0

Парламентът се отказа от първоначалното си намерение да заседава извънредно, за да навакса с изостаналите закони, които да бъдат отчетени в мониторинговия доклад на Европейската комисия (ЕК), пише "Сега".

Миналата сряда председателят на Народното събрание Георги Пирински обяви, че ще се работи ударно до 20 юни заради седем закона. За целта председателският съвет на парламента единодушно решил да се състоят три извънредни заседания, разяснява изданието.

Неочаквано в края на миналата седмица стана ясно, че ще се работи нормално. Премиерът Сергей Станишев внесе допълнително успокоение, като обяви по време на парламентарния контрол, че не очаква на България да бъде наложена предпазна клауза в областта "Правосъдие и вътрешни работи".

Точно обратното - Еврокомисията щяла да ни похвали. Станишев останал с това впечатление от разговори с експерти на ЕК и еврокомисари.

Нови по-строги санкции за шофьорите, които извършват нарушения по пътищата, обсъдиха вчера депутатите. Те предлагат водачите, които превишат разрешената скорост за движение в населено място, да се наказват с 250 лв. глоба и отнемане на книжката за три месеца.

Промените в Закона за движение по пътищата вероятно ще бъдат гласувани следващата седмица. Те предвиждат още за превишена скорост извън населено място водачите да се наказват с 400 лв. глоба и три месеца лишаване от правоуправление.

Наложените парични санкции да се плащат в едномесечен срок, а онези до 50 лв. да не могат да бъдат обжалвани, предвиждат още измененията.

Според тях глобата за шофиране с концентрация на алкохол в кръвта от 0,5 до 1,2 промила да е от 200 до 500 лв., а книжката да се отнема за срок от един месец до една година.

Депутатите решиха и временно да се отнема шофьорската книжка на водач, който управлява без застраховка "Гражданска отговорност". С една дума: да му мислят шофьорите, обобщава "Дума".

София опустя преди посещението на Буш, констатира на първата си страница "Монитор". През последната седмица рязко намаляха и задръстванията в столицата.

Празно е в София, но така е по-добре. Не знаем дали заради посещението на Буш или защото столичани започнаха да се изнасят към морето, но движението е много намаляло, казват пред репортери на всекидневника автобусни шофьори от градския транспорт.

"Направили сме синхронизация на светофарите по ключовите кръстовища в София. "Зелената вълна" е заради по-добрата организация на движението при посещението на американския президент Джордж Буш", заявява пред всекидневника и зам.-кметът по транспорта в столицата Велизар Стоилов.

Затварят "Цариградско шосе" заради Буш в неделя, включва се по темата и "Труд". София остава затворен град, добавя изданието.

Критик засича Буш в София, научаваме пък от първа страница на "24 часа". Милиардерът Джрдж Сорос, един от най-могъщите критици на Джордж Буш, пристига в България по същото време, когато очакваме американския президент.

В понеделник и двамата ще бъдат в София, няма обаче формално засичане в програмите им, уточнява вестникът. Сорос идва за участие в заседание на международния управителен комитет на инициативата "Десетилетие на ромското включване".

От днес следобед до понеделник София ще бъде най-популярната столица на света покрай гостуването на най-строго охранявания човек на планетата -
Джордж Буш, пише в челния си материал "Новинар".

"Сега" публикува в приложението "Наблюдател" анализа "Бушонираният свят", в който коментира ,че покрай войната срещу тероризма американският президент се е сдобил с безпрецедентна власт.

Какво ни носи Буш, пита се в друг материал вестникът. Според изданието сред очакванията на България са първо, военнополитическо сътрудничество и превъоръжаване на българската армия,  второ, икономическо сътрудничество,  трето - отмяна на визовия режим със САЩ, а четвъртото очакване е  за освобождаване на медиците ни в Либия.

Буш да мине и през Обеля, иска в коментар "Стандарт" и допълва, че центърът на София е светнал, но в кварталите боклукът и дупките са си останали.

"Тик-так... властта се крепи на нестабилни партии и неясни мнозинства" е челното заглавие на "Капитал". Дори да остане по-дълго на власт, очакваният втори кабинет на Станишев не може да бъде успешен.

За трите партии в коалицията и досега беше много трудно да постигнат съгласие за всяка промяна, но след като наяве излязоха кризата в НДСВ, разногласията в БСП, правенето на политика изглежда обречено, пише вестникът. 

Политическото статукво е взривено, заявява в интервю за същия седмичник политологът Иван Кръстев. Кризата на тройната коалиция се разрази  във формата на криза вътре в партиите, като на този етап само ДПС е изключение, коментира той.

Според изследване на "Маркет линкс", публикувано във вестника, 30% от анкетираните заявяват, че най-добре за страната ще е, ако ремонтът на кабинета бъде основен и значителна част от сегашните министри бъдат сменени.

Още по-радикално била настроена друга 1/3 от българите, която вижда в предсрочните избори и ново управление най-добрата за страната възможност.

Сценаристите са зад кадър, казва в интервю за "Капитал" министърът в оставка Румен Овчаров. Ясно ми е кой започна сценария, кой го продължи, кой го активира в края на април, имам своята истина за цялата тази работа, но ще я кажа, като му дойде времето,  посочва той по повод скандала около него, който доведе и до оставката му.

Изданията продължават да коментират и случващото се в НДСВ. Нищо не съм правил без знанието на царя, казал през съпартийците си вчера Милен Велчев според "Труд".

Бившият финансов министър бил подложен четири и половина часа на "другарски съд" с обвинението, че е манипулирал конгреса на НДСВ.

Половината от парламентарната група на НДСВ били готови за нов конгрес и оставка на Велчев, информира "Монитор". Според него жълтите чакат
връщането на Симеон Сакскобургготски, защото без него не могат да решат каквото и да било, а преди два дни той заминал за Германия.

"24 часа" цитира думите на Велчев по повод исканията да подаде оставка от политическите постове, които заема в НДСВ: "Ще взема решението си за оставка в най-скоро време. То обаче ще е основано на обсъждане на действието между мен  и лидера ни Симеон Сакскобургготски, както и на личната ми преценка."

Под заглавие "Ръката" на премиера" "Капитал" коментира, че създаването на национална агенция по сигурността ще реши основния недостатък на работата на службите - безумния документопоток между тях, затлачен във времето, липсата на координация и препокриването на функциите.

Премиерът не е недоволен от мен, казва пред "Труд" министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. Аз знам, че здравеопазването не е на онова ниво, на което може да даде най-доброто на хората, признава той и отбелязва, че е съгласен с критичните бележки на Станишев.

По повод протестите в "Пирогов" той посочва, че  проблемите там са натрупвани с години, защото болницата не е преструктурирана. Със сигурност статутът на "Пирогов" ще бъде променен, отбелязва Гайдарски.

Той коментира и идеята да има и други здравни каси и посочва, че сега е трудно да се говори за това и засега решението е НЗОК да е монополист.  

Стачка в "Пирогов" след седмица, предупреждава "Монитор" и информира, че протестите на лекарите ще прераснат в ефективни стачни действия на 18 юни.

Все още не сме решили дали да работим по време на протестите, цитира вестникът един от лекарите - Светлозар Сардовски, който отбелязва, че до понеделник ще стане ясно дали "Пирогов" ще остане отворен за спешните случаи.

В "Пирогов" сме като на фронта, заявява пред "Стандарт" Евелина Цекова, медицинска сестра в института. Изложени сме на много рискове - кървища ни обливат, криминални типове са заплашвали колеги с калашници, дрогирани блъскат вратата юмруци, а има и колеги, които пипнаха хепатит, друг пък развиха диабет от стреса, описва работата тя.

Цекова обяснява как се е случвало при тежки инциденти  медици от болницата, които не са на работа, да идват да помагат.

В интервю за "24 часа" бившият президент д-р Желю Желев коментира, че ниската избирателна активност показва разминаване на гражданското общество, от една страна, и държавните институции и партийната система, от друга.

Фактически на партийната система й показаха червен картон и това се отнася за всички партии, смята той. Желев разказва в интервюто любопитни неща от времето, когато е бил държавен глава като това, че не е имал готвач, нито човек, който да го съветва за облеклото.

Бивш шеф във фонд "Земеделие" на съд за пране на 375 000 лв., съобщава "Труд". Софийската градска прокуратура е внесла обвинителен акт срещу бившия зам.-шеф на фонда Красимир Неделчев за пране на пари, подкуп и измама, свързани с програма САПАРД и изготвяне на бизнесплан за винарна. 

Всички завършили студенти трябва да владеят писмено и говоримо най-малко един чужд език, а особено внимание трябва да се обърне на английския език в държавите, в които не е матерен - това е една от препоръките, приета от министрите на образованието на страните в ЕС, съобщава "Сега".

Българското кино да проговори на английски, предлага в интервю за "Монитор" режисьорът Иван Ничев. Някак логично е защо Люк Бесон мина на английски, Бернардо Бертолучи от 20 години произвежда филми на английски, всички, които искат да правят световна кариера - актьори или режисьори, минават на английски, мотивира се той.

Ничев коментира още, че не е редно да оценяваме нашето кино като изостанало, а просто кинопроизводството ни е на нивото на парите, които му се дават.

Витаем в пространство на политици, техните помощници и метреси, твърди в интервю за "Сега" директорът на Сатиричния театър Павел Васев. Въпросът за изкуството и властта винаги ще стои на дневен ред и най-вече въпросите по какъв начин се отнася изкуството към властта - възприема ли я, анализира ли я, разрушава ли я, посочва той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Черните куртки от Hell's Kitchen 6 победиха своите предшественици

Любопитно Преди 7 часа

Чоткин получи романтична вечеря със своята любима Камелия

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Хиляди блокираха ключово кръстовище в грузинската столица

Свят Преди 7 часа

Демонстранти блокираха Площада на героите, през който преминава по-голямата част от трафика в града

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 9 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 10 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 11 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 11 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 12 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 12 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 12 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 12 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 13 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

Лошо време в почти цяла България: Валежи, градушки и гръмотевици в петък

България Преди 13 часа

Жълт код за потенциално опасно време е обявен в почти цялата страна

.

Защо интернет се влюби в историята за късметлията, спечелил $1,3 млрд. от лотарията

Свят Преди 13 часа

„Как ще имам време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 14 часа

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 14 часа

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 14 часа

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок