0
Ре ението за "Булгартабак" се отлага с две седмици, съобщава "Дневник". Агенцията за приватизация (АП) ще изпрати в понеделник писма до четирите кандидат-купувача за "Булгартабак холдинг" за допълнителна информация по параметрите на офертите, които подадоха на 22 юли. Това обяви в неделя по БНР изпълнителният директор на агенцията Апостол Апостолов. До десет дни кандидатите ще трябва да отговорят на питанията, свързани с количествата и сортовете тютюн, които ще изкупуват по години, размера на инвестициите, както и съкращенията на персонала. Едва след като отговорите на кандидатите бъдат разгледани, което според Апостолов ще отнеме две-три дни, агенцията и правителството ще обявят дали сегашното класиране ще се запази, или ще се иска подобряване на офертите.

Обмислят се повече правомощия на инспекцията по труда, пише още "Дневник". От Главна инспекция по труда се оплакаха, че липсва закон, който да регламентира дейността й и това е причината за ниската ефективност на институцията. "Единственият документ, който урежда работата ни сега, е Устройственият правилник", съобщи директорът на "Методология на инспектирането" Мария Хасъмска. Преди време и вицепремиерът и министър на труда Лидия Шулева също заяви, че заради липсата на закон контролът на инспекцията по труда е абсолютно неефективен. "Има служба по контрол, но тя не може да го осъществява", каза Шулева, според която резултатът от проверките в предприятията за наличие на трудови договори и съответните осигуровки е нулев. Тя обясни също, че въвеждането на минималните осигурителни прагове ще бъде обвързано с промени в инспекцията по труда, защото в противен случай ще има предпоставки за нелоялна конкуренция между работодателите - едните ще плащат осигуровки върху прагове, а други може въобще да нямат сключени трудови договори с работниците. Очаква се праговете да влязат в сила от началото на 2003 г.

Съдът на ЕС пак отказа да заведе дело за АЕЦ "Козлодуй", информира "Дневник". Първоинстанционният съд на Европейския съюз за втори път отказа да разглежда делото, заведено от Световната организация на работниците в ядрената енергетика и професионалните съюзи на работещите в АЕЦ "Козлодуй", срещу искането на Европейската комисия (ЕК) за затваряне на първите четири реактора на АЕЦ "Козлодуй". На 9 юли магистратите в Люксембург решиха да не дават ход на делото с мотива, че Еврокомисията не е издавала официално решение за спирането на блоковете на централата в Козлодуй. В петък "Франс прес" предаде, че съдът е решил да не уважи и последвалата жалба по делото.

"Carlsberg" купува и "Пиринско пиво", съобщава "Пари". Скандинавският пивоварен гигант "Carlsberg Breweries" купува 67% от "Пиринско пиво" АД само месец след като придоби мажоритарен дял от бирената фабрика в Шумен. Шестият в света пивоварен производител съобщи в Копенхаген за новата си покупка в България, но не разкри цената по сделката. Компанията обяви, че възнамерява да слее "Пиринско пиво" АД и "Шуменско пиво" АД, с което на българския бирен пазар ще се появи нов субект, догонващ по продажби досегашните лидери "Брюинвест" и "Интербрю-България". Постигнато е споразумение за покупка на 67% от капитала на дружеството между "Carlsberg Breweries" и настоящия мажоритарен собственик "Златен лев холдинг", потвърдиха във факс до медиите от Пиринско пиво. Сделката ще се осъществи след одобрение на Комисията за защита на конкуренцията.

4.5 млрд. евро са нужни за инфраструктурата ни, информира още "Пари". България се нуждае тази сума за спешните и краткосрочни модернизации и допълване на транспортната й инфраструктура. Това се твърди в изследване на френската инженерингова фирма "Louis Berger", направено по поръчка на Пакта за стабилност. Общо Балканите се нуждаят от 28 млрд. евро инвестиции в транспорта си, за да посрещнат предизвикателствата пред средносрочното си развитие, се казва още в проучването. В анализа на отделните проекти на Пакта за стабилност се посочва необходимостта Дунав мост-2 да бъде свързан и със сръбското дунавско пристанище Парачин, с оглед да се осигури максимално натоварване при старта на експлоатацията му през 2006 г. Необходима е и реконструкция на пътя Видин-Монтана, както и на видинското пристанище.
За коридор №8 френските експерти посочват необходимостта в българската му част да се направи спешна реконструкция на шосетата и магистралните участъци от Гюешево през София до Капитан Андреево и Бургас. Като гръбнак на този коридор засега е определена бъдещата железопътна линия между София и Скопие. Очаква се значително нарастване на трафика по линията Русе-Стара Загора-Подкова и гръцките беломорски пристанища. Френските експерти очакват до 2015 г. всички балкански държави в преход да имат умерен стопански растеж средно от около 3% годишно, като по този показател регионът ще изпреварва Западна Европа и САЩ почти два пъти.

80% от имотите се купуват с кредити, изчислява "Пари". Летният сезон е традиционно силен за пазара на имоти по Черноморието. Хората най-често използват отпуските, за да огледат терените, които смятат да купуват. Бумът тази година се отчита в начина на плащане на собствеността, като 80% от сделките стават чрез кредит със законна ипотека, съобщават от агенцията за недвижими имоти "Адрес". Падането на курса на долара се отрази изключително благоприятно върху жилищните заеми, коментира регионалният управител на фирмата Теодора Иванова. Обикновено сделките са фиксирани в щатска валута, но при вземането на кредит сумата се обръща в левова равностойност. Над 3/4 от покупките на вилни имоти през последните три месеца са от чуждестранни клиенти, обяви още Иванова.

Освобождават от данък печалба спец-дружества, пише "Сега". Дружества със специална инвестиционна цел - в недвижими имоти или в парични вземания, ще се създават по силата на нов закон, написан от жълтите депутати Мирослав Севлиевски и Ралица Агайн. Проектът бе разпространен в парламента в последния му работен ден преди ваканцията и ще се гледа в началото на септември. Дружествата да не плащат данък върху печалбата, предлагат депутатите. Условието обаче е да разпределят 90% от печалбата си. Поне 30% от акционерите им трябва да са институционални инвеститори - банки, застрахователи, пенсионни и осигурителни фондове. Дружествата могат да бъдат два вида - или само за недвижими имоти, или само за опериране с парични вземания. Те нямат да имат право по устав да се занимават с друго, включително и с управлението на имотите, които притежават. Ще се регистрират само като публични дружества и ще имат задължението да пласират акции при всяко увеличение на капитала само на фондовата борса, обясни Агайн.

"Изоставате с цените на тока и парното", цитира "Сега" думите на Пирита Сорса. България изостава с ценовата реформа в областта на енергетиката, обяви вчера пред БНР постоянният представител на Международния валутен фонд (МВФ) в България. В програмата на фонда имаше условие да се изработи закон за енергетиката въз основа на енергийната стратегия. Има обаче забавяне в сравнение с първоначално заложените срокове, а това е нужно като предпоставка за приватизацията и за инвестициите в енергетиката занапред, коментира Сорса.

Още няма реална търговия с пшеница, констатира "Сега". "Засега няма реална търговия с пшеница от тазгодишната реколта, е съобщила в Добрич управителката на фирма "Добруджанско зърно" Мария Николова. Според нея през следващата седмица вече трябва да започне борсовата търговия, тъй като има известно забавяне.
"В момента повечето от публичните складове в Добричка област са пълни с тазгодишно зърно", съобщи директорът на местния клон на регионалната служба по зърното Кирил Нинчев. Анализите за качеството на пшеницата ще излязат след около 10 дни, тъй като ще бъдат направени и проби на зърното след дъждовете и тогава ще се даде комплексна оценка.

Затягат контрола при сделки с оръжие, съобщава "Стандарт". Посредниците в търговията с оръжие вече задължително трябва да имат лицензия. Документът се издава от Междуведомствения съвет по въпросите на военнопромишления комплекс към Министерски съвет. Това предвиждат измененията на Закона за контрол на външнотърговската дейност с оръжие и със стоки и технологии с възможна двойна употреба. Нормативният акт беше обнародван в "Държавен вестник" и влиза в сила от 2 септември. Законът не забранява на офшорни компании да са посредници по сделките. Лицензирането става задължително и за превозвачите на спецпродукция от или за България, както и за трети страни.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В къщи имаше един нормален човек - баба. Готвеше, говореше с нас, помагаше ни. Мама и тате и подариха лаптоп. И...загубихме и нея!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Активисти на летището в Мюнхен

Осем души бяха арестувани заради протест на летището в Мюнхен

Свят Преди 11 минути

Вижте каква е причината за задържането

д

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия", има загинал

България Преди 1 час

Инцидентът е станал около 9:30 часа тази сутрин

д

Как е бил убеден бившия полицай от Пловдив да се предаде

България Преди 2 часа

Какво е казал осъденият за убийство бивш служител на реда

Джейк Съливан

"Хамас" е напуснал преговорите за заложниците с конкретна причина

Свят Преди 3 часа

Вижте какви са мотивите зад това решение

Порой и ужасяващи бури в Китай

Вече 7 жертви от стихията, която вилня в Тексас (ВИДЕО)

Свят Преди 3 часа

Четвъртият по големина град в САЩ бе ударен от страховита буря с ветрове до 160 километра в час

Д

САЩ предупреди американците да внимават за терористични атаки във връзка с ЛГБТ общности

Свят Преди 4 часа

Държавният департамент бил информиран за увеличаване на потенциален риск от насилие

Уличка в Париж, Франция

Тази жилищна улица в Париж, наречена на министъра на правосъдието, може да се похвали с изобилие от красиво боядисани къщи, много саксии с растения и свеж вид.

Къде се намира най-късата улица в България?

България Преди 4 часа

У нас има една малка уличка, която е 15 метра

<p>Зеленски: Нападението на Русия срещу Харковска област е само началото</p>

Зеленски: Нападението на Русия срещу Харковска област би могло да е само началото

Свят Преди 4 часа

"Въпреки напредъка на руските сили обаче, ситуацията е по-добра в сравнение с преди седмица"

х

Трогателни кадри как коала страда за смъртта на любимата си (ВИДЕО)

Любопитно Преди 5 часа

Клипът разплака огромна част от света

<p>Ще станат ли политическите убийства по-чести?</p>

Ще станат ли политическите убийства по-чести?

Свят Преди 5 часа

Либералният ред, който доминира след 1945 г., зависи от навик на мислене, който губим

<p>Грациозни и загадъчни: Жените като котките</p>

Грациозни и загадъчни: Жените като котките

Любопитно Преди 5 часа

Нека се потопим в света на жените и котките, за да разберем какво ги прави толкова подобни и впечатляващи

Какво се случва с актьорите от ,,Клюкарката”

Какво се случва с актьорите от ,,Клюкарката”

Любопитно Преди 5 часа

В тази статия ще разгледаме къде са днес звездите от "Клюкарката"

<p>Стресът&nbsp;в живота ни е&nbsp;свързан&nbsp;с болестта на Алцхаймер</p>

Проучване: Стресовите събития в живота са свързани с болестта на Алцхаймер

Любопитно Преди 5 часа

Стресовите събития в живота, като смъртта на близък човек или разводът, повишават риска от развитие на деменция в по-късна възраст

Как да скриваме файлове и снимки в Android телефон

Как да скриваме файлове и снимки в Android телефон

Технологии Преди 5 часа

Новата функция улеснява защитата на важна информация

<p>&quot;Руският закон&quot;, предизвикал масови протести в Грузия</p>

"Руският закон", който предизвика масови протести в Грузия

Свят Преди 5 часа

Как приемането на закон за „чуждестранните агенти“ доведе до избухването на масови демонстрации в Грузия

Празник 18 май

Празник е! Имен ден днес празнуват...

България Преди 5 часа

Страдание на свети мъченик Теодот и на седемте свети девици