0
ОТР взема Банка ДСК, съобщава "Пари". Унгарската OTP Bank е предпочетеният купувач на 100% от акциите на Банка ДСК. Решението взе единодушно съветът на директорите на Банковата консолидационна компания след кратко заседание. Определяща при избора беше цената, съобщи финансовият министър Милен Велчев, който е и председател на борда. От днес започва да тече срок от 10 работни дни, през който ще се водят преговори с предпочетения купувач. В рамките на този период трябва да бъде подписан и договорът за покупко-продажбата на акциите на ДСК.

Над 4 млн. лева са постъпленията от следприватизационния контрол, пише още "Пари". Агенцията за следприватизационен контрол (АСК) е страна по над 420 дела, като 240 от тях са образувани по искане на агенцията, съобщиха от ведомството на Аксиния Славчева. Към началото на януари бройката им беше само 215. В 180 от делата АСК е ищец, който замества ресорни министерства по отменения чл. 3 от Закона за приватизацията. Общо постъпленията по сметка на АСК са 6 250 398 лв. За сравнение - постъпленията от 1 юли м.г., когато бе създадена АСК, до края на 2002 г. бяха едва 1 626 057 лв. За периода 1 януари-1 април 2003 г. са събрани още 4 624 341 лв. Основната част от предявените от АСК искове продължава да е за неустойки от неизпълнение на задължения по инвестиционните програми и тези за трудова заетост. По предварителни данни около 20% като стойност от договорените ангажименти по тези програми не се изпълняват.

САЩ не са искали да опростим дълга на Ирак, информира още "Пари". САЩ осъзнават, че проблемът с дълга на Ирак е много важен за България и е твърде вероятно той да бъде обсъден по време на посещението на държавния секретар Колин Пауъл в четвъртък. Това обяви вчера американският посланик в София Джеймс Пардю на брифинг с външния министър Соломон Паси. Принципно дълговият ви проблем ще се реши от експерти, каза Пардю. САЩ не са отправяли искане към България да опрости дълга на Ирак от 1,7 млрд. долара, заяви още Пардю. Според министър Паси Ирак е богат на природни ресурси и изплащането на дълга трябва да бъде разрешено по подходящ начин.

Предстои сериозен тест за борсовата приватизация на "Булгартабак", коментира "Дневник". Първият етап от предлагането на държавни акции от "Булгартабак" на фондовата борса приключи успешно, след като от пакета от 50 000 книжа само 104 останаха непродадени. Средната цена на удовлетворените заявки остана почти непроменена - 85,325 лв., платими в компенсаторни инструменти, което е с 10 стотинки по-ниско в сравнение със сесията в понеделник. Активността на инвеститорите беше по-слаба, като бяха подадени 102 оферти. През първия ден на търговията само печелившите поръчки бяха сто и пет. Това се обяснява не с по-слабия интерес, колкото с факта, че вчера на пазара се продаваха по-малко от 4000 акции, които останаха държавни след аукциона в понеделник.

Инвестиционните банки са изправени пред решаващ за бъдещето им избор в какъв тип ценни книжа да инвестират, цитира "Дневник" анализ на вестник "Файнаншъл таймс". Според експерти, цитирани от вестника, основният проблем пред финансовите институции е анализът на тенденциите на пазарите на акции и облигации. От върха на пазара на акции през месец март, 2000 г., възвръщаемостта на дълговите инструменти, включени в индекса JP Morgan Global Government Bond, се е увеличила с 29%, а доходността на акциите във FTSE World Index е спаднала с 37%. Анализатори, цитирани от вестника, твърдят, че това не означава просто, че портфейлите на банките в облигации са се удвоили по стойност спрямо тези в акции.

"Билгигруп" се интересува от продажбата на електродружествата, информира още "Дневник". Турската компания "Билгигруп" проявява интерес към приватизацията на българските електроразпределителни дружества, ВЕЦ и ТЕЦ, съобщи председателят на борда на директорите на компанията Бедри Шефик. Той е в състава на бизнес делегацията, която придружава външния министър на Турция Абдулла Гюл. Правителството очаква да продаде дружествата до края на тази година, след като бъде приета стратегия за раздържавяването им. Консултантът по приватизацията на дружествата - консорциум, начело с БНП "Париба", смята, че може да оцени електроразпределителните компании едва след като бъде приет от парламента новият закон за енергетиката.

"Сорса: Изоставате от отличниците", цитира "Сега" думите на представителката на МВФ у нас. По индекса за преход, който е индикатор на растежа, през 2002 г. България била на същото ниво, на което Литва и Латвия са били през 1994 г., а Полша и Унгария - през 1993 г. В тази връзка постоянната представителка на МВФ у нас Пирита Сорса препоръча да се преструктурират по-бързо производството и предприятията, да се подобри бизнессредата и да се подобри енергоефективността на икономиката. Сорса изнесе лекция пред студенти в УНСС, в която разясни макроикономическите предизвикателства пред страната ни по пътя към ЕС.

"ЛУКойл" пак сваля цените, съобщава "Сега". "ЛУКойл" намалява крайните цени на горивата. Причина за поевтиняването на горивата е спадът на курса на долара спрямо лева и спадът в цените на горивата на средиземноморския пазар. А-91 поевтинява с 3,08%. А-92 Н поевтинява с 3,11%. А-95 Н поевтинява с 3,05%. Спадът за А-98 Н е 2,52%. Дизелът поевтинява с 5,56%, а пропан-бутанът - с 8,22%.

Данъчните служби ще работят удължено, за да платим ДОД, информира още "Сега". Утре данъчните служби ще са с удължено работно време, за да приемат плащания по данък общ доход, съобщиха от Главна данъчна дирекция. Касите ще са отворени от 8 до 19 ч. и без обедна почивка. Ако има чакащи в края на работния ден, те ще бъдат обслужени. 15 май е последният ден, в който данъкът, дължим за доходите от миналата година, може да се плати без лихва. По закон налогът трябва да се внесе до 30 дни след подаване на данъчната декларация. Ако не бъде платен в 30-дневния срок за доброволно издължаване, върху сумата почва да тече лихва за всеки ден просрочие.

Оцветяват бензина срещу измами, пише "Стандарт". Оцветители ще се слагат на горивата, за да се затруднят измамите с акцизи. Това предвиждат промените в Закона за акцизите, които се подготвят от финансовото министерство, научи "Стандарт". Цветовете ще се слагат от производителите на горива. Така нафтата за отопление само с един поглед от данъчните ще може да се различава от дизела. Оцветяването на горивата е една от мерките, които се подготвят за борба с контрабандата и данъчните измами. Подобна практика е приета от години в много европейски страни. Например нафтата за битови нужди в Италия е червена, а дизелът за автомобили - зелен. Производителите дори сменят цветовете, в случай че предприемчиви измамници започнат да ги фалшифицират. Различните видове бензин също се различават по цвят.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Макрон: Китай се съгласи да не помага на Русия

Макрон: Китай се съгласи да не помага на Русия

Свят Преди 5 часа

Си призова в Париж страната му да не бъде "опетнявана" по въпроса за Украйна

Многоетажна сграда рухна върху хора в Южна Африка

Многоетажна сграда рухна върху хора в Южна Африка

Свят Преди 5 часа

Властите смятат, че 47 работници са останали в капана на развалините

"Хамас" прие предложение за примирие в Газа

"Хамас" прие предложение за примирие в Газа

Свят Преди 7 часа

Тълпи ликуват и стрелят във въздуха по улиците на южния град Рафах

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Свят Преди 9 часа

Бусът пътувал днес към близкия град Хатай, когато се сблъскал с бетоновоз

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Свят Преди 10 часа

Освен на книгата, Пиво беше голям любител на футбола и виното

Германия отзова посланика си в Русия

Германия отзова посланика си в Русия

Свят Преди 11 часа

Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака

ЕС разчита на Китай да накара Русия да спре войната в Украйна

ЕС разчита на Китай да накара Русия да спре войната в Украйна

Свят Преди 11 часа

Урсула фон дер Лайен: Президентът Си изигра важна роля в деескалирането на безотговорните руски ядрени заплахи

Дилян: В “Един за друг” намерих своя брат в лицето на Петър!

Дилян: В “Един за друг” намерих своя брат в лицето на Петър!

Любопитно Преди 11 часа

Двойката от Сливница сподели, че са разочаровани, че са отпаднали

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за европейските избори

Избори 2 в 1 Преди 12 часа

Вълчев обяви, че "в европейското семейство "Има такъв народ" ще се присъедини към консервативните партии"

Делян Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Делян Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Избори 2 в 1 Преди 12 часа

Водач на листата за Европейския парламент е д-р Джевдет Чакъров

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Русия обяви, че е превзела още две украински села

Свят Преди 13 часа

През последните месеци Киев изпитва сериозни затруднения да удържи фронтовата линия

а

Намериха кокаин за 40 милиона лири до кръчма във Великобритания

Любопитно Преди 14 часа

Или кое е точното определение за полицейска находка

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Димитър Главчев: Очаквайте честни и прозрачни избори

България Преди 15 часа

"Ако имаше сигнали за купуване на гласове, щяхте да видите и наши действия", коментира той

Кевин Спейси

Кевин Спейси: Не съм безгрешен, но не приемам измислици

Свят Преди 15 часа

Актьорът категорично отрече новите обвинения от документален филм на Channel 4

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Президентът Румен Радев: В подобни времена неглижирането на българската армия е немислимо

България Преди 16 часа

"Процесът по модернизация и развитие все още се движи твърде бавно", смята той

.

Путин разпореди учения за използване на ядрени оръжия в близост до Украйна

Свят Преди 16 часа

Информацията идва директно от руското Министерство на отбраната, предаде "Ройтерс"