0
Бях много изтощен от управлението - така Иван Костов обясни редките си публични изяви след падането на оглавяваното от него правителство през 2001 г. За първи път оттогава той се появи на живо в неделното политическо предаване на Би Ти Ви "В десетката с Иво Инджев", за да коментира настоящото управление и ситуацията в СДС.

Опитах се да взема на два пъти думата - за сделката по дълга и Ирак, припомни Костов. Той отново изтъкна, че от сделката е загубена сума, равна на по 7 лв. месечно допълнително към всяка пенсия, а относно войната в Ирак бе категоричен, че България няма да възстанови икономическите си позиции там и скоро няма да получи дълга си.

Проявява се известен садизъм към семейството ми, каза Костов, като се извини за употребената силна дума и обясни, че Милен Велчев с голословните си обвинения изпратил малката му дъщеря в болница, когато била бременна.

На въпрос дали е гузен, Костов отговори, че не е и никой не се чувства без вина виновен. Той заяви, че истината е известна на всички и окачестви атаките срещу себе си като "платена кампания". Така той обясни и резултатите от проучване на общественото мнение, което го провъзгласи за най-богатия човек в България.

Относно рокадите, които направи в правителството си в края на 1999 г., и критиките, че липсва конкретната обосновка, Костов коментира: "Надявах се, че времето ще изясни промените в кабинета ми." Вицепремиерът и министър на образованието Веселин Методиев бил оттеглен от коалиционния партньор на сините в ОДС - Демократическата партия и БЗНС-Народен съюз; Васил Гоцев пък станал член на Конституционния съд.

Бонев и Бакърджиев влязоха в партията на един изгонен от България руски мафиот; останалите загубиха моето доверие като политици и администратори или поеха отговорност за сериозни грешки на своите екипи, обясни още Костов.

СДС загуби изборите заради реформите, убеден е бившият премиер. Той обаче се обърна специално към съпартийците си, като заяви, че седесарите не могат да се срамуват. Ние избягахме от комунизма и сега трябва да се борим непрекъснато, добави той, като цитира Светото писание за Мойсей и народа му.

Относно някои нови хипотези за завръщането на Симеон Втори в България и твърденията, че това е било договорено със СДС, Костов бе категоричен, че той лично не е разговарял с бившия монарх. Според него такъв въпрос обаче трябва да бъде зададен на самия Симеон Сакскобургготски, на столичния кмет Стефан Софиянски и на Петър Стоянов, тогавашния президент.

Аз съм много разтревожен за бъдещето на дясното пространство, сподели още Костов. Той обвини Софиянски, че навремето не е подкрепил ясно и недвусмислено кампанията на партията, че после настоявал за коалиция без политическо решение, след което напуснал сините между двата тура на президентските избори, а сега застава срещу председателя на СДС. Няма човек, който толкова много да е допринесъл за разпада на дясното пространство, заяви Костов по адрес на основателя на ССД. Според него въпросът за обединението бил не "С кого", а "На каква идейна основа", като се изключва коалиция с партии под влиянието на бившата Държавна сигурност.

Седесарите искаха не бутафорна демокрация и благосъстояние не за мутрите, заяви пламенно бившият син лидер, но призова да не го слагат на арената като бик или тореадор.

За мен беше много голяма провокация, призна обаче Костов относно предстоящото назначение на Бриго Аспарухов в политическия кабинет на премиера. Никой министър-председател не е имал между себе си и спецслужбите посредници, припомни бившият премиер и определи о.з. генерала като "оръжие, автономна бойна машина", програмирана "да събаря демократични правителства, да проваля демократични партии". Според Костов това оръжие било използвано от настоящия премиер да дисциплинира собствената му парламентарна група, а освен това успокоявало лидера на ДПС Ахмед Доган, но било и тежка атака срещу демократично настроените представители на БСП.

В тази връзка бившият син лидер отправи уникален призив към социалистите. "На България е нужна втора демократическа партия, в която не влияят организираната престъпност и Държавна сигурност. Демокрацията в България трябва да има два крака, за да може да тича", заяви Костов.

В отговор на въпрос за обещанията, докарали НДСВ на власт, той предупреди, че влизаме в капан: "Следващото правителство ще влезе в този капан, в какъвто съм бил и аз през 1997-а!". Според него хората не признавали сегашното управление за стабилно заради поскъпването на базови стоки и услуги.

Има силно забавени програми - например за съдебните реформи и за регионалното развитие, смята Костов. 95 млн. лева ще отидат в Турция заради един зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството от ДПС, изтъкна той, без да назове по име Хасан Хасан.

Като "спрени програми" Костов изброи голямата приватизация, буксуващата здравна реформа, модернизацията на средното и висшето образование. Според него в земеделието се наблюдавал дори регрес, министър Дикме не се справял и селскостопанските производители били демотивирани.

Най-големият регрес, според бившия министър-председател, обаче е налице в националната сигурност. Всички политически институции са в криза; демокрацията се превръща в бутафория; бивши кадри на ДС инфектират политическата система у нас, което води до разпада й, смята Костов.

Говоря като силно разтревожен човек, аз не искам благосъстояние за мутрите, каза в заключение настоящият син депутат и още веднъж се обяви против "тази фасадна демокрация". Той определи това като безкрайната битка на честния човек за доброто, сравнима с борбата срещу сегрегацията в САЩ.

Костов обаче отказа да коментира лидерството в СДС, тъй като според него е "недостойно и нечестно" сега да се говори на тази тема. Тя е целеустремен човек и ще спечели изборите, щом го иска силно, защити той бившата си външна министърка и настояща синя лидерка. На Запад я уважаваха не заради външността й, а заради постиженията й, заяви той за Надежда Михайлова.

Никога не ми е предлагано да се кандидатирам за кмет - аз съм бил премиер, обясни още Костов. Не съм напускал политиката и ще остана в политическата история като реформаторът, извършил най-тежките реформи, отправили България до европейско добруване и благоденствие, заключи той в половинчасовото си участие в предаването на Иво Инджев по Би Ти Ви "В десетката".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 16 минути

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 2 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит

Изтича крайният срок за промени в състава и наименованията на коалициите за изборите

Изтича крайният срок за промени в състава и наименованията на коалициите за изборите

България Преди 3 часа

Регистрирани за участие в изборите са 22 партии и 11 коалиции

с

Япония изстрелва слънчева електроцентрала в Космоса

Свят Преди 4 часа

Ако този проект види реално измерение отвъд тестовите параметри, това би могло да реши огромни проблеми и да намали нуждата от изкопаеми горива

<p>Hertz планира да се отърве от още 10 000 е-коли</p>

Hertz планира да се отърве от още 10 000 е-коли през 2024 г.

Технологии Преди 4 часа

Един от гигантите в бизнеса за отдаване на коли под наем постепенно ще извади от автопарка си повече електрически коли от планираното по-рано

Руска атака с дронове срещу Харков, дете е сред пострадалите

Руска атака с дронове срещу Харков, дете е сред пострадалите

Свят Преди 4 часа

При нападението е избухнал пожар

Метеоритен дъжд ще украси небето на 5 май

Метеоритен дъжд ще украси небето на 5 май

Технологии Преди 4 часа

Ета Аквариди достигат своя пик

<p>СЗО: Това ще предизвика &quot;кървава баня&quot;</p>

СЗО: Планираната от Израел операция в Рафах ще предизвика "кървава баня"

Свят Преди 4 часа

В момента в граничния град са подслонени над 1,2 млн. души, като много от хората не могат да отидат другаде

Вкусен Великден: Лесен козунак с газирана вода

Вкусен Великден: Лесен козунак с газирана вода

Любопитно Преди 4 часа

Ето как да си го приготвите

Облачно време с дъжд и гръмотевици и в съботния ден

Облачно време с дъжд и гръмотевици и в съботния ден

България Преди 4 часа

Вятърът отново ще се обърне от североизток, ще бъде слаб до умерен

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Любопитно Преди 11 часа

Само трима от кавалерите спечелиха последната си индивидуална битка

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

Свят Преди 12 часа

Анализатори очакваха нетна печалба

Русия постави условия за преговори мир в Украйна

Русия постави условия за преговори мир в Украйна

Свят Преди 12 часа

Захарова обеща "съкрушителен удар на възмездието", ако атакуват Кримския мост

Мрачни данни на Евростат за България

Мрачни данни на Евростат за България

България Преди 12 часа

Все пак сме сред държавите, където показателят е нараснал най-силно

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

Свят Преди 14 часа

Става дума за руски гражданин, вербуван от руското военно разузнаване

Масово сбиване и ранени в центъра на Габрово

Масово сбиване и ранени в центъра на Габрово

Свят Преди 15 часа

От полицията посочват, че по случая се работи