0
БНБ ще следи изнесените пари в чужбина, обяснява "Банкер". Български фирми и граждани ще бъдат задължени да информират БНБ за сметките си в чужбина, предвижда проектът за промени във Валутния закон, одобрен от правителството в четвъртък. Сега Централната банка получава информация само за задълженията на фирмите в чужбина (в това число и за неизплатени дивиденти или дългове към доставчици). Гражданите също имат ангажимента да се отчитат за финансовите си задължения веднъж годишно. Данни обаче за активите на българските лица зад граница (сметки в чужди банки, предоставени кредити на задгранични компании или направени инвестиции) не се представят.

"Черен списък сви платната на БМФ" е друго от заглавията в "Банкер". Българският морски флот влезе в черният списък на Международната морска организация точно преди да започне процедурата за избор на консултант за приватизацията му, съобщава вестникът. По всяка вероятност това ще намали сериозно цената на флота ни, който и бездруго води тежки съдебни битки, за да влезе във владение на подарената му Варненска корабостроителница.

"Банкер" пише и за "Кривите сметки в цените на тока". Увеличението на цените на електроенергията само узакони раздутите разходи на енергийните дружества и безхаберието, коментира изданието. Никой не се усъмни в технологичните загуби от 43%, зад които се крият корупцията и кражбите в енергийната система. Сега монополът й е по-силен от всякога, констатира седмичникът.

За да получат "Инкомс", купувачите му трябва да прегазят "Бултарлизинг", пише още "Банкер". Агенцията за приватизация явно притиска избрания купувач на "Инкомс телеком холдинг" да плати кеш цялата сума по сделката. Доказателство за това, според вестника, е невярното твърдение на агенцията, че е изтекъл срокът на междуправителственото споразумение, даващо възможност чрез инвестиции в приватизацията да се погасяват българските задължения към Испания. Така искаха да платят купувачите на "Инкомс".

Брутният външен дълг нараснал с 109,3 млн. долара, съобщава "Сега". През първото полугодие брутният външен дълг е нараснал с 109,3 млн. долара и в края на юни е достигнал 10 734,6 млн., сочи статистиката на Българската народна банка (БНБ). Публичният дълг е 8493,3 млн. долара. Той е намалял със 142,7 млн. долара спрямо края на 2001 г. Към 30 юни правителственият дълг е 7792,3 млн. долара и е нараснал с 58,3 млн. долара за първите шест месеца на годината. Външните задължения на частния сектор са достигнали 2241,3 млн. долара. Те са се увеличили с 251,9 млн. долара спрямо края на миналата година.

Миньори искат единно управление на добива, пише още "Сега". Създаване на единна държавна агенция за подземните богатства предлагат да се създаде от Българската минна камара. Това бе заявено вчера от председателя на камарата Лъчезар Цоцорков на тържество по повод Деня на миньора. Вицепремиерът Николай Василев пък съобщи, че се подготвят такива промени в Закона за подземните богатства. В агенцията трябва да влязат всички мини независимо дали се занимават с рудодобив или с въгледобив. Тя трябва да се занимава с дейностите по добива и опазването на подземните богатства и отдаването на концесии. Сега рудодобивът е под шапката на икономическото министерство, а въгледобивът - на енергийното.

Бизнесмени готови да плащат комисиони на търговските аташета, информира още "Сега". "Работата на търговските ни представители в чужбина е да намират пазар за българските стоки и това е критерият, по който ще ви оценяваме." Това обяви вчера на среща с търговските ни аташета председателят на Съюза на работодателите в България Васил Василев. Той припомни, че още при първата си среща с Любка Качакова през миналата година предложил аташетата да получават процент от сделката, която осигурят. "Това не е рушвет, защото вместо българската фирма да дава високи комисиони на чужди посредници, по-добре е да плати на дипломата, който би могъл да употреби парите за представителни средства", поясни още Василев.

Покриха печалбата на "Булгартабак", смята "Стандарт". Драстично разминаване в печалбата на "Булгартабак" показаха международният и българският одит. Според авторитетната фирма "Ърнст енд Янг" холдингът е на плюс с 13,2 млн. лв. Българският одит отчете загуба от 6 млн. лв. за 2001 г. Това е поредната измама, която лъсна при приватизацията на "Булгартабак". Целта е холдингът да бъде продаден евтино, коментираха експерти. Очаквах тези цифри от международния одит, изненадващо коментира вицепремиерът Николай Василев.

БНБ се извини на Бургас за закриването на клона, информира още "Стандарт". Подуправителят на БНБ Мартин Заимов вчера беше в Бургас, за да се извини за възникналите проблеми в града, свързани със затварянето на клона на централната банка, е съобщила БТА. Според Заимов не е било достатъчно добре изяснено решението на БНБ за прекратяване участието на банката в дистрибуцията на банкноти в цялата страна.

"Авиоотряд 28" поема полети на "Балкан", съобщава още "Стандарт". Правителственият "Авиоотряд 28" може да поеме полетите на "Балкан" след обявяването му в ликвидация на общото събрание на кредиторите на 29 октомври. Това е един от вариантите за бъдещето на националния авиопревозвач. Схемата в момента се разработва от екип експерти от министерствата на транспорта, финансите, икономиката и правосъдието. Изборът на авиоотряда се налагал, защото нито един от чуждите и българските кандидати за активите и правата на "Балкан" не вдъхвал достатъчно доверие у управляващите.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ева Лонгория и съпругът ѝ се местят в Испания

Ева Лонгория и съпругът ѝ се местят в Испания

Любопитно Преди 7 минути

Преместването не е за постоянно

Главчев: Oсновно наше задължение е изборите да бъдат честни

Главчев: Oсновно наше задължение е изборите да бъдат честни

България Преди 8 минути

Теглят номерата на машините преди удостоверяването

Виена

Докъде пътуват българите за Великден и майските празници?

България Преди 33 минути

Топ 7 предпочитани дестинации от българите дестинации за празниците

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Свят Преди 42 минути

Епицентърът му бил на дълбочина 14 км, на 62 км североизточно от Ираклио

Какви са рисковете за медиите и спорта при евентуална забрана на рекламата на хазарт

Какви са рисковете за медиите и спорта при евентуална забрана на рекламата на хазарт

България Преди 42 минути

Темата коментираха Любо Ганев и Самуил Огнянов

Холера

Масово заразяване с холера на френски остров

Свят Преди 52 минути

Идва ли още по-сериозен апокалипсис със здравната обстановка в Европа?

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Стачка на летище „Хийтроу”, стотици служители спират работа

Свят Преди 1 час

Недоволството им е срещу промените в условията на труд

<p>&quot;Това&nbsp;е национална криза&quot;</p>

Австралийският премиер: Домашното насилие е национална криза

Свят Преди 1 час

Хиляди протестираха из цяла Австралия, за да привлекат вниманието към смъртта на 27 жени от началото на годината в страната

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Тежка автобусна катастрофа в Мексико, 14 загинали и 31 ранени

Свят Преди 1 час

Инцидентът е станал в покрайнините на столицата

<p>Hyundai Ioniq 5 N е онова, което другите EV-та не са (тест драйв)</p>

Hyundai Ioniq 5 N е всичко онова, което другите EV-та не са (тест драйв)

Технологии Преди 1 час

Не е най-бързият, предлага „едва” 650 „коня”, но със сигурност е най-емоционалният електромобил на пазара, изключвайки екземпляри с няколко пъти по-висока цена, който може да шамари повечето М-ки и AMG-та, както и повечето други безшумни EV-та

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 1 час

Принц Хари основа игрите, за да подпомогне рехабилитацията на ранени и болни военнослужещи и ветерани

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

Четирима ранени при масов бой в дискотека (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Има един задържан по случая

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Свят Преди 2 часа

Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Свят Преди 2 часа

Каква нова военна помощ е обещана за Украйна четете в следващите редове