0
В л лизко бъдеще българската икономика ще бъде в състояние да се справи с конкурентния натиск и пазарните сили в ЕС. След присъединяването в ЕС икономиката на нашата страна като цяло ще запази стабилността си, е оценката на Европейската комисия, записана в нейния редовен доклад за 2003 г., пише "Пари". Документът разглежда напредъка на България в процеса на присъединяване към ЕС.

Вчера той бе представен от ръководителя на Делегацията на ЕК у нас Димитрис Куркулас. Документът препотвърждава, че България е с действаща пазарна икономика и се изтъква значителният напредък в осъществяването на структурните реформи, в това число намаляването на държавните помощи, увеличаването ролята на частния сектор и подобряването на инвестиционния климат.

През следващите две години ръстът на строителните услуги у нас се очаква да бъде 15%, а делът на бранша в брутния вътрешен продукт (БВП) да нарасне два пъти - от 4 на 8-9 на сто. Това заяви председателят на Българската строителна камара Симеон Пешов, цитиран от "Дневник", в рамките на петия икономически форум за Югоизточна Европа в НДК. За сравнение през 2002 г. произведената в цялата индустрия брутна добавена стойност се равнява на 24,5 на сто от БВП.

От следващата година Министерството на финансите (МФ) ще предлага целеви емисии лихвоносни държавни ценни книжа (ДЦК), предназначени за граждани, съобщи зам.-министърът на финансите Красимир Катев. Те ще бъдат със срок между три и пет години. "За да направим емисиите по-популярни сред населението, част от тях ще бъдат деноминирани в евро, с повишаващ се лихвен купон", каза Катев на работна среща с управителния съвет на Българската дилърска асоциация. Според него една емисия в евро с по-дълъг падеж, при която лихвеният купон се повишава на всеки шест месеца, ще бъде атрактивна за гражданите. "Лихвата може да се повиши от четири процента за първите шест месеца до над осем на сто в края на периода", допълни заместникът на Велчев.

Около 20 млн. лв. търси Комбинатът за цветни метали (КЦМ) в Пловдив, за да модернизира производството си според европейските стандарти за околната среда. Досега предприятието е инвестирало 52 млн. долара в ново производство, осигурени от Японската банка за международно сътрудничество. Други 38,8 млн. лева са кредит от Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) и собствени средства. Това разказа вчера мениджърът по екозащита в предприятието Милан Чалъков по време на кръглата маса "Европейските еконстандарти - изисквания и перспективи пред българския бизнес".

Само 20 лв. ще ви излязат разходите за гориво за изминаване на разстоянието от столицата до Варна, ако колата ви е на метан, показват изчисленията на фирмите, които се занимават с приложението на природния газ в транспорта у нас, отбелязва "Стандарт". Цената на екогоривото в България е само 15 ст. на килограм и все още не се облага с акциз. Използването на природния газ излиза близо три пъти по-евтино от бензина. Изчисленията показват, че за изминаване на 100 км даваме средно 11,70 лв. за бензин, 8,25 лв. за пропан-бутан и 4,45 лв. за метан. Монтирането на газова уредба струва около 230 лв. Но бутилката за нея е доста скъпа - към 700 лв.

Българските черноморски курорти може да се окажат предпочитана дестинация за германските туристи пред почивката на остров Палма де Майорка. Това става ясно от кореспонденция на Михаел Донхаузер от Балеарския остров, излъчена по радио "Дойче веле". В нея се прави сравнение на туристическите условия, предлагани по Българското Черноморие и световноизвестния испански курорт.

"Противно на възгорделите се жители на остров Майорка, домакините от Източна Европа проявяват значително по-голяма толерантност спрямо привичките на гостите от Германия. Една ракия струва 50 цента, а една бира - 1 евро". Така Гюнтер Зомер, шеф на най-големия туристически клуб за пътувания на острова "Мюлер туристик", описва разликите между двете страни, измерени в цифри. През следващото лято туроператорът смята да изпраща за България по шест пълни самолета всяка седмица. "В епицентъра на плажните партита на остров Майорка цените са повече от два пъти по-високи в сравнение с курортите в България.

Между 400 и 800 млн. лв. от фискалния резерв се очаква да отпусне държавата за изграждането на инфраструктурни обекти през 2004 г., съобщи шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев по време на Икономическия форум. България изостава в развитието на инфраструктурата си, което я прави силно неконкурентна пред чуждестранните инвеститори. Това се явява бариера за трафика на хора и капитали не само в региона, но и между Азия и Европа, подчертаха участници в кръглата маса, посветена на проблемите на инфраструктурните проекти и обществените поръчки.

Ипотечните кредити за покупка или ремонт на жилище, които набират скорост у нас, в следващите 2-3 години могат да доведат до трусове в банковата система, предупреждава "Сега". Причините са очакваният натиск от страна на вложителите в банките за повишаване на лихвените проценти по кредитите, както и рисковете при блокиране на депозитите за големи периоди от време - 10-15 години. Очакваното повишение на лихвените нива пък ще се отрази негативно върху кредитополучаталите и ще доведе до ръст на инфлацията в страната. Около това становище се обединиха инвестиционни посредници, банкови дилъри и експерти по банково дело в рамките на Икономическия форум за Югоизточна Европа.

Ефективни протестни действия готвят работници от девненския завод "Полимери". Над 40 души от цех "Диафрагмена електролиза" обявиха пред областната управа, че може да спрат пътническите влакове на гара "Повеляново".

"Производителите на кожени изделия и обувки трябва да бъдат защитени от контрабандния внос", заяви председателят на Съюза на кожарската, кожухарска и обувна промишленост Соня Петкова. "Нерегламентираният внос на тези стоки е за над 10 млрд. лв. годишно", алармира Петкова. Според нея това довело до фалита на много наши фирми.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 2 минути

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 16 минути

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 51 минути

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 1 час

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 1 час

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 1 час

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Хората с инвалидни пенсии останаха без великденска добавка

Пари Преди 2 часа

Право на великденска добавка добиха около 534 хиляди души

Грета Гъруиг

Обявиха тазгодишното жури на фестивала в Кан

Любопитно Преди 2 часа

Председател е режисьорът на "Барби" Грета Гъруиг

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

Вижте как да проверите номера и адреса на избирателната си секция

България Преди 2 часа

На 9 юни гласуваме на избори 2 в 1 - за Европарламент и за Народно събрание

Затвор без решетки в Самораново

Отварят през септември първия затвор без решетки у нас

България Преди 2 часа

Съоръжението е предвидено за настаняване на лишени от свобода, които изтърпяват по-дълги присъди

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

С документален филм ЕП призовава да използваме гласа си на евроизборите

Свят Преди 2 часа

Комуникационната кампания е под мотото „Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб”

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Свят Преди 2 часа

Камионите, превозващи зърно, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

НСИ: Населението на България продължава да се топи и да застарява

България Преди 3 часа

Към 31 декември 2023 г. населението на страната ни е 6 445 481 души, което представлява 1,4% от това на ЕС

<p>&quot;С течение на времето&nbsp;се превръща в сандък от спомени&quot;</p>

"Сандък от спомени”: Жена е професионален "пазител" на домове във Венецуела

Свят Преди 3 часа

Почистването, класифицирането, защитата и оценката на спомените от чуждото минало е работа на Мария Андреина

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 3 часа

За щастие при инцидента няма пострадали