0

О т тази сутрин са се появили и първите малки течове в защитната дига при Видин в района на Гребната база и до крепостта "Баба Вида". Засега те не застрашават целостта на защитното съоръжение, но при високо ниво на реката е възможно ситуацията да се промени.

Плавно покачване на нивото на река Дунав ще има до 19 април, като се очаква водният стълб да достигне стойност до 990 см, съобщи кметът на Видин Иван Ценов. Защитната система на града може да издържи при равнище на реката 1033 см, увери той.

Дигата при село Кутово е била нарушена частично тази нощ от дървени трупи и дънери, които са се врязали в защитната стена. С помощта на водолази, техника и чували с пясък този участък е запълнен, съобщи още Ценов.

Водолазни екипи проверяват състоянието на защитната дига при Безмитната зона в града, където вчера се появи мокро петно с площ от 100 кв.м. Там ще бъде изградено допълнително земно-насипно съоръжение.

Високопроходима техника е осигурена за жителите на селата Ботево и Симеоново, които от вчера са с ограничен достъп до пътя, залят от водата. С нея ще бъде доставяна храна, вода и всичко необходимо на населението според заявките, подадени при кметовете на двете села, обясни още Ценов.

Високите води на Дунав са залели предприятия в Южната промишлена зона във Видин, след като са преминали по отточните им канали, добави кметът на крайдунавския град.

Равнището на водата там днес е 952 см. С около 1,3 м е потънал и пътят край село Арчар, наводнена е нафтозарядната станция в безмитната зона на километър 793.

Дунавските води са достигнали и залели неизползваната от години железопътна линия край ГКПП-Ферибот и тя е потънала над 1 м под вода, съобщиха още от "Гражданска защита"-Видин.

Рязко през последния ден се покачва и нивото на граничната река Тимок, която се влива в Дунав в района на 845-и километър. При устието под вода е и голяма част от брега.

В помощ на Кризисния щаб във Видин са 120 военни от поделенията в Белене и Враца. Те разполагат с пет тежки камиона, специализирана техника и БТР, а в случай на необходимост от МВР са готови да осигурят допълнителна подкрепа от четири бетеера и сили от жандармерията.

Равнището на реката започна да се повишава с по 1-2 см на час от 1 ч. след полунощ, уточниха от "Напоителни системи". Според експертите причината е, че от хидротехническото съоръжение "Железни врата" са изпуснати по-големи количества вода от прогнозните 14 800 куб.м/секунда. (Вж. повече във Vidin.info).

С 20 см се е повишило за последното денонощие нивото на Дунав при Лом. Тази сутрин са измерени 946 сантиметра, съобщиха от "Гражданска защита" в Монтана.

Залети са 300 декара крайбрежна ивица, в която попадат градският парк в Лом, детска площадка, значителни части от пристанищния комплекс, два хотела, пет двора на къщи в кв. "Боруна". От снощи стопаните изграждат защитни диги от чували с пясък в своите имоти.

През цялата нощ спасители от "Гражданска защита" (CP.government.bg) и служители на община Лом са изграждали нова защитна земно-насипна дига в района на пристанището. Тя е четвъртата от началото на кризата с високото ниво на Дунав, дълга е 300 м и висока 1 м.

В момента няма опасност от заливане на Лом и селищата по ломското поречие, заяви зам.-областният управител на Монтана и председател на областния кризисен щаб д-р Крум Крумов.

До короните на новите диги в Лом остават 80 см, а при село Долни Цибър - 130 см. Организирано е денонощно наблюдение на дигите и охрана на новите диги.

Дунавското водно равнище при Русе днес е 838 см. Подобно ниво не е регистрирано никога на тази дата, съобщиха от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав (APPD-bg.org).

До края на седмицата се прогнозира повишаване с нови 48 см и достигане на равнище 886 см, което е над критичното за много участъци в Русенска област.

Около 30 см вода вече е заляла пристанище "Русе - Запад", съобщиха дежурните в порта. Там е преустановена работата.

Изключено е електрозахранването, направени са заграждения с чували на най-застрашените участъци и са зазидани вратите на закритите складове. За да не бъдат залети с вода се демонтират електромоторите на порталните кранове.

Поради постоянното нарастване нивото на река Дунав общинските ръководства в Русе, Ценово, Борово, Иваново и Сливо поле вече актуализират плановете си за евакуация на застрашеното от наводнение население и за извозване на материалните ценности.

Според заповедта на областния управител Мария Димова в общините се определят безопасни места за депа с предварително напълнени чували с инертни материали и се организира обезопасяването на тръбните и шахтови кладенци за питейна вода в заливните тераси на реките.

В Никопол положението с високите води на Дунав е най-критично в участъка на реката в Плевенска област. В Сомовит, Белене и община Гулянци е спокойно. Доставени са 5000 чували с пясък за спасителните работи.

Има достатъчно дървен материал за изграждане на допълнителни защитни съоръжения и мостове за осигуряване на проходимост по крайбрежната улица към залетите обществени сгради - болница, училище, медицински център, както и до над 30 жилищни постройки.

Близо половината от ниската част на града е наводнена, но водата не е напреднала след крайбрежната улица. Във вода е и промишлената зона на града, а нивото на Дунав вече се изравнява с котата на пътя Никопол-Плевен, но засега той е проходим.

Готов е план за евакуация, който предвижда да се използва хотелът на града, но засега сред населението има спокойствие и никой не желае да се премества, поясни председателят на областния областен кризисен щаб.

Евакуирани са само няколко семейства, които обитават едноетажни къщи. Хората си спомнят толкова високи води на Дунав през 1980-1981 г., когато също са ги посрещнали без паника, каза той.

Повишаването на нивото за последното денонощие е с около 5 см, докато в предишния 24-часов период било 20 см.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между приятели: -Ще заведа гаджето си на кино, за да видя дали може да мълчи два часа.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В РС Македония искат край на комисията с България

В РС Македония искат край на комисията с България

Свят Преди 6 часа

"Левица": Категорично "не" за вписване на българите в конституцията

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Свят Преди 7 часа

Две жени твърдят, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на актьора

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 9 часа

Обвиняемият: Това беше погрешно

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Свят Преди 12 часа

Кремъл твърди, че ще постигне всички свои цели

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 12 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 13 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 13 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 13 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 13 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 13 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 13 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 14 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 14 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 14 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 14 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители