0
и изо 400 млн. компенсаторки изтъргувани на БФБ досега" е едно от заглавията в "Пари". Равносметката за шестмесечния период на търгуване на компенсаторните инструменти на БФБ-София от 2 септември досега е 398 милиона изтъргувани записи и бонове по номинал при средна цена около 24 стотинки за лев, съобщи изпълнителният директор на БФБ-София Георги Драйчев. Общо компенсаторните инструменти са за 865 млн. лв. по номинал според регистрацията им в Централния депозитар. Едва 94 млн., или малко над 1/10, са използвани досега за плащания и вече са занулени в рeгистъра на депозитара. От тях 80% са употребени в борсовата приватизация. Почти 170 млн. от компенсаторките в момента са събрани в брокерски къщи и банки, останалите книжа са на първособствениците или у физически лица, които инвестират в тези инструменти.

Корупцията в България е с тревожни размери, пише още "Пари". Корупцията в България е с тревожно големи размери, тази ситуация е ненормална в едно демократично общество. Това каза вчера на чист български език зам.-посланикът на САЩ у нас Родерик Мур пред международната конференция на тема "Роля и взаимодействие на върховните одитни институции с други органи в борбата срещу измамите и корупцията", която продължава днес в столичния хотел "Шератон". Бях смаян да чуя от най-висш служител на съдебната система, който повтори пред мен, че корупцията в България е държавна политика, цитира Мур. Съдебните институции не работят, те не наказват корумпираните държавни служители, не съм чул голямо дело за корупция, заяви още той. Би било добре да уточним кой е този висш магистрат, така коментира пред журналисти правосъдният министър Антон Станков. България има проблем с корупцията и това е проблемът по наказването й. Този проблем трябва да бъде решен от съдебната система, смята Станков.

Двама останаха в надпреварата за шеф на здравната каса, информира още "Пари". В четвъртък ще стане известно името на новия изпълнителен директор на здравната каса, съобщи шефът на УС на касата Кирил Ананиев. Изборът ще бъде направен между д-р Димитър Петров, ексдепутат от СДС и настоящ съветник на шефа на парламентарната здравна комисия доц. Атанас Щерев, и д-р Дечо Дечев, бивш зам.-шеф на касата. Третият кандидат, финансистът на болницата на проф. Чирков "Св. Екатерина" Андрей Марков, се отказа от битката и обяви, че конкурсът е предрешен и политически манипулиран. Забавянето на избора Ананиев аргументира с тридневния срок, в който комисията трябва да внесе предложението си в УС, а той да го гласува.

Френски компании могат да строят втори Дунав мост, съобщава "Дневник". Консорциуми от френски и български компании да участват в търговете за строежа на втори Дунав мост при Видин - Калафат. Това предложи зам.-министърът на транспорта и съобщенията Красимира Мартинова на държавния секретар по транспорта и морето Доминик Бюсиро. Мартинова е на посещение в Париж. Френската агенция през миналата година отпусна помощ от 5 млн. евро за изграждането на новия мост. Френската страна даде 500 000 евро за извършване на бързо предпроектно проучване от компанията ВСЕОМ. В края на миналата година транспортното министерство и Европейската комисия избраха испанско-британки консорциум за консултант за строителството на моста. Програмата ИСПА на ЕС ще отпусне пет милиона евро за финансиране на дейността му.

Виктор Папазов поведе в наддаването за финансовия надзор, информира още "Дневник". Кандидатите за председател на Комисията за финансов надзор ще бъдат изслушани в сряда на заседание на парламентарната бюджетна комисия. Това стана известно след съвместното заседание на парламентарните групи на НДСВ и ДПС късно във вторник. Интервютата, на които кандидатите ще представят концепциите си, ще се проведат днес, заяви председателят на комисията Иван Искров. В четвъртък имената ще се разглеждат отново на съвместно заседание на групите от парламентарното мнозинство и ще се гласуват в пленарна зала, а в петък списъкът на седемте членове ще се обнародва в Държавен вестник. Съгласно закона Комисията за финансов надзор ще започне работа от 1 март. Шортлистата от кандидати включва Апостол Апостолов, Бистра Илкова и Виктор Папазов. Депутатът от НДСВ Димитър Ламбовски заяви, че е против принципа ръководството на групата да предлага кандидатурите и след това те да се разглеждат от народните представители.

НИКМИ ще строи ВИП квартал в София, пише също "Дневник". Строителната компания НИКМИ ще изгради ВИП квартал в местността Камбаните в София, съобщи Ирен Станева, шеф на отдел "Продажби" в дружеството. Инвестицията се оценява на около 8 млн. евро. Селището ще се строи върху 100 декара, които са собственост на НИКМИ. Предвижда се да бъдат изградени около стотина еднофамилни къщи, всяка със собствен двор. Постройките ще бъдат три типа - самостоятелни, къщи близнак и пет, залепени една до друга. Всеки дом ще бъде с не по-малко от 200 квадратни метра разгърната застроена площ и ще разполага със самостоятелен двор от 450 кв. м. ВИП кварталът ще има собствена инфраструктура. Ще се построят ресторант, търговски център, тенис кортове, басейн, улици, детски площадки. Селището ще бъде оградено и ще има денонощна охрана.

Над 650 души говориха в Интернет с Велчев, съобщава "Сега". Над 650 души се регистрираха за участие в първия Интернет чат на финансовия министър Милен Велчев вчера. Зададени му бяха над 1000 въпроса, но министърът отговори само на 101 в единия час, в който продължи разговорът. Участниците се вълнуваха от операциите за външния дълг, за приватизацията, за дейността на "Краун ейджънтс", от нивото на корупцията, възможностите за реализация на младите специалисти в страната както и от личния живот на министъра.

Книжата на "Овергаз" излизат на свободния пазар, информира още "Сега". Предстои регистрация на облигациите на "Овергаз" в Централния депозитар и вторичното им предлагане на фондовата борса, съобщиха вчера от компанията. Това означава, че те вече могат да бъдат купувани от всички желаещи, а не само от институционални инвеститори. При емитирането им на 8 ноември миналата година бе обещано физическите лица, притежатели на такива облигации, да имат преференции при газифициране на домовете си. Емисията корпоративни облигации е за 20 млн. лв., по-голямата част от тях бяха изкупени още на зелено, съобщиха инвестиционни посредници по време на емитирането им.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 19 минути

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 2 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 4 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 5 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 5 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 5 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 5 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 6 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 6 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Снимката е илюстративна

Яйца, агнешко, козунаци: Рисковете за здравето, които крият богатите трапези по Великден

Любопитно Преди 6 часа

Преяждането може да дове­де до неприятни последс­твия, казва токсикологът от ВМА доц. Людмила Нейкова

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 7 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 7 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 8 часа

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 8 часа

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Путин присъства на празничната литургия за Възкресение (СНИМКИ)

Свят Преди 8 часа

Тя бе отслужена от от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Кола се вряза в оградата на Белия дом

Свят Преди 9 часа

Шофьорът е загинал, веднага са задействани протоколите за сигурност