0
Ат трийската компания" Вива Венчърс", собственост на американския фонд "Адвент", която е избрана за купувач на БТК, е завела иск във Вашингтонския международен център за решаване на инвестиционни спорове срещу държавата заради отказа да се финализира сделката за телекома. Това съобщи за "Дневник" източник, близък до сделката. Стойността на иска е 300 млн. долара. Юристи обясниха, че процедурата дава срок два месеца на страните да подпишат споразумение за разбирателство.

Параходство "Български морски флот" (БМФ) и консорциумът "Булярд" подписаха договора за създаване на смесено дружество, съобщи пресдирекцията на Министерството на транспорта и съобщенията. "Булярд" спечели конкурса за създаване на компания с активите на Варненската корабостроителница в края на октомври, като предложи цена от 16,6 млн. долара и се ангажира за период от 3 години да инвестира 17,7 млн. долара.

Съдът в Мездра е обявил публична продажба на имущество на пивоварна "Леденика", съобщи съдия-изпълнителят Веселин Христов, пише още вестникът. Решението за публичната продажба е по искане на фирми, към които пивоварната има непокрити задължения. Най-голямата компания, която е предявила вземания, е белгийската "Илохрома"

По предложение на царския депутат Христо Механдов вчера парламентът намали акциза при внос на нови коли, информира "СЕга". От това решение 300 богати хора в България ще спечелят 1 млн. лв., пресметнаха хората на Милен Велчев. Мнозинството подкрепи промяната, въпреки че финансовото министерство застана срещу нея. Зам.-финансовият министър Стамен Тасев обясни, че около 300 българи годишно могат да си позволят кола с мощност над 156 конски сили, за която се дължи акциз. "Ако толкова автомобили бъдат внесени и догодина, значи за 300 души правим намаление от 1 млн. лв.", обясни Тасев.

Българските цигари да поскъпнат средно с 23% от Нова година, а вносните - с 15 на сто, реши кабинетът вчера. Новите цени влизат в сила от 1 януари, но чак до края на юни папиросите със стар бандерол ще могат да се продават на сегашната цена. Кутия от най-популярните цигари "Виктори" ще струва 1,60 лв. Тази цена е поискал производителят "Булгартабак". Дългиге цигари със същата марка ще струват 1,70 лв. "Виктори Голд" и "Слимс" ще станат по 2 лв. 1,20 лв. става кутия "Средец". 1,30 лв. ще са дългите папироси "Средец" в пакет, а 1,40 лв. - в кутия.

Браншовите организации на таксиметровите водачи, хлебарите, газоразпространителите и автобусните превозвачи ще искат от президента Георги Първанов да наложи вето върху промените в Закона за акцизите, съобщиха вчера браншовиците. Основният мотив е, че има несъответствие между размерите на налога за 2004 г. и европейските директиви. За вторник, когато се очаква промените да бъдат гласувани окончателно в пленарната зала, браншовиците са заявили пред столичната община протестен митинг, който ще спре почти напълно движението в столицата. Този път той ще се състои от 6 лъча протестиращи автоколони, съставени от таксита, газовози, камионите на хлебарите и автобуси, движещи се по междуградските линии.

Нов жилищен комплекс ще бъде построен до 2006 г. на терена на завод "Мраз", обяви шефът на Съюза на работодателите и собственик на завода Васил Василев. Неговата фирма "Братя Василеви" е главен инвеститор. Столичният кмет Стефан Софиянски обяви победителя в международния конкурс за идеен проект на комплекса - българското архитектурно студио "Гауди", разработило проекта с международната компания "Щиван Линч". Още четири проекта са кандидатствали за одобрение в конкурса. Одитор е бил международният финансов консултант KPMG, а финансовата оценка на проектите е правена от бившия управител на БНБ Светослав Гаврийски.

Предвижда се в "Town centre Sofia" да живеят около 4 000 души. Застроената площ ще е около 60 000 кв. м. В комплекса ще има 23 сгради - апартаменти, ресторанти, хотел, спортен комплекс, офиси, магазини, училища и детски градини.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация награди отличилите се през 2003 г. свои членове. Наградата за най-ефективна инвестиция получи "Юлен" за концесията на ски-център Банско. За мениджър на годината бе обявена директорката на хотел "Севлиево-Плаза" Донка Иванова. За ваканционен хотел на годината бе отличен "Иберостар Феста Панорама" в Слънчев бряг, а за ваканционен - "Палм Бийч" в Златни пясъци. Най-добрият семеен хотел е "Хотел Ягода 88" в Симеоново, а най-добрият ресторант- "Извора" в Арбанаси.

Председателят на парламента Огнян Герджиков отряза финансовия министър Милен Велчев и шефката на бюджетната комисия Нина Радева, пише "Стандарт". Той отказа да подложи на гласуване в парламента предложението за въвеждане на ред в търговията с горива заради процедурни нарушения. Така Герджиков лиши бюджета от десетки милиони приходи. Очевидна е ползата от по-добър контрол върху продажбата на течни горива, обясни министър Велчев вчера от трибуната в парламента. Така данъчните ще могат да следят точно колко гориво се зарежда и продава.

И български авиокомпании ще имат собствени реактивни самолети. Първа дръзна да инвестира в западен самолет авиокомпания "Виаджо ер". Преди близо две години тя закупи съвременния френски 46-местен турбовитлов самолет АТR 42-300, с който в момента оперира в Африка. В сряда "Виаджо ер" официално оповести, че от 22 декември започва да оперира три пъти седмично по линията София-Виена. За изпълнението на полета до Виена "Виаджо ер" е направила запитване до "Хемус ер" да наеме самолет Як-40. В амбициозната програма на "Виаджо ер" от 6 януари 2004 г. са заложени и два полета седмично до Истанбул.

Рим. Щетите от тазгодишните природни бедствия, предизвикани от глобалното затопляне, възлизат на 60 млрд. долара, предаде Би Би Си. Колосалните загуби бяха обявени на международната конференция за затоплянето, която се провежда в Милано. Жегата в Европа нанесе щети за 10 млрд. долара, тя причини смъртта на 20 000 души. Наводненията в Китай струват на страната 8 млрд. долара, а торнадата в Средния запад на САЩ - 3 млрд. долара. Участниците в конференцията смятат, че затоплянето взема все повече човешки жертви и води до икономически трудности. Според служителя на ООН Клаус Тьопфер тази тенденция ще се засилва в бъдеще. Затоплянето на планетата е започнало преди 8000 г.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 48 минути

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 1 час

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 2 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 2 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 3 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 3 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 3 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 3 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 4 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 4 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 4 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 5 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 5 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 5 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар