0
Сд даването на службата за фискални разследвания е в изпълнение на взето политическо решение, заяви в интервю пред "Дневник" зам.-министърът на финансите Стамен Тасев. Новата структура, която доби популярност като данъчна полиция, ще преследва най-вече три цели.

Първата е наказване на физическите и санкционирането на юридическите лица, които са въвлечени в значителни данъчни и осигурителни измами. Също така се цели ускоряване на предохранителните мерки по наблюдение на лица и фирми при доказани данни за подготвяни или случили се данъчни и осигурителни измами. Третата цел е да се повиши събираемостта на данъчните и осигурителни вноски.

Правителството се опитва насилствено да преразпредели пазара на безплатните лекарства в България в полза на местната фармацевтична индустрия. Това заявиха представители на асоциациите на чуждестранните научноизследователски и на американските фармацевтични производители. Битката е за българския фармацевтичен пазар, оценяван на 580 млн. лв. годишно, като 70% от тях плаща държавата чрез листите с лекарства на здравната каса, Министерството на здравеопазването и общините.

Прогнозите на вносителите за 2004 г. са за 10 млн. евро (почти 20 млн. лв.) загуби от административните мерки. Позитивният лекарствен списък, приет от Министерския съвет, е най-големият рекет от кабинета към чуждите компании, заяви председателят на асоциацията на американските фирми д-р Атанас Янчев. Според него държавата измества от пазара на лекарства едни фирми за сметка на други, а целта е да се нанесе удар върху целия внос.

След 26 януари няма да може да се узаконяват незаконни строежи и те ще бъдат събаряни. Това произтича от промените в Закона за устройство на територията, с които беше премахната процедурата по узаконяване на нерегламентираните строежи, която съществуваше около 30 години. Собствениците на незаконни постройки разполагат с още 8 работни дни, в които могат да подадат молби до главния архитект на общините за узаконяването им.

За първи път правителството направи решителна крачка в борбата с незаконното строителство, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски. Според него сега значително ще намалее корупцията, защото съществуващата възможност за узаконяване създаваше предпоставки за голям корупционен натиск в съответните държавни и общински органи.

Още тази година ще стане възможно лични данъци да се плащат през интернет, пише "Сега". Първоначално услугата ще е достъпна само за хората с дебитни карти. Те ще могат да плащат данъците си през интернет чрез e-pay. Сега по този начин може да се плащат вода, ток, телефони, парно и др. За транзакциите не е необходим електронен подпис. Подаване на личните подоходни декларации по интернет обаче ще е възможно най-рано през 2005 г., уточниха данъчните. Първоначалната амбиция бе това да стане още тази година, но се появили трудности и сега се работи да се осигури възможност поне за попълване на формуляра по електронен път.

Нов приходен кодекс, по който да се събират данъците и осигуровките, подготвя финансовото министерство, съобщиха запознати. Той ще замени действащия Данъчен процесуален кодекс и част от Кодекса за социално осигуряване. Промяната се прави заради създаването на Национална агенция по приходите.

От 8 на 9% от БВП ще нарасне делът на преките чуждестранни инвестиции в България през 2004 г. С 20% ще се увеличат преките инвестиции. Правителството очаква общо 1,6 млрд. долара, прогнозира изпълнителният директор на Агенцията за чуждестранни инвестиции (АЧИ) Павел Езекиев. Към края на октомври 2003 г. по данни на БНБ чуждите капиталовложения у нас са 1,277 млрд. долара. За декември се очакват още 100 млн. долара.

"За първи път от години насам вложенията "на зелено" и за разширяване на бизнеса надхвърлят другите инвестиции", обобщи Езекиев. Той посочи вложенията на "Миролио", "Петреко" и "Космо Бългериа Мобайл" (Globul), които общо надхвърлят 500 млн. долара.

През 2005 г. ще започне производството на стъкло в завода на турската компания "Шишеджам" в Търговище. Това стана ясно по време на срещата на ръководството на компанията с премиера Симеон Сакскобургготски и министъра на икономиката Лидия Шулева. Турската компания инвестира 160 млн. долара в строежа на завод за стъкло и амбалаж. "Още през 2005 г. започваме да изнасяме продукцията в чужбина", обяви вицепрезидентът на "Шишеджам" Алев Яраман. Очаква се да бъдат открити над 700 работни места.

Собствениците на малки и средни предприятия в България и в другите балкански страни нямат високо доверие в държавния апарат. Предприемачите се оплакват от честа смяна на чиновниците и от резки обрати в политиката по отношение на бизнеса. Това сочат данни от доклада на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за политиката към малките и средните предприятия в страните от Югоизточна Европа. Изследването обхваща Албания, Хърватска, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Македония, Молдова, Румъния и България.

"Може би стартираме късно с интереса си към приватизацията на "Булгартабак холдинг", но се надяваме, че ще стигнем най-бързо до финала", заявил новият директор за Източна Европа на "Империал табако" Ян Рос на срещата си с Лидия Шулева. Министър Шулева запозна представителите на компанията със стратегията за приватизация на "Булгартабак холдинг".

Централната кооперативна банка ще обслужва бюджета на Варна през 2004 г., съобщи вчера финансист номер едно на общината Димо Стоев. Той отказа да посочи имало ли е конкуренция. Основен акционер в ЦКБ е "Химимпорт", собственост на варненската групировка ТИМ. И Стоев, и кметът Кирил Йорданов настоявали банката, през която ще минават парите на Варна, да е публично дружество. Според финансовия директор големите банки отказвали да се занимават с общински бюджети, защото това било "хамалогия". Досега парите на Варна бяха в Общинска банка.

Преминаването на границата между България и Турция ще бъде улеснено, отбелязва днес "Стандарт". През последните месеци българското правителство предприе поредица от стъпки, които ще доведат до положителни промени по граничните пунктове между двете страни. Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта Николай Василев след официалната си среща с турския си колега Бинали Йълдъръм. Той пристигна в Истанбул с първия редовен полет на новата авиокомпания "Виаджо ер". Официалната церемония по посрещането на вицепремиера се състоя в правителствената зала на международното летище "Кемал Ататюрк".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО/СНИМКИ)</p>

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви

Свят Преди 3 минути

Близо 500 души са изпратени да участват в спасителните работи

БСП сформира ляво-патриотичен блок за изборите на 9 юни

БСП сформира ляво-патриотичен блок за изборите на 9 юни

България Преди 16 минути

На срещата са поканени и представители на синдикатите

<p>Освободиха под гаранция шофьора, помел жена в Пловдив</p>

След потресаваща катастрофа: Освободиха под гаранция шофьора, помел жена в Пловдив

България Преди 1 час

Първоначално той беше пуснат без никакви обвинения, но вчера магистратите го оставиха на свобода под парична гаранция от 2000 лв.

<p>&nbsp;Радев: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност</p>

Румен Радев по повод 1 май: Без социална справедливост всяко общество е обречено на несигурност

България Преди 1 час

"Първи май е олицетворение на просветеното общество", смята президентът

4,6 по Рихтер разлюля Хърватия

4,6 по Рихтер разлюля Хърватия

Свят Преди 1 час

Епицентъра на земетресението е на 4 км от село Раковица и на 71 км източно от Риека

Отбелязваме Деня на труда

Отбелязваме Деня на труда

България Преди 1 час

Синдикати организират празнично шествие и концерт, започва информационна кампания и подкаст за трудовоправни въпроси

По нов стил: Отбелязваме 148 години от Априлското въстание

По нов стил: Отбелязваме 148 години от Априлското въстание

България Преди 2 часа

Честването ще започне с посрещането на главното знаме на Априлското въстание и изнасяне на гирлянд на славата

Звездните прогнози за месец май: Ето какво да очаква всяка зодия

Звездните прогнози за месец май: Ето какво да очаква всяка зодия

Любопитно Преди 2 часа

Именно този месец може да се окаже и много късметлийски за някои хора

<p>Велика сряда е, какво трябва да знаем</p>

Велика сряда от Страстната седмица е днес

Любопитно Преди 2 часа

Вижте кой празнува имен ден днес

<p>Слаба зарядна мрежа в ЕС спира електрическата мобилност</p>

Зарядната инфраструктура в ЕС изостава драстично от нуждите на потребителите

Технологии Преди 2 часа

В Европейският съюз са нужни 8 пъти повече зарядни точки от сега съществуващите

<p>Тези храни са по-здравословни и богати на хранителни вещества&nbsp;</p>

Проучване: Вегетарианските алтернативи имат по-ниско съдържание на наситени мазнини и повече фибри

Любопитно Преди 2 часа

Растителните алтернативи могат да бъдат “полезна стъпка” към здравословна и устойчива диета

<p>&quot;Защо ни е нужен свят, ако Русия я няма в него?&quot;: Руската държавна телевизия с ядрена заплаха</p>

"В пълна готовност": Руската държавна телевизия отправи ядрена заплаха към САЩ

Свят Преди 2 часа

Пропагандистите на Кремъл редовно предупреждават за предстояща световна война и ядрени удари от страна на Русия

Вятър, облаци, дъжд: Какво време ни очаква през празничния ден

Вятър, облаци, дъжд: Какво време ни очаква през празничния ден

България Преди 2 часа

Минималните температури ще са между 8° и 13°

Apple ще внедри AI в браузъра Safari

Apple ще внедри AI в браузъра Safari

Технологии Преди 2 часа

Това ще е първата стъпка на компанията в изкуствения интелект

Трима независими кандидати за евродепутати са подали документи в ЦИК

Трима независими кандидати за евродепутати са подали документи в ЦИК

България Преди 9 часа

Матева: Подготовката на ЦИК върви нормално

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване в изборите

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване в изборите

България Преди 10 часа

„Сиела Норма“ ще отговаря и за транспорта на машините