0
Работодателите бягат от браншовите съюзи, пише ДНЕВНИК. Работодателите масово напускат браншовите организации, защото не са съгласни да увеличават заплатите под натиска на синдикатите, с които сдруженията преговарят. Такива случаи има в металургията, в добивната индустрия, в леката, в хранително-вкусовата промишленост.

Чуждестранни инвеститори пък се съпротивляват на браншовото договаряне между работодатели и синдикати, защото не желаят някой друг да поема отговорност от тяхно име и изтъкват като довод високото заплащане в своите предприятия. Това съобщиха представители на работодателски и синдикални организации на дискусия около принципите на колективното трудово договаряне.

Досега колективни трудови договори има в 63 отрасъла и профсъюзите настояват действието им да се разпростре върху всички предприятия от тях независимо от това дали собствениците им членуват в браншови съюзи.

Тази възможност е предвидена в Кодекса на труда. Непреодолими противоречия пречат договори да има в химическата и нефтопреработвателната промишленост, машиностроенето и военнопромишления комплекс.

Инвеститори от САЩ търсят терени край морето. България трябва да продължи да намалява данъците, но най-важният проблем за разрешаване остава корупцията в съдебната система. Това заяви във Варна председателят на надзорния съвет на Българския съвет за капиталово формиране Ричард Ран.

Известният икономист беше във Варна като представител на три групи инвеститори от САЩ и Каймановите острови и сподели, че оглежда терени за строеж на луксозен туристически комплекс.

"Убеден съм, че до 50 години повечето българи ще живеят до морето", прогнозира експертът. На Ран бяха показани терени до Бяла и в община Аврен, около комплекс Камчия. Докладът му до инвеститорите щял да бъде много позитивен. Вече липсвало философстването и идеологизирането в България, всички говорели конкретно.

МВФ не позволи харченето за пътища, информира ДНЕВНИК. Международният валутен фонд (МВФ) се е договорил с правителството разходването на средствата от бюджета, предвидени по настояване на Ахмед Доган за строежа на пътища и магистрали, да започне късно през 2004 г., когато ще е сигурно, че макроикономическата среда е стабилна и рисковете, които стоят пред икономиката, са овладени.

На заключителна пресконференция ръководителят на мисията Джералд Шиф представи резултатите от четвъртия преглед по споразумението с МВФ.

Отлага се харченето на отделените 500 млн. лв., които правителството записа "под черта" в бюджета за следващата година. Първоначалната идея беше с тези средства да се увеличи капиталът на държавното дружество "Автомагистрали", което да финансира инвестициите в пътищата. За отпускането на пари за строителство на пътища и магистрали настоява лидерът на ДПС Ахмед Доган.

"Ние виждаме нуждата от разходи за инфраструктура, но искаме да се уверим, че те се правят по най-ефективния начин и че се вписват в цялостния план на правителството за запазване на макроикономическата стабилност", подчерта Шиф.

Догодина правителството да бъде задължено да поддържа фискален резерв от минимум 2,5 млрд. лв. Това предложение на финансовото министерство бе разгледано от бюджетната комисия, информира СЕГА. Депутатите одобриха проект на левицата, който предвижда в закона за устройството на държавния бюджет да се опише какво представлява фискалният резерв и как трябва да се управлява.

По настояване на МВФ БНБ трябва да въведе четири мерки за затягане на кредитирането и на контрола върху банките. Това стана ясно вчера след края на поредната мисия на фонда у нас. До февруари централната банка ще разшири кредитния регистър, като впише в него всички раздадени заеми.

Сега на отчет се водят само кредитите в размер над 10 000 лв. Така банките ще могат да следят всеки кандидат за кредит дали има други заеми, в какъв размер са и обслужва ли ги редовно. "Не би трябвало това да затрудни получаването на кредити. Просто банките по-отблизо ще следят кой какви кредити е изтеглил и дали е рисков клиент", коментира управителят на БНБ Иван Искров.

Внасят брашно без мито от догодина, пише СЕГА. Земеделското министерство предлага от 1 януари до новата зърнена реколта да се разреши безмитен внос на брашно. Подобни облекчения се предвиждат също за вноса на царевица и на ечемик. Това обяви вчера зам.-министърът на земеделието Бойко Боев на организираната в БСК дискусия за зърнения проблем.

"Аз съм голям скептик по отношение на свалянето на митото на брашното. Подобни стъпки предприемат страни като Сомалия", коментира изпълнителният директор на Софийската стокова борса Христо Миленков. Сега в големите складове има около 382 000 т зърно, а Държавният резерв може да извади още 100 000 т.

"Голяма част от тази пшеница не е купувана на цени от 300 лв., а чрез фючърсни сделки още през август-септември. Всички обаче чакат по-високи цени и няма сила, която да ги застави да извадят зърното на пазара", коментира Боев.

Провал на преговорите за акциза на газа, пише СТАНДАРТ. Над 600 таксиметрови шофьори протестираха в София срещу по-високия акциз на пропан-бутана, който се въвежда от догодина. Това стана, след като браншовиците не постигнаха съгласие с финансовото министерство за намаляване на ставката.

Представители на бранша се срещнаха вчера рано сутринта с министър Милен Велчев. Но излязоха недоволни от срещата и обясниха, че разговорите ще продължат. Миналата седмица Велчев заяви, че акцизът ще бъде намален. Но таксиджиите настояват въобще да няма увеличение. Към 14 часа вчера 600 таксита и 25 газовоза започнаха протестното шествие в София, което се събра пред парламента.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Подуправителите на БНБ: Отговорността е на Румен Радев

Подуправителите на БНБ: Отговорността е на Румен Радев

България Преди 1 минута

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 47 минути

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 1 час

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 1 час

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 1 час

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 1 час

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 2 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 2 часа

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 2 часа

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 2 часа

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 3 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 3 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 3 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя