1

З а първи път в рамките на този мандат аз не съм спокоен, на моменти изпитвам дори тревожност, и причините са дълбоки, казва лидерът на ДПС Ахмед Доган в обширно интервю във в. "Труд", което заема около две вестникарски страници.

Той отбелязва, че макар и шестият вот на недоверие да не е успял, управляващите не трябва да се успокояват. След­ващите 4-5 месеца ще бъдат особено тежки за правителството, смята лидерът на ДПС.

По думите му на управляващата коалиция предстои много работа.

"Това, което сме вър­шили и постигнали за три го­дини, ще ни се стори само увертюра на това, което ни предстои като проблеми.

Трябва да покажем пред ЕК коригиращи действия на всички нива - на министер­ства, агенции, дирекции. Ние може да не участваме в следващото правителство, но аз искам да излезем от властта със самочувствието на професионалисти, които са се справили с тежката си­туация. За мен това е голя­мото предизвикателство в следващата една година.

Нямаме право на почивка. Нямаме право на пропуск. Правителството трябва да мине на ръчно управление - с изключително активното действие и отговорност на премиера и на всички въз­можни етажи под него.

Си­туацията може и трябва да се управлява без драмати­зъм.

Нямаме право на застой и отстъпление! Защото зад нас е Брюксел, а цената е европейският проект на България!",

казва Доган.

По повод доклада на Европейската комисия той посочва, че за първи път имаме сканираща оценка от ЕК и тя е сурова.

"Аз очаквах дори още по-строги оценки, директиви и препоръки. Не само защото Европа се намира в етап на автокорекции, в търсене на ефективния модул, който да продуцира сигурност на упра­влението на финансовите средства и ефективност на ин­вестиционните потоци.

А и за­щото ние допуснахме доста­тъчно грешки, които се въз­приемат от ЕК като гафове и с които създадохме условия за резонанс на негативната енергия в ЕС по отношение на санкциониращи действия.

И второ - ние показахме пред чиновниците от ЕК отсъ­ствие на такива санкционира­щи действия, комбинирани с възможност за автокорекции и самоконтрол.

Ние все още не разбираме, че на техния език изискването за "кориги­ращи действия" означава промяна на структурата, на кадровия състав, предефиниране на функциите на даден орган и нов режим на работа с оглед оптимизирането на це­лия процес при усвояване на дадени средства" отбелязва лидерът на ДПС.

Той обяснява, че на 1 януари 2007 г., при присъединяването на България към ЕС, страната ни не е имала необходимия админи­стративен капацитет.

"За да може държавната машина да се настрои на еврорелси по усвояване на структурните фондове, са необходи­ми около 2700 души - това е задължителният административен капацитет. В тях реално упра­вляващите органи са около 300-500.

Ако направим още една редукция към центъра и близката периферия на този капацитет, ще видим, че ста­ва дума за 20-30 висши адми­нистративни ръководители и още 300 експерти, които осъ­ществяват управлението, наблюдението и контрола на еврофондовете. Това са хора­та, които практически приоб­щават България към ЕС. И те не се оказаха на необходимо то ниво", посочва Доган.

На реакцията на интервюиращата, която възкликва "Излиза, че 350 некадър­ни висши администратори са ни закопали пред ЕК!", Доган отговаря: "Това е тъжният факт! Този проблем е изключително ва­жен и с него ще се сблъска всяко правителство".

Лидерът на ДПС смята, че ос­новните разминавания с очак­ванията на ЕК са настъпили след 1 януари 2007 г.

"Из­паднахме в успокоение, че "вече сме в отбора"

и всичко е наред, което пък създаде условия за демотивиране как да играем в отбора.

Просто за­стинахме. И всеки зачака потоците да потекат. То­ално подценихме пробле­ма (особено в първите 6-7 месеца), че ние фактиче­ски не сме подготвени, че стоим в ЕС със скръстени ръце и чакаме някои друг да ни свърши работата". казва Доган.

Запитан защо си отиде от кабинета Нихат Ка­бил, той посочва: "Абстрахирам се от прин­ципите за несправяне или за злоупотреба. Дори и те да от­състват, има трети, особено важен принцип - да си адеква­тен, да си на равнището на компетентността, която из­исква постът - в случая зададените параметри на ЕК" и потвърждава, че като земеделски министър Кабил не е бил адекватен на компе­тентността, която изисква ЕК.

"Ние дълго време нямахме реална комуникация с ЕК от гледна точка на тяхното очакване за задължително изпълнение на препоръките им. Типично по балкански си мислехме: "Е, нали сме вече равноправен член - може и да не ги изпълняваме. Нали имаме национален сувере­нитет!" И тук тотално се разминахме.

Когато преди годи­ни ние говорихме, че член­ството в ЕС означава транс­фер на суверенитет, мнозина не вникнаха в това. Днес на практика вече разбираме какво означава - слушкаш и изпълняваш! Не мислиш и не спориш! Защото си зависима страна.

В комуникацията на нашите чиновници с ЕК има случаи на безпардонно спорене! Ние обвиняваме, при­мерно чиновниците от ЕК, че те не са прави, когато харчим техните пари. Това е недопу­стимо! Някой да е разбрал по този начин критичните оцен­ки в доклада? Никой! Няма­ше едно изречение в дебата", казва още лидерът на ДПС.

Запитан къде е политическата отговорност за тази тежка ситуация, той отговаря, че когато управляващите са осъзнали, че има дефект в комуникацията ни с Брюксел, веднага са дали политически отговор с назначаването на вицепре­миер за координацията с ЕК.

По повод оценката на ЕК за ширещата се ко­рупция по високите етажи на властта и в отговор на твърдението на Валерия Велева, че това е големи­ят шамар за България, не толкова мързеливият и не­подготвен чиновник, Доган казва: "Не. Не е така. Корупция има и в ЕС, и в ЕК.

Големият шамар за България е за сла­бостта на административния капацитет

Корупционните практики са следствие, не причина.

Един собственик би ли дал на некадърен админи­стратор да управлява парите му? Явлението "корупция" означава също, че капаците­тът ти не е достатъчен, за да контролираш целия процес".

По повод негативните оценки за политическото управление на страната Доган казва, че приема тези оценки като справедли­ви, но е убеден, че опозицията изобщо не е в час по тези проблеми.

Смяната на властта по формулата "стани да седна" няма да реши въ­проса, а ще коства година време застой на държавата, посочва лидерът на ДПС и добавя, че в момента има желание за повторе­ние на 1997 г., но реалности­те са други, в страната няма политическа и икономичес­ка криза.

Запитан каква е оценката му на управлението Доган отговаря 6-7 по десетобалната система. Ние имаме луфт за още 3-4 еди­ници и това е въпрос на моби­лизация, на повече админи­стративна дисциплина, вкл. финансова, с търсене на пер­сонална и съдебна отговорност, добавя той.

В интервюто Доган коментира двама от лидерите на опозицията - на ДСБ Иван Костов и на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Характерно за Костов е, че той чака някой друг да съ­здаде кризисната ситуация и после се настанява в готово­то гнездо. Така беше и през 1996-97 г. Ако сега усети кри­зисната вълна, ще видите с какво богопомазано жела­ние ще се качи на белия кон, за да се върне. Нищо ново не виждам в него.

Въпреки че, признавам, той се разви. Но откакто е в опозиция, Костов се стресна, получи някакъв особен дълбинен психополитически морален стрес, кой­то му обърна кофражното скеле. Той е пример как не трябва да се прави политика. Да е жив и здрав!".

Запитан вижда ли Бойко Бо­рисов като следващ премиер, Доган отговаря "О, не! Изобщо не го виж­дам. За мен Бойко Борисов е типичният пример как един случаен човек, изградил се чрез пиар в медиите и чрез известни спонсорски действия от различни бизнесмени, стана едва ли не изразител на протеста, на надеждата.

Борисов е съвсем случай­на личност,

която иска да га­рантира собствената си си­гурност и личното си битие чрез политиката".

Според Доган за Борисов политика­та е нещо много желано. "И колкото повече се заблуждава, че е достигнал това жела­но нещо, толкова то се отда­лечава от него - политиката за него става все по-виртуал­на в битови измерения.

Бори­сов е родено командирче, той е другото "Аз" на Костов. Двамата са равностойни в егоизма, суетата и самовлюбеността си. Но най-впечат­ляващата е приликата в диктаторските им маниери", казва лидерът на ДПС.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 5 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 5 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 10 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 11 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 11 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 11 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 11 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 12 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 12 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 12 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 12 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 13 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 13 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 13 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 13 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 14 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер