0
ф формационният меморандум и оценката на Банка ДСК ще бъдат готови до края на месеца", заяви изпълнителният директор на Банковата консолидационна компания (БКК) Нели Кордовска, цитирана от вестник "Дневник". През втората седмица на декември ще бъдат поканени всички потенциални кандидат-купувачи на бившата спестовна каса да заявят официално интереса си към участие в приватизационната процедура. Тогава те ще могат и да се запознаят и с информациония меморандум.

След като банковият холдинг получи индикативни оферти от кандидатите за ДСК, ще отсее кратка листа с най-добрите предложения. Влизащите в т. нар. шорт листа институции ще имат на разположение две седмици, за да извършат пълен финансов и правен анализ на продаваната банка. "Дю дилиджънсите ще започнат от началото на февруари", прогонзира Кордовска. От изключително значение за срока на подаване на крайните оферти е изготвянето на баланс по международните стандарти на ДСК.

Битката за контрол над каростроителния отрасъл между икономическото министерство и кредиторите продължава с нови сили, допълва още изданието. След като по решение на кредиторите управлението на "Балканкар холдинг" премина в ръцете на неговия синдик Бояна Караиванова, тя овладява контрола и над дъщерните дружества на холдинга.

Съдът вече вписа резултатите от общото събрание на завода в Павликени "Балканкар-Заря", като новият член на съвета на директорите е Караиванова. Очаква се до дни тя да оглави и управителното тяло на "Балканкар 6-и септември" и "Балканкар - Г. Костов".

Синдикът вече е насрочила за януари 2003 г. и събрания на други шест компании от отрасъла - предприятията в Мездра, Трън, Брезник, Бяла Слатина, Луковит и един от столичните заводи. Тези девет дружества засега остават под контрола на кредиторите, и най-вече на Росексимбанк, която държи 62% от вземанията.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) може да придобие собственост във втория GSM-оператор у нас "Глобул". Това се посочва в интернет страницата на банката. Финансовата институция ще отпусне заем от 90 млн. евро, като 10 млн. евро от него ще са срещу акционерно участие в "Глобул".

В момента "Космоте интернешънъл" и банката преговарят за евентуалното участие, съобщи източник, близък до оператора. Гръцката компания не беше открита за коментар. Неотдавна гръцкият мобилен оператор "Космоте" получи правото да управлява активите на гръцката държавна компания ОТЕ в България и Македония вместо "ОТЕ интернешънъл".

През 2000 г. ОТЕ спечели търга за втория GSM-лиценз за 135 млн. долара и впоследствие регистрира дружеството "Космо България Мобайл", което е носител на търговската марка "Глобул". Компанията е 100% собственост на ОТЕ и в началото на годината получи от Комисията за регулиране на съобщенията правото да прехвърли собствеността си на "ОТЕ Аустрия холдинг", регистриран в Австрия.

Промените в Закона за местните данъци и такси ще бъдат сериозно поправени, стана ясно вчера, въпреки че законопроектът беше гласуван от парламента на първо четене, писа "Пари". Той бе разкритикуван от всички парламентарни групи, като дори депутатите от една група нямаха единно мнение.

Нина Чилова (НДСВ) посочи отново, че в закона трябва да бъдат ясно определени размерите и всички компоненти, които формират таксите, иначе той ще е атакуем от Конституционния съд. Принудителното събиране на таксите от съдия-изпълнител пък може да създаде социално напрежение, заяви тя. Законопроектът може да бъде подкрепен, ако финансовата децентрализация бъде обвързана в бюджет 2003, коментира Муравей Радев.

Данъчните органи са започнали проверка на големите имоти в центъра на София и елитните столични квартали "Лозенец", "Бояна", "Драгалевци", за да изяснят дали съответстват на доходите, декларирани от собствениците им. Това съобщи зам. финансовият министър Гати ал Джебури. Проверяват се и луксозни къщи във Варна, Бургас, Пловдив и останалите големи градове, както и вилните зони към тях.

Данъчните ще проучат легално ли са придобити и яхтите и скъпите коли, обясни директорът на Главна данъчна дирекция Николай Попов. Според него има големи разминавания между стойността на суперколите от порядъка на 100 хил. евро и регистрацията им в КАТ за 30 хил. лева.

Мярката е записана в програмата за повишаване събираемостта на приходите, която прие неотдавна кабинетът. Ще бъдат проверени всички имоти, придобити след 1999 г. - до тогава данъчните са готови с анализа, уточни Попов.

Има очевидно противоречие между приетата от парламента стратегия за приватизация на БТК и оповестеното от АП решение от 4 април 2002 г. Това заяви пред в. "Пари" бившият главен секретар на транспортното министерство и ексшеф на борда на директорите на телекома Гроздан Караджов. Поводът е внесената във вторник жалба във ВАС от "Интернет общество", оспорваща избора на "Viva Ventures" за ексклузивен купувач за БТК.

Това е екзотичен принос в българската приватизация, коментира от своя страна вицепремиерът Николай Василев. В стратегията изрично се казва, че финансовите инвеститори може да регистрират своя фирма със 100% дял за участие в приватизацията на БТК.
Такъв текст в решението на АП, който е административният акт, с който стартира приватизационната процедура, обаче няма. Следователно има огромен брой фирми, които хипотетично са могли да закупят меморандуми, да се запознаят с компанията и да решат дали да кандидатстват или не, но фактически са били възпрепятствани, контрира Караджов.

България не получава ангажимент от страна на Германия да станем член на ЕС в началото на 2007 г. Това стана ясно след работната закуска на президента Георги Първанов с вицеканцлера и федерален министър на външните работи Йошка Фишер, информира финансовият ежедневник. Напредъкът на България в преговорите за членство в ЕС в Берлин се оценява като значителен, има обаче нюанси по повод нашите претенции да получим дата за членство през 2007 г., коментира Първанов.

Част от нашите европейски партньори отказвали да обсъждат дата за 2007 г. за присъединяването ни към ЕС, но в същото време държат на датата 2006 г. за закриване на III и IV блок на АЕЦ. В разговорите с Йошка Фишер и с федералния канцлер Герхард Шрьодер са коментирани исканията на България за партньорска проверка на безопасността на АЕЦ Козлодуй. Обещание не ни е дадено, но позицията ни била приета добре.

Германия подкрепя тезата на 15-те, че III и IV блок трябва да бъдат закрити не по-късно от края на 2006 г. На въпрос, дали от германска страна са заявени други аргументи за затварянето на III и IV блок през 2006 г. освен безопасността, министър Паси отговори: "Не съм чул други аргументи".

Бургаската топлофикация е предложила в новия енергиен закон да се запише, че такса мощност се припокрива с разходите, които битовите потребители плащат за отопление на общите части на сградите и не е нужно сметките за парно да се разделят на три, съобщава вестник "Сега". Това личи от разменената досега кореспонденция между министерствата по обсъждания проект за нов енергиен закон. Мотивът е, че цената на парното според закона е двукомпонентна, а битовите потребители на практика плащат три неща: такса мощност, отоплението на общите части и отоплението на своя имот.

Другото предложение в новия закон е там, където има радиатори по стълбищата, за тях също да се плаща такса в зависимост от инсталираната им мощност. Там, където те са свалени, ще се плаща по проектната им мощност. Сега тези разходи се вадят от общата топлинна енергия, според решение на общото събрание, като между 10% и 30% и се разпределят между всички живеещи в сградата. В новия проект пише, че до вземане на такова решение този процент трябва да е 20%.

Пет нови видове карти за пътуване с БДЖ са пуснати от вчера за продажба в пътническо бюро "Рила" и по жп гарите. Те дават право на пътуване с намаление за различни категории пътници, като част от досегашните им привилегии се отменят, ако пътникът не притежава тази карта. Гратисният срок, в който важат и предишните привилегии, е до 1 януари 2003 година.

"Дете" е името на картата, която дава право на пътуване с намаление от 50% за деца между 7 и 10 г. за втора класа. Тя струва 1 лев, на цвят е синя и е със снимката на детето. В жълто са две от новите карти: "Семейство" и "ТПЛ". Карта "Семейство" дава право на 50% намаление при пътуване на родител с две или повече деца до 18-годишна възраст. Тя също струва 1 лев, като за закупуването й трябва да се представят съответните документи. Ако едно от децата е над 18 години, правото да се закупи такава карта се губи.

Бюджетът за 2003 г. по закон трябва да бъде приет до края на годината и дотогава има достатъчно време, за да се уточнят детайлите. Така министърът на финансите Милен Велчев коментира при завръщането си от Брюксел изразените от страна на ДПС резерви заради бюджета на общините, информира "Сега". "Корекции в числата са възможни навсякъде, стига това да става компенсирано - едни разходи да се увеличават за сметка на намаляването на други", обясни той. Министърът изрази надежда, че приходите скоро ще бъдат фиксирани с приемането на данъчните закони.

Междувременно вчера започна поредната двуседмична мисия на Международния валутен фонд у нас. От изказванията на ръководителя на мисията за България Джералд Шиф, който ще пристигне у нас в петък, както и на постоянния представител на МВФ у нас Пирита Сорса става ясно, че основният проблем на започналата мисия е разминаването между фонда и българското правителство по някои от параметрите в проектобюджета за 2003.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 2 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 6 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 7 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 7 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 8 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 8 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 8 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 9 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 9 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 9 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 9 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 9 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 10 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 10 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 10 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер