0
Ек киев ще привлича чуждестранни инвеститори с държавни поръчки, съобщава "Пари". Проекти за 500 млн. евро инвестиции на зелено е личната цел на новия шеф на Агенцията за чуждестранни инвестиции Павел Езекиев, съобщи самият той и уточни, че това не е програма. През последните години чуждите инвестиции у нас са между 0,5 и 1 млрд. долара от приватизация и инвестиции на зелено. Целта на държавата е те да не са по-малко от 1 млрд. евро годишно, уточни Езекиев. Крупните държавни поръчки може да са лост за привличане и ангажиране на западни доставчици да инвестират в България. Той обясни това като офсетна политика - срещу големите държавни поръчки да се получават освен инвестиции, още експортни привилегии или получаване на лицензи за производство. България ще възлага значими държавни поръчки на чуждестранни инвеститори, каза Езекиев, като посочи покупката на енергийно оборудване. Според него подобна политика може да се приложи при доставката на турбини за централите в "Марица-изток".

"Пари" съобщава и за "свирепо наддаване за права на БФБ". Като топъл хляб на БФБ-София бяха разграбени вчера ценните книжа, които дават право да бъдат записани акции по емисионна цена 1 лев от новите емисии на двете кърджалийски дружества "Бентонит" и ОЦК. Борсата организира специален аукцион за продажбата на незаписаните права, на който цената нарасна от 5 стотинки до 2,50 лева при "Бентонит" и от също 5 стотинки до 0,71 лева при ОЦК - продадени бяха всичките съответно 5934 и 54 651 бройки. Причината за наддаването е, че рано или късно записаните от увеличението на капитала на двете дружества акции по номинална стойност ще може да бъдат продадени на значително по-висока цена, коментираха брокери.

"Хитът по празниците - недекларирана валута в колети", пише още "Пари". Валута за 1,6 млн. лв. са задържали митничарите от Районната митническа дирекция (РМД) в София през миналата година, съобщиха от пресцентъра. Хит преди празниците са били колетите, съдържащи и валута. В пощенска пратка от Великобритания например са открити 220 британски лири, а от Холандия - 400 евро, скрити в употребявани дрехи. Съгласно Валутния закон задължително се декларират сумите, надхвърлящи 5000 лв. или тяхната равностойност. Най-много случаи на недекларирана валута са регистрирани в митница Аерогара-София, а най-честите нарушители на закона са по маршрута на автобусите, пътуващи за Германия през Калотина. През ноември например митничарите откриват 13 300 евро и 1000 долара в специално ушит джоб на пуловера на пътник.

Пет кандидат-купувача искат Банка ДСК, съобщава "Дневник". Пет кандидат-купувача на Банка ДСК са получили до края на декември информационния меморандум за бившата спестовна каса и междинния одиторски доклад за финансовите й резултати към 30 септември, оповести вчера изпълнителният директор на Банковата консолидационна компания (БКК) Нели Кордовска. Петте кандидата са потвърдили вече интереса си към банката и са изпратили писма за намерения до БКК. След това с тях са били подписани тристранни договори за конфиденциалност - от БКК като продавач, от кандидат-купувача и от Банка ДСК. До 27 януари кандидат-купувачите трябва да изготвят и подадат индикативните си оферти. Банковият холдинг възприе като своя практика да не съобщава публично кои са петте кандидат-купувачи до крайния срок.

Синдиците на ликвидираната "Балкан" започват разпродажба на активите, информира още "Дневник". Осребряване на задълженията към кредиторите на авиокомпания "Балкан" може да започне до месец, съобщава синдикът на дружество Радослав Тонев пред "Дневник". Очаква се в скоро време да бъде готова актуализираната оценка на активите на дружеството, която се прави от българската компания "Илиев и ко". Предишната оценка на превозвача е за 110 млн. лв. Задълженията към кредиторите са 220 млн. лв., като първи в списъка са Агенцията за държавни вземания, "Булстрад" и РВД. През декември съдът обяви "Балкан" в несъстоятелност, след като общото събрание на кредиторите не прие оздравителната програма на предишните синдици Олга Миленкова и Христо Моллов, които впоследствие бяха сменени.

Интернет доставчици се обявиха срещу лицензите, пише още "Дневник". Новият закон за далекосъобщенията въвежда лицензи за интернет операторите и представлява крачка назад в сравнение с досегашния. Това заяви председателят на "Интернет общество" Вени Марковски пред БНР. Законът трябва да разграничи доставката на интернет от преноса на глас през мрежата, твърди той. Трудно може да се направи подобно разграничение и представянето на гласова услуга през интернет трябва да става с лицензи, каквато е европейската практика, опонира членът на Комисията за регулиране на съобщенията Петър Рендов. Проектът залежава в парламента от есента на миналата година в очакване на становище на Европейската комисия за съответствието му с европейското законодателство. В момента операторите работят в страната на свободен режим.

"ЛУКойл" ще пази цените на бензина, пише "Сега". "ЛУКойл" ще направи всичко възможно да запази цените на горивата без промяна въпреки международната криза и по-високите акцизи. Това заяви шефът на компанията за България Валентин Златев. В момента имало успокояване на международните пазари, след като цената на петрола достигна двугодишен максимум. Президентът Георги Първанов откри новата бензиностанция на "ЛУКойл" в Сопот вчера - 80-а за компанията в страната. Държавният глава похвали "ЛУКойл" за над 10 000 разкрити работни места и за направените инвестиции от 500 млн. долара.

Връщат надплатен данък общ доход до две седмици, информира още "Сега". Гражданите, надвнесли данък за доходите си от миналата година, могат да си върнат парите до 14 дни. Това предупредиха вчера от Главна данъчна дирекция. Дали има надвнесен данък се разбира, след като се попълни и подаде годишната данъчна декларация. За да се получи изчислената с нея сума за възстановяване, трябва да се подаде писмено искане по образец. Формулярът е безплатен и може да се получи в данъчната служба. В искането се посочва какъв данък е надвнесен, на какво основание и в какъв размер. Сумата може да се върне или да се прихване от други данъчни задължения на лицето, уточниха от ведомството на Николай Попов.

Харчим най-много за храна сред кандидатките за ЕС, съобщава още "Сега". Българите са заделяли средно 41,2% от месечните си разходи за храна през първото полугодие на миналата година. В същия период за прехрана чехите са харчили едва 21,2% от месечните си бюджети, унгарците - 33%, а словаците - 24,6%. Това сочат последните данни от редовното сравнително изследване КАНСТАТ сред страните-кандидатки за членство в ЕС. Най-много у нас се харчи и за алкохол и цигари. За тези стоки през първото полугодие на 2002 г. са отивали средно по 4,4% от месечните харчове на домакинствата. За сравнение в Чехия делът на този разход в семейните бюджети е стигал до 2,8%, в Унгария - до 3,9%, а в Словакия - до 2,7%. Нашенците са харчили най-малко за транспорт - 6,2% от месечните си разходи. Домакинствата в Чехия са заделяли около 10% от месечните си бюджети за покриване на този разход, в Унгария - 9,8%, а в Словакия - 8,8%.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 1 час

Обвиняемият: Това беше погрешно

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 4 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 4 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 4 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 4 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 5 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 5 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 5 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 5 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 5 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 6 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Момиче е в болница след побой

Момиче е в болница след побой

България Преди 6 часа

Мъжът е задържан за срок от до 24 часа

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 6 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 6 часа

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг