0
Пд дажбата на БТК може да се проточи до декември, съобщава "Дневник". България трудно ще продаде през септември Българската телекомуникационна компания (БТК) поради неясноти около сделката, съобщил пред "Ройтерс" източник, близък до хода на процедурата. Основният проблем бил свързан с изясняване дали бъдещият собственик ще може да купи и GSM лиценз, който според "Ройтерс" е "най-сладката част", и как това ще се отнесе към мобилния лиценз на "Мобиком". Така процедурата може да се проточи до декември, когато изтича монополът на БТК. Правителството все още трябва да уточни някои подробности, свързани с промени в Закона за далекосъобщенията, лицензионните процедури и GSM лиценза, обяснява източникът на "Ройтерс".

До 2005 г. митниците трябва да заработят прозрачно, пише още "Дневник". България приключи в понеделник преговорите по глава "Митнически съюз" с Европейския съюз (ЕС). Това съобщи министърът по европейските въпроси Меглена Кунева след първия ден на сесията от преговори по разширяването на евросъюза на равнище главни преговарящи в Брюксел. Така България вече е затворила 21 от 31 преговорни глави за членство в общността.

Свръхпроизводство, измами и дъмпингов внос притискат земеделските производители, информира още вестникът. Международният път за Турция Е-80 край Любимец ще бъде блокиран с купища дини и зърно в 9 ч във вторник, съобщи вчера Нели Георгиева, член на Инициативен комитет за защита на земеделските производители. Протестът е насочен срещу държавната политика, която допускала безконтролен внос на евтина селскостопанска продукция и това довело до дъмпинг на цените на плодовете и зеленчуците по тържищата в района, обяснява "Дневник".

Обмислят се нови преговори с кандидатите за "Булгартабак", съобщава "Пари". Агенцията за приватизация (АП) може да вземе решение за нов кръг от разговори с четиримата кандидати за приватизацията на "Булгартабак", за да бъде постигната по-висока цена и да бъдат подобрени офертите по останалите параметри, съобщил за "Пари" източник от АП. Идеята била коментирана в работната група, а причината била в нестихващите скандали около продажбата на тютюневия холдинг и вече заявените от някои кандидати намерения да вдигнат цената. Предлаганите 110 млн. евро в офертите на първите класирани - "Тобако кепитъл партнърс" (TCP) и консорциум "Метатабак", изчислени по сегашния твърде нисък курс на долара, са около 214 млн. лв., колкото струва само фабриката в Благоевград. Решението на агенцията ще стане факт до 10 дни. За целта работната група по приватизацията трябва да даде изричното си становище, което да бъде съгласувано с ръководството на АП и Министерството на икономиката. В случай че агенцията избере ексклузивен купувач измежду четирите участника, тя трябва да го обяви, а на останалите да върне внесените от тях депозити.

Депутатите искат разследване на външнотърговските дружества, пише още "Пари". 34-ма народни представители от НДСВ и ОДС са събрали подписка за създаване на временна проучвателна комисия за разследване на капиталите на външнотърговските дружества. Дружествата, създадени с решение на Министерския съвет преди 1989 г., са 150 на брой и досега няма яснота за съдбата им, заявяват народните избраници. Те твърдят, че познават опитите на колегите си от предишните народни събрания да се доберат до някаква информация, и възнамеряват да бъдат особено настоятелни.

Пет фирми оспориха разпределението на парите за корабостроителницата, информира още бизнесвсекидневникът. Пет фирми оспориха разпределението на 35,5 млн. лв., дадени от Параходство БМФ за Варненската корабостроителница. Според синдиците 30,423 млн. лв. трябва да вземе Банковата консолидационна компания, а 5,13 млн. лв. - Централната кооперативна банка. От полските заводи "Цигелски" заявиха, че те също трябва да бъдат включени в разпределението на активи за 35,5 млн. лв., тъй като имат учреден залог за 1,6 млн. лв., който е признат и в списъка на вземанията на кредиторите. Това ги поставя в първи клас заедно с БКК и ЦКБ. Полската фирма чака и решение на Върховния касационен съд за признаването на цесия върху активи за още 5,55 млн. долара, пише "Пари".

Жотев очаква "Булгартабак" да стане офшорка, пише "Сега". "Има опасност след две-три години "Булгартабак" да бъде регистрирана като офшорна фирма в Холандия или другаде по света и след това ще се препродаде", предупреди депутатът от ОДС Петър Жотев. Това можело да се случи, ако правителството даде холдинга на класирания на първо място кандидат за купувач "Тобако кепитъл партнерс". "Тази фирма няма нищо общо с тютюневия бизнес, с търговията с тютюн, нито с маркетинга на цигарите. Един от участниците в нея е дал като регистрация адрес в Холандия, на който има само пощенска кутия. Други двама от съдружниците въобще не са чували, че участват в търг за "Булгартабак", заяви Жотев.

Доларът поскъпна с 3,7 стотинки, информира още "Сега". Доларът поскъпна с 3,7 стотинки спрямо българския лев вчера. Обменният курс на БНБ се качи до 1,99148 лв. за долар. Така щатската валута отново е по-скъпа от еврото, към което е фиксиран левът. Преди две седмици за първи път от повече от две години доларът се изравни с еврото, след което общата евровалута продължи да поскъпва. Миналата седмица обаче щатската валута се стабилизира и се движеше около 1 евро за долар. Валутните дилъри предвиждаха в краткосрочен план да се достигне дори до ниво от 1,05 долара за евро.

Искаме от Франция да повтори две от проверките на АЕЦ, съобщава още вестникът. България ще постави въпроса за повторна проверка на малките реактори на АЕЦ "Козлодуй" на среща между енергийния министър Милко Ковачев и шефа на Агенцията за ядрено регулиране Емил Вапирев с шефа на френския ядрен регулаторен орган Пиер Лакост. Тази среща ще се състои днес във френската столица, съобщиха запознати. Става въпрос за част от заключенията на проведените през 1999 г. проверки по линия на мисията ОСАРТ и на международната организация на ядрените оператори ВАНО. Въпреки благоприятния извод от проверките в заключенията им се съдържаха и забележки за осигуряването на система за локализиране на авариите на III и IV блок, които вече са изпълнени. Френският енергиен гигант АЛСТОМ пое ангажимент да вземе български подизпълнители за строежа на два нови блока на площадката на ТЕЦ "Марица-изток 1", припомня "Сега".

Возят коли с влак до морето от 1 август, информира "Стандарт". Нова услуга за летовниците по българското Черноморие ще предлага БДЖ от 1 август. Компанията ще превозва леки автомобили със специализирани вагони по линиите от София до Варна и Бургас. Услугата е насочена към туристите, които искат да си спестят уморителния път, а и маршрутът ще им излезе по-евтино, обясниха от БДЖ. Цената за превоз на кола с малки габарити в едната посока е 24 лева до Бургас и 34 лева до Варна. От София вагоните за морската столица тръгват в 22,20 ч. и пристигат в 7,05 ч. Обратно влакът е в 22,10 ч. и са на Централна гара в 6,45 ч. За Бургас специалните вагони потеглят в 23,15 ч. и пътуват до 7,21 ч. По обратния маршрут се движат от 23,00 ч. и пристигат в столицата в 6,52 ч. Цената от София до Бургас за автомобил със средни габарити е 30 лева, а за по-големи коли - 43 лева.

15% данък печалба, ако се наемат безработни, съобщава още "Стандарт". Данък печалба да се намали за фирмите, които инвестират в райони с висока безработица. Предложението е на финансовото министерство и предстои да бъде одобрено от парламента. 15% вместо 23,5% ще плащат дружествата, на които 80% от машините и съоръженията са регистрирани в градове с много безработни. Това заяви зам.-министърът на финансите Гати ал-Джебури. Изискването е гаранция, че фирмите няма да могат да заобикалят закона. Промените ще влязат в сила от началото на 2003 г. За да се плаща по-ниският данък, всяка година броят на наетите служители в предприятието трябва да се увеличава с 10%. Купуването на автомобили на името на фирмата няма да се брои за инвестиция, обясниха от финансовото министерство. Въвеждането на нулев данък печалба бе една от основните точки в предизборната икономическа програма на кабинета Сакскобургготски.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

Две коли се удариха на кръстовище в Благоевград (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 8 минути

За щастие при инцидента няма пострадали

<p>&quot;Бях изнасилена. Имам бебе на два месеца&quot; (ВИДЕО)</p>

Бреме за цял живот: Предизвикателствата пред бездомните деца в Малави

Свят Преди 8 минути

Около 4000 деца в Малави живеят на улицата, сочи официална статистика

Жерар Депардийо

Арестуваха Жерар Депардийо по подозрения в сексуално насилие

Теми в развитие Преди 33 минути

Ситуацията с френската филмова легенда става все по-притеснителна

Провалена сексуална игра или убийство: Мистерията със смъртта на Гарет Уилямс от МИ6

Провалена сексуална игра или убийство: Мистерията със смъртта на Гарет Уилямс от МИ6

Любопитно Преди 39 минути

Разлагащият му труп е открит в заключена отвътре чанта, към кого водят следите

Фармацевти на протест: Софтуерен проблем засяга плащани от НЗОК скъпоструващи лекарства

Фармацевти на протест: Софтуерен проблем засяга плащани от НЗОК скъпоструващи лекарства

България Преди 49 минути

Общата сума, която не е изплатена на аптеки в Благоевград, възлиза на около 60 000 лева

AI прави приложенията на Meta неизползваеми

AI прави приложенията на Meta неизползваеми

Технологии Преди 56 минути

Поне така смятат някои експерти

Остров Груинард

Островът на смъртта или мястото, на което Англия тества бомба от антракс

Любопитно Преди 56 минути

Много от младите поколения не са и чували за остров Груинард... едно от най-зловещите места в Европа

Нея ли избра Тръмп за вицепрезидент: Застреляла хладнокръвно куче и коза

Нея ли избра Тръмп за вицепрезидент: Застреляла хладнокръвно куче и коза

Свят Преди 1 час

Кристи Ноем застреляла козата, защото била "гадна и злобна" и миришела "отвратително"

Дънки

Еднократното носене на дънки убива околната среда

Любопитно Преди 1 час

Ще повярвате ли, че е равносилно на изминаването на 6,4 км. с бензинов автомобил?!

Мъж изпочупи с дървена бухалка магазин в Берковица

Мъж изпочупи с дървена бухалка магазин в Берковица

България Преди 1 час

Нарушителят е установен и е задържан за срок до 24 часа

Откриха невзривена граната в нива в Кърждалийско, периметърът е отцепен

Откриха невзривена граната в нива в Кърждалийско, периметърът е отцепен

България Преди 1 час

Мястото е оградено с полицейска лента и се охранява непрекъснато от служители на РУ-Кирково

Талантливи и диви: Актьори, чийто избухлив нрав съсипа кариерата им

Талантливи и диви: Актьори, чийто избухлив нрав съсипа кариерата им

Любопитно Преди 1 час

Непостоянното поведение на тези звезди представлявал риск за безопасността на актьорския състав и екипа

Аварийна пързалка на Boeing се откъсна по време на полет в САЩ

Аварийна пързалка на Boeing се откъсна по време на полет в САЩ

Свят Преди 2 часа

След като прекарва само 33 минути във въздуха, самолетът каца на международното летище "Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк

"Множество куршуми в мозъка и сърцето": Труп на делфин намериха край Луизиана

"Множество куршуми в мозъка и сърцето": Труп на делфин намериха край Луизиана

Свят Преди 2 часа

Тормозът, нараняването, убиването или храненето на диви делфини е забранено в САЩ