0
Мк кият бизнес иска промяна в закона за статистиката, пише "Пари". Ще предложим промяна в Закона за статистиката, за да има по-голяма изчерпателност на данните и по-навременното им предоставяне. Това съобщи председателят на Агенцията за малки и средни предприятия Ангел Деспотов и уточни, че идеята е подкрепена от Министерството на икономиката. Сега данните на НСИ, които са свързани със състоянието на малкия и средния бизнес, били непълни и идват със закъснение, смята Деспотов. Надявам се, че ще бъдем подкрепени и от НСИ, защото оттам често ни питат дали са ни полезни, каза Деспотов. Според него липсват данни за дела на малките и средните предприятия в брутната добавена стойност и БВП на страната и за реализирания от тях износ и внос.

"Инвестирането на средства от фискалния резерв да става със съгласие на БНБ" е друго от заглавията в "Пари". Инвестирането на средства от фискалния резерв да става със съгласие на БНБ чрез провеждане на публичен търг по реда на специална наредба. Това становище се оформя като вариант за управлението на резерва, каза за вестника Валери Димитров, председател на икономическата комисия в Народното събрание. Идеята е финансовото министерство и централната банка да изработят съвместна наредба, която да урежда реда на публичните търгове. Вариантът да се определи процент от резерва, който да бъде инвестиран, е отпаднал в хода на обсъжданията, в които от вчера участват и експерти от централната банка. Може да бъде създаден отделен закон за фискалния резерв, в който да се регламентира управлението на резерва.

Митниците отчитат 225 млн. лв. приходи повече в сравнение с 2002 г., съобщава още "Пари". Агенция "Митници" ще отчете 225 млн. лв. повече приходи от същия период на 2002 г., съобщи Асен Асенов. Реформата в митниците е един от успехите, които финансовият министър отчита в средата на мандата си в интервю пред вестника. Няколкостотин милиона лева в повече от планираното ще са приходите в бюджета в края на годината, твърди още Велчев. До 1 октомври сме длъжни да декларираме вноса и износа на валута в левова равностойност над 5000 лв. по вид и количество, като измененията на Валутния закон, предвиждащи деклариране на суми между 5 и 25 хил. лв., са в сила от вчера, стана ясно на семинара на финансовото министерство в Банско.

Транспортното министерство отнема лиценза на превозвач на годината, пише "Дневник". Министерството на транспорта и съобщенията прекрати лиценза за международен превоз на пътници на "Карат-С" АД и "Евролайнс България Евробус" ООД с мотиви, че е издаден на две юридически лица. Според санкционираната компания министерството е действало в интерес на конкурентна компания. Съюзът на работодателите в България (СРБ), чийто член на браншовата камара е "Карат-С", смята, че с действията си ведомството нарушава правата на коректните превозвачи.

Складовете ще съхраняват зърно и на държавата при интервенция, информира още "Дневник". Публичните складове и зърнохранилищата трябва да приемат и съхраняват зърно при държавна интервенция на пазара въз основа на сключен договор с Държавен фонд "Земеделие". Това се посочва в наредба на земеделското министерство за изискванията за качество и контрол на зърното при интервенционно изкупуване. Наредбата е поднормативен акт на Закона за подпомагане на земеделските производители.

Предприятия искат опростени процедури за малки обществени поръчки, съобщава още "Дневник". Агенцията за малки и средни предприятия (АМСП) ще настоява в новия Закон за обществените поръчки да се улесни процедурата за кандидатите за малки поръчки. Предлага се пакетът от документи, необходими за участие, да се изисква само от спечелилия поръчката. От останалите участници да се изисква само да декларират, че компаниите им не са в несъстоятелност, че са регистрирани по Търговския закон и че председателят на дружеството не е осъждан. Това каза изпълнителният директор на Агенцията за малки и средни предприятия Ангел Деспотов, който представи отчет за дейността си през първото шестмесечие.

Глобяват БТК с 500 000 лв. заради поскъпналите телефони, обявява "Сега". Комисията за защита на конкуренцията се самосезира за скока в цените на телефонните разговори. Започваме производство по чл. 18 от закона, т.е. проверяваме съмнението, че БТК използва монополното си положение, за да налага необосновани цени на услуги, обясниха хората на Николай Павлов. Разговорите поскъпнаха от 1 юли по решение на ръководството на БТК - от началото на годината по закон компанията не е длъжна да съгласува цените с никого.

Дунав пресъхна, корабите спират, пише още "Сега". Опасното за корабоплаването спадане на нивото на река Дунав ще продължи и през следващите седмици и може напълно да блокира използването на реката. Това съобщи вчера в Русе директорът на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път Георги Георгиев. Подобно на сегашното спадане на водното равнище по цялото течение на Дунав не е регистрирано от 60 години насам.

"София-БТ" отчете двойно по-висока печалба за 2002-ра, информира още "Сега". Софийската цигарена фабрика "София-БТ" отчете на общото си събрание чиста печалба в размер на 14 332 000 лв. Това е почти двойно повече в сравнение с отчетената за 2001 г. печалба в размер на 7,161 млн. лв. Миналата година дружеството е внесло в бюджета 180 млн. лв. акциз, ДДС и др. данъци.

Сменят шефове в "Булгартабак", съобщава "Стандарт". Зам.-министърът на икономиката Калоян Нинов и Никола Мирчев, съветник на вицепремиера Николай Василев, ще бъдат извадени от борда на "Булгартабак". Това ще стане на общото събрание на холдинга в четвъртък, научил вестникът. Мирчев напуска ведомството и се връща на работа в Лондон. Нинов пък излиза заради решението на министъра да няма хора от политическия му кабинет в два борда. Шефът на борда Румен Порожанов и директорът на холдинга Георги Костов вероятно ще запазят постовете си.

Слагат данък на влоговете, пише още "Стандарт". 15% данък върху лихвите по влоговете в банките ще плащаме от 2007 г. Това се въвежда по настояване на Евросъюза, където има такава практика, съобщиха експерти. В Брюксел се притеснявали, че европейците ще прехвърлят масово спестяванията си в наши банки, ако не бъде въведен налогът.

"Експерти: Доларът ще удари 1,78 до седмица" е друго от заглавията в "Стандарт". Доларът упорито пълзи нагоре и вчера поскъпна до 1,13-1,12 евро. До седмица европейската валута ще се разменя за 1,10 долара, прогнозира агенция "Блумбърг". Това значи, че у нас щатската валута ще достигне поне 1,78-1,80 лева, изчислиха финансисти. Вчера в чейнчбюрата доларът се купуваше за 1,72 и се продаваше за 1,70-1,71 лв. Централният курс на БНБ пък достигна 1,72685 лв. Повишението на щатската валута идва след новините за спад в ръста на икономиката в еврозоната от 1% на 0,7% и прогнозите за възход в икономиката на САЩ.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 2 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Българска делегация почете  в Скопие паметта на Гоце Делчев

Българска делегация почете в Скопие паметта на Гоце Делчев

Свят Преди 2 часа

Навършват се 121 години от смъртта на легендарния революционер

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 5 часа

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Москва: НАТО се готви за война с Русия

Свят Преди 6 часа

Захарова: Най-голямото учение на НАТО след Студената война

<p>&quot;Ще запазя мил спомен за всички тях поне до 23:00 часа тази вечер&quot;</p>

Мистерията на изчезналия гений Еторе Майорана

Любопитно Преди 7 часа

Повече за мистерията на гения четете в следващите редове

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

Инфекционист: Ухапването от кърлеж може да предизвика алергия към месо

България Преди 8 часа

Ако след ухапване се появи обрив, втрисане, температура, трябва да посетим лекар, каза д-р Диляра Маринова

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 8 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 8 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 9 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 9 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 10 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 10 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 11 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 11 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 12 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 12 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо