0
е евник" излиза със заглавие "Общинските заплати... специални стандарти". Формирането и редовното получаване на заплатите на учители, лекари, на заетите в културата, както и финансирането на социални дейности в общините, от догодина ще се гарантира от утвърдени специални стандарти за числеността и възнагражденията на работещите в тези сфери. За това се договориха участниците в състоялото се при вицепремиера Костадин Паскалев обсъждане на концепцията за финансова децентрализация на общините. Това означава, че субсидиите за общините за 2003 г. ще се изчисляват на базата на тези минимални критерии за разходите на всяка община поотделно в зависимост от характеристиките и спецификата й. В изработването на концепцията участват Националното сдружение на общините в България и министерствата на труда, финансите, здравеопазването, образованието, културата, регионалното развитие. "За пръв път вкарваме яснота при формулирането на взаимоотношенията на общинските и държавните бюджети", обобщи дискусията Паскалев, според когото концепцията ще бъде приета добре от Международния валутен фонд, тъй като гарантира стабилност на държавата.

Отлага се приватизацията на пловдивския панаир, пише още "Дневник". Международен панаир - Пловдив" ще се включи в забранителния списък за приватизация до изготвянето на стратегия за продажбата и развитието му. Това решиха в сряда народните представители от икономическата комисия, които подкрепиха предложението на Владимир Дончев и група депутати от НДСВ. До края на следващата седмица ще е ясно дали Агенцията за приватизация (АП) ще поиска подобряване на окончателните оферти за раздържавяване на 80% от "Булгартабак холдинг", съобщил вчера изпълнителният директор на агенцията Апостол Апостолов. Наредбата за конкурсите позволява при определени условия АП да поиска кандидат-купувачите да подобрят офертите си, припомни той. По процедура агенцията е органът, който може да иска подобряване на офертите, а Министерският съвет преценява дали предложените от кандидатите цена и ангажимент за погасяване на данъчни и други задължения удовлетворяват държавата, смята Апостолов.

"Недоволството застига и Сакскобургготски", цитира "Дневник" данни на "Алфа рисърч". Негативите, които търпи кабинетът, вече се стоварват и върху министър-председателя. Този извод правят социолозите от "Алфа рисърч" на базата на данните от няколко национални представителни проучвания на общественото мнение, последното от които в периода 9-17 юли 2002 г. Въпреки че стойностите за дейността на правителството се обърнаха от позитивни в негативни още през януари, рейтингът на Симеон Сакскобургготски се запазваше положителен. Днес обаче 38% от българите одобряват дейността му, докато 52% са критично настроени, сочи анализът на агенцията, предоставен на "Дневник". Според него министър-председателят първо е започнал да губи доверие в столицата, като тенденцията вече се пренася в малките населени места. Миналия август, малко след встъпването му в длъжност, положителна оценка за министър-председателя даваха 77% от запитаните, докато отрицателно мнение имаха само 12%.

"Юреко" поема управлението на ДЗИ за пет години, информира "Пари". Днес се очаква АП и "Контракт-София" ЕООД да подпишат проектодоговор за продажба на 80% от ДЗИ ЕАД за 20.5 млн. евро. "Интерамерикан" (дъщерно дружество на паневропейския застраховател "Юреко") поема управлението на ДЗИ за 5 г., като в договора имало и опция след изтичането му "Юреко" да придобие акциите на "Контракт" от ДЗИ. Новият собственик на ЗК "Юпитер" е българската фирма "Мак Кар". Мажоритарният собственик на дружеството "Гарант-Виена" продаде дела си.

SOFIX постави трети пореден рекорд, съобщава още "Пари". За трети пореден ден борсовият индекс Sofix продължава да нараства - в понеделник беше достигнато рекордното за всички времена ниво от 140 пункта. Вчера стойността му достигна 152,38 пункта заедно с най-високото регистрирано реално дневно покачване от 5,60%. И през трите дни на рекорди основната причина за повишението на официалния борсов индекс е една и съща - рязко и постоянно поскъпване на акциите на "ЛУКойл-Нефтохим" без някаква логична за участниците в пазара причина.

Николай Василев и шефовете на "Плама" сключиха сделка, пише още "Пари". До 15 август ще се разбере дали "Нова Плама" ще може да внася петрол през терминала на Пристанище Варна, който сега е собственост на "Петрол" АД. Тогава трябва да стане ясно дали действията, които държавата е предприела за опубличаване на пристанището на "Петрол" във Варна, ще дадат резултат. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката Николай Василев след срещата между ръководството на плевенската рафинерия, депутати и служители от пет държавни ведомства. Министърът допуска възможността опубличаването на пристанището да стане и в доста по-късен период.
Междувременно "Плама" със съдействието на Министерството на транспорта и съобщенията ще провери дали е възможно да се превозва петрол и през Пристанище Бургас, каза Василев. Според него, ако това не е възможно и се потвърди невъзможността да се използва някое от дунавските пристанища, а междувременно Пристанище Варна не е опубличено, тогава представителите на "Нова Плама" и "Петрол" заедно със служители на транспортното ведомство ще се договорят за условията, при които "Нова Плама" да превозва петрол през Пристанище Варна.

Кандидат за БТК предлага съкращаване на половината телеком, пише "Сега". Единият от кандидатите за БТК - консорциумът между "Коч холдинг" и "Тюрк телеком", предлага план за трудова заетост в телекома, който предвижда 1000 абонатни линии да се обслужват от четирима служители. Сега тази бройка е 8,9 служители на 1000 телефонни поста. В същото време обаче тази индикативна оферта предвижда най-големи инвестиции - между 700 и 860 млн. евро реални пари, от които 600 млн. в периода от 2003 до 2005 г., научил "Сега" от правителствен документ по сделката, чийто първи етап приключи наскоро. Турският холдинг предлага между 100 и 150 млн. евро за 65% от БТК.

"КНСБ: Почват протести на тютюноработниците", цитира "Сега" заканата на синдикатите. Тютюноработниците от дружествата на "Булгартабак холдинг" ще почнат едночасови протести от следващата седмица с искания за социални ангажименти при приватизацията на холдинга, съобщи изпълнителният секретар на КНСБ Валентин Никифоров вчера. Засега работниците щели да протестират само в обедните си почивки. В официално изявление до президента, премиера, министъра на икономиката, шефа на Агенцията за приватизация и кандидат-купувачите Независимият синдикат на тютюноработниците към КНСБ се заявява, че синдикатите не приемат досегашните параметри на сделката. Настоява се за спешни срещи с кандидат-купувачите на "Булгартабак" и компетентните институции. Синдикатът е не е съгласен със закриването на 3500 работни места след приватизацията.

От септември ще има субсидии за експорта на пшеница, информира още "Сега". "Експортни субсиди за пшеницата ще има от края на септември", заяви вчера земеделският министър Мехмед Дикме. Въпреки забавянето на поправките в Закона за подпомагане на земеделските производители, които бяха приети на първо четене от парламента вчера, Министерският съвет щял да подготви наредба за условията, по които ще се отпускат субсидиите. Според Дикме това ще стане до 10-15 септември, а пшеницата от тазгодишната реколта не можела да влезе в хамбарите до началото на септември. "Освен това износ на пшеница се прави целогодишно", отбеляза министърът.
На първо четене в пленарната зала бяха приети едновременно четири проекта за поправки на закона. Някои от идеите за подпомагане на земеделските производители в тях се разминават.

Засичат тока по новите тарифи, съобщава "Стандарт". Инкасаторите от енергото от днес започват за първи път да засичат електромерите по новите тарифи. Цените бяха увеличени от 1 юли с 29,52%. Освен това беше въведена двустъпална тарифа за отчитане на консумираната енергия. Първото стъпало обхваща потреблението до 75 квтч на месец, което ще се заплаща по цените до 1 юли. Дневната енергия по тях струва 0,098 лв. на квтч, а нощната - 0,053 лв. на квтч. Над този лимит токът се заплаща по 0,127 лв. за квтч през деня и по 0,068 лв. за квтч през нощта. От ноември до март хората, които живеят в нетоплофицирани жилища, ще могат да ползват още 50 квтч нощна енергия по старите цени. В зависимост от вида на жилището и електромера, фактурите, които ще се получават, са шест вида за цялата година. Хората с еднотарифни електромери ще заплащат цялата електроенергия над 75 квтч по дневна тарифа.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между приятелки: - Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Еврокомисарят Илва Йохансон на посещение у нас</p>

Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон на посещение в България

България Преди 12 минути

Тя ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния контрол по въздушните и морските вътрешни граници на Шенген от 31 март насам

<p>Огромното бяло &bdquo;сърце&ldquo; на Плутон има изненадващо жесток произход</p>

Проучване: Огромното бяло "сърце" на Плутон има изненадващ произход

Любопитно Преди 17 минути

Повече информация за Плутон може да прочетете в следващите редове

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 7 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Свят Преди 8 часа

Шведският парламент прие закон, с който минималната възраст за законна смяна на пола се намалява от 18 на 16 години и се улеснява достъпът до хирургически интервенции. Законът беше приет с 234 гласа "за" и 94 "против" в 349-местния парламент, предаде АФП. Макар че скандинавската страна е първата, която въвежда законна смяна на пола през 1972 г., предложението, целящо да позволи така наречената "самоидентификация" и да опрости процедурата, предизвика интензивен дебат в страната. Дебатът отслаби позициите на консервативния министър-председател Улф Кристерсон, след като той призна, че се е поддал на натиск от страна на членове на партията по въпроса.

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

България Преди 9 часа

Присъдата на СГС не е окончателна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Свят Преди 9 часа

Гласуването ще се проведе в събота

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 9 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

Русия удари болница и училище в Украйна

Русия удари болница и училище в Украйна

Свят Преди 10 часа

Нанесени са щети на няколко многоетажни жилищни сгради

МВнР извика на среща иранския посланик

МВнР извика на среща иранския посланик

България Преди 10 часа

МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

България Преди 10 часа

От „Има такъв народ” съобщиха, че тя е „притеснителна”

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

България Преди 11 часа

Хекимян: Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна

Главчев: Сега на ход е Радев

Главчев: Сега на ход е Радев

България Преди 12 часа

Главчев: Наистина нямаме време за изчакване

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

България Преди 12 часа

От състава на СД на дружеството се освобождават и Димитър Спасов и Татяна Петрова-Бояджиева

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

България Преди 12 часа

Мавров ще изпълнява длъжността „управител“ на НЗОК до приемане на решение на Народното събрание

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

България Преди 12 часа

Искат и отстраняването от длъжност на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

България Преди 12 часа

Ако мъжът бъде обявен за невменяем, няма как да бъде осъден