0

"Коце Маца и Марио Николов - най-добрите пиари на Темида", коментира "Сега".

Константин Хаджииванов, по-известен с прякора Коце Маца, се завърна от съда в Аугсбург, Германия, където бе осъден условно и глобен за контрабанда на цигари. Кацайки на българска земя, той заяви, че българският съд и прокуратура са супердемократични и суперобективни, припомня авторът.

Според него Коце Маца всъщност благодари на българския съд, защото обективната българска прокуратурата никога нямало да го обвини, а обективният български съд - да го осъди.

Вчера Марио Николов, който също беше погнат от германски съд, запя в същата тоналност - обобщи, че Германия е "демократична държава, известна с фашисткия си режим", пише авторът.

Ето така България отвръща категорично на всички злонамерени критики, идващи от ЕС и ОЛАФ, обобщава с ирония авторът.

Траурното шествие на студентите в памет на Стоян Балтов, убит пред дискотека в Студентски град в София,  е на първите страници на днешните вестници.

"3000 студенти на протест заради Стоян", съобщава "Труд". Младежите представили списък с исканията си за спешни промени, свързани с охраната в градчето и режима на дискотеките и баровете в него.

"Студентите си поискаха обратно Студентския град от мутрите", пише "Сега". Такива са били лозунгите, издигнати по време на шествието. Четири обществени организации и някои депутати се опитаха да политизират протеста, коментира изданието.

"Затварят дискотеките в Студентския град", информира от първа страница "Монитор". За затваряне на баровете, дискотеките, казината в Студентския град и незабавно спиране на реституцията там призовали ректорите на Медицинския университет проф. Ваньо Митев и на Националната спортна академия проф. Лъчезар Димитров по време на траурното студентско шествие.

Колеги на убития студент настояват за справедлива присъда на убийците. Те искат и засилване на полицейската охрана в Студентски град и в общежитията.

"Студентите изтрезняха", коментира "Стандарт". Доскоро политици и доморасли психолози ги упрекваха, че са неосъзнати и материалистични, само че когато се осъзнаят именно за политиците идва страшното - щом гражданското съзнание у студента проговори, обикновено започват трусовете за властта, предупреждава авторът.

"НДСВ ще оперем пешкира на изборите", опасява се Владимир Каролев, който е общински съветник в София. Пред "Труд" той признава, че НДСВ най-вероятно ще си плати политическата цена за оставането в коалицията, ако се стигне до предпазна клауза, и няма да влезе в следващия парламент, но това нямало да бъде лична трагедия за никой от НДСВ.

Каролев подчертава, че няма проблеми със спрени европари в министерствата на НДСВ. Нямам илюзия, че сме голяма партия, но хората ще ни разберат след време, царят ще остане в историята на България с добро, прогнозира той.

Каролев е категоричен, че модерните икономически решения в този мандат се дължели на НДСВ и до известна степен на ДПС.

"Усилията за дясно обединение си заслужават", отбелязва Владимир Кисьов, председател на комисията по изборите в СДС. Членките на ЕНП трябва да формират своята позиция и своето парламентарно поведение отсега до провеждането на изборите за евродепутати и за български парламент и своето отношение към това некадърно правителство, мотивира той идеята за интерпарламентарен съюз на десните партии.

Рано е да се каже за явяването с общи листи, уточнява Кисьов. Той очаква по-висока в сравнение с парламентарни избори избирателна активност от членовете на СДС в неделя, когато те трябва да изберат пряко нов председател на партията.

"Вместо обединение - интриги", коментира тази тема "Капитал". СДС и ДСБ се вкопчиха в битка кой да има водещата роля, отбелязва седмичникът.

"Борисов в сериала като Сергей в трамвая", прави аналогия в анализ за "24 часа" медийният експерт проф. Георги Лозанов.

Ако предизборната кампания фактически не беше започнала, участието на Бойко Борисов в сериала "Забранена любов" можеше да прозвучи като забавен куриоз и дори като проява на самоирония. Сега обаче звучи като задочен отговор на Сергей Станишев в ролята на ватман, коментира Лозанов, визирайки известния клип за конгреса на БСП.

"Няма да има компромис за никого, ако се докаже конфликт на интереси, категоричен е пред "Класа" депутатът от НДСВ Олимпи Кътев. Той бе избран за председател на подкомисия към парламентарната комисия за държавната администрация, която ще се занимава с конфликта на интереси.

Подкомисията щяла да проверява декларациите на президента, премиера, съдиите и висшите държавни чиновници. Ако се установи конфликт на интереси, цялата информация ще бъде изпратена във Върховния административен съд.

"Ще броим хората и по интернет", казва пред "Труд" Мариана Коцева, председател на НСИ. Всеки, който иска да подаде данни по интернет, ще получава персонален код, обяснява тя.

Коцева информира и че НСИ отчита забавяне на икономическия растеж и притеснения в бизнеса. Това били първи индикации, че реалният сектор започва да чувства финансовата криза. Коцева прогнозира, че най-големи проблеми ще има в отраслите, които са свързани с износ главно в ЕС - шивашката индустрия, текстилна промишленост, добив на метали и химическа промишленост.

След 1 януари българската държава завежда дело срещу бившия собственик на БТК - фонда "Адвент интернешънъл" и дъщерното му дружество "Вива венчърс" ООД, съобщава "Труд".

Искът ще е за 80 млн. евро. Вестникът цитира Атанаска Бозова, която оглавява Агенцията за следприватизационен контрол. Купувачът на телекома е нарушил приватизационния договор, тъй като не е внесъл 10% от препродажбата на телекома, както е предвидено в документа.

"Гледай Атина, мисли за София", отбелязва от първа страница "Капитал". Доскоро можеше да се изкушаваме от пътя на Гърция в ЕС, но след уличните протести там стана очевидно, че проблемите на гръцката икономика и на обществото дълго време са били замитани, а не решавани, коментира изданието.

"Стига вече щуротии!", заявява пред "Труд" актьорът Чочо Попйорданов. Той казва за себе си, че е по-спокоен, укрепнал, не се хвърля в глупости, в авантюри и дори почти не излиза. Актьорът разказва за новите си участия, сред които е ролята му в телевизионния сериал на Александър Морфов "Хъшове". Той коментира, че екипът е много силен и сериалът ще бъде събитие.

"България с рекорден срив в обучението по математика", отчита световно изследване за знанията на осмокласниците по математика и природни науки TIMSS, цитирано в челния материал на "Сега". За 12 години групата на най-добрите математици у нас се е стопила над 4 пъти, а под санитарния минимум по предмета попадали 26% от учениците.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 4 минути

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 1 час

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 3 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 3 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 3 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 4 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 4 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 4 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 4 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 4 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 4 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят