0
л леком Австрия" има намерение да продължи навлизането си в пазара на Югоизточна Европа самостоятелно, без стратегически партньор, предаде сръбската агенция БЕТА, цитирана от вестник "Пари".

Още 4 фирми от областта на химическата промишленост се присъединяват към световната инициатива "Отговорност и грижа" - за непрекъснато подобряване на здравето, безопасността и състоянието на околната среда, съобщиха от пресслужбата на Българската стопанска камара. Сертификатите на фирмите ще бъдат връчени на тържествена церемония на 2 септември. Там ще се проведе и семинар на тема: "Комплексно предотвратяване и контрол на замърсяването.

40 млн. евро е спечелила България от взимането на заеми в евро през последните шест месеца, заради тенденцията за засилване на долара. Това заяви в интервю зам.-министърът на финансите Красимир Катев пред "Дарик радио". "България би могла за кратко време от 5-6 месеца да редуцира част от външния си дълг чрез изкупуване на брейди облигации, които са в размер на около 6 млрд. долара", заяви на пресконференция в петък финансистът Емил Хърсев, секретар на Българския съвет за капиталово формиране (БСКФ). Според него трябва да се намерят механизми страната ни да се освободи от т. нар. лоши дългове, натрупани до 30 март 1990 год. от брейди облигациите, цитира го "Дневник". Хърсев определи като много точна политиката на правителството за отстраняване на този нерегулярен пазарен инструмент.

Преките чуждестранни инвестиции в България за първите шест месеца на годината възлизат на 526,9 млн. долара, сочат предварителните данни на Българска народна банка (БНБ), оповестиха от пресцентъра на Агенция за чуждестранни инвестиции (АЧИ). Увеличението спрямо същия период на 2002 г. е в размер на 50,3%. По думите на Павел Езекиев, председател на АЧИ, само за този период преките чуждестранни инвестиции надвишават общите преки чуждестранни инвестиции за цялата 2002 г. За първите шест месеца на 2003 г. са изпълнени прогнозираните от агенцията 500 млн. долара преки чуждестранни инвестиции за 2003 г., без да се отчитат приходите от приватизация.

Започна изграждането на информационна система, която ще даде възможност големите фирми за недвижими имоти в страна да обменят данни онлайн, съобщи в петък шефът на фирма "Форос" и председател на Варненската асоциация "Недвижими имоти" (ВАНИ) Добромир Ганев. Той се срещна с журналисти по случай 10 години от създаването на "Форос". "Информационната система ще облекчи и клиентите", коментира Ганев пред "Дневник". "Те ще получават актуални и подробни данни за имотите, без значение от града. Засега в общата мултилистингова система са вързани само 2-3 столични фирми. До седмица се присъединяват и няколко големи брокера от Варна и Бургас. Целта е до една година да бъдат обхванати 15 от големите градове в страната с най сериозните фирми", допълни той.

1.3 млн. лв. като дарение ще получи Министерството на здравеопазването под формата на медикаменти за пациенти с белодробен и простатен карцином. "Дарението е от френската фармацевтична фирма "Авентис фарма" и ще бъде в полза на здравното ведомство", заяви генералният директор на фирмата д-р Антоний Тотев.

Нека сами да изкупим външния дълг да България, за да подкрепим държавата си. Тази идея лансира финансистът Емил Хърсев от името на Съвета за капиталово формиране, цитиран от "Сега". Родните бизнесмени са национално отговорни, те биха инвестирали пари за изкупуването на външния дълг, но и правителството трябва да ги подкрепи.

Как може да стане това са обяснили председателят на международния борд на съвета Ричард Ран, шефът на съвета от българска страна Кънчо Стойчев и други финансисти вчера на среща със Симеон Сакскобургготски. Премиерът подкрепя идеята и тя скоро ще стане част от държавната политика за редукция на външния дълг, подчерта Хърсев. Той е готов не само като бизнесмен да участва в изкупуването на борча, но и като гражданин да плати веднага частта на семейството си.

100 000 т жито, които държавата реши да пусне от резерва, не са достатъчни. Зърнената криза ще се задълбочава, понеже у производителите няма никаква пшеница, твърдят от Русенската земеделска камара. Планираният внос на допълнителни 100 000 т също няма да помогне особено, а цената ще продължи да пълзи нагоре, прогнозират земеделците. Според тях значително по-големи трудности предстоят при фуражите и животновъдите.

Търговците на дребно предвиждат известно покачване на цените, отбелязва "Сега". През август бизнесклиматът в сектора се подобрил с 2,2 пункта спрямо миналия месец. Търговците обаче очакват по-малко продажби и свиване на поръчките към доставчиците през идните 3 месеца, сочат правените от Националния статистически институт анкети. От ведомството на Александър Хаджийски като цяло отчитат сравнително благоприятна стопанска конюнктура за август. Общият показател на бизнесклимата остава без промяна.

Турция поиска да спрем контрабандата по границата, като предложи веднага да се свържат компютрите на пунктовете от двете страни на границата, писа "Стандарт". Така митничарите ще подават информация на минутата в "Капитан Андреево" за всеки камион, регистриран на "Капъкуле", а властите ще могат да проследят точно какви стоки влизат у нас. Турция вече е въвела системата и е готова веднага да ни предостави софтуера. Идеята за въвеждането на единната информационна система бе лансирана от турския министър на транспорта Бинали Йълдъръм пред българския му колега Николай Василев.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Промените в климата ще са 6 пъти по-скъпи от мерките

Технологии Преди 1 минута

Ограниченията изглеждат трудни, но ще са много по-евтини в дългосрочен план

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

Главчев разговаря с Марк Рюте, какво обсъдиха

България Преди 6 минути

Срещата бе по покана на премиера на Нидерландия в рамките на извънредното заседание на Европейския съвет в белгийската столица

"Съвършено чудовище": Кой е истинският Ханибал Лектър (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Съвършено чудовище": Кой е истинският Ханибал Лектър (ВИДЕО/СНИМКИ)

Любопитно Преди 53 минути

Ето каква е връзката между стажант по медицина, който убил приятеля си, и измислен сериен убиец

Доналд и Мелания Тръмп

Ще свидетелства ли Мелания в делото срещу Доналд Тръмп?

Любопитно Преди 1 час

Бившият държавен глава е първият в историята на САЩ, изправян пред съдебен процес

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Предупреждение за цунами след изригването на вулкана Руанг в Индонезия

Свят Преди 1 час

Повишената степен на тревога бе обявена в сряда вечер

"Не се страхувам да умра": Шест пъти, когато лошото предчувствие се сбъдва

"Не се страхувам да умра": Шест пъти, когато лошото предчувствие се сбъдва

Любопитно Преди 1 час

Разтърсващите истории може да прочетете в следващите редове

Земетресение от 4,7 по Рихтер стресна жителите на турския град Токат

Земетресение от 4,7 по Рихтер стресна жителите на турския град Токат

Свят Преди 1 час

Епицентърът му е бил в град Сулусарай на дълбочина 10 км

Бъдещето на ЕС: Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната

Бъдещето на ЕС: Обединение на пазара за телекомуникации, реформи в енергетиката и отбраната

Технологии Преди 1 час

Какво сочи доклад, поръчан от EС за конкурентоспособността

<p>Борисов: От служебните кабинети президентът&nbsp;правеше цели партии</p>

Борисов: Помня ярките политически лица в служебните кабинети, от тях Радев правеше цели партии

България Преди 1 час

Сред тях Янаки Стоилов, Крум Зарков, Весела Лечева, цялото БСП се изсипваше в служебните правителства, заяви лидерът на ГЕРБ

Даниел Митов е готов да поеме поста на външен министър

Даниел Митов е готов да поеме поста на външен министър

България Преди 2 часа

Това заяви самият той пред журналисти в парламента

Сериозни предизвикателства и напрегнати моменти в „Шеф под прикритие“

Сериозни предизвикателства и напрегнати моменти в „Шеф под прикритие“

Любопитно Преди 2 часа

Проблеми в комуникацията и обучението очакват мениджъра в новия епизод на предаването – този петък от 22:00 ч. по NOVA

На 19 април вестник „Мач Телеграф“ отново с уникален подарък към читателите си

На 19 април вестник „Мач Телеграф“ отново с уникален подарък към читателите си

Любопитно Преди 2 часа

Официален стикер албум Уефа евро 2024 на topps опакован с вестника

10 съвета как да намалим разхода на гориво

10 съвета как да намалим разхода на гориво

Технологии Преди 2 часа

Ето няколко полезни експертни съвета, за да намалите болката при посещение на бензиностанцията

От ПП-ДБ настояват за извънредно заседание на НС

От ПП-ДБ настояват за извънредно заседание на НС

България Преди 2 часа

На него партията призовава да бъде разгледан докладът на временната комисия за договора между „Булгаргаз“ и „Боташ“