0
Иу упиха 100 000 акции на "Булгартабак", съобщава "Пари". Местни инвеститори изкупиха още 49 453 акции на фондовата борса на третия ден от публичното предлагане на 12,84% от капитала на "Булгартабак". Търсенето продължава да надхвърля предлаганите до момента количества, като от понеделник досега са продадени близо 100 000 акции на тютюневия холдинг, или 10,6% от предвидения за приватизация през борсата дял, при цени около 85 лв. в компенсаторки.

Привличаме инвеститори с Фонд за разработка на проекти, информира още "Пари". Подходящо е създаването на фонд за финансиране на разработка на проекти, защото не отделяме достатъчно средства за това, каза вицепремиерът и социален министър Лидия Шулева при откриването на инвестиционния форум Проекти и финансиране. Чрез този фонд ще се подготвим за работа със структурните фондове на ЕС, обясни тя. Не е достатъчно да кажeш на един потенциален инвеститор, че е добре дошъл, а да му предложиш добър вариант за инвестиране. Според нея фондът може да бъде създаден от държавата и бизнеса. Президентът Георги Първанов и вицепремиерът Николай Василев изпратиха свои представители на срещата.

Отхвърленият кандидат за приватизацията на 65% от капитала на БТК "Вива венчърс" ще обжалва пред Върховния административен съд решението на надзорния съвет на АП да прекрати преговорите с компанията, пише още "Пари". Според Кристиян Мрук, председател на борда на директорите на "Вива венчърс", решението на надзора на АП е политическо, не съответства на законовите изисквания и не е съобразено с публично оповестените мотиви. Той очаква процедурата по продажбата на БТК да спре, докато ВАС се произнесе по жалбата. Максималният срок за произнасянето на съда е 1 месец. Мрук очаква съдът да възстанови "Вива венчърс" като купувач на БТК.

Световната банка постави срок за съдебната реформа, съобщава "Дневник". От приватизирането на "Булгартабак" и напредъка в съдебната реформа до края на тази година зависи дали Световната банка ще отпусне втория от трите заема ПАЛ на стойност 150 млн. долара. "Трябва да се сложи край на гражданската война между съдебната система, парламент, президент и правителство и да се постигне национален консенсус за това как да се постигне прогрес в съдебната реформа", каза в сряда, в София директорът на Световната банка за България Андрю Воркинк. Надяваме се да има напредък в тази насока, но това са нашите условия, допълни той след срещата си с вицепремиера и министър на икономиката Николай Василев.

Трудовите договори ще имат ново съдържание, информира още "Дневник". Два нови задължителни елемента ще трябва да съдържат трудовите договори след промени в Кодекса на труда, реши в сряда Националният съвет за тристранно сътрудничество. В документа ще трябва да се посочат сроковете на редовната годишна отпуска и на допълнителните почивки, ако има такива. Освен това в договора ще се описва колко е предизвестието за прекратяването на споразумението. Новите условия вероятно ще влязат в сила до края на годината и старите договори ще трябва да се пренапишат или да се допълнят.

Телекомуникационният пазар отбеляза 7,5% ръст през 2002 г., констатира "Дневник". Всеки трети българин е абонат на мобилен оператор, сочи предварителен доклад на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Това съобщи председателят на комисията Георги Александров на кръглата маса за либерализацията на телекомуникационния пазар - перспективи и предизвикателства, по време на икономическия форум в НДК. Пазарното проникване на мобилните услуги е 33% към края на 2002 г., като в края на 2001 г. то е било 19%, каза Александров.

БТК тегли заем от 40 млн. евро, за да си изплати дивидента, съобщава "Сега". На БТК ще се наложи да изтегли краткосрочен заем от 40 млн. евро, за да плати дивидента на държавата, стана ясно вчера. "Компанията може да внесе без проблем и 100% от дивидента в държавния бюджет. Ще вкарат каквото могат кеш, а за остатъка имат овърдрафт", заяви вчера транспортният министър Пламен Петров. Засега БТК ще трябва да внесе в хазната до 15 юли 89 млн. лв., 50% от дивидента за 2002 г. Петров обаче е внесъл в кабинета предложение постановлението за изпълнение на бюджета за 2003 г. да се промени така, че в хазната да влезе целият дивидент.

Проекти за над 230 млн. евро търсят финансиране, пише още "Сега". Бизнесклиматът в страната се подобрява и все повече банки са готови да финансират български фирми. Около това мнение се обединиха повечето банкери, които представиха кредитните си програми на инвестиционния форум. Преди и по време на форума са постъпили около 90 проекта за над 230 млн. евро, поясниха организаторите. Участват 522-ма души, от които 70 лектори, 25 представители на държавата. В приветствието си кметът Стефан Софиянски обяви, че търси пари за 7 ВЕЦ-а, 350 млн. евро за модернизация на Околовръстния път и 180 млн. евро за завод за отпадъци. Италиански инвеститор ще изгражда бизнеспарк в югоизточната част на столицата, съобщи градоначалникът. Търсят се партньори за здравеопазването и за топлофикацията.

"Банк Аустрия" инвеститор №1" е друго от заглавията в "Сега". Банк Аустрия взе приза "Инвеститор на годината - 2002" за приватизацията на "Биохим" на Българския икономически форум и Агенцията за чуждестранни инвестиции. Статуетката - петел върху лозови клонки, връчи финансовият министър Милен Велчев. Вицепремиерът Николай Василев пък връчи наградата за инвестиция на зелено на немския концерн "ФЕСТО", който изгради производствен комплекс в София.

Билетчето в София остава 50 стотинки, информира "Стандарт". Столичани се простиха с надеждата, че отново ще пътуват в градския транспорт с билетче от 40 ст. Кметът Стефан Софиянски и шефът на Общинския съвет Антоан Николов успяха да убедят областния управител Росен Владимиров, че цената от 50 ст. е законна и не трябва да се отменя. Губернаторът обеща да оттегли съдебния иск, който заведе срещу решението за поскъпването. Той обаче настоя да се върне старото разписание на градския транспорт. Според него рейсовете, трамваите и тролеите тръгват в 5 ч. и се прибират по депата след 23,30 ч. Софиянски обясни, че графиците на транспорта почти не са променяни, тъй като кабинетът му бил затрупан от жалби на граждани, които роптаели срещу липсата на коли сутрин и вечер.

$18,9 милиона предлага за Корабния завод във Варна "Бейкър инвест", пише още "Стандарт". Това е най-високата от трите оферти, които продължават надпреварата за дружеството. Четвъртият кандидат "Мадеста холдинг" отпадна, защото не можа да покрие задължителната банкова гаранция. "Бейкър инвест" е представлявана от Иван Станчов. Участници в компанията са бизнесмени от Либия, Индия, Турция, Гърция и Германия. Втора по предлагана цена е офертата на "АКБ Форес" - 25,7 млн. лв. А трета с 15 млн. лв. остава "Цакос България", в която участва "Делфин-1". Купувачът на завода ще е ясен до 3 седмици, заяви министърът на транспорта Пламен Петров.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Полските фермери преустановиха блокадите по границата с Украйна

Свят Преди 15 минути

Камионите, превозващи зърно, все още ще срещат известни ограничения, предупредиха украинските митнически власти

<p>&quot;С течение на времето&nbsp;се превръща в сандък от спомени&quot;</p>

"Сандък от спомени”: Жена е професионален "пазител" на домове във Венецуела

Свят Преди 40 минути

Почистването, класифицирането, защитата и оценката на спомените от чуждото минало е работа на Мария Андреина

"Надупчиха колата ѝ с куршуми": Да подадеш сигнал за нередност в РЮА (ВИДЕО)

"Надупчиха колата ѝ с куршуми": Да подадеш сигнал за нередност в РЮА (ВИДЕО)

Свят Преди 53 минути

Често подателите на нередности плащат най-голямата цена в борбата срещу корупцията

<p>Нова ера в&nbsp;модната индустрия на Намибия (СНИМКИ)</p>

Възраждане на викторианските рокли: Нова ера в модната индустрия на Намибия

Свят Преди 59 минути

Традиционната рокля напомня за европейските стилове на обличане, които са били наложени на жените от Дамара

Жерар Депардийо

Арестуваха Жерар Депардийо по подозрения в сексуално насилие

Теми в развитие Преди 1 час

Ситуацията с френската филмова легенда става все по-притеснителна

"Реших да остана": Педро Санчес запазва премиерския си пост в Испания

"Реших да остана": Педро Санчес запазва премиерския си пост в Испания

Свят Преди 1 час

52-годишният политик обмисляше дали да подаде оставка заради разследване за корупция в бизнес делата на съпругата му

Провалена сексуална игра или убийство: Мистерията със смъртта на Гарет Уилямс от МИ6

Провалена сексуална игра или убийство: Мистерията със смъртта на Гарет Уилямс от МИ6

Любопитно Преди 1 час

Разлагащият му труп е открит в заключена отвътре чанта, към кого водят следите

Фармацевти на протест: Софтуерен проблем засяга плащани от НЗОК скъпоструващи лекарства

Фармацевти на протест: Софтуерен проблем засяга плащани от НЗОК скъпоструващи лекарства

България Преди 1 час

Общата сума, която не е изплатена на аптеки в Благоевград, възлиза на около 60 000 лева

AI прави приложенията на Meta неизползваеми

AI прави приложенията на Meta неизползваеми

Технологии Преди 1 час

Поне така смятат някои експерти

Остров Груинард

Островът на смъртта или мястото, на което Англия тества бомба от антракс

Любопитно Преди 1 час

Много от младите поколения не са и чували за остров Груинард... едно от най-зловещите места в Европа

Нея ли избра Тръмп за вицепрезидент: Застреляла хладнокръвно куче и коза

Нея ли избра Тръмп за вицепрезидент: Застреляла хладнокръвно куче и коза

Свят Преди 1 час

Кристи Ноем застреляла козата, защото била "гадна и злобна" и миришела "отвратително"

Дънки

Еднократното носене на дънки убива околната среда

Любопитно Преди 2 часа

Ще повярвате ли, че е равносилно на изминаването на 6,4 км. с бензинов автомобил?!

Мъж изпочупи с дървена бухалка магазин в Берковица

Мъж изпочупи с дървена бухалка магазин в Берковица

България Преди 2 часа

Нарушителят е установен и е задържан за срок до 24 часа

Откриха невзривена граната в нива в Кърждалийско, периметърът е отцепен

Откриха невзривена граната в нива в Кърждалийско, периметърът е отцепен

България Преди 2 часа

Мястото е оградено с полицейска лента и се охранява непрекъснато от служители на РУ-Кирково

Талантливи и диви: Актьори, чийто избухлив нрав съсипа кариерата им

Талантливи и диви: Актьори, чийто избухлив нрав съсипа кариерата им

Любопитно Преди 2 часа

Непостоянното поведение на тези звезди представлявал риск за безопасността на актьорския състав и екипа