0
Вк ки втори предприемач е дал подкуп, за да получи обществена поръчка, информира днес вестник "Дневник". Това сочи социологическо изследване на "Витоша рисърч", проведено през юли между 611 представители на малкия и средния бизнес, които работят в компании с под 100 служители. Все повече малки фирми плащат на по-големи частни дружества, за да станат подизпълнители на проекти или да получат кредит, установила анкетата.

Всеки пети подарък е надвишавал 1000 лв. Все по-голям става проблемът с корупцията вътре в самия бизнес, където по-малките фирми се борят за поръчка и договор с мощно дружество, обясниха социолозите. Данните от изследването сочат, че в над половината от случаите парите за подкупи са за сметка на планираното разширяване на компанията, купуването на нова апаратура и оборудване. Поради тази причина предприемачите се отказват от нов кредит или наемането на служители.

Министерството на финансите очаква фирмите от информационните технологии да започнат да плащат всички дължими данъци и социални осигуровки в отговор на положителната за тях промяна в данъчното законодателство. Това заяви зам.-министърът на финансите Гати ал Джебури на пресконференция по инициатива на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), цитиран от "Дневник".

В пакета от данъчни промени министерството предложи намаляването на срока за амортизация на компютърната и офис техника от пет на две години. "Намаленият срок ще стимулира както нашия, така и всички други икономически сектори", каза Милчо Боров, председател на БАИТ. Според него промените ще направят останалите икономически сектори конкурентоспособни и по-бързо развиващи се. Той обаче очерта друга спънка в дейността на ИТ сектора.

Предстои създаването на звена, които да контролират дейността на дружествата, предлагащи топлинно счетоводство, съобщи в сряда управителят на една от фирмите - "Бруната-България", Николай Жечков. Новината беше потвърдена от Министерството на енергетиката. Оттам уточниха, че нововъведението ще се регламентира с новия закон за енергетиката, коментира изданието. Все още няма яснота дали контролният орган ще е комисия, агенция или някаква друга структура.

Най-вероятно звеното ще е към съответните топлофикационни дружества. То ще проверява периодично как се спазват изискванията за монтажа и отчитането на уредите за дялово разпределение на топлоенергията, а и ще предприема инспекции по сигнали за граждани. От компетенцията на контролното звено ще е и проверката на сметките при спор между абонатите и съответната фирма.

Все още няма яснота и върху това какви санкции ще се налагат на дружествата нарушители. Най-вероятно при първоначални нередности ще се глобяват, а при систематични грешки ще се стига до забраняване на дейността. Всички топлофикационни дружества вече са получили инструкции от Министерството на енергетиката да определят компетентни хора, които да контролират спазването на сега действащите нормативи, отбелязва "Дневник".

Производителите и вносителите на нефтопродукти трябва за своя сметка да създадат задължителни запаси от нефт и нефтопродукти, пише "Сега". Те ще се използват при криза или затруднени доставки на горива. Разходите за създаване на запасите ще влязат в себестойността на горивата и ще се поемат от крайния потребител. Според експертна оценка цената на дребно на течните горива ще скочи средно с 2 до 4 ст. на литър. Това е записано в мотивите към закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти, който парламентът прие на първо четене вчера без нито един глас "против".

Задължителните 90-дневни запаси ще се въведат у нас като изискване на ЕС и ще се създадат за автомобилни и авиационни бензини, дизелово гориво, газьол, мазут и газ пропан-бутан. Тези количества ще са отделно от военновременните запаси на страната.

Надзорният съвет на Агенцията за приватизация одобри договора за продажба на 90% от капитала на "Инкомс - Телеком холдинг", 40% от "Инкомс - ИРЕТ", 29% от "Инкомс - СЕТ", Русе, и 40% от "Инкомс - Битова техника" на "CSI Handels und Beteiligungs", Виена. Цената е 9 млн. лв., съобщиха от АП.

"Сигурен съм, че в близките пет години ще въведем еврото като официална валута в България", заяви вчера подуправителят на БНБ Мартин Заимов при откриването на дискусията "Влиянието на еврото в Югоизточна Европа - една година по-късно". Заимов подчерта, че наличието на единната европейска валута влияе стабилизиращо и полезно на региона, който е изостанал в политическо и икономическо отношение от ЕС, информира вестник "Сега".

Съветникът на Мартин Заимов в БНБ Калин Христов допълни, че дори да приемем еврото като официална валута, преди да станем членове на ЕС, това няма да доведе до икономически сътресения. В същото време ще се стимулират инвестициите, тъй като ще се елиминира валутният риск и ще паднат лихвите.

От началото на годината "Булгартабак холдинг" и дъщерните му дружества са изхарчили близо 2 млн. лв. за реклама, пише още изданието. В бюджета за 2002 г. са заложени 3 млн. лв., така че няма преразход, съобщиха от дружеството. През последните години парите за реклама са били около и над 6 млн. лв. - по 3 млн. лв. за вътрешна и за задгранична реклама. През 2002 г. външната реклама била спряна заради борчовете на дружествата в чужбина. Така рекламният бюджет бил свит до 3 млн. лв., поясниха финансисти.

Рекламните договори над 50 хил. лв. са сключвани с открит конкурс. Такива са били правилата на холдинга, приети от новия директорски борд през миналата година. Договорите под 50 хил. лв. също били одобрявани от бордовете по места, но на закрит конкурс. Победителят задължително се избирал между пет фирми, кандидатстващи за доставката или услугата.

"Като търговско дружество не сме длъжни да спазваме Закона за обществените поръчки, но въведохме тези правила, за да има финансов контрол при разходването на средства", коментира шефът на борда на директорите на "Булгартабак холдинг" Румен Порожанов.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Родилка и бебе починаха в Самоков

Родилка и бебе починаха в Самоков

България Преди 9 минути

Разпоредена е проверка

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Русия обяви Володимир Зеленски за международно издирване

Свят Преди 43 минути

Разпореждането беше публикувано в информационната система на руското МВР

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Благодатният огън: Символът на светлината и надеждата, която премахва тъмнината и смъртта

Любопитно Преди 3 часа

Свещениците разпространяват огъня на вярващите, които го приемат като света светлина и символ на Възкресението

<p>Огромна дупка се отвори на &quot;Дунав мост&quot; при Русе</p>

Огромна дупка се отвори на "Дунав мост" при Русе, седем автомобила спукаха гуми

България Преди 3 часа

Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

Задържаха контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 хил. лв.

България Преди 4 часа

Укритите стоки наброяват 2053 артикула от 144 различни вида

<p>Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана</p>

Напрежение в Швеция: Мъж и жена запалиха копие на Корана в навечерието на „Евровизия“

Свят Преди 4 часа

В същия ден в центъра на град Малмьо беше запалено и палестинско знаме

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

Кола помете знак, разцепи дърво и се обърна по таван на входа на Русе

България Преди 5 часа

При удара е пострадала 20-годишна жена, която е откарана в русенска болница

.

Дубай ще строи най-голямото летище в света

Технологии Преди 5 часа

Ще има 5 писти, 400 гейта и капацитет да обслужва 260 млн. пътника годишно, това е новият мега проект на шейх Рашид ал-Мактум

Здравословен козунак - мисията възможна

Здравословен козунак - мисията възможна

Любопитно Преди 5 часа

Вижте как да си го приготвите:

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

24-часова железопътна стачка в Италия ще създаде проблеми за пътуващите

Свят Преди 6 часа

Тя е с искане за подобряване на условията на труд

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Тръмп има подробен план как да спре войната в Украйна

Свят Преди 7 часа

Той обаче няма да го обяви до края на изборите

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

Скали се срутиха и затвориха пътя в Кресненското дефиле (ВИДЕО/СНИМКИ)

България Преди 7 часа

Над 24 ч. вече в района вали дъжд, нивото на река Струма се е вдигнало осезаемо

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

Благодатният огън пристига в Русе от Румъния

България Преди 8 часа

Това съобщи Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

Oт Варна до Париж в униформа: Български полицаи охраняват Олимпиадата

България Преди 8 часа

Двамата служители на реда имат огромен опит

<p>&bdquo;Претърпях две тежки катастрофи в живота си. Едната, в която ме блъсна автобус... Другата е Диего&ldquo;</p>

Емблематични жени: Фрида Кало

Любопитно Преди 8 часа

Какво не знаем за енигматичната мексиканска художничка

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Демократическата партия на САЩ: Израел ограничава хуманитарните помощи за Газа

Свят Преди 9 часа

Вижте какво посочват конгресмените в писмо до президента Джо Байдън