0
Сигурната и здрава безжична домашна мрежа не е проблем за рутера на Belkin даже и сред дебели панели.

Ревю и илюстрации: Виктор Якимов

Бележка на редакцията (вместо предговор):

С настоящата статия вероятно ще отворим прецедент в историята на PC World, защото тя всъщност не е създадена от редакционния ни екип, а от наш читател. Нямаме нищо против обаче това да стане редовна практика, защото смятаме, че сайтът и списанието трябва да бъдат не само наши, но и ваши. Затова и решихме да дадем форум на Виктор от Варна, който имаше късмета да спечели наградата на Belkin от нашата онлайн игра за миналия месец и който с ентусиазъм предложи да я разгледа и опише по-подробно за всички, които се интересуват от този тип техника. Използваме случая да благодарим на автора за инициативата, отделеното време и положените усилия, и не на последно място - за резултата, който е повече от достоен за публикуване. Спираме с коментарите дотук и оставяме думата на Виктор, като публикуваме ревюто му само с минимални “козметични” редакции.


Дизайн и функционалност

В началото на февруари, когато за първи път срещнах N1 VISION на страницата на PC World, сякаш подсъзнателно плъзнах курсора на мишката и кликнах върху линка на Belkin. Веднага бях завладян от иновативния дизайн на иначе скучно устройство като безжичен рутер. Отговор на въпроса какво е накарало читателите на списание Time да отредят почетното десето място в класацията на най-забележителните устройства на 2007 година на продукта на Калифорнийската компания се крие в наименованието на продукта N1 VISION. Но освен със завладяващата си визия този продукт прави сериозна заявка за място в списъка с покупки на потребителите и със своя арсенал от нововъведения, които не можем да открием при конкурентните устройства. Точно те ще се превърнат в предмет на анализ в настоящото ревю.

Belkin N1 VISION е проектиран да бъде поставян само вертикално, на задния му панел е разположена системата Multiple Input Multiple Output (MIMO) с три антени, които разпръскват безжичния сигнал по два канала едновременно – чрез тях устройството осигурява преноса на данни по спецификацията IEEE draft 802.11n версия 2.0. Рутерът има и един Gigabit WAN порт и четири Gigabit LAN порта. Стандартната индикация за състоянието на мрежата чрез мигащи светодиоди е заменена от инженерите на Belkin с много по-приятен за окото графичен дисплей с удачна синя подсветка и размери 4х7 см.

На него потребителят може да избере каква информация да се показва из между седем опции: 1. Състояние на мрежата (Network Status), 2. Широколентов скоростомер (Broadband Download Speedometer), 3. Съотношение скорост на качване и теглене (Broadband Upload/Download Speedometer), 4. Потребление и скорост на всеки свързан потребител (Connections/Speed), 5. Потребление през последните 24 часа (Usage Past 24 Hours), 6. Достъп за гости (Guest Access Status), 7. Дата и час (Time & Date). На предния панел са разположени клавиш Меню, четирите бутона за екранна навигация и един за потвърждаване на избора, чрез тях се осигурява лесен достъп до някои функции, без да е необходим компютър и web интерфейс.


Инсталация

И така, N1 VISION пристига в елегантна опаковка издържана в сиво и черно. Веднага след като отворите капака, ви посреща тънка брошура, която разяснява процеса на хардуерна инсталация в седем лесни стъпки.

А за да не се чуди човек, кое какво е и къде се включва стъпките са отбелязани върху опаковките на захранването и мрежовия кабел от комплекта и върху задния панел на рутера, така че и начинаещ потребител да не може да се обърка. След това със стартирането на IE автоматично се стартира и съветника за настройките, който опитните потребители могат да пропуснат и да премината направо към ръчно определяне на параметрите на мрежата и нейната сигурност. Като цяло процеса на инсталация протича абсолютно гладко и безпроблемно в рамките няколко (10-15) минути, но ако все пак случайно или нарочно нещо се обърка web интерфейса и графичния дисплей на рутера ще изведат помощна информация кои стъпки да повторите и какво да направите, за да отстраните проблема.

[pagebreak]

Функционалност

По взискателните потребители ще оценят по достойнство възможността да създадат едновременно две защитени безжични точки за достъп. Една за основната мрежа и друга паралелна, с която може осигурите достъп до интернет на посетители без те да смущават неприкосновеността на основната ви мрежа. Belkin са нарекли функцията Guest Access и тя може да бъде активирана и от самото устройство. Когато това стане N1 VISION започва да излъчва допълнителен SSID, а паролата за криптиране на връзката се изписва на екрана на рутера. Естествено предвиден е и разширен контрол над опцията през web интерфейса. Друга допълнителна облага налична в N1, но тепърва навлизащата в новите 802.11n устройства е Wi-Fi Protected Setup (WPS). Става въпрос за криптиране на връзката много подобно на сдовояването при Bluetooth, като и тук процеса ще се осъществява чрез въвеждане на Personal Identification Number (PIN) или хардуерно чрез бутон Push Button Configuration (PBC), които ще е наличен при новите 802.11n устройства. Така те ще могат да получават достъп до мрежи поддържащи Wi-Fi Protected Setup (WPS).


Тест в Реални условия.

На този етап не разполагам с 802.11n съвместима мрежова карта и поради това не съм в състояние да проверя заявените от производителя скорост и обхват за този стандарт, но разполагам с три лаптопа снабдени с 802.11b/g мрежови карти, а също и мобилен телефон с Wi-Fi. Реших да разположа устройствата в различни помещения на апартамент в панелен блок с дебелина на преградните стени 20 сантиметра (в България са построени общо 13 076 панелни блока, в които има 695 431 апартамента) и да тествам как N1 VISION ще се справи с предизвикателството да пренася данни едновременно до всички.

И така всички устройства вече са свързани и на тях са стартирани приложения, които са сравнително често използвани в ежедневието. Устройство Едно се намира разстояние около четири метра от точката за достъп в относително богато наситена на сигнали от различни други мрежи успява да приема идеално и без накъсване подавания чрез Video LAN streaming.

Измерената сила на сигнала е 100% а скоростта 54Mbps. Второто устройство е поставено на разстояние 10 метра и за да достигне до него сигнала трябва да премине през два стоманобетонни панела всеки с дебелина 20

см.

Приложението се изпълнява е Virtual Radio и се свързва директно с интернет чрез N1 VISION. И в тази ситуация рутера се справя безпогрешно, докато в същото време от третата машина се сърфира активно без това да пречи на останалите.


Вместо заключение.

BELKIN N1 VISION се справи успешно с поставените му задачи. На този етап, без да прави заявка, че е шампион по скорост за безжичен пренос на данни, осигурява сигурна и здрава среда за домашната мрежа.



Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 1 час

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 5 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 6 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 6 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 6 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 7 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 7 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 7 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 7 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 8 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 8 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 8 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 9 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 9 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 9 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер