0
Пе ектът за ТЕЦ Марица Изток 3 предвижда рехабилитация и модернизация в 4-те генериращи мощности на централата с обща мощност 840 мегавата и изграждане на сероочистващи смесени инсталации във всяка от тях. След изпълнението му централата ще стане модерна и екологична и животът й ще се удължи с повече от 15 г., информира днес вестник "Пари".

Проектът за модернизацията на ТЕЦ-а най-после тръгва. За да докажат важността на първата голяма инвестиция в енергетиката, договорена още от кабинета Костов, на място в централата дойдоха премиерът Симеон Сакскобургготски, вицепремиерът Николай Василев, изпълнителният директор на НЕК Васил Анастасов и шефовете на чуждите компании "Еnel" и "Еntergy".

Не съм доволен от условията по сделката за БТК въпреки подобряването на някои от параметрите, заяви транспортният министър Пламен Петров. Той не уточни от какво не е доволен с уговорката, че преговорите между АП и купувача не са приключили, отбелязва изданието. Министърът все още не е получил парафирания договор на АП с "Viva Ventures". Продължавам да настоявам държавата да получи 100% дивидент от БТК. Независимо от това обаче ще се съобразя с политическото решение, което ще се вземе за него.

Не бива да се правят прибързани изводи какво ще се случи по време на преговорите. Нека изчакаме крайния резултат и тогава ще говорим, допълни министърът. В края на следващата седмица той ще свика общо събрание на телекома. Тогава трябва да се формализира какъв ще е дивидентът, съобщи Петров.

При контрабанда и митнически измами нарушителите и митническата администрация ще сключват споразумение след 1 юли, предвиждат окончателно приети поправки в Закона за митниците. Така нарушителят ще може да получи стоката си веднага след като плати дължимите митни сборове и глобата, а държавата ще събира бързо вземанията си, без да харчи допълнително за съхранение.

Най-малко 250 млн. евро за поне 2,5 години трябва да бъдат вложени за преструктурирането на "Булгартабак холдинг" при сегашната му задлъжнялост и невъзможността да осигури средства за изкупуване на тютюна, заяви за вестник "Пари" съдружникът в Метатабак Георги Тасев. Приблизително такива са били финансовите разчети на бившия кандидат купувач на 80% от капитала на компанията.

Според приватизационната процедура, която правителството прекрати преди седмица, преструктурирането трябваше да бъде извършено от купувача. Днес ръководството на холдинга представи на министъра на земеделието и горите Мехмед Дикме вижданията си как да се преструктурира холдингът преди обявяването му за продажба.

4 фирми от определените в шортлистата 7 ще се състезават за мениджър на Инвестиционния фонд, съобщи зам.-министърът на икономиката София Касидова. Това са: "TBIF Financial Cervices" и "Equest Partners", които са източноевропейска група за управление на управление на фондове, "Copernicus Capital Management", "GED Capital Development" (испанска компания за управление на фондове, подкрепяна от банка Аустрия) и "Time Capital Partners" в консорциум с "Балканска консултантска компания". Кандидатите ще подават окончателни оферти в МИ до 23 април т. г.

Турското правителство може да продаде дял от 25% от държавния монопол в областта на фиксираната телекомуникация "Тюрк телеком" под формата на конвертируеми облигации, заяви министърът на комуникациите Бинали Йълдъръм, цитиран от вестник "Дневник". Корпоративните облигации ще бъдат обръщаеми в акции на компанията между две и три години след пускането им на пазара. Стойността на емитираните ценни книжа, както и цената, която правителството иска за компанията, не бяха оповестени.

Таксите за наземно обслужване на летищата във Варна и Бургас да останат непроменени, а тези на летище София да бъдат намалени. Това поиска Българската асоциация на авиационните превозвачи на кръгла маса за наземното обслужване през 2003 г. Летищата планират да увеличат таксите средно с 10% преди началото на сезона, като ще се плаща повече за кацане в почивните и празничните дни на летищата във Варна и Бургас. Компаниите твърдят, че таксите на летище София например са четири пъти по-високи от тези в Европа.

Белгийската компания "Интербрю" през 2003 г. ще вложи 8 млн. евро в България. Почти цялата сума ще бъде използвана за технологично оборудване и закупуване на транспортни средства за "Плевенско пиво". Това съобщи изпълнителният директор на "Интербрю" за България Жан - Пиер Дютоа. Така той опроверга ширещите се напоследък слухове, че "Интербрю" възнамерява да закрие плевенската пивоварна. В момента там работят над 200 души, а през 2002 г. са произведени 300 000 хектолитра бира.

"ФБР няма да проверява българските компании, които ще участват по обявените търгове в хуманитарните операции и възстановителните дейности след войната в Ирак." Това съобщи вчера зам.-министърът на икономиката Милен Керемедчиев след заседание на Съвета за икономически растеж, пише "Сега". Той опроверга говорителя на МВнР Любомир Тодоров, който обяви ден по-рано, че щатското бюро трябва да получава информация за българските фирми. Вчера обаче Керемедчиев се срещнал с американския посланик Джеймс Пардю и въпросът бил изяснен.

Общото събрание на акционерите на БТК, което трябва да разпредели дивидента от печалбата на телекома за 2002 г., се свиква в края на другата седмица, каза вчера транспортният министър Пламен Петров. Според него не било нужно той да издава заповед, да се публикува обява и да се чака един месец, отбелязва всекидневникът.

"През това време се надявам да се вземе политическо решение за разпределянето на дивидента. Продължавам да настоявам 100% от печалбата след облагане с данъци да отиде в хазната", каза той. Според него политическото решение трябва да се състои в промяна на постановлението за изпълнение на държавния бюджет за 2003 г.

С 19% са се увеличили активите на банковата система през миналата година, обяви вчера подуправителят на БНБ Божидар Кабакчиев при откриването на петия банков дискусионен форум "Банките в услуга на клиента". По думите му основен принос за това има увеличението с 18% на депозитите в родните трезори. "От 34% на 42% се е увеличил делът на кредитите за нефинансовите институции", съобщи Кабакчиев.

Данъчните да обявяват в позорни списъци и в медиите не само имената на длъжниците на бюджета, но и размера на натрупаните от тях задължения. Това предвижда промяна в Данъчния процесуален кодекс, която е предложила работна група към бюджетната комисия на парламента. Днес комисията ще реши дали да приеме тази поправка на второ четене.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Почина актьор от "Игра на тронове"

Почина актьор от "Игра на тронове"

Свят Преди 3 минути

Иън Гелдър почина на 74-годишна възраст

Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio

Топ 10 на най-мощните серийни V6 автомобили в света

Технологии Преди 24 минути

От 60 до 120 градуса ъгъл между цилиндрите, от 500 до над 1000 к.с., представяме ви най-мощните V6, които се предлагат в света към днешна дата

Аномалиите на климата: Април счупи световните температурни рекорди

Аномалиите на климата: Април счупи световните температурни рекорди

Свят Преди 45 минути

От юни миналата година насам всеки месец е бил най-топлият подобен период в историята

При въздушна атака: Русия атакува за пореден път енергийни съоръжения на Украйна

При въздушна атака: Русия атакува за пореден път енергийни съоръжения на Украйна

Свят Преди 59 минути

При руската атака са нанесени сериозни щети на оборудване в три топлоелектрически централи

Година след смъртта на Ани и Явор: Нов протест на булевард "Сливница"

Година след смъртта на Ани и Явор: Нов протест на булевард "Сливница"

България Преди 1 час

През май 2023 г. 18-годишен шофьор с книжка от 3 месеца блъсна и уби на място двойката

Шофьор се вряза в паркирана кола в Стамболийски, след което избяга

Шофьор се вряза в паркирана кола в Стамболийски, след което избяга

България Преди 1 час

Катастрофата е заснета от охранителни камери

<p>Коя е първата храна, консумирана в Космоса?</p>

Сладолед, пица или шоколад: Коя е първата храна, консумирана в Космоса?

Любопитно Преди 1 час

С какво се е хранил Юрий Гагарин в Космоса четете в следващите редове

Стрелба пред къщата на Дрейк в Торонто, има пострадал

Стрелба пред къщата на Дрейк в Торонто, има пострадал

Свят Преди 2 часа

Заподозреният е избягал с автомобил

След САЩ: Пропалестински студентски протести се надигнаха и в Европа

След САЩ: Пропалестински студентски протести се надигнаха и в Европа

Свят Преди 2 часа

Около 125 души бяха задържани в Амстердамския университет в Нидерландия

Новият процесор на Apple е направен специално за AI

Новият процесор на Apple е направен специално за AI

Технологии Преди 3 часа

Компанията започва своя път в ерата на изкуствения интелект

Северна Македония избира президент и парламент

Северна Македония избира президент и парламент

Свят Преди 3 часа

Една от големите въпросителни на днешния вот в президентските избори е дали избирателната активност ще бъде над 40%, каквото е законовото условие, за да има избор на президент

ж

Васил Левски и връзката му с Божурище

България Преди 3 часа

Българската история е наситена с много емблематични личности, които са жертвали живота си за нашата страна

Срив в системата за граничен контрол блокира летищата във Великобритания

Срив в системата за граничен контрол блокира летищата във Великобритания

Свят Преди 3 часа

Повредата е била отстранена малко след полунощ

„Хамас“ екзекутира трима палестинци заради предполагаемо сътрудничество с Израел

„Хамас“ екзекутира трима палестинци заради предполагаемо сътрудничество с Израел

Свят Преди 3 часа

Израелските войски са навлезли в източната част на града през предишната нощ

<p>Новата Dacia Spring е на цена под 40 000 лева</p>

Ясни са цените на Dacia Spring, най-достъпният електромобил в Европа

Технологии Преди 3 часа

Поръчките на новата Dacia Spring вече са отворени, като стартовата цена на модела е 38 990 лв.

Съществувал ли е наистина известният Троянски кон

Съществувал ли е наистина известният Троянски кон

Любопитно Преди 3 часа

С настъпването на нощта гръцките войници излезли от коня и опустошили Троя, слагайки край на епичната война