0
е евник". Новият закон за далекосъобщенията на практика ще удължи монопола на Българската телекомуникационна компания (БТК) до 2005 г. и няма да допусне конкуренти до мрежата й. Това предупредиха при обсъждането на закона представители на компаниите, които предоставят международни и междуградски разговори чрез Интернет. Проектът на Министерството на транспорта и съобщенията предвижда оператори с пазарен дял от над 25% да осигурят конкурентния достъп до мрежата. "Пълният достъп до абонатната мрежа, взаимното свързване между операторите и разходноориентираните цени са отложени във времето", заявява маркетинг мениджърът на "Орбител" Николай Горчилов пред "Дневник". Според него това удължава монопола на БТК, спира конкуренцията и не либерализира пазара. "Датата за прилагане на закона трябва да бъде изместена от първи януари 2003 г.", твърди той. Горчилов прогнозира, че от услугите на т. нар. "алтернативни оператори" ще могат да се възползват големите компании, а не домашните абонати.

Велчев и Паскалев задълбочават спора за парите от ЕС, пише още "Дневник". Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството спорят колко и на чие подчинение да са изпълнителните агенции, през които ще минават средствата от предприсъединителните фондове на ЕС, съобщи правителствен източник. Няколко месеца ведомствата на Милен Велчев и Костадин Паскалев не успяват да се споразумеят колко агенции да изпълняват проектите по ФАР, ИСПА и САПАРД. Финансовото министерство, което е национален координатор на проектите по ФАР, ИСПА и САПАРД и контролира изразходването на парите, предлага да се създадат шест изпълнителни агенции в земеделското, икономическото, транспортното, регионалното и Министерството на околната среда и водите. Вицепремиерът Костадин Паскалев иска агенциите да са двойно по-малко и основно да са в неговото, в земеделското и социалното министерство.

Големите междуфирмени задължения са риск за борда, информира "Пари". Вътрешната среда все още крие рискове за стабилността на валутния борд въпреки успешното му функциониране през последните пет години. Опасностите са свързани с голямата задлъжнялост, устойчивостта на платежния баланс, икономическата политика, липсата на търсене в икономиката и наличието на сивата икономика, обясни Петкан Илиев, член на Консултативния съвет на "Пари". Сериозна заплаха създавало високото равнище на задлъжнялост на граждани и фирми. С около 3-5 млрд. лв. е нараснала за по-малко от две години междуфирмената задлъжнялост. По данни на БСК в началото на 2000 г. тя беше 15 млрд. лв., а към момента задълженията между фирмите са за 18-20 млрд. лв., поясни Йосиф Аврамов. Правителствени източници обаче изчисляват тази задлъжнялост на 7 млрд. лв.

US AIRWAYS поиска съдебна защита от кредиторите си, пише още "Пари", като цитира информация на "Ройтерс". Това е първата процедура по обявяване на неплатежоспособност на основен въздушен превозвач, след като терористичните атаки на 11 септември предизвикаха финансова криза в авиационната индустрия. Шестата по големина авиокомпания в САЩ обяви, че ще запази програмата на полетите си. "US Airways" ще продължи да лети, докато завършим финансовото си преструктуриране, обяви авиокомпанията в официално изявление. Превозвачът, който има 35 000 служители, отчете активи за 7,81 млрд. долара и 7,83 млрд. задължения, като обяви, че има за цел да излезе от фалит през първото тримесечие на 2003 г. Заедно с останалите американски авиокомпании "US Airways" загубиха много пари след атаките във Вашингтон и Ню Йорк, повлияли пагубно на пазара на авиационни услуги. Загубите на осемте най-големи превозвача достигнаха 7 млрд. долара. Досега от началото на годината "US Airways" е отчела загуби от над 500 млн. долара.Авиокомпанията пострада най-много от затварянето на летището във Вашингтон след 11 септември от съображения за сигурност.

90 000 долара струва търговският ни представител в чужбина, съобщава още "Пари". Малки търговски звена ще се създават в големите държави - икономическото министерство ще изпраща освен търговски представители оперативни служители, които може да бъдат и студенти. Специална атестационна комисия ще проверява търговските пратеници на всеки три месеца. Така ще се изключи възможността те да бъдат изпращани само с одобрението на ресорния министър. Ще изискваме от всеки търговски представител списък с първите 100 или 200 фирми в съответната държава, с рождените дати на компаниите, както и електронните адреси на ръководителите, заяви зам.-министърът на икономиката Милен Керемедчиев на среща с 55 търговски пратеници в различни държави, зам.-министри и шефове на агенции.

80% от пшеницата е с лошо качество, пише "Сега". 80,15% от пробите на зърното от новата реколта са в трета група, сочат предварителните данни на Националната служба по зърното. Проверена е пшеницата в 17 окръга от най-производителните райони на страната - Добричко, Силистренско, Плевенско и др. До септември през лабораториите ще мине и зърното от останалите региони, така че окончателните данни ще са ясни до месец. Миналата година с най-лоши хлебопекарни качества беше под 70% от реколтата. Сега едва 13,42% от провереното зърно е с по-добро от т.нар. втора Б група. В първа група са 9190 т от общо проверените 634 551 т, или едва 1,45% от зърното. Съдържанието на белтък в зърното било добро, но куцат показателите за протеин. Това значи, че за да ядем хубав хляб, пекарите ще влагат повече подобрители, които са вносни, поясниха експерти.

Само 0,1% инфлация през юли, съобщава още "Сега". Инфлацията за юли е 0,1%, а за първите седем месеца достига общо 1,2%, обяви вчера националната статистика. Поскъпването на живота през миналия месец е причинено от скока в цените на услугите - средно от 6,5%. Според експертите от ведомството на Александър Хаджийски цената на електроенергията е повишена с 18,1%, а на топлоенергията - с 10,1%. Тези числа се различават значително от поскъпването, което бе обявено от Министерството на енергетиката. Според него от 1 юли цената на тока за битови нужди скача с 29,55%, а на парното - с 11,7%. Статистиците обясниха разликата в числата с аргумента, че те отчитат и количествата, които домакинствата ще ползват по стари цени. По този начин според НСИ средното увеличение на тарифите излизало по-малко.

Минимална заплата от 180 лв. предлагат експерти, информира още всекидневникът. Да се въведе минимална почасова ставка от 1,20 лв., минималната работна заплата да е 180 лв., минималната пенсия - поне 160 лв., предложи вчера финансистът Йосиф Аврамов. Според него това е минимумът, под който не може да се живее у нас. Той препоръча необлагаемият минимум да е колкото минималната заплата и посочи, че било крайно недостатъчно повишението му до 130 лв. през 2005 г., което било заложено в управленската "Данъчна политика 2003-2005". С тази данъчна стратегия икономическият растеж едва ли ще надвиши 3% годишно, прогнозира икономистът. Той препоръча до две-три години ДДС да падне на 18%, да се въведе доброволна регистрация по данъка, а срокът за възстановяване да се съкрати до 1 месец или 14 дни. Освен това трябва да се засили данъчният контрол, защото България единствена в Европа няма данъчна полиция, каза Аврамов. Според него валутният борд трябва да се социализира и последствията от неговите рестрикции да бъдат по-поносими за гражданите и фирмите.

"Табако кепитъл" уволнява 3000 от "Булгартабак", пише "Стандарт". До дни "Табако кепитъл партнърс" предстои да бъде декласирана от по-нататъшната борба за приватизацията на "Булгартабак", съобщава вестникът. Работната група на правителството, ръководството на Агенцията за приватизация, посредникът "Кредитанщалт" и екипът на агенцията, който подготвя процедурата, са се хванали за главата от бисерите, изобилстващи в офертата на фирмата, коментира "Стандарт".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 2 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 2 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 3 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 3 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 4 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 4 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 4 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 5 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 5 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 5 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 5 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 5 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 6 часа

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 6 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 6 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара