0
Ло омир Леков, Валентин Груев и Камелия Стоянова, които бяха вкарани в съвета на директорите на "Булгартабак холдинг" от Николай Василев по времето, когато беше икономически министър, най-вероятно ще загубят местата си в новия управителен съвет на дружеството. Това прогнозира вестник "Пари" в днешния си брой.

Друга тема, която вестникът разисква е балансовото число на управление Емисионно, което е 10,403 млрд. лв. към 3 октомври, показват данните на БНБ. За една седмица постъпленията са се увеличили с 496 986 000 лв. Нарастването от почти половин милион е резултат от плащането на остатъка от сумата за покупко-продажбата на Банка ДСК - 279 990 000 евро.

Прогнозите на експертите бяха, че до края на годината активите на борда ще надхвърлят 10 млрд. лв. именно заради очаквания приход от продажбата на последната държавна банка. На 1 октомври 90% от договорената цена 311 млн. евро бяха преведени от OTP Bank по сметка на Банковата консолидационна компания (БКК) в "Булбанк", която беше агент по плащането и прехвърлянето на акциите.

Русия ще увеличи средно с около 6% митата за внос на козметични продукти, съобщи Дмитрий Евстратов, старши съветник в руското посолство. Той уточни, че федерацията въвежда защитни мерки за всички държави, а не само за България. Увеличените ставки са част от правителствена програма за подкрепа на руското производство, съобщи още той. Тя ще се изпълнява заради бъдещото присъединяване на федерацията към Световната търговска организация (СТО).

За разлика от Русия българската държава не прави нищо за защита на своите производители, заяви за вестник "Пари" Лукан Луканов, изпълнителен директор на "Арома" АД. Нямаме никаква официална информация какво става, не е ясно какво прави правителството по въпроса.

Доларът потъна до 3-месечно дъно спрямо еврото и тригодишен минимум спрямо японската йена, отбелязва изданието. Единната европейска валута се търгуваше при нива 1,1770 долара, като дори премина и ключовото ниво от 1,18, но след това се върна под него. Спрямо йената доларът поевтиня до 109,70. За силната обезценка допринесоха разпродажбите с цел печалби, след като в края на предходната седмица щатската валута беше предпочитана заради добрите данни за заетостта в САЩ.

С чиста печалба от 9 млн. евро се очаква да приключи деветмесечието най-голямата цигарена фабрика у нас "Благоевград БТ" АД. Приходите от продажби основно на вътрешния пазар надхвърлят 135 млн. лв. За периода са реализирани над 5500 т цигари. Ръст има в износа на цигари и преработени тютюни - общо над 2000 т за около 20 млн. лв. От началото на годината са инвестирани над 10 млн. евро за закупуване на нови технологични линии и оборудване от лидера в бранша - фирма "Хауни" от Германия. С тях се изработват новите модификации на марките цигари Viktory, GD, Prestige и др., които ще се появят и като слим. Най-големи количества цигари са изнесени за Израел и страните от Средна Азия.

Пшеницата рязко поевтиня на Чикагската стокова борса рано вчера, като цената на декемврийския фючърс достигна най-ниската си стойност от средата на юли досега, съобщава вестник "Дневник". Контрактът отвори при нива от 3,32 долара за бушел спрямо 3,41 долара в понеделник и изпробва нивото от 3,29 долара за бушел. Причина за срива станаха нови съобщения, че Египет купува пшеница от Австралия. През последните два дни Египет не е приел нито една оферта от САЩ и в същото време е закупил 420 000 т от Австралия. Новината предизвика няколко големи продажби от страна на финансови фондове.

Златото отново поскъпна на COMEX, тласнато нагоре от срива на долара на международните валутни пазари. Цената на декемврийския фючърс се вдигна с 3,70 долара до 377 долара. Контрактът се търгуваше в ценовия диапазон 373,30 - 378,20 долара. Цената спот достигна 375,80 долара.

България се срина с 9 места в световната класация за нивото на корупцията, пише "Сега". Тя вече е на 54-то място сред 133 страни, докато през 2002-ра бе на 45-о. Корупционният ни индекс днес е 3,9, а миналата година той бе 4. Световната неправителствена организация "Прозрачност без граници" мери по скала от 0 - много корумпирана държава, до 10 - чиста от корупция.

От началото на 2005 г. всички българи ще плащат по 54 лв. за пътуване по пътищата на родината. Такава цена за годишна винетка е внесена за одобрение от Министерския съвет. Тя ще се плаща от шофьорите на леки коли и микробуси. 135 лв. пък се предлага да бъде цената на годишната винетка за чуждите превозвачи през 2005 г. Стикер ще може да се купува също за седмица или за месец. За тях през 2005 г. родните шофьори ще плащат съответно 5 и 10 лв., а чужденците - 12 и 24 лв. През 2007 г. е предвидено тарифите за българи и чужденци да се изравнят. Дотогава таксите за българи да се повишат с около 17%, предвижда окончателният проект за модел на винетната система, разработен от немската компания "Dornier Consulting".

Започва изграждането на първата голяма ВЕЦ от 14 години у нас. В Смолян официално бе подписан договорът за строежа на язовир "Цанков камък", който е второто стъпало на хидроенергийна каскада "Въча", отбелязва "Стандарт". Изпълнители на обекта са две австрийски фирми, а подизпълнители ще бъдат български фирми. Финансирането на обекта, което е на обща стойност около 200 млн. евро, ще се извърши наполовина чрез експортен кредит, гарантиран от австрийска банка, и чрез търговски кредит с участие на български и международни банки.

11-12 млн. дка може да бъдат засети с пшеница. Времето за сеитба е изключително благоприятно. Това заяви Димитър Катранджиев, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите - Добруджа. Около 2 млн. декара вече са засети в страната, каза той. Това се определя като добро начало на есенната сеитба.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В къщи имаше един нормален човек - баба. Готвеше, говореше с нас, помагаше ни. Мама и тате и подариха лаптоп. И...загубихме и нея!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Ричард Гиър: Този филм резонира със собственото ми емоционално пътуване (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Ричард Гиър: "О, Канада" резонира със собственото ми емоционално пътуване

Любопитно Преди 24 минути

Актьорът казва, че се е върнал към чувствата, които е изпитвал след смъртта на баща си

<p>Румен Радев разговаря с президента на Косово, какво обсъдиха&nbsp;</p>

Румен Радев разговаря с президента на Косово

Свят Преди 1 час

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава

<p>Убит е командир на &quot;Ислямски джихад&quot; близо до Рафах</p>

Израел: Убит е командир на "Ислямски джихад" близо до Рафах

Свят Преди 2 часа

Израелски войници са убили няколко бойци при сблъсъци през последното денонощие

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

86-годишна пешеходка загина при катастрофа в Сливен

България Преди 2 часа

По случая е образувано досъдебно производство

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

Оставиха в ареста обвинения за убийството в село Новачене

България Преди 2 часа

По първоначални данни смъртта е причинена посредством нанесени удари с брадва

Задържаха 40-годишен мъж, издирван от турските власти

Задържаха 40-годишен мъж, издирван от турските власти

България Преди 2 часа

Той е бил установен в хотел в центъра на София

<p>Бивш директор на НСО с коментар за покушението срещу Фицо</p>

Бивш директор на НСО за покушението срещу Фицо: Реакцията на Словакия не беше на нужното ниво

Свят Преди 2 часа

Покушението срещу Роналд Рейгън е пример как охранител е застанал на пътя на опасността, каза ген. Красимир Станчев за NOVA NEWS

<p>Емблематична сграда в София ще бъде осветена, ето защо</p>

В знак на подкрепа към пациентите с ВЧЗ: Емблематична сграда в София ще бъде осветена

България Преди 3 часа

На 19 май отбелязваме Световния ден за борба с възпалителните чревни заболявания

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Свят Преди 3 часа

Инцидентът стана на около 4 километра от центъра на Белград

<p>Украйна и Словения подписват споразумение за сигурност</p>

Зеленски: Украйна и Словения подписват споразумение за сигурност

Свят Преди 4 часа

На среща на върха на НАТО във Вилнюс лидерите на Г-7 приеха съвместна декларация в подкрепа на Украйна

Кирил Петков

Кирил Петков: Използвам охрана от НСО заради заплаха за живота ми

България Преди 5 часа

Лидерът на ПП публикува пост в профила си в социалната мрежа Facebook

Ракета "АТАКМС"

WSJ: Украйна е поискала разрешение от САЩ да стреля по територията на Русия с американско оръжие

Свят Преди 5 часа

Ако американците се съгласят, това ще отбележи голяма промяна в политиката на Вашингтон

България РСМ

"Началото на проблема между РСМ и България е отпреди повече от век"!

България Преди 5 часа

Всичко започва от една налудничава идея, категоричен е специлистът Иван Николов