0
Ел л Кюлев придоби ДЗИ срещу 21,5 млн.евро, съобщава "Дневник". "Контракт София" ООД е официалният вече собственик на ДЗИ. Във вторник надзорният съвет на Агенцията по приватизация одобри договора за продажба на 80% от капитала на държавния застраховател. Контролираното от собственика на "Росексимбанк" Емил Кюлев дружество ще трябва да плати изцяло в брой на държавата 21,522 583 млн. евро. Както се очакваше, размерът на доверителната сметка, в която се заделя част от цената на сделката, ще е 20%, или 4,3 млн. лв. Тя ще бъде открита за една година в Ситибанк и със средствата по нея ще се компенсира купувачът, ако бъдат установени допълнителни задължения на дружеството. Предвижда се 30% от цената да бъде внесена в деня на подписването на договора за продажба, а останалите 50% - до 30 календарни дни. Според източници от АП подписването ще се състои най-рано в началото на следващата седмица.

Близки до ВИС взеха общинските паркинги в София, информира още "Дневник". Общинските паркинги и гаражи в София вече са изцяло собственост на хора, близки до бившата групировка ВИС, след като в понеделник Столичната агенция за приватизация продаде чрез търг дела на общината в "Паркиране и гаражи" АД. Пакетът от акции, които представляват 13,286% от капитала на общината в дружеството, беше купен за 301 000 лева от "Абоба 2000" ООД, чийто собственици са Светлана и Красимир Каменови. Светлана Каменова е член на ръководството на "Паркиране и гаражи", Красимир Каменов е съдружник с Методи Методиев, известен като Мето Илиенски, в "Арена 2001" ООД. Публикации в пресата през последните дни цитират източници от МВР, според които една от най-мощните наркогрупи у нас се ръководи от близкия до бившата ВИС Мето Методиев - Илиенски. Полицейските служители обясняват, че прякорът идвал от стоковата борса Илиянци, където Мето контролирал контрабандните стоки.

Саудитски бизнесмени ще изтеглят стотици милиарди долари от САЩ, пише още "Дневник". Най-богатите инвеститори на Саудитска Арабия са на път да изтеглят милиарди долари от Съединените щати, съобщи вестник "Дейли телеграф". Според изданието мярката ще бъде предприета в знак на протест срещу обвиненията на Вашингтон, че Рияд е подкрепял финансово Осама бин Ладен и водената от него терористична организация "Ал Кайда". Миналата седмица роднините на близо 900 американци, загинали при атаките от 11 септември подадоха съдебен иск срещу трима членове на саудитската кралска фамилия. Делото, което ще се гледа във вашингтонски съд, е за щети в размер 100 000 милиарда долара. Сред ответниците е министърът на отбраната на Саудитска Арабия принц Султан бин Абд ал Азиз ал Сауд.

Шефовете на "Булгартабак" тайно обсъждат приватизацията, пише "Пари". Вицепремиерът Николай Василев изненадващо свика вчера заседание на съвета на директорите на Булгартабак, съобщи пресслужбата на Министерството на икономиката. На него са присъствали и шестимата членове на съвета - Румен Порожанов, Калоян Нинов, Георги Костов, Георги Попов, Валентин Груев и Митхат Метин. Дневният ред включвал четири точки, свързани със сделката за приватизация на холдинга. Бордът на директорите е запознал Василев с одита за 2001 г., извършен по Международните счетоводни стандарти.

Акредитираме шест агенции за европарите, информира още "Пари". До 2004 г. България трябва да акредитира шест изпълнителни агенции в Брюксел, предвижда концепция за разширена децентрализация на предприсъединителните фондове. Целта е ефективно усвояване на средствата, което сега е забавено.

"Росбулгартабак" първи се споразумя с КНСБ за тютюните и заетостта, гласи друго от заглавията в "Пари". Руският консорциум "Росбулгартабак", един от четирите кандидат-купувача на 80% от "Булгартабак холдинг", бе първият, който подписа предложената от КНСБ спогодба, съдържаща социални ангажименти за бъдещия собственик. В присъствието на нотариус парафите си под документите вчера положиха българският пълномощник на консорциума Тихомир Трендафилов и шефът на синдиката на тютюноработниците към КНСБ Коста Божинов. Така на практика "Росбулгартабак" поема ангажимент, в случай че бъде избран за купувач на холдинга, да запази същия брой работни места към момента на приватизацията, да изкупува 47 000 тона тютюн годишно, да осигури производството на 50 000 тона цигари и да спазва стриктно браншовия колективен договор. В 90% социалните параметри, които сме поставили пред всички кандидати, се покриват, заявява пред вестника Коста Божинов. Изключение правят само "Тобако кепитъл партнърс", които първоначално са отказали такова споразумение, но три дни след срещата с КНСБ от "Дойчебанк-Лондон" са дали съгласието си за него.

Обмяната на валута ще приключва с подпис на клиента, информира "Сега". Сделките по обмяна на валута ще се считат за приключени едва след като клиентът е получил парите си и е сложил подпис под бордерото или разширения фискален бон, който му е издало обменното бюро. Това предвиждат промените в наредбата за дейността на сарафите, които са публикувани във вчерашния брой на "Държавен вестник". Те ще влязат в сила след три дни. Досега всяка сделка за обмяна на валута се считаше за приключила, след като клиентът фактически получи валутата или левовете от обменното бюро. Въвеждането на подписа е предложено от Главна данъчна дирекция заради оплакванията на клиенти, уточниха вчера от ведомството на Николай Попов. Занапред при валутна обмяна, ако дадено лице установи, преди да подпише бордерото, че сумата е изчислена по различен от обявения курс, може да поиска парите да му бъдат върнати. Касиерът няма основание да откаже връщането на парите, защото след като бордерото не е подписано, все още сделка няма, обясниха данъчните.

Плащанията по външния дълг през първото полугодие възлизат на 473,3 млн. долара, сочат официалните данни на финансовото министерство, цитирани от "Сега". От тях погашенията по главници са 296,9 млн. долара. Най-големи суми са платени към МВФ, кредиторите от Парижкия клуб и по държавногарантираните заеми. 106,8 млн. долара е стойността на получените нови заеми от началото на годината до края на юни. В средата на годината външният дълг е възлизал на 8644,2 млн. евро. Държавният дълг е бил 8116,5 млн. евро, а държавногарантираният - 527,8 млн. евро.

Кабинетът гледа утре спорния закон за далекосъобщенията, съобщава още "Сега". Програмата "Глобална инициатива за политика в Интернет" е депозирала възражение в Министерския съвет срещу намерението в четвъртък кабинетът да приеме проекта на нов закон за далекосъобщенията. Това съобщи вчера координаторът на програмата за България Вени Марковски. В писмото се предлага Министерският съвет да осигури поне шест седмици за реално публично обсъждане на законопроекта и за прецизиране на текстовете му, преди той да поеме към парламента. Конкретните възражения в случая са срещу намерението лицензирането на Интернет да се вкара направо в закона.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Срещат се приятели. - Защо обикаляш така? - Търся сина си. Няма го в интернет клубовете, и в кафето, в дискотеката също. - Може да…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Огнената Никол напусна Hell’s Kitchen на крачка от финала

Огнената Никол напусна Hell’s Kitchen на крачка от финала

Любопитно Преди 3 часа

Тя e ексклузивен гост в подкастa “Кухнята след Ада”

<p>Изтеглят COVID ваксината на &quot;АстраЗенека&quot; в световен мащаб, ето защо</p>

Изтеглят COVID ваксината на "АстраЗенека" в световен мащаб

Свят Преди 3 часа

Според изчисленията разпространението на ваксината е спасило живота на 6,3 милиона души по света

Русия ще се бори с "фалшификацията на историята от Запада"

Русия ще се бори с "фалшификацията на историята от Запада"

Свят Преди 5 часа

"Колективният Запад използва фалшификацията на историята като оръжие в информационната война", смята Путин

Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на столицата

Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на столицата

България Преди 5 часа

Новината бе съобщена на Facebook страницата на ЕЦТП

Страните от ЕС се договориха за приходите от замразените руски активи

Страните от ЕС се договориха за приходите от замразените руски активи

Свят Преди 5 часа

"Тези пари ще послужат за военната отбрана и възстановяването на Украйна", заяви белгийското председателство в "Екс"

<p>Петков: Ако ГЕРБ се отърве от захвата на Пеевски, ние можем да говорим с тях</p>

Кирил Петков: Ако ГЕРБ се отърве от захвата на Пеевски, ние можем да говорим с тях

България Преди 6 часа

Петков, който е и водач на листата на партията в Перник на предстоящите избори, присъства на среща със симпатизанти

<p>Зеленски: Ако това не е нацизъм, кое е?</p>

Зеленски сравни битката с Русия с борбата срещу нацистка Германия

Свят Преди 6 часа

Коментарът му е по повод годишнината от края на Втората световна война в Европа

<p>Втори ден протест: Граждани недоволстват от новата организация на движението в София (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Втори ден протест: Граждани недоволстват от новата организация на движението в София

България Преди 6 часа

Протестиращите скандират "Оставка!" и свалят доверието си от кмета на Столична община Васил Терзиев

Майката на убития Пейо Пеев пред NOVA: Той умря, даде живота си, за да защити детето си

Майката на убития Пейо Пеев пред NOVA: Той умря, даде живота си, за да защити детето си

България Преди 7 часа

Близки и приятели на убития Пеев излязоха на протест пред Съдебната палата

Борисов: Тагарев и Рашков бяха ключови за ПП, а сега са изпаднали от листите

Борисов: Тагарев и Рашков бяха ключови за ПП, а сега са изпаднали от листите

България Преди 7 часа

Във финансите катастрофата е огромна, парите ги няма, категоричен е лидерът на ГЕРБ

Великобритания ще експулсира руския аташе по отбраната

Великобритания ще експулсира руския аташе по отбраната

Свят Преди 7 часа

"Той е недеклариран служител на военното разузнаване“, каза пред парламента британският министър на вътрешните работи

<p>Агенция &quot;Митници&quot; и НАП с физическа инвентаризация в &quot;Лукойл&quot;</p>

Агенция "Митници" и НАП с физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл"

България Преди 7 часа

Това съобщи служебният премиер Димитър Главчев

Коалиция „Неутрална България“

Коалиция „Неутрална България“

Избори 2 в 1 Преди 7 часа

Коалиция „Неутрална България“

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Избори 2 в 1 Преди 8 часа

Партия „Български съюз за директна демокрация“

Партия „За велика България“

Партия „За велика България“

Избори 2 в 1 Преди 8 часа

Партия „За велика България“

<p>Визита на бивш ирански президент в Унгария възмути Израел, ето защо</p>

Визита на бивш ирански президент в Унгария възмути Израел

Свят Преди 8 часа

Според израелското посолство това е "сериозна обида" към паметта на близо 600 000 унгарски евреи