0
е евник" излиза със заглавие "Поредно прахосване на средства от бюджета". Правителството похарчи 448,5 млн.лв. от очакваните 500 млн.лв. преизпълнение на бюджета по следния начин: 100 млн.лв. за НОИ за коледни добавки за пенсиите, 139,1 млн.лв. за неразплатени разходи на общините, 18 млн.лв. за Министерството на финансите, 30 млн.лв. на агенция "Пътища", 24,1 млн.лв. за Министерството на образованието. Част от излишъка е отпусната още преди време - 55 млн.лв. за болниците, 12 млн.лв. за БДЖ, 32 млн.лв. за изкупуване на 200 000 тона зърно, 34,3 млн.лв. за агенция "Пътища" и 4 млн.лв. за МВР. При наличие на средства ще се отпуснат и 130 млн.лв. за 13-а заплата в бюджетната сфера.

Нова агенция ще засили рекламата на туризма, пише още "Дневник". От 2003 г. към Министерството на икономиката ще заработи нова Изпълнителна агенция за национална туристическа реклама и информация, която освен да представя България зад граница, ще трябва да изгради още резервационна система и национална електронна мрежа и верига от бюра туристическа информация. Това се посочва в устройствения й правилник, публикуван в последния брой на "Държавен вестник". Зам.-министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов настоява пред Министерството на финансите за бюджет от 20 млн. лева за туристическа реклама на България, при положение че за тази година са предвидени около 5 млн. лева. Агенцията, която ще има право и на приходи от собствена дейност, ще изпълнява програмата за реклама, приета от Националния съвет по туризъм.

Пазарът очаква ЕЦБ да свали лихвите в четвъртък, информира още "Дневник". Добрите новини за американската икономика от изминалата седмица се материализираха в подкрепа за долара, като курсът долар/евро трайно се задържа под паритетното съотношение. Обхватът на размяната между двете основни валути обаче беше сравнително тесен - малко под един цент. Търговията остана слаба в края на седмицата заради празнуването на Деня на благодарността в САЩ и негативния отзвук от атентатите в Кения. Щатската валута успя да пробие в четири поредни дни под психологическия праг от 0,9900 долара за евро, но пазарният отпор връщаше бързо курса над това ниво, сигнализирайки, че еврото все още има сили да задържи завоюваните си позиции.
Максимумът на курса беше в понеделник при 0,9970 долара за евро, а минимумът - в сряда при 0,9874. Падащият за шести пореден месец индекс IFO на бизнес климата в Германия и повишението на потребителските очаквания в САЩ (измерени чрез индекса на Мичиганския университет) натежаха в полза на долара в средата на седмицата.
Като цяло от щатската макроикономическа статистика лъхаше оптимистичен тон и напълно в реда на нещата доларът пое позитивите върху себе си. Непредвидените атентати в Кения обаче успяха да ограничат потенциала за прогрес на долара, а непрекъснатите заплахи от САЩ към Ирак продължават да бъдат обица на ухото за всеки, който изпитва симпатии към "зелените пари".

Японска банка отпуска заем за ТЕЦ "Марица-изток" 2, съобщава още "Дневник". Японската банка за международно сътрудничество ще отпусне заем от 230 млн. долара за изграждането на нова 700-мегаватова мощност в ТЕЦ "Марица-изток" 2, съобщи енергийният министър Милко Ковачев. В края на миналата седмица представители на японската компания "Мицуи" връчиха писмо за намерение за осъществяване на реконструкцията на първите четири блока на централата. Проектът ще стартира през 2003 г. и ще включва изграждане на сероочистващи инсталации и увеличаване на живота на блоковете поне с шест години. Сега четирите блока са фактически пред извеждане от експлоатация, а реконструкцията на 2-ри се оказва неуспешна след множеството аварии.

"Русалка" в несъстоятелност заради дългове към СИБАНК, алармира "Пари". Във Варненския апелативен съд СИБАНК спечели делото за обявяване на дружество "Каварна турист" - част от АКБ корпорация, преди регистрирано като "Русала" АД, в неплатежоспособност, научил вестникът. Банката поиска несъстоятелност за фирмата заради неизплатен дълг от 3 млн. швейцарски франка.
Искът е подаден още на 13 януари 2001 г. в Добричкия окръжен съд, който тогава го отхвърли с мотив, че вземанията на банката не са предявени в законния 6-месечен срок от обявяването на фирмата в приватизация и СИБАНК не е заявила вземанията си като кредитор по силата на чл. 6а от закона за приватизация. Банката обжалва в Апелативния съд във Варна. От Добричкия съд съобщиха, че параграф 6а от закона за приватизация не се прилага при дружества, раздържавени чрез масова приватизация, и признаха, че дружеството има дълг и той трябва да се погаси към банката.
Предприемаме необходимите мерки по стар дълг, съобщиха от СИБАНК и потвърдиха, че ще продължат да си търсят вземането.

Сенчестата икономика у нас е 36%, съобщава още "Пари". Изданието цитира данни на чужди анализатор, според които в България делът на сивата икономика е 36% от БВП за 2000-2001 г., а през последните десет години увеличението е 9%. В Германия скритият бизнес е 16%, а средно за Централна и Източна Европа - 29%. В западните държави този процент е 5-10%.
Проучванията на европейските експерти показват, че има тясна връзка между данъчната и осигурителната тежест и сенчестата икономика. Бизнесът разчита държавата да защити тези, които работят на светло и си плащат данъците. Около 100 млн.лв. са източени от началото на годината с измами по ДДС.
България ще подпише със САЩ меморандум за сътрудничество при разкриването на финансови престъпления, пране и фалшифициране на пари и финансови документи, съобщи ген. Бойко Борисов. МВР е посочило схемата и начините за източване на средствата. Оказва се обаче, че НСБОП успява да запуши само 30-40% от каналите на контрабандата, откъдето главно се финансира сивата икономика. Социологическо изследване сочи, че 68% от оборотите в услугите не се отчитат, а 22% от гражданите никога не получават касова бележка, когато си купуват алкохол и цигари. Това са акцизни стоки и държавата губи много.

"Балкан" фалира, преди новият превозвач да полети, пише още "Пари". Най-рано в сряда ще може да бъде извършен първият полет на "Балкан Ер Тур" по маршрута София-Лондон-Франкфурт-Берлин, обявиха от транспортното министерство. Тогава ще започне и продажбата на билети за полетите на новата авиокомпания. На 5 декември има още един маршрут: София-Мадрид-Тел Авив, а на 6-и: София-Брюксел-Рим. Вчера самолетът на "Хемус Ер" излетя навреме за Лондон, а до Тел Авив - с три часа закъснение.
Компанията може да обслужва редовните полети само до понеделник, съобщи пресаташето на "Балкан" Виктор Меламед. Самолетите на "Хемус Ер" са "Ту-154" и може да възникнат проблеми с чуждите въздухоплавателни администрации и летища, защото по тези дестинации са летели двата боинга на "Балкан", категоричен бе той. Не е ясно дали до сряда "Балкан Ер Тур" ще получи всички разрешителни от въздухоплавателните администрации, с които "Балкан" има двустранни договори. Не са наети и повече от служителите, които ще обслужват самолетите. Излезе решението на съда, с което новата авиокомпания увеличи капитала си от 160 000 лв. на 30,160 млн.лв.

"Сега" излиза със заглавие "Въвеждат петгодишен налог върху горивата?". Нова надбавка върху цената на всички горива с изключение на ядрените се въвежда с нов закон за енергийната ефективност, чието обществено обсъждане започва тази седмица, преди проектът да влезе в Министерския съвет. Размерът на надбавката не е уточнен. Условията, при които вносителите и производителите на конвенционални горива ще я плащат, ще се определи с наредба на Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР). Тази надбавка ще се плаща пет години след като законът влезе в сила и ще се трупа в специален фонд "Енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници". В проекта не е уточнено дали става въпрос само за твърдите или за всички горива. Това означава, че надбавката е предвидена за нефта, газа, въглищата, кокса, мазута и всичко останало.

Данъците за имотите без лихва до днес, напомня "Сега". Днес е крайният срок за плащане на последната, четвърта вноска по данъците за недвижимите имоти за тази година. Това припомниха от данъчната администрация. Ако срокът не бъде спазен, върху дължимата сума ще се начислява лихва за всеки ден просрочие. Годишната лихва е в размер на основния лихвен процент плюс 10 пункта, а на ден се начислява по 1/360 част. Данък сгради и такса смет могат да се платят в брой в данъчната служба, по банков път или чрез пощенски запис.

Акции от курорта "Св.св. Константин и Елена" излизат от днес на борсата, информира още "Сега". От днес кандидатите за курорта "Св.св. Константин и Елена" могат да наддават с компенсаторни книжа за акции от дружеството. Пробно на Българска фондова борса - София, се предлагат 5% при начална цена 380 лв. за акция. Държавата реши 72-процентния остатъчен дял да се търгува с компенсаторки.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

AI прави приложенията на Meta неизползваеми

AI прави приложенията на Meta неизползваеми

Технологии Преди 9 минути

Поне така смятат някои експерти

Остров Груинард

Островът на смъртта или мястото, на което Англия тества бомба от антракс

Любопитно Преди 9 минути

Много от младите поколения не са и чували за остров Груинард... едно от най-зловещите места в Европа

Откриха невзривена граната в нива в Кърждалийско, периметърът е отцепен

Откриха невзривена граната в нива в Кърждалийско, периметърът е отцепен

България Преди 53 минути

Мястото е оградено с полицейска лента и се охранява непрекъснато от служители на РУ-Кирково

Талантливи и диви: Актьори, чийто избухлив нрав съсипа кариерата им

Талантливи и диви: Актьори, чийто избухлив нрав съсипа кариерата им

Любопитно Преди 1 час

Непостоянното поведение на тези звезди представлявал риск за безопасността на актьорския състав и екипа

Аварийна пързалка на Boeing се откъсна по време на полет в САЩ

Аварийна пързалка на Boeing се откъсна по време на полет в САЩ

Свят Преди 1 час

След като прекарва само 33 минути във въздуха, самолетът каца на международното летище "Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк

"Множество куршуми в мозъка и сърцето": Труп на делфин намериха край Луизиана

"Множество куршуми в мозъка и сърцето": Труп на делфин намериха край Луизиана

Свят Преди 1 час

Тормозът, нараняването, убиването или храненето на диви делфини е забранено в САЩ

"Спи в животински трупове и яде суров черен дроб": 7 актьори, които преминаха границите

"Спи в животински трупове и яде суров черен дроб": 7 актьори, които преминаха границите

Любопитно Преди 1 час

Кои са актьорите, които истински се вживяват в ролите си, четете в следващите редове

Колко струват тестовете за коклюш и могат ли да дадат фалшив резултат

Колко струват тестовете за коклюш и могат ли да дадат фалшив резултат

България Преди 1 час

Диагнозата се поставя както в зависимост от клиничната картина, така и при потвърждение с лабораторни изследвания

Украински танк в района на град Часов Яр обстрелва руски позиции, 29 февруари 2024 година

Унищожават "всичко, което се движи в посока на града“: Яростната битка за Часов Яр

Свят Преди 1 час

Руските войски се опитват да превземат Часов Яр в Донецка област преди 9 май

<p>&quot;Летящи таксита&quot;: Париж обяви мащабни планове за трафика на града</p>

Ще се возим ли на въздушни таксита след два месеца в Париж?

Технологии Преди 2 часа

И дали прословутото Velocity ще дебютира на Олимпиадата през юли

Ева Лонгория и съпругът ѝ се местят в Испания

Ева Лонгория и съпругът ѝ се местят в Испания

Любопитно Преди 2 часа

Преместването не е за постоянно

Древна ДНК разкрива мистериозна империя

Древна ДНК разкрива мистериозна империя

Любопитно Преди 2 часа

От едно парченце кост учените могат да извлекат удивителна информация за миналото

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Колко често българите чистят кухнята си? Нека видим!

Любопитно Преди 2 часа

Мони Бонбони взе участие в специалния Food Quiz и нека разберем колко добре познава феновете на предаването