0

6 446 085 избиратели, от които 3 342 836 жени и 3 103 249 мъже, са отпечатани в избирателните списъци и могат да упражнят правото си на глас в страната, в днешните избори за президент и вицепрезидент.

На територията на страната

разкритите избирателни секции са 11 474

сочат данните на Главна дирекция ГРАО към 11 октомври т.г. Това са първите президентски избори, на които се гласува с интегрална бюлетина.

Средната избирателна активност за страната към 17 ч. е 33,61%, съобщиха от ЦИК. Най-високата е била тя в Силистра - 45,15%, както и Търговище - 44,64%, а най-ниска - в Кюстендил - 26,52%, както и в София, обяви говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

"За съществени нарушения, които да водят до прекъсване на изборния процес до момента не може да се говори. Бяха постъпили определени сигнали, които принципно не са сериозни нарушения", каза още Троянов.

Рожден ден в деня на изборите имат 17 749 души, от които 215 навършват пълнолетие. 137 924 са записани в избирателните списъци за първи път, тъй като са навършили 18 г. след последните избори, сочи справката на ГРАО.

Изборният ден започва в 6 ч. сутринта и приключва в 19 часа.

Ако към крайния час все още има избиратели, които не са гласували и се намират пред избирателните помещения, председателят или член на избирателната комисия трябва да събере документите им за самоличност и да ги допусне до гласуване.

На територията на страната всички избиратели трябва да гласуват с лична карта или стария зелен паспорт за родените преди 31 декември 1931 г.

Броят на автобусите, които влизат у нас от Турция през ГКПП "Капитан Андреево", е увеличен от петък вечерта, съобщиха от граничния полицейски участък в Свиленград.

Оттам уточниха, че около 30 от влизащите 80-90 автобуса на смяна са допълнителни. Пътниците основно са с двойно гражданство, които пристигат при близките си за мюсюлманския празник Рамазан Байрам, обясниха от граничния полицейски участък.

ЦИК е регистрирала 5 038 застъпници на кандидатпрезидентска двойка Волен Сидеров-Павел Шопов, 813 на Любен Петров-Нели Топалова, 3813 на Неделчо Беронов-Юлиана Николова, 9586 на Георги Първанов-Ангел Марин, 1170 на Григор Велев-Йордан Мутафчиев, 111 на Петър Берон-Стела Банкова.

В ЦИК няма регистрирани застъпници на кандидатпрезидентската двойка Георги Марков-Мария Иванова.

Създадена е организация при евентуален втори тур своевременно да бъдат осигурени необходимите бюлетини, протоколи и списъци за работата на секционните комисии.

До 48 часа след приключване на изборния ден

ЦИК трябва да обяви има ли избрана кандидатпрезидентска двойка или кандидатите, които ще се явят на втори тур.

Данни от допитване на общественото мнение в деня на изборите не могат да бъдат огласявани преди 20 часа днес.

1933 полицаи ще следят за сигурността в София по време на изборите, съобщи шефът на "Охранителна полиция" в столицата Георги Златков. Униформените в деня на вота ще са 1434; оперативен състав - 499; патрулиращите автомобили ще са 176.

297 са изборните места в столицата, където има разположени 1 425 секционни избирателни комисии.

От 22 ч. снощи до 22.00 ч. днес е забранена продажбата на алкохол.

Още от петък оръжейните магазини, складовете за оръжие и стрелбищата са запечатани. 47 са магазините и 8 стрелбищата, които няма да работят около изборите.

Шест лаборатории с йонизиращо лъчение също са затворени, 86 селскостопански аптеки и складове с химикали са запечатани.

До 18 ч. в изборния ден в областните дирекции на полицията

ще се издават удостоверения за гласуване

5 хил. лв. ще е глобата за физически и 10 хил. лв. за юридически лица, които извършват агитация в деня на изборите.

В столицата ще функционират три Районни избирателни комисии (РИК) - 23 РИК в зала "Христо Ботев", Студентски град за 23-ти избирателен район; 24 РИК в Дом на културата "Средец" - ул."Кракра" за 24-ти избирателен район; 25 РИК в сградата на 45 ОУ "Константин Величков", ул. "Пловдив" за 25-ти избирателен район.

Засилена ще бъде охраната на ГД "ГРАО", където се подготвят, обработват, отпечатват и експедират избирателните списъци.

Създадена е организация и са определени служителите за установяване на контакти и координиране на действията с представители на политически партии и независимите кандидати, с цел придобиване на изпреварваща информация за предстоящи политически прояви.

Изготвени са писма до ГД "Охрана на съдебната власт", с оглед ограничаване до минимум издаването на постановления за конвоиране на лица в дните непосредствено преди, по време на и след изборите.

Изготвени са уведомителни писма до управителите на частни охранителни фирми за създаване на организация за засилване на вътрешноведомствения контрол в обекти, в които е налице повишен риск от извършване на престъпления, както и за начина на съхранение и носене на оръжие използвано за охранителна дейност.

Със заповед на Областния управител на София е ограничен престоя, паркирането и движението около НДК, РИК и ЦИК в столицата. В цялата страна на пълен работен ден в събота и неделя са звената за издаване на документи за самоличност.

Гражданите, на които

личните карти и валидни зелени паспорти са изгубени или откраднати

както и на тези, чиито заявления за издаване на лична карта са в процес на обработка, ще могат да упражнят правото си на глас.

На всеки гражданин, който пожелае това, в зависимост от конкретните възможности ще се ускори издаването на заявената от него лична карта или ще му бъде издадено удостоверение за загубен, откраднат или унищожен документ за самоличност (лична карта или граждански паспорт), което да послужи само пред секционната избирателна комисия в деня на изборите.

За тази цел може до 15 ч. в изборния ден да се подават молби в полицията. До 17 ч. ще се подават молби само в областните дирекции на полицията и във всички столични РПУ-та.

Удостоверенията ще се издават след подаване и регистриране на заявление за издаване на лична карта по постоянен адрес на заявителя. Това се отнася и за гражданите, които са родени до 31 декември 1931 г. включително и до момента не са подменили личния си (зелен) паспорт с лична карта.

Същото е валидно за учениците и студентите, пожелали да гласуват в избирателна секция в населеното място, където се обучават, когато то е различно от населеното място по постоянния им адрес.

Удостоверения може да се издават независимо от обявения постоянен и настоящ адрес, след подадено и регистрирано заявление за издаване на лична карта, което се отразява в централизираната информационна система за документи за самоличност на МВР.

Близо

9 хил. наборни военнослужещи и курсанти

ще могат да гласуват в най-близките до военните поделения избирателни секции, като ползват за това гарнизонен отпуск по графици, утвърдени от командирите, съобщи пресцентърът на министерството на отбраната.

В изборите ще могат да участват и 635 български военнослужещи, които са на мисия извън територията на страната. В Ирак с полет на ВВС ще бъде транспортирана секционната избирателна комисия, която ще проведе изборите с нашите военнослужещи от лагера "Ашраф".

В Афганистан избирателната секция ще е на летището в Кабул. В Босна и Херцеговина и Косово нашите миротворци ще гласуват в избирателните секции в Сараево и Прищина.

Екипажът на фрегатата "Дръзки", която участва в операцията на ООН ЮНИФИЛ, ще може да гласува в избирателна секция в Лимасол, Кипър.

Около 700 души са имащите право на глас в затворите в цялата страна. Избирателните секции ще са близо 20, съобщи пред БТА директорът на ГД "Изпълнение на наказанията" Петър Василев.

Секция ще бъде разкривана само там, където има повече от 20 души. Ако броят им е по-малък, те ще бъдат конвоирани до най-близката избирателна секция.

Така например в Плевен всички задържани "под стража" ще бъдат заведени в секцията в затвора. Близо 200 души са лишените от свобода в София, които имат право на глас.

Право на глас имат само обвиняемите и подсъдимите. Лицата с влезли в сила присъди нямат право да гласуват, уточни Василев.

Към момента не се предвиждат специални мерки за охрана.

В 20 ч. българско време снощи е започнал

изборният ден за сънародниците ни в Оукланд, Нова Зеландия

съобщи говорителят на министерството на външните работи Димитър Цанчев. В 23 ч. българско време вчера изборният ден започна и за българите в Мелбърн и Сидни.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 1 минута

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 22 минути

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 50 минути

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 1 час

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 1 час

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 1 час

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 1 час

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 1 час

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 1 час

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 1 час

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 2 часа

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 2 часа

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 2 часа

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно