0
Finvetro S.p.A. Group ще инвестира 20 млн. евро в нова фабрика, пише "Дневник". Италианският холдинг Finvetro S.p.A. Group ще вложи до 2006 г. 20 млн. евро в българския си завод за производство на лещи за автомобилни фарове. Това съобщи изпълнителният директор на холдинга Леонардо Лакава. Той уточни, че сумата ще бъде използвана за закупуване на технологии, оборудване, изследователска дейност, както и за повишаване на квалификацията на персонала.

Предприятието на Finvetro S.p.A. Group е разположено в столицата и вече работи. То е създадено в началото на този месец заедно с българското дружество АОТ, по-известно като "Приложни оптични технологии". Двете компании са регистрирали обща фирма, наименована "ТехнОптикс". В нея италианската компания държи 90% дял. Плановете за съвместното дружество са за тази година да реализира оборот от 1,5 млн. евро, за 2005 г., 3.5 млн. евро, и за 2006 г., 6 млн. евро.

"Петрол" АД ще прехвърли акциите си в дружеството "Еврокапитал България" на собственика си "Петрол холдинг" (бившия "Нафтекс България холдинг"). Това стана ясно от обявата за общо събрание на компанията за дистрибуция на горива, което ще се проведе на 29 април. Промените са в рамките на групата, в която влизат всички страни по сделката. "Еврокапитал България" е собственик на 85,35% от капитала на "Евробанк", така че индиректно се сменя притежанието и върху тази търговска банка. Решението вероятно е взето по целесъобразност за по-лесно ръководене на структурите на групата, заявиха от пресслужбата на "Петрол холдинг".

Цената на сделката ще бъде определена след извършване на оценка от независими експерти. Това повелява Законът за публичното предлагане на ценни книжа, на който се подчинява "Петрол" АД като публично дружество. Въпросът с цената е важен за акционерите на компанията, тъй като "Евробанк" заема едно от централните места в структурата на активите на дружеството.

Според обявата за общото събрание стойността на прехвърлянето не може да е по-ниска от пазарната стойност на акциите на "Еврокапитал България", но такава е трудно да се определи, при положение че те не се търгуват на фондовата борса. Вероятно съпоставката трябва да се направи със съотношението между продажните цени на банки и нетната стойност на активите им през последните години, както и с борсовите котировки на трите банки, които се търгуват на регулирания пазар - "Росексимбанк", ЦКБ и СИБанк. Чрез приватизация в последно време бяха продадени "Биохим" и Банка ДСК.

От 2005 г. ще бъде въведено семейно подоходно облагане, обяви финансовият министър Милен Велчев на дебатите по вота на недоверие и ден по-късно - в интернет чата. В онлайн разговора си Велчев спомена, че целта на фундаменталната промяна е да се стимулират семействата и да се облекчи издръжката на децата. "Детските надбавки са вид социална помощ, а тези, които не получават детски надбавки, ще бъдат стимулирани чрез семейното подоходно облагане", посочи Велчев в интернет.

За разлика от класическия подход, при който по-сериозните промени в данъчното облагане се обявяват и обясняват официално, финансовият министър екстравагантно избра нета и хвърли обществеността в догадки. Промяната, за която се подхвърля от доста време, ще засегне абсолютно всички, но за сметка на това до момента няма особена яснота за механизмите, по които ще се прилага.

"Пристанище-Бургас" и "Пента оушън - Мицубиши корпорация" се споразумяха драгажните работи за удълбаване на бургаското пристанище да продължат, като за целта японската компания ще получи допълнително 11 млн. долара. Това съобщи изпълнителният директор на порта Кръстан Золумов.

"Пента оушън - Мицубиши корпорация" поиска завишаване на цената за работата си, след като беше установено, че по морското дъно в порта има амуниции, изхвърлени по времето на двете световни войни. Золумов уточни, че 11-те млн. долара ще бъдат осигурени чрез кредит. Той ще бъде погасяван от събираните от пристанището такси, които сега постъпват в бюджета на държавата.
"Това решение е базирано на досега действащия Закон за пристанищата. Преди седмица обаче влезе в сила новият закон, затова вероятно ще се наложи едно ново преразглеждане на въпроса между Министерството на транспорта, Изпълнителна агенция "Пристанища" и "Пристанище-Бургас" ЕАД", смята Золумов.

Парите победиха морала - "Софийски имоти" е невинна, пише "Сега". Въпреки скандалните сделки за продажби и замени на смешно ниски цени "Софийски имоти" бе напълно оневинена в окончателния доклад на временната общинска комисия, която трябваше да ревизира дейността й. Фирмата даже е похвалена, че е облекчавала общината, като я освобождавала от ангажименти да отчуждава имоти и да обезщетява собственици, че е заменяла свои терени срещу жилища, в които да се настаняват заварени наематели на подлежащи на събаряне общински сгради и служители с жилищни проблеми.

Докладът е писан от шефа на комисията Станимир Зашев. Той е общински съветник от коалицията "Гергьовден"-ДП-НС, откъдето общинар е и бившият шеф на "Софийски имоти" Тошко Добрев. СДС и НДСВ ще подкрепят изводите, а БСП и ССД смятат, че докладът е прекалено безкритичен и ще е нужна сериозна дискусия, преди да бъде приет.

Министерският съвет ще определи кои стоки министерствата и ведомствата могат да купуват от стоковите борси чрез възлагане на обществена поръчка. Този ред ще бъде описан в правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки (ЗОП), съобщи шефът на икономическата комисия на парламента Валери Димитров.

Приемането на промените в ЗОП ще почне утре на извънредно заседание на парламента, а новите изисквания ще влязат в сила най-вероятно от 1 януари догодина. Димитров допълни, че специалният ред за поръчки на стоки през борсата се налагал, защото имало случаи на манипулиране на борсовите цени на определени стоки.

Преди месеци финансовият министър Милен Велчев прокара поправка в ЗОП, която ограничи търгуването на борсата само за случаите, когато процедурата се е провалила. Мотивите на финансовото министерство бяха да се предотврати нецелесъобразното харчене на публични пари, но според опоненти на Велчев той просто искал да прибере обратно в хазната неусвоени средства.

"Това е победа на разума", коментира пред "Сега" шефът на Софийска стокова борса Христо Миленков. Така не се затваря законодателната възможност, а Министерският съвет, ако толкова не иска обществените поръчки да се търгуват през борсата, може да обяви празен списък, каза той.

Първите винетки за платено преминаване по пътищата ще бъдат пуснати в продажба до края на тази седмица, съобщиха от агенция "Пътища". От ведомството на Валентин Церовски уточниха, че те ще са само хартиени и на практика документът за плащането им ще служи на водачите на камиони и автобуси като доказателство, че са платили за преминаване по пътя. Стикерите все още не са изработени.

Първите обекти, на които ще се продават документите, са 27-те областни управления на агенцията и в 22-та гранични пункта. Допълнително служители, които да се занимават с продажбата им, ще бъдат пратени само на ГКПП Кулата, където се очаква по-голям наплив от преминаващи превозни средства заради лятната олимпиада.

Стикерите ще се пуснат в продажба от началото на следващата година, когато вече стават задължителни и за леките коли. От 1 април т.г. те важат само за камионите и автобусите. Стикерите ще се продават по обектите на големите търговски вериги и крайпътни бензиностанции, както и по граничните пунктове и в пощенските станции.

Готвят 3 варианта за вдигане на пенсиите, информира "Стандарт". От следващата година бедните пенсионери ще взимат повече пари за старост. От социалното министерство и НОИ обмислят три варианта за увеличението. Те вероятно ще влязат в сила през 2005 г. За тази година в бюджета е предвидено само еднократно повишение на пенсиите с 5,8% от 1 юли. Първият вариант за увеличение на парите за старост е чрез по-висока тежест на осигурителния стаж. Друг обсъждан вариант е да се увеличи минималната пенсия за стаж. Сега тя е 57,50 лв., а се дискутира тази сума да скочи до 80-100 лв. Третата възможност за скок в парите за старост е парите на възрастните да се преизчислят на база доходите от предходната година.

Кораб с дупки по палубата са задържали при проверка пристанищните власти във Варна. По документация съдът се водел напълно изряден. "Често се издават сертификати на кораби в изключително лошо състояние", коментира Йордан Йорданов, главен инспектор по държавен пристанищен контрол към изпълнителната агенция "Морска администрация" във Варна.

Трагедията с "Хера" провокира стриктни проверки на съдовете с български моряци на борда. През миналия месец са задържани шест кораба, които не отговаряли на изискванията за безопасност. По един от тях, плаващ под севернокорейски удобен флаг, специалистите отбелязали над 60 нарушения. От началото на този месец са задържани още три кораба. Пристанищният контрол следи главно за техническото състояние и средствата за безопасност на плавателните съдове, уточни Йорданов. Изискванията за състоянието на плавателните съдове са големи, но не се спазват. Ако това бъде направено стриктно, поне 60-70% от корабите ще трябва да бъдат задържани.

Общо 20 съоръжения с мощност по 2 мегавата всеки ще вдигне край Каварна българо-немското дружество "Универсум енерджи" ООД. В края на миналата седмица фирмата взе втори терен от 1038 дка с отстъпено право на строеж край село Българево. В таен търг дружеството наддаде 7 пъти над стартовата цена и брои на общината 70 000 лв.

В началото на 2004 "Универсум енерджи" взе на търг първите 1300 дка, на които ще вдига 10 генератора. Паркът трябва да е готов до края на годината. След пускането му дружеството ще внася в местната хазна още по 4000 лв. за всеки добит мегават. 5000 дка край нос Калиакра ще бъдат разиграни на търг в края на април. Общината изисква от кандидатите 10 млн. евро банкова гаранция и проект за производство. До момента има проявен интерес от немски, испански, датски и четири сериозни български фирми, казаха от кметството в Каварна.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 4 часа

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 4 часа

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 11 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 11 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 12 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 12 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 13 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 13 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 14 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 14 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 14 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 15 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 15 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Снимката е илюстративна

Яйца, агнешко, козунаци: Рисковете за здравето, които крият богатите трапези по Великден

Любопитно Преди 15 часа

Преяждането може да дове­де до неприятни последс­твия, казва токсикологът от ВМА доц. Людмила Нейкова

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 15 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 16 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май