0

П ожарите в южната ни съседка присъстват по страниците на всички вестници и у нас. Изданията публикуват сателитни снимки, на които се виждат много ясно къде бушуват пламъците.

Пожарът, който пламна край Хасково, снощи прехвъли и границата с Турция, съобщава още "Труд" на първата си страница. Огънят е опустошил стотици декари гори и пасища в Харманлийско, Свиленградско и Тополовградско.

Там снощи бе обявено бедствено положение. Междувременно проливен дъжд потопил част от град Дългопол, Варненско.

И още една вест от страниците на днешната преса: на 3 или 4 септември комисията по досиетата ще оповести окончателните резултати от проверката на народните представители за принадлежност към бившата Държавна сигурност.

След това ще започне предварителна проверка на политическите партии, желаещи да се запознаят с евентуално агентурно минало на своите кандидати за кметове и общински съветници.

И септември става за плаж, успокоява "Труд" онези, които на са успели да отидат още на море, а защо не и тези, които биха искали да повторят.

През септември ще има много ясни и топли дни, макар месецът да започва с облаци и дъжд, казва ст.н.с. Валери Спиридонов, зам.-шеф на института по метеорология.

Според него е рано да се отказваме от годишните си отпуски, планирани за следващия месец. Той щял да е подходящ за планина, но и за море.

Климатът по Черноморието винаги бил по-различен, отколкото климата във вътрешността на страната, убеден е ученият. Духат бризови ветрове, дори температурите на въздуха да паднат, крайбрежието пак ще е меко и ласкаво.

Астрономическата есен ще настъпи на 23 септември (неделя) в 12,51 ч.

Станишев дописва напудрени доклади от министрите си, разказва "24 часа". Да бъдат отчетени всички пропуски в работата на отделните министерства и къде са слабите и критични места в провежданата държавна политика - това е поискал премиерът от шефовете на ведомствата при подготовката на отчета за двете години управление на тройната коалиция.

Срокът за предаване на докладите бил 20 август, а в петък се очаква Сергей Станишев да направи отчет на половината мандат на правителството на специална пресконференция.

Въпреки изричното желание на премиера отчетите да бъдат обективни, повечето министри са предали доста напудрени и подчертаващи успехите на управлението доклади, научил "24 часа".

Заради това сега служителите от кабинета на Станишев сами трябва да пренаписват отчетите и да включват слабите места в работата на отделните ведомства.

Вестникът помества и коментари на някои от министрите за свършената работа.

Според министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов най-големите постижения на ведомството за в пътното строителство. Най-много съжалявам, че не успяхме да започнем израждането на магистрала "Тракия", която много се забави, посочва той.

Финансовият министър Пламен Орешарски отбелязва като постижение, че въпреки външни дисбаланси и дефицит по текущата сметка, министерството е успяло да води адекватна фискална политика.

Като негатив той посочва, че има резерви по отношение ефективността на публичните разходи, както и възможности за разширяване на програмния подход във финансирането.

Готови сме за усвояване на 3 млрд. евро от Европа, декларира земеделският министър Нихат Кабил. Той отбелязва две основни насоки, по които има още работа - Брюксел да одобри прилагането на програмата за развитие на селските райони, както и да се защити финансирането по програма "САПАРД"

Свършихме доста за БДЖ, остава тревогата за авиацията, отбелязва транспортният министър Петър Мутафчиев. Трябва да се работи и за по-строг контрол при издаване на шофьорските книжки, както и на фирмите за превоз на пътници, допълва той. 

Според "Труд": Станишев отлага отчета на кабинета. Въпреки амбициите на министър-председателя да направи публична равносметка за двегодишното управление на тройната коалиция заради някои от министрите това няма да стане навреме, пише вестникът.

Не вярвам София да си причини експеримент с Тити, заявява пред "24 часа" столичният кмет и кандидат за втори мандат Бойко Борисов.

Тити Папазов е пуснат от БСП и Георги Първанов да изговори всичките глупости и обвинения срещу мен, които сериозен човек, познаващ проблемите на града и начина на вземане на решенията, не може да си помисли, смята той. 

Удивен съм от коментарите, че трябва да продължа преговорите със СДС след този ултиматум, коментира още Борисов. Според него лидерът на СДС Пламен Юруков има замисъл, в който, от една страна, иска да се саморазправи със софийското СДС, а от друга - да осигури стъпката на Доган в следващия мандат.

Тити Папазов атакува кмета със 100 въпроса, информира "Сега". Баскетболният треньор обявил, че всяка неделя ще вади по 10 питания  за общинските дела на генерала. Първата част са свързани с преасфалтирането на улици и балирането на боклука.

Всичко в София се прави пред очите на хората, коментира в интервю за "Труд" председателят на Столичния общински съвет Владимир Кисьов. Резултатите са налице, заявява той и дава пример с детски площадки, училищата и нова инфраструктура.

"Бизнес партии ли? Те всички са такива", посочва в анализ за "24 часа" икономистът Емил Хърсев. Симбиозата между бизнес и политика погрешно се описва като навлизане на бизнеса в представителната власт, проникването е двустранно, коментира той.

Хърсев смята още, че бизнесът е силен в местния вот и национална представителна партия на бизнеса не може да бъде създадена.

Бизнесът убива създателите си, пише "Сега". В тази кампания бизнесът с настървение сам разобличава политическите си патрони, отбелязва авторът.

Според него процесът трудно ще бъде спрян и рано или късно политиката в
България ще се превърне в чиста проба бизнес.

Да бъде направен международен одит на "Пирогов" за последните няколко години, за да се открият слабите места в управлението и да се дадат препоръки за затваряне на пробойните, през които изтичат средства от болницата - за това настоява стачният комитет в "Пирогов", съобщава "Дневник". 

"Некадърници в храбри пози за досиетата" - така е озаглавен материал в
"24 часа", подписан от вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Нека се разкриват досиетата и да стане известно кой е доносничил срещу други български граждани и кой е потискал техните основни свободи, но това е нещо друго - не днешният цирк с досиетата, коментира той.

Има опасност от гражданска война, твърди пред "Труд" ген. Цветан Тотомиров, бивш началник на Генералния щаб на Българската армия. Според него създаването на формирования като гвардията, планирана от Боян Расате,  е опасно.

Ами ако се организират и от другата страна, въоръженият сблъсък е неизбежен, смята той. Според Тотомиров наводненията и пожарите показват, че ни трябва гвардия, която трябва да е държавна структура със закон и правилник. 

Генералът разказва и за учреденото през юни Гражданско сдружение за национална гвардия, на което е  почетен председател. 

BG гражданството шества и в Сърбия, пише в анализ "Монитор". Във всички държави от Западните Балкани, както и в Молдова, се е пробудил жив интерес към българските паспорти, обяснява авторът.

Държавата ще прави училища за родители, пише "Труд". В тях бъдещите и настоящи майки и татковци ще овладяват уменията да бъдат отговорни към децата си.

Идеята е залегнала в новата 10-годишна стратегия за детето, която вече се обсъжда от обществеността в някои големи градове на страната.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 4 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 5 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 5 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 5 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 5 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 6 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 7 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 7 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 7 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 8 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 8 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 8 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности