0
Ие ече времето на надзора за решение по казуса БТК, пише "Пари". Парафираният през март договор между австрийския консорциум "Вива венчърс" и изпълнителния директор на АП Илия Василев, който надзорът на два пъти отхвърли, въобще не е изваждан от контролния орган, твърдят запознати. Причината е, че ако това бе направено на този етап от процедурата, актът може да бъде обжалван. Предоговорените условия от последните дни, които правителството поиска, ще бъдат оформени с анекс след сключването на сделката, а днес надзорът фактически трябва да се произнесе по стария договор.

Изпълнителният директор на АП Илия Василев е внесъл в надзорния съвет доклад, който съдържа необходимата информация по решението на Министерския съвет от миналия петък за сделката за БТК. Очаква се надзорът днес да се произнесе дали одобрява или не договора с австрийския консорциум "Вива венчърс" след съгласието на кандидата да приеме четирите условия на кабинета по сделката.

МВР ще засили контрола над сключване на задължителната застраховка Гражданска отговорност на собствениците и водачите на МПС, съобщава още "Пари". Това предвижда сключеното вчера споразумение за съвместна дейност, взаимно подпомагане и информационно обезпечаване по предотвратяване на застрахователните измами и кражбите на МПС между Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и МВР. То бе подписано от главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов и председателя на АБЗ Венислав Йотов. Контролът ще се осъществява чрез използването на информация от АБЗ за автомобилите, които имат сключена застраховка, поясни Николай Сотиров, член на УС на АБЗ и изп. директор на ЗАД Армеец. На шофьорите без сключена полица пък ще бъдат налагани глоби. Санкцията за автомобилите на физически лица е от 100 до 500 лв., а за фирмените - от 500 до 5000 лв. От МВР смятат, че тази мярка ще накара повече шофьори да сключват застраховката. На тези от водачите, които имат застраховка, но не носят полицата в себе си, пък ще им бъде съставян акт.

Не е изключена нова цесия за дълговете на Брикел към мини "Марица-Изток", информира още "Пари". От 25-те млн. лв. дългове на Брикел-Гълъбово към мини "Марица-изток", за които беше сключен договор за цесия, са получени 18 млн. лв. от четирите фирми, изкупили дълга, съобщи пред протестиращите работници от мини "Марица-изток" Щерю Щерев, изпълнителен директор на дружеството. Работниците възразиха срещу метода финансовите взаимоотношения между държавни фирми да се уреждат чрез цесиране на вземания. Според Щерев този вариант не е най-изгодният за дружеството, но е по-добър, отколкото мините изобщо да не си получат дължимите от "Брикел" суми.

На второ място сме по сива икономика сред бившите соцстрани, обявява още "Пари". 36.4% е делът на сенчестата икономика в брутния вътрешен продукт на България, съобщава електронното издание на списанието за мениджъри "Бизнес глоубъл". Този процент поставя страната ни на второто място по този показател сред държавите от Централна и Източна Европа. Класацията по този показател се оглавява от Македония, чиято сива икономика представлява 45,1% от БВП. Веднага след нас са Румъния и Хърватия. Според изданието делът на сенчестата икономика в България непрекъснато е нараствал от 1993 г. насам. Най-важните предпоставки за изкореняването на сенчестата икономика са подобряването на стопанския климат, както и по-доброто сътрудничество между министерствата на труда, икономиката, финансите и вътрешните работи, твърдят експертите на списанието.

"През 2007 г. правим първия програмен бюджет" е друго от заглавията в "Пари". Бюджетът ще може да осигури допълнителните 85 млн. лв., ако се вдигне таванът на пенсиите от планираните 250 лв. на 500 лв. от 2004 г. Това заяви Любомир Дацов, зам.-министър на финансите, при откриването на семинар за програмното бюджетиране. Според него разликата в средствата за обезпечаване на таван от 500 лв. и липсата изобщо на таван е минимална. В бюджет 2004 е възможно да бъде отразена и промяната, свързана с лансираната идея от Лидия Шулева, вицепремиер и министър на икономиката, за превръщането на големите курорти в самостоятелни общини. Решението обаче трябва да се приеме до края на септември. Предвидено е консултациите между Министерството на финансите (МФ) и Националното сдружение на общините по бюджета за следващата година да започнат през втората или третата седмица на септември, а срокът за изработване на проектобюджета за 2004 г. е краят на септември. Така че ако бъде променено законодателството до средата на септември, възможно е да бъдат включени новите общини в проекта на държавния бюджет за 2004 г., обясни Любомир Дацов. Предвижда се евентуално в първата седмица на октомври бюджет 2004 да бъде внесен в Министерския съвет (МС) и дискусиите да обхванат две-три седмици. Вече са изпратени до отделните министерства указанията за започване на процедура по разработване на проектобюджета.

"Юкос" се застрахова за 100 млн. долара за всички видове риск Руската компания "Прогрес-Гарант" е застраховала централния офис на ЮКОС за 100 млн. долара за една година срещу всякакви видове риск, съобщи електронното издание на в. "Известия". Застрахователите ще плащат последиците от евентуални посещения на органите на реда, ако се докаже, че те са незаконни. Застраховката е направена за новата сграда на ЮКОС, която включва компютърното оборудване, инвентарът, мебелите и др. Въпреки че в компанията твърдят, че имуществото в сградата възлиза тъкмо на 100 млн. долара, досега нито една нефтена фирма не е прибягвала до толкова голяма застраховка, пише "Пари".

"Дневник" съобщава за "рекордни продажби на нови коли". Близо 19% е ръстът в продажбите на нови автомобили за първите шест месеца на годината отчитат от Съюза на вносителите на автомобили в България (СВАБ). От януари до юни 2003 г. са продадени 7516 коли. Ако тенденцията за увеличаване на продажбите се запази, 2003 година може да се окаже рекордна от навлизането на пазарните принципи в бранша преди 13 години. Вероятността това да се случи е голяма, тъй като според автомобилните търговци силният период за бизнеса тепърва предстои. Най-много продажби по принцип се правят през последните три месеца на годината, и най-вече около Коледа. Тогава се очакват и специални предложения от вносителите, включващи отстъпки и различни подаръци при плащане в брой и много изгодни лизингови схеми.

"Коч" заплаши с контрадело за БТК, съобщава още "Дневник". Турският консорциум "Коч холдинг - Тюрк телеком" може да започне незабавни съдебни действия срещу предоговарянето на параметри по сделката за БТК с "Вива Венчърс". Това се казва в съобщение до медиите, което турският кандидат разпространи в четвъртък. В сряда след преговори с Агенцията за приватизация "Вива Венчърс" прие четирите условия на правителството за увеличение на цената с 20 млн. евро, отказ от дивидента за следващата година, преструктуриране на инвестициите и намаляване на съкратените служители. Проектодоговорът с американския фонд "Адвент" (собственик на "Вива Венчърс") е внесен в надзорния съвет на АП и по него трябва да бъде взето решение днес. Не виждаме правното основание за продължаването на преговорите с "Вива", казват от "Коч", които преговаряха с АП през цялото време, докато съдът се произнесе по отхвърления първи проектодоговор с американците. Турският консорциум е отправил запитвания до агенцията защо "Вива" е върната в процедурата, но не получили отговор.

Хлябът стигна лев, констатира "Сега". Цената на хляба стигна вчера 1 лев в Стара Загора. Толкова струва еднокилограмовият бял хляб в града, докато в края на юли все още се продаваше между 67 и 83 ст., съобщиха от Системата за агропазарна информация (САПИ). Жителите на Стара Загора ядат и най-скъпия хляб "Добруджа" в страната - той вече струва 92 ст. От САПИ отчитат, че насъщният продължава да поскъпва почти в цялата държава. Само за седмица цените на белия хляб скочиха между 2 и 12 ст. в отделни региони, а на "Добруджа" - между 2 и 9 ст. Освен старозагорци скъп хляб купуват също в Монтана и Ловеч - по 90-91 ст. за 1 килограм.

Нагоре отиват и цените на брашното. Тази седмица суровината поскъпна в седем района на страната.

"Хората на Велчев: Не може да има 2000 лв. пенсия при 300 лв. средна заплата" е друго от заглавията в "Сега". "Работната заплата в България е около 300 лв. Как ви звучи пенсия от 2000 лв.? Лично на мен не ми звучи много рационално. Още повече че ще бъде два пъти по-висока и от моята заплата." Така коментира вчера зам. финансовият министър Любомир Дацов решението на правителството таванът на пенсиите да бъде запазен и през следващата година, като бъде повишен до 500 лв. Първоначалното предложение на финансовото министерство бе таванът да бъде вдигнат от сегашните 200 до 250 лв., но след дискусия кабинетът прие новата граница от 500 лв.

"Промяна": България е с най-ниските доходи в Европа, цитира синдиката вестникът. Населението ни и е с най-ниски доходи в Европа. През миналата година средната пенсия у нас е била $45, а средната заплата - $131. Това съобщи вчера икономическият експерт на обединение "Промяна" Величка Рангелова. По данни на организацията преди нас са всички бивши соцстрани. България е изпреварена дори от Румъния, където пенсията е $51, а заплатата - $164, пише "Сега".

Въглищата поскъпват, обявява "Стандарт". С 5 лв. на тон поскъпват бобовдолските въглища от 1 септември. Това съобщи директорът на мината Венцислав Алексов. В момента цената им е 85 лв. без ДДС. От следващия месец кюмюрът вече ще се продава за 90 лв./т без ДДС. Причината за повишението е, че от 1 септември влизат в силата зимните ни цени, обясни Алексов. По 4000 т въглища се добиват ежедневно в рудниците, но по-голяма част от тях отиват за ТЕЦ "Бобовдол". Бобовдолските въглища се търсят заради високото им качество. Те са три пъти по-калорични от брикетите, обясни Алексов. В момента мината продава по 250 т кюмюр дневно. Цените могат да се вдигнат още през зимата, ако има търсене, посочи шефът на мината.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 21 минути

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 1 час

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 1 час

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 2 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 2 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 3 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 3 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 3 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 3 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 4 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съответствие за вота 2 в 1

България Преди 4 часа

Публичното теглене ще се извърши в присъствието на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 4 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 4 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена

<p>Тази дейност развива нашата креативност</p>

Роботи възпроизвеждат ръкопис, наподобяващ човешкия

Свят Преди 4 часа

Отвъд романтичната идея, какви ползи спираме да получаваме, като спрем да пишем на ръка?

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

Отслужиха тържествена литургия за Цветница в "Св. Александър Невски" (СНИМКИ)

България Преди 5 часа

Десетки бяха православните християни, които се причастиха с Тялото и Кръвта Христови