9

П олицията е задържала около 60 младежи - привърженици на организации, които заклеймиха гей обществата. В опасна близост до участници в шествието и полицаи бе хвърлен коктейл "Молотов".

Сред задържаните е и лидерът на БНС Боян Расате, съобщиха от МВР. За малко да бъде ранен полицай. Това станало, когато спрял за проверка Боян Расате, който се движел в група с няколко свои поддържници, които хвърлили в краката на униформения запалени димки, увити във вестник. За случая е била уведомена районна прокуратура.

Задържаните са носели в себе си боксове, палки, гумирани алуминиеви кабели, пиратки. Те се движели на групи в района на моста на НДК. 15 от тях са отведени в столичното Първо РПУ, останалите 45 ? в Четвърто РПУ. Сред задържаните имало и няколко непълнолетни. Полицаите забелязали, че близо до тях има чанта, а при проверката се оказало, че тя е пълна с павета и бомбички.

Всичко има цена - от една страна ангажирането на толкова много служители на МВР и от друга как ще се погледне на лицето на България след такива инциденти, заяви министърът на вътрешните работи Михаил Миков по повод на провокациите по време на разрешения гей парад в София.

Той не коментира дали трябва да се провежда или не подобен парад, но принципно изрази несъгласие с провокациите.

Участниците в шествието преминаха по бул. "Евлоги Георгиев" до "Червената къща", ескортирани от полицейски автомобили и полиция.

Пиратки гърмяха на няколко пъти. Забелязани бяха младежи, които се движеха успоредно по тротоара и някои от тях бяха спирани за проверка и отвеждани от полицията.

Една седмица заплахи даде резултат, каза пред журналисти Аксиния Генчева. Според нея участниците в гей парада са щели да бъдат много повече, ако не беше разразилата се медийна кампания срещу тях.

И в другите страни е имало проблеми - в Ирландия първият гей парад е бил само от петима участници, добави Генчева.

Искам аз и хората като мен да могат да живеят без страх, че ще бъдат уволнени от работа или пребити от скинари и националисти за това, че не са като другите, каза тя.

За БГНЕС друга участничка в похода, Виктория Димитрова от Благоевград разказа, че е щастливо женена в испанския град Тамплона за г-жа Беатрис Ухар, която също бе редом с нея на парада.

Според Виктория за бракове между хомосексуалисти в България още е рано да се говори. В Испания те са разрешени от 2005 г., но надеждата на участниците в парада е в новия семеен кодекс поне да влезе признаването на фактическото съжителство на хомосексуалните двойки.

Към 17,30 ч. участниците в гей парада вече бяха в крайната точка на маршрута си - "Червената къща". Плътен полицейски кордон не допуска до там други граждани.

В цяла Европа днес имаше гей шествия

Десни активисти се опитаха днес да разстроят парада във втория по големина град в Чехия Бърно и се наложи силите на реда да се намесят.

С плакати и транспаранти, на които можеше да се прочете "Няма бъдеще за хомосексуалистите!", няколко десетки екстремисти, облечени от главата до петите в черно, замеряха с яйца и димки участниците в гей парада, събрали се в парк в центъра на Бърно.

500-те участници бяха охранявани от 200 полицаи. Задържани са били задържа трима души и парадът, предвиден първоначално да продължи два часа бе съкратен.

В сряда чешките власти забраниха демонстрация на крайната десница, която бе определена за същия ден като шествието на гейовете и лесбийките.

Десетки хиляди преминаха по улиците на Берлин под звуците на техномузика по време на традиционния "Гей Прайд", който тази година е на тема борбата срещу хомофобията, съобщи АФП.

Участниците в Кристъфър стрийт дей - наречен така на едноименната улица в Ню Йорк, където през 1969 г. станаха сблъсъци между полиция и хомосекусалисти, качени на пъстри платформи, окичени с разноцветни балони, изминаха шест километровия маршрут, ползващ се със славата на култово място сред хомосексуалистите в Европа.

Доайен на шествието бе 95-годишният Рудолф Бразда, последният все още жив от т.нар. розови триъгълници - преследваните от нацистите представителите на гей общността, които в концлагерите са били означавани с розови триъгълници.

Бразда, който е прекарал четири години - от 1941 до 1945 г., в концлегера Бухенвалд, положи венец на паметника на хомосексуалистите, жертви на нацизма, издигнат неотдавна в Берлин.

По време на хитлеризма над 50 хил. са били осъдени по силата на член от наказателния закон срещу хомосексуализма. Според някои сведения между 5 и 15 хил. са депортираните в лагерите хомосексуалисти, като половината от тях са загинали там.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@