0

Б лизо 90 чужденци, инвестирали спестявания в процъфтяващия сектор на недвижимите имоти в България, могат да изгубят парите си.

Общо 67 британци и 22-ма ирландци, които са си купили апартаменти в нашумелия комплекс "Златна перла" на морския бряг край с. Варвара, вече около половин година живеят с този страх, пише в последния си брой британският седмичник "Сънди таймс".

За мечтания имот на българския морски бряг те са платили до 150 хил. евро, а сега са затънали в едно правно блато, коментира изданието. Причината е спестеният им факт, че селището попада в защитена екотеритория. От подобно развитие не са застраховани и други купувачи в България, предупреждава изданието.

Предупреждението съвпада с желанието на доста инвеститори в страната да строят в защитени територии около планинските и морските курорти.

"Сънди таймс" разказва казуса с вилното селище, добило известност и у нас с това, че се строи на територията на парк "Странджа". По разпореждане на екоминистъра Джевдет Чакъров инспекцията по околната среда в Бургас спря строежа в началото на миналата година.

Инвеститорът "Краш 2000" обжалва заповедта във Върховния административен съд и продължи да строи, докато през ноември петчленен състав на съда не потвърди законността на забранителната заповед. Дотогава комплексът вече беше готов. Не бяха направени само довършителните работи.

Потърпевшите

Карълайн О'Конър е една от потърпевшите, пише "Сънди таймс". Тя е подписала договор за 145 хил. евро за един от апартаментите на първа линия. От тях е платила вече 57 хил. евро.

"Изглеждаше страхотно, беше нискоетажно строителство с фантастична локация", споделя О'Конър. През май 2006 г. със съпруга й долетели в България, за да видят как се развива проектът. "Прекарахме четири дни. Беше фантастично. Разходиха ни из района и ни заведоха в канцеларията на строежа, за да ни покажат подробни планове", разказва О'Конър.

Апартаментите в "Златна перла" бяха продадени на ирландските инвеститори на зелено. Британската компания "И&Ди ейджънси" (E&D Agency) е разпродавала проекта миналия март на изложение за инвестиции в недвижими имоти.

Потърсени за коментар от "Сънди таймс", от компанията са казали, че когато са предлагали жилищата, всичко е било наред и разрешителните са били налице. Заповедта за спирането на строежа на Джевдет Чакъров обаче беше издадена още през февруари.

Обжалване без резултат

След окончателното решение на съда през ноември районната дирекция по строителен контрол отмени строителните разрешителни за обекта. Тогава "Краш" се зарече да обжалва, но засега няма насрочено дело.

Ако не спечели евентуалното дело и не получи одобрен ОВОС, инвеститорът няма да може да приключи довършителните работи по строежа, пише "Сънди таймс".

От ноември насам природозащитниците в България чакат обектът да бъде съборен.

В момента "Краш" обжалва и заповедта, с която през 1995 г. министерството на околната среда е обявило парк "Странджа" за защитена територия със статут "природен парк".

Според юристите на фирмата ведомството не е имало "материалната компетентност" да издаде такава заповед. Като аргумент в тяхна полза се изтъква и фактът, че паркът все още няма одобрен план за управление и специализирана карта с отделните зони.

"Краш" атакуваха и друга заповед в съда - тази, с която директорът на парк "Странджа" Стефан Златаров също се опита да спре строежа миналия февруари. Окръжният съд в Бургас потвърди решението му, сега инвеститорът обжалва делото във ВАС.

Липсващата екооценка

Пред британското издание от "Краш" признават, че не са имали актуална оценка за въздействието на околната среда (ОВОС), която да подплати разрешителните им. Инвеститорът е получил екооценка през 2005 г., която по думите им е била оттеглена по-късно.

След това източниците на "Краш" в министерството са ги уверили, че скоро ще получат нова оценка, разказват от компанията пред изданието. Информацията не е потвърдена от ведомството на Чакъров.

От няколко месеца в екоминистерството тече вътрешна проверка по съмненията, че заместник-министърът Йордан Дардов е издал документ с невярно съдържание.

В подписаните от Дардов документи се казва, че инвеститорът на комплекс "Златна перла" няма нужда от екооценка на проекта.

Макар че "Краш" не може да довърши комплекса, ако не обори отмяната на разрешителните от строителния контрол, фирмата уверява брокерите и загрижените инвеститори, че работата ще продължи през март и обектът ще заработи за новия летен сезон, пише "Сънди таймс".

Според Катерина Раковска от природозащитната организация WWF няма начин дотогава "Краш" да обжали отменителните заповеди, да получи дата за гледане на делото, да го спечели и да се снабди с всички необходими документи, за да започне работа.

От Асоциацията на потребителите в Ирландия съветват купувачите да потърсят правен съвет, за да видят дали имат право вложената сума да им бъде възстановена, ако нещата не се подобрят. Някои от купувачите без много шум вече са получили парите си, пише изданието.

Четирима от клиентите на британската фирма "Дъ райт мув ъброуд" (The Right Move Abroad), която също продава апартаменти в "Златна перла", са успели да си върнат средствата. Другата британска компания продавач "И&Ди ейджънси" е пратила насърчителни писма до купувачите да останат в проекта.

От списъка за екологичната мрежа "Натура 2000" се очаква тихомълком да отпаднат още зони извън вече обявените близо 30, отново с мотив за необходимост да се преразгледат.

Това съобщи за "Дневник" източник, пожелал анонимност. Според него от окончателния списък, който още не бил изпратен на Европейската комисия, щели да отпаднат зоните Белите скали, Балчик, Камчийска планина и Мандра-Пода. Всички те са по черноморското крайбрежие.

Координаторът по проекта "Натура 2000" Симеон Марин каза, че не знае окончателният списък да е заминал за Брюксел. Вероятно първо трябва да бъде публикуван в Държавен вестник.

Той допълни, че екипът е предал пълната документация за всички първоначално предложени места и не се занимава с изваждането на отложените. Попитан дали знае за нови решения за отлагане, Марин отговори, че не знае нещо ново, но очаква да види решението на правителството черно на бяло, за да бъде сигурен.

Междувременно Българското дружество за защита на птиците изпрати писмо до премиера Сергей Станишев, с което поискаха официална информация за решението на правителството.

Според данни на Националния статистически институт, цитирани от "Медиапул", общините по Южното Черноморие и в Благоевградско са рекордьори по издадени строителни разрешителни през последното тримесечие на 2006 г.

Експерти коментират, че причината е "заплахата" от "Натура". Тя кара общините бързо да урбанизират територии, за да могат да останат извън границите на екомрежата. Разрешителните в Бургаско са нараснали с 27% спрямо същия период на 2005 г.

Очаква се след завършването на тези проекти на имотния пазар в района да излязат близо 4 хил. жилища с обща разгъната площ 500 хил. кв.м. В Благоевградско, което включва главно Разлог и Банско, жилищата ще са с обща площ 450 хил. кв.м.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

На политически диспут още с излизането си на подиума опонентите започват с пререкания: - Ти си голям лъжец! - А ти си мошеник! Намесва се…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 43 минути

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 1 час

57-годишната жена загина днес при свлачище

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 2 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 2 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Карла Бруни-Саркози е заподозряна в разследването, свързано със съпруга ѝ

Свят Преди 2 часа

Бившият модел беше изслушана като обикновен свидетел през юни 2023 г.

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Учени откриха нова функция на малкия мозък

Любопитно Преди 3 часа

Каква нова функция е открита в задната част на главата четете в следващите редове

Huawei Pura 70 Ultra

Huawei привлича вниманието с новия Pura 70

Технологии Преди 3 часа

Флагманът има три версии, включително с подвижен обектив на камерата

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Свят Преди 3 часа

Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди по независим начин информацията от бойното поле

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

България Преди 3 часа

34-годишният водач на велосипеда е настанен в реанимация

<p>Изпращане на войски в Украйна не е изключено</p>

Ако Москва пробие фронтовите линии: Изпращане на войски в Украйна не е изключено

Свят Преди 3 часа

Това заяви френският президент в интервю, публикувано днес

Мистерия: Телата не се разлагат нормално в този град и никой не знае защо

Мистерия: Телата не се разлагат нормално в този град и никой не знае защо

Любопитно Преди 4 часа

"Тя все още има своето малко кафяво лице, кръгло, плитките си, косата си"

ЕК обяви доставка на оборудване от ЕС за ливанските въоръжени сили

ЕК обяви доставка на оборудване от ЕС за ливанските въоръжени сили

Свят Преди 4 часа

ЕС доставя оборудване за ливанските въоръжени сили

Добавят Бионсе във френски речник

Добавят Бионсе във френски речник

Любопитно Преди 4 часа

За новия успех на Бионсе четете в следващите редове

Казусът с частната болница "Мама и аз" (ОБЗОР)

Казусът с частната болница "Мама и аз" (ОБЗОР)

България Преди 4 часа

Публикуваха стенограмата от заседанието на служебното правителство, на което е взето решението за създаване на болницата

а

Обявиха ден на траур в Одеска област

Свят Преди 4 часа

Това съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер

„Непознатата Адриана Будевска” в „Темата на NOVA“

„Непознатата Адриана Будевска” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 4 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини