0
з аконодателството няма и не може да има определение на държавен интерес. Основната грижа на мнозинството, което подкрепи предложението, е да намери поле за изява на произвола на прокуратурата", заяви вчера в предаването "В десетката" по Би Ти Ви Красен Станчев от Института за пазарна икономика. Той каза това по повод приетата на първо четене в парламента промяна в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), позволяваща прокуратурата да иска пряко от съда развалянето на приватизационни сделки. Мотивът на вносителя на поправката - депутата от "Коалиция за България" Любен Корнезов, е, че по този начин по-добре ще се защитават държавните интереси. Миналата седмица текстът беше подкрепен от всички парламентарни групи, припомнят от "Дневник".

"Майкрософт" е продал абонамента за българската версия на продуктите си на българското правителство с 260 долара по-скъпо, отколкото на БАИТ, заявил за "Дневник" Вени Марковски, председател на Българското Интернет общество. Той обаче уточнил, че коментира договора между "Майкрософт" и правителството като гражданин, а не като представител на организация. Миналата година "Майкрософт" е сключила абонаментно споразумение с Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ). Според него компаниите, членуващи в БАИТ, имат право на преференциална абонаментна цена за българската версия на продукти на "Майкрософт". Тя е 190 долара за три години. Цената на същия абонамент за държавната администрация обаче е около 450 долара, твърди Марковски.

Вицепремиерът и министър на икономиката Николай Василев се надява швейцарските инвестиции да нарастнат и да бъдат в рамките на 50-100 милиона долара годишно, съобщава още всекидневникът. Министърът се завърна в неделя от Кран Монтана, Швейцария, където участва в световния икономически форум. За последните 12 години швейцарски компании са вложили у нас общо над 106 милиона долара. За първите четири месеца на тази година инвестициите им надхвърлят 12 милиона долара, като само за април те са 8 милиона долара, обясни Василев.

Държавните органи и работодателите няма да предоставят на синдикатите имоти за безвъзмездно ползване. Това предвиждат предложенията за промени в Кодекса на труда на Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Съюза на работодателите и Асоциацията на чуждестранните инвеститори - БИБА, пише още "Дневник". Целта е да се стимулират инвеститорите и да се премахнат отживелици от времето на социализма, които спъват пазара на труда.

Данъкът върху доходите на физическите лица ще влиза изцяло в местните бюджети от 1 януари 2003 г., съобщи на инвестиционен форум край Варна зам.-финансовият министър Гати ал Джебури. Сега 50% от налога остават в общините, информира "Пари". В същото време данък печалба ще отива изцяло в републиканския бюджет. Това гласи приетата програма за политиката на бюджета в периода 2003-2005 г. До седмица тя ще бъде предоставена и на коалиционните партньори за разглеждане, съобщи още зам.-министърът. Тази схема е предпочетена, тъй като подоходният данък ще продължи да е съществена част от внесените налози, докато тенденцията за данък върху печалба е да стане нула, коментира още той. Нулевата ставка обаче ще стане факт със сигурност след 2006 г.

Американска компания, работеща по поръчки на Пентагона, иска казанлъшката оръжейница "Арсенал", научил "Пари". При разваляне на приватизационната сделка за завод "Арсенал" в Казанлък, предприятието няма да легне на ръцете на държавата, съобщиха депутати от парламентарната комисия по национална сигурност и външна политика. Според парламентаристи от подкомисията за следприватизационен контрол покупката на "Арсенал" наистина представлява обект на прокуратурата, защото при сделката са отписани стари дългове в размер на 65 млн. лева и 63,5 млн. долара. Тези пари, които са били фактически държавна инвестиция в приватизираното предприятие, не са възстановени по никакъв начин на хазната.

80% от печалбата за 2001 г. на "Благоевград БТ" АД, водещото дружество в системата на "Булгартабак холдинг", се разпределят като дивидент за акционерите, от които 14,76% са граждани и юридически лица. Останалите 85,24% от акциите са собственост на държавата чрез холдинга. Предложението за този размер на доходност направи Анастасия Димитрова, главен юрисконсулт на "БТ холдинг", която го представляваше на годишното общо събрание, съобщава "Пари". 10% от нетната печалба - 20,967 млн. лв., се задържат за резерви. От останалите 18,870 млн. лева 80% се разпределят за дивидент и 20% за допълнителни резерви. Нетната печалба за една акция е 7,76 лв., от която дивидент се формира 5,59 лв. Така ръководството на холдинга изпълни наредбата на МФ от декември 2001 г. за 80% вноска от печалбата на държавните дружества за бюджета.

Валутният борд е едно от най-успешните политически решения през последните години, които до голяма степен интегрират страната както към Европа, така и към света. Това е общото експертно мнение днес, когато се навършват пет години от въвеждането на валутен борд в България. Според бившия шеф на Централната банка Любомир Филипов обаче, основната цел на валутния борд - приток на чужд капитал, който да се конвертира в български левове и да се инвестира в българската икономика - все още не е постигната, пише "Сега".

"Това, че от днес цените на газа се понижават с 3%, е чисто палеативна мярка на правителството, която няма да има икономически ефект", коментира за "Сега" шефа на "Агрополихим" - Девня Васил Александров. От днес "Булгаргаз" продава 1000 куб.м газ с 8 лв. по-евтино. Енергийният министър Милко Ковачев призна, че понижението е символично. Нулев ефект от защитните мита при внос на торове, които също влизат в сила от днес, очакват производителите. Кабинетът не ги въведе за пролетната сеитба и пазарът отново беше залят от евтин внос на дъмпингови цени. Българските заводи са продали едва 380-400 000 т амониев нитрат при вътрешно потребление от 1,1 млн. Родните производители свалиха цените на два пъти и повечето продаваха почти без печалба. От 267 лв. за тон преди два месеца сега цените на селитрата са 220 лв./т, съобщи Александров.

Бордът на "Банк Аустрия" ще одобри сделката за приватизация на "Биохим" през следващите няколко дни и ще подпише договора преди официално обявения краен срок на 26 юли, съобщи говорителят на банката Петер Тиер пред радио "Свободна Европа". "Биохим" се вписва идеално в нашата мрежа и в нашата стратегия. Искаме да увеличим присъствието си, тъй като България има многообещаващо икономическо развитие", заяви Тиер. По неофициални данни "Банк Аустрия" ще плати около $50 млн. за 99,59% от капитала на "Биохим". Минималната цена, която искаше БКК, бе 95 млн. лв. За "Биохим" кандидатстваха и консорциумите между "Росексимбанк" и руската "Межпромбанк" и "Хебросбанк" съвместно с френската "Charlemagne Capital", припомня "Сега".

Един от най-луксозните курорти по нашето Черноморие - Албена, тази година е напълно достъпен за българи. В най-горещите месеци - юли и август, семейният отдих край морето се предлага на атрактивни цени. 12 лева струва нощувка на човек в отдалечените от плажа хотели в горната зона на курорта - "Киев", "Звезда" и "Днепър". Срещу 15 лева на вечер може да преспи нашенец в "Прага" и "Кардам" в центъра на комплекса, 36 лева е нощувката в четиризвездния "Добруджа", пише днес "Стандарт".

Доларът ще се търгува при курс от 99 цента за 1 евро в края на годината, прогнозират 51 анализатори и инвеститори, цитирани от агенция "Блумбърг". Това означава, че 1 долар ще струва 1,98 лева у нас. Американската валута ще спре главоломното си падане и ще се закрепи благодарение на очаквания растеж в икономиката на САЩ през втората половина на годината, предричат US финансови експерти. Според МВФ през 2002 г. ръстът ще е 2,3%. При затваряне на международните пазари в петък щатската валута се търгуваше на ниво 99,15 цента за 1 евро. Някои сделки се сключиха и при курс 99,90 цента за евро, което е най-ниският курс на долара от февруари 2000 г. Обменните бюра в София купуваха долара по 1,96 лв. и го продаваха по 1,97 лв., съобщава още "Стандарт".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 2 минути

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 7 минути

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 30 минути

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 32 минути

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

България Преди 35 минути

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева и Андрей Ковачев

о

"Коалиция на пудела": Пеевски коментира исканата оставка на председателя на Народното събрание

България Преди 55 минути

Коментарът на Делян Пеевски четете в следващите редове

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 1 час

Студиото може да отвори врати още това лято

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 1 час

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати

<p>Това са отчаяни времена за Украйна (ВИДЕО)</p>

VOA: Това са отчаяни времена за Украйна

Свят Преди 1 час

Пакетът от помощи на Вашингтон за Украйна се състои предимно от заеми, което предизвика интензивен дебат в Украйна

Финансовият министър на Великобритания Джереми Хънт

Великобритания: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Свят Преди 1 час

Тази седмица британският премиер обяви новата военна помощ за Украйна в размер на 500 млн. паунда

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

"Спасяване на животи от свръхдоза": САЩ в борбата с наркотиците (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

САЩ се координира с други страни, за да пресече потока от незаконни наркотици

а

Проф. Витанов: Спад на заболелите от коклюш, ако се вземат мерки

България Преди 1 час

Разпространението на болестта все още е на клъстери

Мулен Руж

Перките на вятърната мелница Мулен Руж в Париж се срутиха

Любопитно Преди 2 часа

Една от най-известните френски забележителности претърпя драматичен инцидент

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

МОСВ предупреждава: Очакват се повишения на някои от речните нива

България Преди 2 часа

За 25 април е обявен жълт код за валежи от дъжд в 12 области от страната

<p>&quot;Силно се надявам на чудо&quot;:&nbsp;Селин Дион откровена за болестта си</p>

Селин Дион разказа откровено за болестта си

Любопитно Преди 2 часа

Дион говори пред френското издание на сп. "Вог"