ново държавно предприятие - строител и управител на бизнес зони, припомня изданието.

Нова държавна компания? В подобни начинания вече потънаха прекалено много пари на българските данъкоплатци и много време на чиновници и политици, пише вестникът.

"Трябва да покажем, че няма недосегаеми", коментира пред "Монитор" Бойко Найденов, директор на Националната следствена служба. Фактът, че част от арестуваните и предадени на съда лица са свързани по някакъв начин с партии, в никакъв случай не говори за чадър, отбелязва той. От друга страна това, че някои хора се опитват да се представят в публичното пространство за недосегаеми, си е техен проблем, казва Найденов. 

"В момента ДАНС е без контрол", заявява пред "Класа" Надка Балева от левицата, председател на комисията в парламента за контрол на т.нар. българско ФБР. Опозицията отказа да участва в тази комисия. С половината си състав тя не може да работи, с това безотговорно отношение на практика водим агенцията до липсата на какъвто и да е контрол, посочва Балева.

"Доган тренира ума си с бизнес", казва пред "Труд" Йордан Йорданов, бивш шеф на бизнес центъра на ДПС от 1995 до 1999 г. Доган няма собственост на фирми, той ги подпомага, развива бизнес проектите им, разяснява той. Йорданов разказва, че бизнес-информационният център на ДПС е бил закрит през 1999 г. Задачата на центъра била да осигури препитание в регионите, където живеят симпатизантите на ДПС, и да направи връзката между нуждите на населението и бизнесмените, които тогава "прохождали".

Цялата ни дейност бе в услуга на тези хора - да живнат, да могат да тръгнат сами в бизнеса, и когато те можеха сами да се справят, отпадна и необходимостта от поддържането на този информационен бизнес център, посочва Йорданов за вестника.

"На БСП й трябва Млада гвардия", коментира "Труд". Според автора всичко, което се е случило и не се е случило на конференцията на столичната организация на БСП, показва, че партията е заплашена от капсулация. Червените имат трудната задача до изборите да покажат нагледно, че те са сериозната партия, а не ГЕРБ, че не са сбор от вкопчили се във властта стари муцуни, защото хората свързват новото с нови лица, отбелязва авторът.

"Имаме доказателства, за да върнат Кричим на царя", заявява пред "24 часа" Ели Христова, адвокат на Симеон Сакскобургготски по казусите с имотите му в Кричим и Врана. За съжаление темата често е обект на политически спекулации, но съм спокойна за каузата, която защитавам, защото съм убедена в правотата на моите клиенти въз основа на документацията, с която разполагам, декларира тя. Христова допълва, че скоро в специален сайт в интернет ще бъдат качени нотариалните актове за всички имоти на царското семейство.

"Прокурори искат да има депозит за всяка жалба", е челното заглавие на "Сега". Депозитната такса да остава в полза на държавата, ако прокуратурата е неоснователно ангажирана със случая, е идеята, лансирана от прокуратурата в последния й доклад за напредъка на реформата в държавното обвинение. Целта е да се разтоварят обвинителите от многото сигнали и да се повиши ефектът от работата им.

Трима души са загинали, а други 30 са ранени при катастрофи само за последното денонощие, съобщава "Труд" и припомня, че вчера бе Световният ден в памет на жертвите, загинали при пътни произшествия. Поне 150 души ще загинат във войната по пътищата до края на годината, е предупреждението на КАТ.

"Какво, с танкове ли да пазим пешеходците", пита пред "24 часа" Светослав Спасов, независим депутат и председател на гражданско сдружение Д.О.Б.Р.О. Спасов е организатор на дискусия как пострадалите от катастрофи да получават по-бързо обезщетенията си. Искаме по-бързи производства, по-бърз начин за споразумение между двете страни и предоставяне на констативни протоколи, посочва Спасов.

"Българите имат доверие в ЕС, но предпочитат лева пред еврото", констатира "Класа". Проучване на "Галъп интернешънъл" по поръчка на вестника показва, че 44% от българите биха гласували за запазване на българския лев като валута в страната, ако въпросът трябваше да се решава сега. Всеки трети би предпочел въвеждането на еврото още сега.

Ако в икономиката българите виждат в момента предимства в родното, а не в европейското положение, в политиката и съдебната област нещата стоят по друг начин, коментират социолозите. Институциите на ЕС - парламента, изпълнителна власт, съдебната власт, се радвали на много по-високо доверие, отколкото българските.

"Занималня за всички до 4-ти клас", за тази нова идея на управляващите съобщава от първа страница "24 часа". Тя дошла след доклад на Световната банка, който препоръчва децата да се задържат по-дълго в училище, за да усвояват повече знания и умения. Занималнята без пари може да се въведе, ако се вдигне сумата за издръжката на един ученик, заложена в новия бюджет.

Подкрепяме идеята и работим в тази посока, казали от образователното министерство. Финансовият министър Пламен Орешарски също одобрява идеята и смята, че трябва да се приложи. Като се има предвид, че догодина сектор образование е вторият по ръст на финансиране, вероятно това ще стане и в рамките на отпуснатия му бюджет, казва той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 1 минута

Трите модела идват в България през май

Петте езика на любовта и как да ги разпознаваме

Петте езика на любовта и как да ги разпознаваме

Любопитно Преди 3 минути

Според д-р Гари Чапмън, всеки от нас говори на определен език на любовта

<p>Нови разкрития за атаката в Сидни, при която беше нападнат&nbsp;епископ&nbsp;</p>

Арестуваха 7 тийнейджъри, свързани с намушкването на епископ в църква в Сидни

Свят Преди 24 минути

Седемте арестувани са на възраст между 15 и 17 години

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

Парламентът прие промени в НК, свързани със сексуалното насилие

България Преди 34 минути

Измененията, внесени от Министерския съвет, бяха подкрепени от 101 народни представители

с

Каква шокираща новина ще разтърси Hell’s Kitchen тази вечер?

Любопитно Преди 41 минути

Сините и Червените няма да могат да си намерят място от притеснение

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Председателят на ЕК: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще

Свят Преди 48 минути

Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата, подчерта Фон дер Лайен

<p>Блинкен пристигна в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Блинкен пристигна в Китай

Свят Преди 58 минути

В Шанхай Блинкен ще се срещне с бизнес лидери и младежки организации

<p>Онлайн система&nbsp;с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите</p>

Калин Стоянов: Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

България Преди 1 час

Той присъства на тържествената клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 1 час

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>Космически ад: Бактерии-мутанти нападнаха Международната космическа станция&nbsp;</p>

Бактерии-мутанти застрашават здравето на астронавтите на МКС

Свят Преди 1 час

Повече за мутацията на бактериите четете в следващите редове

<p>11 души са приети в болница след инжектиране с фалшив ботокс</p>

Замъглено зрение и задух: Фалшиви инжекции с ботокс разболяха 22 души, 11 са приети в болница

Свят Преди 1 час

Опасно ли е инжектирането на ботокс четете в следващите редове

Дяволското гърло - Есента на демона

Пореден зловещ удар на серийния убиец в „Есента на демона“

Любопитно Преди 1 час

Какво ще се случи с Ирина – отвлечената дъщеря на Десподов?

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Алек Болдуин нападна антиизраелска агитаторка в кафене (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

На кадри се вижда как тя многократно го призовава да изкрещи "Свобода за Палестина"

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

България Преди 1 час

В допълнение на правилата, уредени с Хагската конвенция, се въвеждат нови процедури при връщане на дете при международно отвличане

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Технологии Преди 1 час

Той ще има три версии и се е учил от по-големите си събратя

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

България Преди 2 часа

Народните представители почетоха с едноминутно мълчание и ставане на крака паметта на жертвите